Επιτροπή Θεσμών: Ανάληψη εργασίας ιδιωτικού τομέα από πρώην κρατικούς αξιωματούχους

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

H Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 18/05/2022, εξέτασε το ακόλουθο σχέδιο νόμου:

Ο περί του Ελέγχου της και Ορισμένους Πρώην Υπαλλήλους του Δημοσίου και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022

Η Επιτροπή συνέχισε τη συζήτηση του πιο πάνω σχεδίου νόμου σκοπός του οποίου είναι η ρύθμιση του ελέγχου ανάληψης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα από πρώην κρατικούς αξιωματούχους και ορισμένους πρώην υπαλλήλους του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα για περίοδο δύο ετών από την ημέρα αποχώρησης ή αφυπηρέτησής τους.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου είπε στην αρχή της συνεδρίας, ότι ως Βουλή και ως Επιτροπή δεν θέλουν να κυνηγούν τον οποιονδήποτε «απλά για να τον κυνηγούν».

«Θέλουμε να υπηρετήσουμε τη διαφάνεια, την ισονομία και την ισοπολιτεία. Δεν απαγορεύει αυτός ο νόμος στον οποιονδήποτε να εργαστεί, απλά, για να εργαστεί θα πρέπει να πάρει την ειδική άδεια από την τριμελή επιτροπή» πρόσθεσε.

Στον όρο «κρατικός αξιωματούχος» εντάχθηκαν και τα σώματα ασφαλείας, όπως ο Αρχηγός της Αστυνομίας και ο Αρχιπύραρχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ η συζήτηση επικεντρώθηκε στο αν θα πρέπει να ενταχθεί και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ), δεδομένου ότι είναι Ελλαδίτης και κατά πόσο θα υπάρχει τρόπος εφαρμογής της νομοθεσίας σε περίπτωση που εργοδοτηθεί από εταιρία στη Ελλάδα μέσα στα δύο χρόνια μετά τη λήξη της θητείας του, χωρίς την ειδική άδεια.

Η Βουλεύτρια του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου εξέφρασε την γνώμη ότι θα πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρη πρόνοια στον νόμο ούτως ώστε να γνωρίζουν κρατικοί αξιωματούχοι, που ίσως να εξεύρουν εργασία στο εξωτερικό εντός των δύο χρόνων χωρίς να ζητήσουν άδεια, ότι θα διωχθούν, είτε εκτός είτε εντός Κύπρου.

Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας είπε ότι ίσως θα πρέπει να χρειάζεται η άποψη του Υπουργείου Άμυνας για τη συμπερίληψη του Αρχηγού και του Υπαρχηγού της ΕΦ, καθώς η διαβούλευση που είχε γίνει με το εν λόγω Υπουργείο ήταν για την συμπερίληψη των αξιωματικών και υπαξιωματικών.

Η Επιτροπή συζήτησε και το κατά πόσον ο Διοικητής και ο Υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, θα έπρεπε να συμπεριληφθούν στη λίστα αυτή.

Εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας, που κλήθηκε στη συνεδρία, ενημέρωσε την Επιτροπή ότι ο νόμος της Κεντρικής Τράπεζας, ήδη περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τον περιορισμό ανάληψης θέσεως η απόκτηση συμφέροντος σε συγκεκριμένα ιδρύματα, μεταξύ άλλων πιστωτικά, χρηματοοικονομικά και των θυγατρικών τους, ιδρύματα πληρωμών, ηλεκτρονικού χρήματος, και ασφαλιστικές επιχειρήσεις, και απαγορεύει την ανάληψη θέσης για περίοδο δύο ετών μετά τον τερματισμό του διορισμού του Διοικητή ή του Υποδιοικητή ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα να ζητήσουν ειδική άδεια.

Ανέφερε επίσης, ότι υπάρχει μηχανισμός ελέγχου σχετικά με το πού μπορεί ο Διοικητής να εργοδοτηθεί και μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Εκφράστηκε από τον κ. Δημητρίου και τον Βουλευτή της ΔΗΠΑ, Μαρίνο Μουσιούττα, η διαπίστωση ότι οι διατάξεις του νόμου της Κεντρικής Τράπεζας είναι πιο αυστηρές από αυτά που εξετάζουν.

Ο κ. Δημητρίου είπε ότι θεωρεί ότι δεν υπάρχει λόγος συμπερίληψης των δύο αυτών αξιωμάτων.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Άλλες ειδήσεις

Γιορτή για τη χάραξη πολιτικής το 3º Cyprus Forum

Το Cyprus Forum αποτελεί την μεγαλύτερη ανεξάρτητη διοργάνωση χάραξης πολιτικής στην Κύπρο, το οποίο διοργανώνεται από τον μη κυβερνητικό οργανισμό Oxygono σε συνεργασία με το Delphi Economic Forum στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 2020 ως ένα ανεξάρτητο, φιλόδοξο, μη κερδοσκοπικό ετήσιο συνέδριο που επιδιώκει να γίνει μοχλός και καταλύτης για αλλαγές μέσω συζητήσεων που οδηγούν σε

Nomopress

Nomopress: Το δικό σου ανεξάρτητο πολιτικό περιοδικό

Ένα χρόνο μετά την έναρξη του Nomoplatform, ξεκινάμε το Nomopress, το πρώτο ανεξάρτητο πολιτικό περιοδικό της Κύπρου. Έναν δρόμο που γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο να διαβούμε, καθώς δεν ξέρουμε εκ των προτέρων που θα μας βγάλει.   Φιλοδοξούμε ωστόσο, το Nomopress να αποτελέσει ένα πραγματικά ανεξάρτητο πολιτικό περιοδικό, σε υψηλά