Επιτροπή Νομικών: Εξέταση προτάσεων νόμου για ποινικοποίηση του εκφοβισμού (bullying)

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 21/09/2022, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί του Σχολικού Εκφοβισμού και της Εκφοβιστικής Συμπεριφοράς σε Σχολικούς και Άλλους Συναφείς Χώρους (Ποινικοποίηση, Καταστολή και Αναμόρφωση) Νόμος του 2022 

Ο περί Ποινικού Κώδικα (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε τις πιο πάνω προτάσεις νόμου σκοπός των οποίων είναι η ποινικοποίηση του εκφοβισμού, γνωστού και ως bullying, ο οποίος συνίσταται από σωματική ή ψυχολογική κακοποίηση και προσβολή της αξιοπρέπειας ασθενέστερων ατόμων και έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις στην κοινωνία, όχι μόνο της Κύπρου αλλά σε όλο τον κόσμο. 

Η σημερινή συζήτηση επικεντρώθηκε στο «νομοθετικό κενό» που υπάρχει, με τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής να θεωρούν επιτακτική ανάγκη την ποινικοποίηση του φαινομένου. 

Ενώπιον των μελών της Επιτροπής Νομικών τέθηκαν δύο προτάσεις νόμου, με την πρώτη να αφορά στην πρόταση νόμου της Προέδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου, σχετικά με τη θέσπιση του ιδιώνυμου αδικήματος του σχολικού εκφοβισμού. 

Η δεύτερη πρόταση ανήκει στο Βουλευτή του ΑΚΕΛ, Ανδρέα Πασιουρτίδη, και αφορά στην ποινικοποίηση του εκφοβισμού, ο οποίος συνίσταται από σωματική ή ψυχολογική κακοποίηση και προσβολή της αξιοπρέπειας ασθενέστερων ατόμων. 

Με τη θέσπιση του ειδικού νόμου θα ομαδοποιηθούν οι δύο προτάσεις, που τέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Νομικών, ενώ θα ληφθούν υπόψη κατά τη θέσπισή του οι ψηφισθείσες νομοθεσίες που ήδη υπάρχουν και αφορούν στο νόμο περί πρόληψης και αντιμετώπισης της ενδοσχολικής βίας και στη νέα νομοθεσία περί Παιδιών, που αφορά σε μια δικαιοσύνη φιλικά προσκείμενη στα παιδιά.      

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ακούστηκαν οι απόψεις όλων των εμπλεκομένων, ενώ έχουν τονιστεί συγκεκριμένες νομικές πτυχές, οι οποίες αναμένεται να προβληματίσουν στη συνέχεια των συζητήσεων. 

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι στις εισηγήσεις θα συμπεριληφθεί και ο διαδικτυακός εκφοβισμός, ο οποίος σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς, λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις. 

Στο μεταξύ, προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία που ακούστηκαν κατά συζήτηση, με την Γραμματέα του Τμήματος Εργαζομένων Γυναικών της ΣΕΚ, Δέσποινα Ησαΐα, να αναφέρει ότι «ο εκφοβισμός συνήθως γίνεται από προϊστάμενους σε εργαζόμενους». 

Σύμφωνα με την Δέσποινα Ησαΐα, την προσεχή Παρασκευή θα παρουσιαστεί μεγάλη έρευνα στο οίκημα της ΣΕΚ, η οποία καταδεικνύει ότι «ένας στους δυο εργαζόμενους είναι θύμα εργασιακού εκφοβισμού», ενώ «εφτά στους δέκα εργαζόμενους πιστεύουν ακράδαντα ότι είναι ένα θέμα το οποίο αντιμετωπίζουν στους χώρους εργασίας». 

Σε δηλώσεις της, η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, η οποία παρακολούθησε τη συνεδρία, ανέφερε πως «υπάρχει νομοθετικό κενό» για τον εκφοβισμό, για να τονίσει πως είναι αναγκαία η ποινικοποίησή του, αφού δεν υπάρχει άλλη διέξοδος παρά να ληφθούν αναμορφωτικά και κατασταλτικά μέτρα. 

Η κ. Δημητρίου πρόσθεσε ότι σκοπός δεν είναι δίωξη των θυτών, αλλά η λήψη συγκεκριμένων μέτρων, για αποτροπή του φαινομένου. 

Εξήγησε ότι με τη συνεργασία της Νομικής Υπηρεσίας και του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου θα προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό στη θέσπιση ειδικού νόμου, με σκοπό να ομαδοποιηθούν οι δυο εισηγήσεις, που τέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Νομικών. 

Η Πρόεδρος της Βουλής έκανε λόγο για «ανησυχητικό φαινόμενο με ανυπολόγιστες συνέπειες και αυξητικές διαστάσεις», διαμηνύοντας ότι η Βουλή θα αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Νίκος Τορναρίτης, ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξουν νομοθετικές παρεμβάσεις και στην Κύπρο για το θέμα του εκφοβισμού, διαμηνύοντας πως ο εκφοβισμός πρέπει να έχει κατασταλτικές διατάξεις και στην Κύπρο. 

