Επιτροπή Θεσμών: Τροποποιήσεις στον νόμο περί ασυμβιβάστου, εκτός αρμοδιοτήτων τα «χρυσά διαβατήρια»

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 21/09/2022, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: 

Εξέταση της εφαρμογής και τυχόν βελτιώσεις του Νόμου περί Ασυμβιβάστου 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εφαρμογή και τυχόν βελτιώσεις του περί του Ασυμβιβάστου προς την Άσκηση των Καθηκόντων Ορισμένων Αξιωματούχων της Δημοκρατίας Ορισμένων Επαγγελματικών και Άλλων Συναφών Δραστηριοτήτων τους Νόμου.  

Η Πρόεδρος Επιτροπής Διερεύνησης για το Ασυμβίβαστο Ηλιάνα Νικολάου, ανέφερε πως διερεύνηση τυχόν ασυμβιβάστου σε σχέση με πρόγραμμα πολιτογραφήσεων δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Επιτροπής, προσθέτοντας ότι αν η ίδια ήταν Επίτροπος Διοικήσεως ή Γενικός Ελεγκτής, θα παρενέβαινε αυτεπάγγελτα. 

Παράλληλα, η κ. Νικολάου είπε πως ακόμη και αν το θέμα των «χρυσών διαβατηρίων» βρισκόταν στις αρμοδιότητές της, η Επιτροπή «είναι ένα φάντασμα». 

«Με εξαίρεση εμένα όλα τα άλλα (μέλη) είναι δημόσιοι υπάλληλοι, δεν έχουμε καμία υποδομή, δεν έχουμε κανένα προϋπολογισμό, κανέναν λειτουργό που να διενεργεί έρευνα, δεν έχει απολύτως τίποτα, είναι μια επιτροπή-φάντασμα», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως όταν κάποιος τη ρώτησε πού μπορεί να αποταθεί «δεν είχα να τους πω κάτι». 

Το θέμα των «χρυσών διαβατηρίων» προέκυψε σε ερωτήσεις της Βουλεύτριας του Κινήματος Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών Αλεξάνδρας Ατταλίδου αν στον απόηχο της απόφασης για αποδοχή της παραίτησης του Προέδρου του ΟΑΥ Θωμά Αντωνίου, έπειτα από την απόφαση της Επιτροπής, προκύπτει θέμα για τον Γενικό και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα στην υπόθεση του προγράμματος πολιτογραφήσεων. 

«Το θέμα των χρυσών διαβατηρίων σε καμία περίπτωση δεν εμπίπτει στις πρόνοιες του νόμου για το ασυμβίβαστο που δημιουργεί ο δικός μας ο νόμος», απάντησε η κ. Νικολάου. 

Η κ. Νικολάου εξέφρασε την άποψη πως ότι ούτε το Διοικητικό Δικαστήριο δεν μπορεί να το ελέγξει γιατί είναι πράξη στενά συνδεδεμένη με την απονομή δικαιοσύνης και θεωρείται εκτελεστή πράξη. 

Υπενθύμισε ότι η απόφαση της Βουλής που ζητούσε από τον Γενικό και Βοηθό Γενικό εισαγγελέα να απέχουν από τη συζήτηση του θέματος αυτού λόγω της προηγούμενης τους ιδιότητάς τους , καταρρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο, μετά από προσφυγή των ιδίων, στη βάση της διάκρισης των εξουσιών. 

«Γι’ αυτά τα θέματα υπάρχουν άλλοι φορείς πιο αρμόδιοι από εμένα. Αν ήμουν Επίτροπος Διοικήσεως σας διαβεβαιώ ότι θα παρέμβαινε αυτεπάγγελτα. Θεωρώ ότι δεν είναι δουλειά δική μου, υπάρχει ο Γενικός Ελεγκτής υπάρχει η Επίτροπος Διοικήσεως, η δική μου Επιτροπή είναι ένα πάρα πολύ μικρό σώμα και δεν είναι καν αρμοδιότητά της», είπε. 

Εξάλλου, η κ. Νικολάου διαχώρισε το ασυμβίβαστο από τη σύγκρουση συμφέροντος, εξηγώντας ότι η σύγκρουση συμφέροντος δεν δημιουργεί ασυμβίβαστο, αλλά «έχει ως συνέπεια απλώς την προσωρινή εξαίρεση του αξιωματούχου από τις εργασίες του διοικητικού οργάνου κατά τη λήψη απόφασης». 

Το ασυμβίβαστο, πρόσθεσε, αφορά στην ικανότητα συγκεκριμένου αξιωματούχου να λειτουργήσει ως μέλος του οργάνου. 

Για το θέμα του Θωμά Αντωνίου, η κ. Νικολάου είπε πως αν και ο νόμος της Επιτροπής δεν καλύπτει συζύγους και τέκνα, το θέμα ασυμβιβάστου για τον τέως Πρόεδρο του ΟΑΥ προέκυψε από το νόμο του ΓεΣΥ οποίος παραπέμπει στο νόμο της Επιτροπής. «Από το νόμο του ΓεΣΥ προέκυψε θέμα για τον κ. Αντωνίου», συμπλήρωσε. 

