Επιτροπή Εσωτερικών: Ασφάλεια κτισμάτων στην Αγλαντζιά και νομοθεσία καθεστώτος διεθνούς προστασίας

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά την διάρκεια της συνεδρίας της στις 29/09/2022, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: 

Κατολισθήσεις βράχων σε περιοχές που γειτνιάζουν με το Σκαλί Αγλαντζιάς  

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν οι σοβαροί κίνδυνοι που εγκυμονούν από τις κατολισθήσεις βράχων για τις οικίες της περιοχής που γειτνιάζουν με το Σκαλί Αγλαντζιάς και η ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για τη μακροπρόθεσμη επίλυση του προβλήματος. 

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης είπε πως η Επιτροπή προχώρησε εκ νέου στη συζήτηση για να αξιολογήσει κατά πόσο έχει διαφοροποιηθεί με οποιονδήποτε τρόπο η κατάσταση, με την πρόθεση των μελών να είναι η συνέχιση της παρακολούθηση του θέματος γιατί δυστυχώς, όπως ανέφερε, δεν έχει υπάρξει καμία διαφοροποίηση. 

«Το κράτος, η Κυβέρνηση με το Υπουργείο Εσωτερικών, αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες του. Είναι ξεκάθαρο και έχει λεχθεί από όλους τους ειδικούς ότι από τύχη δεν έχουμε θρηνήσει θύματα μέχρι σήμερα. Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, ζωές ανδρών, γυναικών, παιδιών, οι οποίοι έχουν νόμιμα ανεγείρει τις οικοδομές, τις κατοικίες τους σε αυτή την περιοχή και το κράτος αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες του», τόνισε ο κ. Λουκαΐδης, κάνοντας επίσης λόγο για εγκληματική αναλγησία εκ μέρους της Κυβέρνησης για ένα κόστος περίπου μισό εκατομμύριο ώστε να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές. 

Ταυτόχρονα, μίλησε και για εγκληματική ανευθυνότητα καθώς μετά και τις τελευταίες σοβαρές κατολισθήσεις όπου θα μπορούσαν να είχαν υπάρξει θύματα, η Κυβέρνηση αδειοδότησε στις αρχές του 2022 τριώροφη οικοδομή στον ίδιο χώρο με την υψηλή επικινδυνότητα. 

«Έχουμε απαιτήσει λοιπόν στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής που θα ασχοληθεί με αυτό το θέμα να είναι εδώ ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Εσωτερικών ώστε να δώσει απαντήσεις για τις προθέσεις και κατά πόσο θα υπάρξει επιτέλους η απαιτούμενη πολιτική βούληση για να προστατευθεί η ασφάλεια και οι ανθρώπινες ζωές των κατοίκων της περιοχής», κατέληξε. 

Από την πλευρά της, η Βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου δήλωσε πως εκείνο που είναι ξεκάθαρο πλέον είναι ότι το κράτος αρνείται την επιχορήγηση του κόστους της στήριξης των βράχων στις επικίνδυνες περιοχές εκεί όπου είναι ιδιωτικές περιουσίες, καθώς έχει αναλάβει την ευθύνη για τα τεμάχια που αποτελούν κρατική γη αλλά όχι στις ιδιωτικές περιουσίες. 

«Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι τα σπίτια και οι οικοδομές αυτές χτίστηκαν κατόπιν αδειοδότησης από το κράτος αφού από την πολεοδομία υπήρχαν οι μελέτες. Έχει ευθύνη πλέον το κράτος, το οποίο, ενώ υπήρχαν ενδείξεις ότι το έδαφος είναι ασταθές, έχει εγκρίνει την ανέγερση αυτών των οικοδομών και σήμερα κινδυνεύουν από κατολισθήσεις, αλλά το κυριότερο κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές», προσέθεσε. 

Το Κίνημα Οικολόγων καλεί το κράτος να εγκύψει σε αυτό το θέμα και να δώσει λύση, τόνισε η κ. Ατταλίδου, προσθέτοντας με τη σειρά της πως τα μέλη της επιτροπής ενημερώθηκαν πως δόθηκε κοντά στο Σκαλί της Αγλαντζιάς πολεοδομική άδεια και ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανέγερση τριώροφης πολυκατοικίας 

«Αν αυτό το πράγμα δεν είναι εγκληματικό και αν θεωρούν ότι συνεχίζοντας να δίνουν άδειες σε περιοχή η οποία είναι ομολογουμένως επικίνδυνη, δεν ξέρω ποια είναι η ευθύνη πλέον. Θεωρώ ότι θα πρέπει η επιτροπή να συνεχίσει τη συζήτηση και το κράτος να έρθει να μας πει τι θα κάνει με την περιοχή», σημείωσε σχετικά. 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε το ακόλουθο σχέδιο νόμου: 

Ο περί Προσφύγων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι πλήρη συμμόρφωση της εθνικής νομοθεσίας με το Άρθρο 14 της Οδηγίας 2013/32/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Ιουνίου 2013, σχετικά με τις κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας. 

Οι κυριότερες πρόνοιες του τροποποιητικού νομοσχεδίου είναι οι ακόλουθες: 

(α) Εισάγεται η υποχρέωση για προσκόμιση συμβουλής από επαγγελματία υγείας, σχετικά με το εάν ο αιτητής είναι σε κατάσταση να συμμετάσχει σε προσωπική συνέντευξη, εν αντιθέσει με την ισχύουσα δυνατότητα της Υπηρεσίας Ασύλου να συμβουλεύεται επαγγελματία υγείας, χωρίς, όμως, να υποχρεούται. 

(β) Διασφαλίζεται η νομική ασφάλεια της πρόνοιας σχετικά με τις υλικές συνθήκες υποδοχής και/ ή τον περιορισμό/ ανάκληση αυτών.  

Η Επιτροπή άκουσε τις απόψεις των εκπροσώπων των εμπλεκόμενων φορέων και, αφού ολοκλήρωσε τη συζήτηση επί της αρχής, αποφάσισε να προχωρήσει με την κατ’ άρθρον συζήτηση επί του νομοσχεδίου σε επόμενη συνεδρία της.

NomoplatformΚΥΠΕ-ΓΤΒ 

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Λύσεις πρόσβασης στο ψηφιακό κράτος για όσους δυσκολεύονται

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Μη υλοποίηση εισηγήσεων Επιτρόπου Διοικήσεως από τις κρατικές υπηρεσίες Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η μη υλοποίηση των εισηγήσεων της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τις κρατικές υπηρεσίες,

Παιδείας

420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα για ναρκωτικά, πιεστικά χρονοδιαγράμματα για προϋπολογισμό ΤΕΠΑΚ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Παραβατικότητα και εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η παραβατικότητα και οι εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία, καθώς και η απουσία στήριξης θυτών και θυμάτων. 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα