Επιτροπή Ελέγχου: Εκτός νοσηλευτηρίων από 1η Νοεμβρίου οι γιατροί που δεν είναι συμβεβλημένοι με το ΓεΣΥ

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 29/09/2022, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: 

Πρόθεση ΟΑΥ για αναθεώρηση της συμφωνίας με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που είναι ενταγμένα στο ΓεΣΥ 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η πρόθεση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) για την αναθεώρηση της συμφωνίας με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που είναι ενταγμένα στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ).  

Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ, Άθως Τσινωντίδη ανέφερε πως από την 1η Νοεμβρίου του 2022, κανένας γιατρός δεν θα δικαιούται να εργάζεται σε νοσηλευτήρια που είναι συμβεβλημένα με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), εάν ο ίδιος δεν είναι ενταγμένος στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ). Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσινωντιδης απέρριψε κατηγορηματικά τις καταγγελίες ότι ο Οργανισμός παρανομεί, επειδή νοσηλευτήρια, τα οποία είναι ενταγμένα στο σύστημα υγείας προσφέρουν παράλληλα και υπηρεσίες ιδιωτικά, παρότι η νομοθεσία του ΓεΣΥ το απαγορεύει. 

Ακόμη, ο κ. Τσινωντίδης σημείωσε ότι έχει ήδη σταλεί σχετική εγκύκλιος σε όλα τα νοσηλευτήρια, τα οποία είναι συμβεβλημένα με το ΓεΣΥ, η οποία τους ενημερώνει, με την εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, Αναστασία Χριστοδούλου, να το επιβεβαιώνει, λέγοντας  πως όλοι οι γιατροί που εργάζονται σε νοσηλευτήρια συμβεβλημένα στο ΓεΣΥ, ενώ οι ίδιοι δεν είναι, έτυχαν ενημέρωσης από τον περασμένο Ιούλιο ότι τερματίζεται η όποια εργασία τους σε νοσηλευτήρια ενταγμένα στο ΓεΣΥ από την 1η Νοεμβρίου. 

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος έθεσε το θέμα των διαφορετικών συμφωνιών, που κατέληξε ο ΟΑΥ με διάφορα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, με αποτέλεσμα οι τιμές χρέωσης να είναι διαφορετικές σε κάθε νοσηλευτήριο, ζητώντας από τους αρμοδίους απαντήσεις. 

Υπέδειξε, εξάλλου, ότι υπάρχουν στοιχεία πως ο προϋπολογισμός από 920 εκ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και 950 εκ. το δεύτερο χρόνο ανήλθε στο 1 δις και 315 εκατομμύρια το πρώτο έτος και 1 δις και 379 εκατομμύρια το δεύτερο έτος, για να σημειώσει ότι ένα ΓεΣΥ εκτός προϋπολογισμού θα αυξήσει τις εισφορές και θα μειωθούν οι εισφορές των γιατρών.  

Ο Επίτροπος Εποπτείας του ΓεΣΥ, Δρ. Χριστόδουλος Καϊσής, διατύπωσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης καταγγελίες, που αφορούν άνιση αμοιβή των νοσηλευτηρίων, συμβεβλημένων με το ΓεΣΥ, για τις ίδιες ιατρικές πράξεις. 

Όπως ανέφερε ο Δρ. Καϊσής έχει αποστείλει επιστολή για το θέμα, ζητώντας γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, έτσι ώστε να διαφανεί εάν υφίσταται ή όχι παρανομία, για να προσθέσει ότι παρότι έχει παρέλθει πέραν του ενός έτους από σχετική γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, για την οποία ενημερώθηκαν επανειλημμένα τόσο ο ΟΑΥ όσο και το Υπουργείο Υγείας, «δεν έχει ληφθεί ακόμα κανένα διορθωτικό μέτρο». 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τόσο ο Επίτροπος Εποπτείας του ΓεΣΥ, όσο και ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, είχαν αναφέρει ότι ο ΟΑΥ «παρανόμησε» σε σχέση με τις συμβάσεις που έκανε με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, αφού επέτρεψε να εργάζονται γιατροί, που δεν είναι συμβεβλημένοι με το σύστημα. 

Χαρακτηριστικά ο Γενικός Ελεγκτής είπε ότι από τον Ιούλιο του 2020 η Υπηρεσία του είχε αναφέρει πως αυτό που γίνεται είναι «πρόδηλα παράνομο», για να συμπληρώσει ότι «ροκανίζουν το χρόνο μέχρι να εκπνεύσουν οι συμβάσεις τον Ιανουάριο του 2023 και μην αναγκαστούν να αλλάξουν αυτά που έπρεπε να αλλάξουν από την αρχή». 

Παράλληλα, «παραβίαση» της νομοθεσίας εντοπίζει και η Νομική Υπηρεσία, με την εκπρόσωπό της, Δένα Εργατούδη, να αναφέρει πως η Νομική Υπηρεσία ζήτησε πριν κάποιους μήνες την ετοιμασία κανονισμών, με σκοπό την αποστολή τους στη Βουλή. 

Απαντώντας στις καταγγελίες περί παρανομίας, ο κ. Τσινωντίδης δήλωσε πως ο ΟΑΥ «δεν έχει παρανομήσει», για να σημειώσει ότι ενήργησε σύμφωνα με την γνωμάτευση του δικού του νομικού συμβούλου. 

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι ο Οργανισμός προσπαθεί να διορθώσει τις αδυναμίες που υπάρχουν, ώστε να μην πηγαίνει ούτε ένα ευρώ σε κάποιον που δεν το δικαιούται. 

Εξάλλου, στην τοποθέτησή του ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στις διαφορετικές χρεώσεις από νοσηλευτήριο σε νοσηλευτήριο για τις ίδιες παροχές υγείας, τονίζοντας πως ο νόμος του ΓεΣΥ είναι ξεκάθαρος και απαγορεύει καταβολή χρημάτων από δικαιούχους στο σύστημα κατά την επίσκεψη τους σε συμβεβλημένα νοσηλευτήρια. 

Εξήγησε στους Βουλευτές/Βουλεύτριες ότι για μια επέμβαση σκωληκοειδίτιδας ή χολής, τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια χρεώνουν από 3 χιλιάδες ευρώ μέχρι και 4,5 χιλιάδες ευρώ, με τις χρεώσεις να διαφέρουν από νοσηλευτήριο σε νοσηλευτήριο. 

Απαντώντας στο θέμα των διαφορετικών χρεώσεων, ο Διευθυντής του ΟΑΥ, Αντρέας Παπακωνσταντίνου, ξεκαθάρισε ότι από την 1η  Ιανουαρίου του 2023 που θα υπογραφούν νέες συμβάσεις με τα νοσηλευτήρια οι αμοιβές δεν θα είναι πάλι οι ίδιες για όλους, με τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ), Μάριο Καραϊσκάκη, να στηρίζει τη συγκεκριμένη θέση, λέγοντας ότι δεν μπορεί μια ιατρική πράξη να αμείβεται το ίδιο, όπου και αν γίνεται. 

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τρια νοσηλευτήρια της Λεμεσού το Limassol Clinic, Imperial Clinic & το Limassol Medical Center, ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι έχουν αναστείλει όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία ως ένδειξη διαμαρτυρίας για «τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μικρά νοσηλευτήρια λόγω της ανισότητας πληρωμών μεταξύ μεγάλων και μικρών νοσηλευτηρίων από τον ΟΑΥ». 

Πρόταση νόμου από Κουλία για αλλαγή της νομοθεσίας 

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, Ζαχαρίας Κουλίας, τόνισε την ανάγκη να αλλάξει ο νόμος, για να σημειώσει πως γνωματεύσεις πρέπει να δίδει μόνο η Νομική Εισαγγελία και όχι ιδιώτες δικηγόροι. 

Είπε ότι με πρωτοβουλία δική του θα κατατεθεί πρόταση νόμου, ώστε να αλλάξει η νομοθεσία που αφορά στο ΓεΣΥ, και η διοίκηση του ΓεΣΥ να περάσει στα χέρια του Υπουργείου Υγείας. 