Είπε ακόμη ότι δεν εξετάστηκε το θέμα του κ. Αντωνίου στη βάση της συζύγου του, αλλά το αν είχε συμφέρον από παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας. «Δεν ήταν μόνο για τη σύζυγό του. Το συμφέρον του κ. Αντωνίου προέκυψε από τη σύζυγό του», εξήγησε. 

Δυσνόητος ο νόμος 

Στη συνεδρία εξετάστηκε υπόμνημα της Επιτροπής για βελτίωση του νόμου που διέπει τη λειτουργία της. Ειδικότερα στο άρθρο 3 υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις που καθιστούν πολύπλοκη την εφαρμογή του καθιερούμενου ασυμβίβαστου. 

«Οι επιφυλάξεις είναι περισσότερες από την ουσία και δημιουργούν μια δαιδαλώδη κατάσταση που κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το τι διαβάζει», ανέφερε η κ. Νικολάου, προσθέτοντας πως μπορεί να γίνει μια διατύπωση σαφέστερη, απλούστερη και πιο συγκεκριμένη. 

Η Επιτροπή προτείνει επίσης τροποποίηση του άρθρου 5 κατά τρόπο που να καθίσταται σαφές ότι το διορίζον όργανο είναι υπεύθυνο να ενημερώνει τους αξιωματούχους για την υποχρεωτική συμπλήρωση της Υπεύθυνης Δήλωσης πριν το διορισμό τους. 

Η κ. Νικολάου εισηγήθηκε όπως η Υπεύθυνη Δήλωση περιληφθεί το νόμο ως παράρτημα, ενώ επεσήμανε την ανάγκη διάταξης έτσι ώστε η Επιτροπή να καταθέτει ετήσιες εκθέσεις ως ένδειξη λογοδοσίας. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, ζήτησε όπως η ετήσια έκθεση κατατίθεται και στη Βουλή. 

Παράλληλα, η κ. Νικολάου είπε πως η Επιτροπή εξετάζει το θέμα των υπόλοιπων μελών του ΔΣ του ΟΑΥ, αλλά και μιας καταγγελίας που υπέβαλε ο Γενικός Ελεγκτής, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. 

Τροποποιήσεις μέχρι το τέλος του έτους 

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου, ο οποίος είχε ζητήσει υπόμνημα από την Επιτροπή για βελτίωση της νομοθεσίας, είπε πως θα ετοιμαστεί πρόταση για τροποποιήσεις του νόμου που διέπει τη λειτουργία της Επιτροπής και είπε πως εκτιμά πως μέχρι το κλείσιμο των εργασιών της Βουλής τα Χριστούγεννα η Επιτροπή θα ετοιμάσει το αναθεωρημένο προσχέδιο. 

Εξέφρασε τέλος ικανοποίηση για την ενεργοποίηση της Επιτροπής αρχικά με το θέμα του διορισμού του Πέτρου Αγαθαγγέλου στο ΔΣ του ΟΑΥ, που κατέστη άνευ αντικειμένου αφού ο διορισμός αποσύρθηκε και στη συνέχεια στο θέμα του Προέδρου του ΟΑΥ. 

«Για όλους μας η εμπέδωση του ασυμβίβαστου στην καθημερινότητά μας και η κατανόηση του τι σημαίνει ασυμβίβαστο θα βοηθήσει πολύ και στο κράτος δικαίου και στην αποφυγή των περιστατικών που βλέπουμε», κατέληξε.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ:

Stockwatch: «Πεταμένη» η επιτροπή διερεύνησης ασυμβίβαστου

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε το ακόλουθο σχέδιο νόμου:  

Ο περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021 

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι ο εξορθολογισμός του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για το πόθεν έσχες με την πλήρωση κενών και την αντιμετώπιση άλλων δυσλειτουργιών που παρατηρήθηκαν κατά την εφαρμογή του. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ 

Δείτε Περισσότερα

Μεταφορών

Το εργοτάξιο Α φάσης δρόμου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, επισκέφθηκε η Επιτροπή Μεταφορών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στις 12/04/2024, πραγματοποίησε επίσκεψη στην υπέργεια διάβαση επί της Λεωφόρου Τάσσου Παπαδόπουλου παρά τω Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου, στην οδική συμβολή «Βιοφώς» στον Δυτικό παρακαμπτήριο δρόμου Πάφου, στη «Διπλαρκάτζια» στον Δήμο Πάφου, στον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς παρά την κοινότητα Καλλέπεια και στα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Αργάκας για ενημέρωση σχετικά

Αποφάσεις Ολομέλειας

Παραμένει στα €300 το εξώδικο για στάθμευση σε ΑμεΑ, στην επαρχία που διαπράχθηκε θα εκδικάζεται αδίκημα

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/04/2024, καταψήφισε την αύξηση του εξώδικου προστίμου που προβλέπεται για το αδίκημα της στάθμευσης οχήματος σε χώρους για άτομα με αναπηρίες και υπερψήφισε νόμο σύμφωνα με τον οποίο ποινική υπόθεση θα εκδικάζεται μόνο από το δικαστήριο της επαρχίας στην οποία διαπράχθηκε το αδίκημα. Αναλυτικά τα