Τόνισε ότι με τη θέσπιση του ειδικού νόμου δεν ζητούν να φυλακιστεί οποιοσδήποτε, ωστόσο, την ίδια ώρα ζητούν όπως περιοριστεί «αυτό το νοσηρό φαινόμενο» από την κυπριακή κοινωνία. 

Εξ αφορμής, αναφέρθηκε και στο πρόσφατο πόρισμα για το θάνατο του 26χρονου Θανάση Νικολάου, πριν από 17 χρόνια, κάνοντας λόγο για «τραγική έλλειψη δικαίου στην Κύπρο». 

Είπε πως η μητέρα του Θανάση ζητούσε επίμονα δικαίωση και δικαιοσύνη, εκφράζοντας την ευχή «αυτή η δικαιοσύνη να αποδοθεί πολύ σύντομα». 

Ζήτησε μια «μεγάλη συγγνώμη», γιατί όπως είπε «ως κράτος παραλείψαμε να συμπεριφερθούμε πιο υπεύθυνα, πιο άμεσα και πιο κατασταλτικά». 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Πασιουρτίδης, είπε πως μέσα από τη σημερινή συζήτηση προκύπτουν τρία παραδεκτά γεγονότα, τα οποία δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανένας. 

Ανέφερε πως το πρώτο αφορά στο γεγονός ότι το φαινόμενο του εκφοβισμού είναι υπαρκτό και λαμβάνει αυξανόμενες και ανησυχητικές διαστάσεις, το δεύτερο είναι ότι τα προληπτικά μέτρα και νομοθεσίες που υπάρχουν σήμερα δεν δούλεψαν αποτελεσματικά για να μην αναγκαστούν να οδηγηθούν στην καταστολή, που είναι η ποινικοποίηση του φαινομένου και το τρίτο είναι η ανάγκη θεσμοθέτησης του αδικήματος του bullying σε όλα τα φάσματα της ζωής του τόπου. 

Σύμφωνα με τον Αντρέα Πασιουρτίδη «υπάρχουν νομικές ανησυχίες», ωστόσο, τόνισε πως δεν θα προχωρήσουν αβίαστα στη θέσπιση ενός αδικήματός, δημιουργώντας περισσότερα αδικήματα από αυτά που θέλουν να λύσουν. 

Συμπλήρωσε πως θα καθίσουν στο τραπέζι με τους τεχνοκράτες, ώστε να βρουν τους καλύτερους δυνατούς τρόπους και το τελικό κείμενο που θα συζητηθεί, να είναι τέτοιο, που να προλαμβάνει το φαινόμενο του εκφοβισμού. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκκος Λεωνίδου, είπε ότι υπάρχουν θετικά στοιχεία στις προτάσεις για τον εκφοβισμό, για να σημειώσει πως «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε ποινικά ζητήματα, που μπορεί να επηρεάσουν τις ζωές, κυρίως παιδιών». 

Είπε ακόμα πως η νομοθεσία πρέπει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κοινωνίας και να αντιμετωπίζει το φαινόμενο του εκφοβισμού. 

Η Γραμματέας του Τμήματος Εργαζομένων Γυναικών της ΣΕΚ, Δέσποινα Ησαΐα, ανέφερε σε δηλώσεις της ότι είναι πλέον γεγονός ότι «υπάρχουν ανάμεσα μας θύτες, οι οποίοι βρίσκονται στους χώρους εργασίας τους και σφυρούν αδιάφορα και υπάρχουν και θύματα, τα οποία είτε έχουν απολυθεί, είτε έχουν εξαναγκαστεί σε απόλυση, γιατί ακριβώς υπάρχουν αδυναμίες στους θεσμούς να αντιμετωπίσουν καταγγελίες». 

Σημείωσε πως «η ΣΕΚ το έχει πει εδώ και τρία χρόνια ότι ο νόμος περί ίσης μεταχείρισης αντρών και γυναικών στην απασχόληση και την επαγγελματική απασχόληση, στον οποίο εμπίπτει το θέμα του εργασιακού εκφοβισμού, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει καταγγελίες για εργασιακό εκφοβισμό, γιατί ακριβώς θα πρέπει να αποδειχθεί ότι είναι λόγω φύλου».   

«Για εμάς είναι ουσιαστικό μέσα σε μια εύνομη πολιτεία να έρθει η πολιτεία και το κράτος αρωγός και να ενισχύσει τις υφιστάμενες νομοθεσίες -και όχι να δημιουργήσει νέες- προκαλώντας περαιτέρω σύγχυση στον κόσμο», είπε.   

Τόνισε πως «αν είναι να έρθει μια νέα πρόταση νομοθεσίας, η οποία να προκαλεί σύγχυση η ΣΕΚ θα τοποθετηθεί αρνητικά».