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι το σύστημα «πάσχει» από τη Διοίκηση του ΓεΣΥ και ότι πρέπει να περάσει σε χέρια αρμοδίων και ειδικών, που γνωρίζουν να διοικούν ένα ΓεΣΥ.   

«Σε όλες τις χώρες της ΕΕ τα συστήματα υγείας διοικούνται από την επιστημονική κοινότητα και ευθύνη από την αρχή μέχρι το τέλος έχουν τα Υπουργεία Υγείας. Εμείς ποιους βάλαμε. Βάλαμε συντεχνίες, εκπροσώπους ασθενών και εργοδοτουμένων. Τους γιατρούς και αυτούς που έχουν γνώση του αντικειμένου τους πετάξαμε έξω, για υπάρχει σύγκρουση συμφέροντος. Μόνο στην Κύπρο συμβαίνει αυτό», είπε. 

Η Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου, είπε ότι η μόνη έγνοια του κόμματος της «είναι διασφάλιση της βιωσιμότητας του ΓεΣΥ για το μέλλον», για να προσθέσει ότι ο ΔΗΣΥ στηρίζει απόλυτα κάθε προσπάθεια για βελτίωση του ΓεΣΥ και ότι θα συμβάλει εποικοδομητικά σε κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.   

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε ότι από σημερινή συζήτησή «δυστυχώς έχει επιβεβαιωθεί για ακόμα μια φορά ότι η νομοθεσία -την οποία η Βουλή ψήφισε για την εφαρμογή του ΓεΣΥ- παραβιάζεται», για να προσθέσει ότι «το αποτέλεσμα είναι δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή του και ανισότητες, ενώ εισάγεται από την πίσω πόρτα το πολυασφαλιστικό σύστημα σε βάρος του μονοασφαλιστικού». 

«Εδώ και 15 μήνες», είπε, «και ενώ διαπιστώθηκε παρανομία δεν έχει γίνει τίποτα για να γίνουν διορθώσεις. Την ίδια στιγμή ενώ υπήρχε σαφής οδηγία του Υπουργείου Υγείας ότι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου έπρεπε να έρθουν στη Βουλή συγκεκριμένη κανονισμοί, που να καθορίζουν τα ποιοτικά κριτήρια, αλλά και τη διαδικασία της υπογραφής των νέων συμβολαίων ένταξης των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ, όπως έχετε διαπιστώσει, δεν έχει έρθει τίποτα στη Βουλή». 

Σημείωσε ακόμα ότι «δεδομένου ότι η Βουλή κλείνει στις 8 Δεκεμβρίου, για να επαναλειτουργήσει μετά τις εκλογές, αν αυτό δεν είναι αδιαφορία ή άγνοια, σαφώς είναι σκοπιμότητα». Διεμήνυσε ακόμα πως η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει να επιμένει ότι η νομοθεσία, που ψηφίστηκε για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, «πρέπει να εφαρμοστεί στο σύνολο της, χωρίς παρανομίες και χωρίς παρεκκλίσεις». 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε ότι «το καρκίνωμα που λέγεται ΤΑΕΠ από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια δυστυχώς ακόμα δεν έχει επιλυθεί», για να σημειώσει πως δεν θα επιτρέψουν το θέμα αυτό να κωλυσιεργήσει ακόμα περισσότερο. 

Είπε πως η υπόσχεση που τους δόθηκε σήμερα κατά τη συζήτηση ήταν ότι «αρχές του χρόνου θα ενταχθούν οι πρώτες βοήθειες των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο σύστημα», προς αποφυγή της τεράστια ταλαιπωρίας που υφίστανται οι πολίτες. 

«Δεν επιτρέψουμε, σε νοσηλευτήρια που είναι ενταγμένα στο ΓεΣΥ, να μην εντάξουν τις πρώτες βοήθειες και να ταλαιπωρείται ο κυπριακός λαός», πρόσθεσε.

Θέμα για τις συμβάσεις των αεροδρομίων ενέγραψε στην Επιτροπή Ελέγχου ο Βουλευτής Σ. Παπαδούρης 

Είναι πιθανό να προκύψει θέμα αποζημιώσεων προς εταιρείες λόγω τερματισμού των διαπραγματεύσεων για επέκταση της συμφωνίας παραχώρησης των αεροδρομίων, δήλωσε ο Σταύρος Παπαδούρης, Βουλευτής Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, ο οποίος ενέγραψε αυτεπάγγελτο θέμα για τις συμβάσεις των αεροδρομίων στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου. 

Ο κ. Παπαδούρης σημείωσε ότι την Τετάρτη «βγήκε ανακοίνωση από τα Υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών και οι δύο Υπουργοί δηλώνοντας θιγμένοι αποφάσισαν τελικά να αποσυρθούν από τη διαπραγμάτευση για το θέμα της επέκτασης της διαχείρισης των αεροδρομίων με την εν λόγω εταιρεία». Ακόμη, έκανε λόγο για προσπάθεια των δύο Υπουργών «να ακυρώσουν τις ενέργειες της Επιτροπής Οικονομικών». 

Επιπρόσθετα, ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών είπε ότι στην Επιτροπή Ελέγχου υπάρχουν πολλά για τα οποία θα ζητηθούν απαντήσεις και ήγειρε τρία ερωτήματα. Το πρώτο ερώτημα, ανέφερε, είναι γιατί ακυρώθηκε ή έγινε προσπάθεια να ακυρωθεί ο ρόλος της Επιτροπής Οικονομικών. Το δεύτερο ερώτημα, συνέχισε, είναι αν θα προκύψουν οι οποιεσδήποτε αποζημιώσεις από την εταιρεία PWC, με την οποία υπογράφτηκε ήδη ένα συμβόλαιο, όπως ανέφερε λειτουργός του Υπουργείου Οικονομικών στην Επιτροπή Ελέγχου.  

Το τρίτο θέμα, ανέφερε ο κ. Παπαδούρης, «όταν ήρθε η έκθεση για την αποδέσμευση του κονδυλίου των 191.000 ευρώ, γινόταν αναφορά σε έναν άλλον ελεγκτικό/συμβουλευτικό οίκο, τη στιγμή που -όπως φαίνεται από τις ημερομηνίες- ήδη το Υπουργείο Οικονομικών είχε γνώση ότι είχε ήδη δεσμευτεί με μια άλλη εταιρεία».  

«Κατ’ εμένα, υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει θέμα αποζημιώσεων και από τις δύο εταιρείες και αυτό είναι ένα βάρος που θα επωμιστεί ο φορολογούμενος πολίτης. Σίγουρα μιλάμε για διασπάθιση δημοσίου χρήματος», κατέληξε ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ: 

Stockwatch: Στην Επιτροπή Ελέγχου η συμφωνία για αεροδρόμια 

Βουλή των Αντιπροσώπων: Δελτίο Τύπου  

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ 

Δείτε Περισσότερα

Ελέγχου

Σε διαδικασία ανάκτησης παροχών που δόθηκαν την πανδημία, λέει ο Υπ. Εργασίας

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 05/09/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Έλεγχος Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων-Ειδική Έκθεση 31.7.2024 (ΥΕΚΑ/01/2024) Σε διαδικασία ανάκτησης παροχών που δόθηκαν την πανδημία, λέει ο Υπ. Εργασίας Στη διαδικασία της ανάκτησης παροχών που δόθηκαν στην περίοδο της COVID-19, μέσω

Μεταφορών

Εισάγει επιτόπου ελέγχους μαθητικών λεωφορείων στα σχολεία το Υπ. Μεταφορών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 05/09/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Η ασφάλεια του σχολικού λεωφορείου ως μέσου μεταφοράς Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η ασφάλεια του σχολικού λεωφορείου ως μέσου μεταφοράς. Εισάγει επιτόπου ελέγχους μαθητικών λεωφορείων στα σχολεία το Υπ. Μεταφορών