Ζητήματα εγκλωβισμένων στην πρώτη συνάντηση με Αριστοτέλους

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 27/06/2023, πραγματοποίησε συνάντηση με την Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων και την ομάδα πρωτοβουλίας ασυνόδευτων και φιλοξενηθέντων παιδιών στην Ελλάδα το 1974. 

Ζητήματα εγκλωβισμένων στην πρώτη συνάντηση Αριστοτέλους με Επιτροπή Προσφύγων 

Την πρώτη της συνάντηση είχε η Επικεφαλής για ανθρωπιστικά θέματα αγνοουμένων, εγκλωβισμένων και παθόντων, Άννα Αριστοτέλους, με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, ζητήματα που απασχολούν τους εγκλωβισμένους αλλά και το θέμα της ταυτοποίησης των αγνοουμένων. 

Μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Βουλευτής ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, ανέφερε ότι τέθηκαν εκ μέρους της Επιτροπής ζητήματα που αφορούν την ποιότητα ζωής των εγκλωβισμένων και έκανε αναφορά στον αποθηκευτικό χώρο από τον οποίο παραλαμβάνουν τα τρόφιμα μια φορά την εβδομάδα οι εγκλωβισμένοι και ο οποίος, όπως επεσήμανε, παραμένει σε άθλια κατάσταση. Συμπλήρωσε ότι συζητήθηκε η ποιότητα, η υγιεινή και η ασφάλεια των τροφίμων τα οποία παραλαμβάνουν οι εγκλωβισμένοι. 

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι τέθηκαν επί τάπητος η ανάγκη περαιτέρω στήριξης των σχολείων των εγκλωβισμένων στις κατεχόμενες περιοχές, η άμεση στελέχωση των σχολείων, ο εμπλουτισμός των προγραμμάτων που προσφέρονται στα σχολεία στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο αλλά και ζητήματα που αφορούν τα προγράμματα για απογευματινά μαθήματα, τους εξοπλισμούς αλλά και ορισμένα αιτήματα που αφορούν τους εκπαιδευτικούς.  

Ο κ. Κέττηρος είπε ακόμη ότι τέθηκαν στην κ. Αριστοτέλους ζητήματα που αφορούν τους συγγενείς των αγνοουμένων και ειδικότερα εκείνη την μερίδα που αφορά τα παιδιά των αγνοουμένων. Ανέφερε ότι η κ. Αριστοτέλους έχει ήδη ζητήσει κατάλογο των παιδιών των αγνοουμένων, ο οποίος δεν υπάρχει.  

Κάλεσε παράλληλα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να υλοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις που σχετίζονται με τα παιδιά των αγνοουμένων και των πεσόντων του 1974. 

Ερωτηθείς εάν κρίνεται απαραίτητος, ο πολιτικός διορισμός ενός Επιτρόπου αρμόδιου για Ανθρωπιστικά Θέματα Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, ο κ. Κέττηρος απάντησε ότι τέθηκε το ζήτημα της απουσίας Επιτρόπου σημειώνοντας ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα διορίσει ξεχωριστό Επίτροπο για την Ομογένεια, αλλά δεν έχουμε μάθει τι θα γίνει με τα θέματα των εγκλωβισμένων και των αγνοουμένων». 

Η κ. Αριστοτέλους δήλωσε από πλευράς της ότι αντιλαμβάνεται πλήρως τα θέματα των αγνοουμένων και των εγκλωβισμένων λέγοντας ότι είναι πολύ σοβαρά και ευαίσθητα και πρέπει να είναι στις προτεραιότητες της πολιτείας και ειδικότερα της Κυβέρνησης. 

«Διαβεβαίωσα την Επιτροπή ότι είναι στις προτεραιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, και εμένα προσωπικά ως Επικεφαλής, τα ανθρωπιστικά θέματα των αγνοουμένων και των εγκλωβισμένων περιλαμβανομένων και των παθόντων», είπε. 

Σημείωσε ότι αυτά είναι θέματα τα οποία διακρίνονται και πρέπει να τα ξεχωρίζονται ως θέματα κοινής αντιμετώπισης και κοινής προσπάθειας τόσο της Κυβέρνησης αλλά και όλων των Κοινοβουλευτικών κομμάτων. Χαρακτήρισε αυτά τα ζητήματα ως «εθνικά» και σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρχει κοινή συνεννόηση και συλλογική προσπάθεια προώθησής τους. 

Ερωτηθείσα για τα νέα της καθήκοντα που ανέλαβε η κ. Αριστοτέλους ανέφερε ότι «ήταν τιμή μου να διοριστώ σε αυτή τη θέση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» σημειώνοντας ότι επίκεντρο της πολιτικής του Προέδρου Χριστοδουλίδη είναι ο άνθρωπος. 

Σημείωσε ότι μέσα από την χαρτογράφηση των προβλημάτων θα ετοιμαστεί ένα σχέδιο δράσης με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ούτως ώστε να προσφερθεί το καλύτερο. 

Δήλωσε ακόμη ότι αύριο θα μεταβεί στο Ριζοκάρπασο, στην πρώτη της επίσκεψη στα κατεχόμενα χωριά, ούτως ώστε να δει και από κοντά τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι εγκλωβισμένοι, αλλά και για να βραβεύσει μαθητές των σχολείων. 

Σε ερώτηση για το εάν τυγχάνει ενημέρωσης σχετικά με τις υποθέσεις που αφορούν την προηγούμενη ιδιότητά της ως Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών, απάντησε ότι «θέλω να επικεντρωθώ στα καθήκοντα τα οποία έχω αναλάβει και προς αυτή την κατεύθυνση είναι όλες οι ενέργειές και προσπάθειές μου». 

Εντός της Επιτροπής ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης δήλωσε ότι δημιουργείται μια ανησυχία από τον μη διορισμό Επιτρόπου για τα ανθρωπιστικά θέματα και ζήτησε πληροφόρηση για την δομή και τον τρόπο λειτουργίας της υπηρεσίας. Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι πιθανόν να προκύψουν πολιτικά κενά από τον μη διορισμό Επιτρόπου. Ζήτησε επίσης ενημέρωση για την λειτουργία του σχολείου στον Κορμακίτη λέγοντας ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη πληροφόρηση από τους αρμοδίους. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστόφιας, ζήτησε από πλευράς του ενημέρωση για το που βρίσκεται η διαδικασία παραχώρησης επιδομάτων φροντίδας σε γονείς και παιδιά αγνοουμένων. 

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, ρώτησε από πλευράς της εάν υπάρχουν πληροφορίες για τις έρευνες στο σκυβαλότοπο του Δικώμου και για την ταυτοποίηση των οστών που βρίσκονται στα κασόνια στο εργαστήρι της ΔΕΑ. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, είπε ότι υπάρχουν αρκετά ζητήματα στην περιοχή του κατεχόμενου Ριζοκαρπάσου και κυρίως στα σχολεία. Τόνισε ότι υπάρχουν αρκετοί εκπαιδευτικοί στο Ριζοκάρπασο και ως εκ τούτου το επίπεδο μόρφωσης των μαθητών θα έπρεπε να ήταν πολύ υψηλό. 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακούμη, δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνει ενημέρωση του διεθνούς παράγοντα για το κυπριακό πρόβλημα και για την τραγική πτυχή της τύχης των αγνοουμένων. 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) (Τροποποιητικός) (Αρ. 5) Νόμος του 2022 και συναφείς κανονισμοί 

Ο περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω σχέδια νόμου σκοπός των οποίων είναι: 

(α) στις περιπτώσεις παραχώρησης Σύμβασης Μίσθωσης από τη Κυπριακή Δημοκρατία, σε δικαιούχους εκτοπισθέντες, για το τμήμα της οικιστικής μονάδας που βρίσκεται μερικώς σε γη κρατικής ιδιοκτησίας, η Σύμβαση Μίσθωση να παραχωρείται με κριτήριο το χρόνο θανάτου τους κι κατά πόσο η συγκεκριμένη οικιστική μονάδα ευρίσκεται σε Κυβερνητικό Οικισμό ή σε Συνοικισμό Αυτοστέγασης και 

(β) να επιτραπεί, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η αποξένωση ακίνητης ιδιοκτησίας της Δημοκρατίας ή ακίνητης ιδιοκτησίας δυνάμει των διατάξεων οποιουδήποτε νόμου για σκοπούς στέγασης ή αυτοστέγασης προσώπων συνεπεία της τουρκικής εισβολής και μέχρι το 1980 τα οποία θεωρούνται δικαιούχοι με βάση τις διατάξεις του περί Παροχής Στεγαστικής Βοήθειας σε Εκτοπισθέντες, Παθόντες και άλλα Πρόσωπα Νόμου, παρά το ότι η κρατική γη στην οποία έχουν ανεγερθεί οι οικιστικές μονάδες δεν έχουν χαρακτηριστεί ως κυβερνητικοί οικισμοί ή συνοικισμοί αυτοστέγασης.  

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση των πιο πάνω σχεδίων νόμου σε επόμενη συνεδρία της.  

Ο περί Τουρκοκυπριακών Περιουσιών (Διαχείριση και Άλλα Θέματα) (Προσωρινές Διατάξεις) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2023  

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Τουρκοκυπριακών Περιουσιών (Διαχείριση και Άλλα Θέματα) (Προσωρινές Διατάξεις) Νόμου, ώστε η απόκτηση ιδιόκτητης οικίας από κάτοχο τουρκοκυπριακής οικίας να μην αποτελεί αιτία τερματισμού της κατοχής της εν λόγω τουρκοκυπριακής οικίας. 

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση της πρότασης νόμου στην Ολομέλεια του σώματος προς ψήφιση. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Πρόγραμμα

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα Επιτροπών/Ολομέλειας ημερομηνίας 10/06/2024 – 14/06/2024

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και της Ολομέλειας έχει ως εξής:              Δευτέρα 10/06/2024                     Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, –  Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, –  Τρίτη 11/06/2024                       Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων και Παθόντων, –               Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, 9:00 π.μ..                               Επιτροπή για τη Μελέτη του Δημογραφικού

Μεταφορών

Τρέχουν για το έργο στο λιμάνι Λάρνακας, αλλά η διαδικασία είναι χρονοβόρα

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 31/05/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Υλοποίηση ενιαίου σχεδιασμού ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης του ενιαίου σχεδιασμού ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας. Τρέχουν για το έργο στο