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ:

Stockwatch: Θύματα bullying ένας στους δύο εργαζόμενους

Ο περί Συμμόρφωσης της Διοίκησης προς τις Δικαστικές Αποφάσεις που Εκδίδονται Δυνάμει του Άρθρου 146 του Συντάγματος Νόμος του 2018 

Ο περί Επιβολής Ποινών για Περιφρόνηση Αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου που εκδόθηκαν με βάση το Άρθρο 146 του Συντάγματος Νόμος του 2003 

Ο περί Επιβολής Κυρώσεων για μη Ενεργό Συμμόρφωση με Αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου (Άρθρο 146 του Συντάγματος) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω σχέδια νόμου σκοπός των οποίων είναι η θέσπιση νομοθεσίας με την οποία ρυθμίζονται οι επιπτώσεις της μη συμμόρφωσης με αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου. 

Ο περί της Καταπολέμησης της Απάτης και της Πλαστογραφίας μέσων Πληρωμής πλην των Μετρητών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η εναρμόνιση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις διατάξεις της Οδηγίας 2019/713/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 για την καταπολέμηση της απάτης και της πλαστογραφίας μέσων πληρωμής πλην των μετρητών και την αντικατάσταση της Απόφασης – Πλαίσιο 2011/413/ΔΕΥ, δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας «ο περί της Καταπολέμησης της Απάτης και της Πλαστογραφίας μέσων Πληρωμής πλην των Μετρητών Νόμος του 2021». 

Συγκεκριμένα με τον νόμο θεσπίζονται κανόνες σχετικά με τον ορισμό των ποινικών αδικημάτων και κυρώσεων, όσον αφορά στην καταπολέμηση της απάτης και της πλαστογραφίας μέσων πληρωμών πλην των μετρητών και διευκολύνεται η πρόληψη των αδικημάτων αυτών και η παροχή συνδρομής και στήριξης των θυμάτων. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ:

Stockwatch: Έρχονται ρυθμίσεις για απάτες με κρυπτονομίσματα

Το θέμα των παρακολουθήσεων συζητά η Επιτροπή Νομικών στις 26 Οκτωβρίου

Την εγγραφή του αυτεπάγγελτου θέματος αναφορικά στις παράνομες παρακολουθήσεις, το οποίο έχει προτείνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ, αποφάσισε ομόφωνα η Επιτροπή Νομικών της Βουλής.

Αυτό δήλωσε, στο περιθώριο της σημερινής συνεδρίας της Επιτροπής Νομικών, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, ο οποίος είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί στις 26 Οκτωβρίου του 2022.

«Θεωρούμε ότι υπάρχει ζήτημα με την επιχειρηματική λεγόμενη δραστηριότητα ορισμένων εταιρειών παραγωγής λογισμικών στην Κυπριακή Δημοκρατία, οι οποίες ενδέχεται να εμπλέκονται σε παράνομες παρακολουθήσεις», είπε ο κ. Δαμιανού.

Σημειώνεται πως το θέμα θα περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη της αρμόδιας Επιτροπής υπό τον τίτλο «Η εμπλοκή της Κύπρου στην παραγωγή και διάθεση λογισμικών που ενδέχεται να χρησιμοποιούνται για παράνομες παρακολουθήσεις».

Επιστολή στα αρμόδια Υπουργεία για αναβάθμιση μισθολογικών κλιμάκων των δεσμοφυλάκων αποστέλλει η Επιτροπή Νομικών 

Την προώθηση επιστολής προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς και στο Υπουργείο Οικονομικών, αποφάσισαν ομόφωνα τα μέλη της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, με στόχο την ικανοποίηση των αιτημάτων των δεσμοφυλάκων, που αφορούν στην αναβάθμιση των μισθολογικών τους κλιμάκων, αλλά και στο ειδικό επίδομα για τους δεσμοφύλακες. 

Σε δηλώσεις του, μετά τη σημερινή συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Τορναρίτης είπε πως «είναι κάτι δίκαιο και πρέπει να εφαρμοστεί», μετά όπως σημείωσε και την ανακοίνωση της αναβάθμισης των κλιμάκων των αστυνομικών και των πυροσβεστών. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, δήλωσε με τη σειρά του πως το κόμμα του θεωρεί αναγκαίο η κυβέρνηση να προχωρήσει με ρυθμίσεις, για εξομοίωση δικαιωμάτων σε ένα επαγγελματικό χώρο, που αντιμετωπίζει ιδιαίτερες δυσκολίες και προβλήματα και την ίδια ώρα τυγχάνει δυσμενούς διάκρισης. 

«Άρα θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ να προωθηθούν άμεσες λύσεις στα δίκαια αιτήματα των  δεσμοφυλάκων», είπε. 

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, δήλωσε ότι εάν η υπόσχεση αυτή δεν προχωρήσει το κόμμα του θα προχωρήσει ανάλογα τόσο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, όσο και με δικά του διαβήματα προς το αρμόδιο Υπουργείο. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον