Βουλευτές προειδοποιούν με κλείσιμο εισόδων Υπουργείων λόγω δημογραφικού

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Ad Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 27/06/2023, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: 

Έγκλημα εποικισμού και αυξανόμενη μετανάστευσης στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας  

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε το έγκλημα του εποικισμού και το πρόβλημα της αυξανόμενης μετανάστευσης στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας με αποτέλεσμα τη δημογραφική αλλοίωση του πληθυσμού της Κύπρου. 

Βουλευτές προειδοποιούν με κλείσιμο εισόδων Υπουργείων λόγω δημογραφικού 

Την απόφαση να κλείσουν συμβολικά τις εισόδους Υπουργείων σε περίπτωση που Υπουργοί ή Γενικοί Διευθυντές Υπουργείων συνεχίσουν να μην ανταποκρίνονται στο αίτημα να έρθουν ενώπιόν τους, εξέφρασαν Βουλευτές της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Δημογραφικό.  

Βουλευτές εξέφρασαν δυσφορία για τη μη παρουσία των αρμόδιων Υπουργών ή επικεφαλής τμημάτων στη συνεδρία της Επιτροπής. Παράλληλα, ζήτησαν την άμεση σύγκληση του Φορέα Δημογραφικής Πολιτικής που επρόκειτο να συνεδριάσει την προηγούμενη Πέμπτη υπό τον Υπουργό Εργασίας, κάτι που ωστόσο δεν έγινε, με τη συνεδρία να μετατίθεται για τον Σεπτέμβριο. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης, έκανε λόγο για διασύνδεση του εποικισμού με τις αυξανόμενες ροές μεταναστών, αφού, όπως είπε, οι Τούρκοι εφαρμόζουν μια ξεκάθαρη επεκτατική πολιτική που βασίζεται στην αύξηση των εποίκων στα κατεχόμενα και των παράνομων μεταναστών στις ελεύθερες περιοχές. Αναφέρθηκε σε μεθόδους που χρησιμοποιούν όπως τα χαμένα έγγραφα πριν περάσουν στις ελεύθερες περιοχές, και τις μεθοδευμένες ροές από χώρες της Αφρικής, με χώρα προέλευσης την Τουρκία στη συντριπτική τους πλειοψηφία.   

Χαρακτήρισε, επίσης, μη επιτυχή τη διαχείριση που γίνεται από τα αρμόδια Υπουργεία και Υφυπουργεία και κάλεσε τη νέα Κυβέρνηση να αλλάξει αντιμετώπιση. Ανέφερε ακόμα ότι αν δεν παραστούν οι ΓΔ των Υπουργείων στην Επιτροπή, Βουλευτές θα προβούν σε συμβολική διαμαρτυρία έξω από τις εισόδους των Υπουργείων, αφού όπως είπε, δεν έχουν μείνει περιθώρια. 

Όσον αφορά τη μη πραγματοποίηση της προγραμματισμένης συνεδρίας του Φορέα για Αντιμετώπισης του Δημογραφικού, χαρακτήρισε την καθυστέρηση αδικαιολόγητη και εξαιρετικά επικίνδυνη και έκανε έκκληση στον Υπουργό Εργασίας να ορίσει συνεδρία για να μπουν γερές βάσεις για επίλυση του προβλήματος. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι στον Φορέα συμμετέχουν οργανώσεις και οργανισμοί που προωθούν περίεργες φιλοσοφίες με αντίθετους στόχους. 

Είπε επίσης ότι η δημιουργία Υφυπουργείου Μετανάστευσης δεν αποτελεί πανάκεια και δεν θα λύσει το πρόβλημα αν δεν υπάρχει πολιτική βούληση, ενώ σημείωσε τη μη ένταξη νευραλγικών υπηρεσιών στο υπό σύσταση Υφυπουργείο. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης σημείωσε τη μείωση για πρώτη φορά του αριθμού των αιτητών πολιτικού ασύλου και την αύξηση στον αριθμό των επιστροφών. Παράλληλα, εξέφρασε ανησυχία για το πρόβλημα που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η Κύπρος και τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές από τη θάλασσα. Σημείωσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση πήρε μέτρα τα οποία αναμένεται να φέρουν και απτά αποτελέσματα, μεταξύ των οποίων η αύξηση του προσωπικού στις υπηρεσίες ασύλου, η πρόσληψη οριοφυλάκων και η μείωση επιδομάτων. 

Πρόσθεσε ότι αναμένουν από την παρούσα Κυβέρνηση να εντείνει τα μέτρα για αντιμετώπιση του συγκεκριμένου θέματος προς αυτή την κατεύθυνση, αφού η Κύπρος καλείται να αντιμετωπίσει δυσβάσταχτο βάρος σε σχέση με άλλες χώρες. Σημείωσε την ανάγκη για δημιουργία προαναχωρητικού κέντρου για όσους οι αιτήσεις απορρίπτονται αλλά και συμβολής της ΕΕ. Επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη να τεθεί η Τουρκία, που τροφοδοτεί με ροές μέσω της πράσινης γραμμής, στο σκαμνί. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς διερωτήθηκε ποιοι χρηματοδοτούν τους φτωχούς μετανάστες που χρειάζονται μερικές χιλιάδες δολάρια για να φύγουν από τις χώρες τους και ποιοι έχουν την πολιτική ευθύνη μεταφοράς με σαπιοκάραβα από τα λιμάνια των χωρών που ξεκινούν. Διερωτήθηκε τι κάνει η ΕΕ και γιατί δεν προσάπτει κατηγορίες στους χρηματοδότες μεγάλων καραβιών για τις δολοφονίες εκατοντάδων ανθρώπων στη Μεσόγειο. 

Πρόσθεσε ότι η δημογραφική αλλοίωση στα κατεχόμενα και στις ελεύθερες περιοχές έχει πάρει πλέον τεράστιες διαστάσεις και είναι επικίνδυνη για την επιβίωση του ελληνισμού στην Κύπρο. 

Παράλληλα σημείωσε την ανάγκη για παρουσία των Υπουργών ή των Γενικών Διευθυντών Υπουργείων όταν καλούνται στη Βουλή και είπε ότι την επόμενη φορά, που θα στείλουν στη θέση τους κατώτερους υπάλληλους, θα προχωρήσουν σε συμβολικό κλείσιμο των εισόδων των Υπουργείων, καταγγέλλοντας την απαράδεκτη απουσία αισθήματος ευθύνης. 

Ο κ. Μυλωνάς υπενθύμισε επίσης ότι πριν τρία χρόνια κατέθεσε στοιχεία για τα κυκλώματα της μετανάστευσης στην Αστυνομία, τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Γενικό Ελεγκτή. Σημείωσε ότι δεν υπάρχει διαχρονικά πολιτική βούληση για αντιμετώπιση του θέματος και δεν έχει βεβαιωθεί ακόμα ότι υπάρχει από την παρούσα Κυβέρνηση. Ευχήθηκε ότι η νέα Κυβέρνηση δεν θα σκεφτεί το πολιτικό κόστος και θα προχωρήσει σε μέτρα. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας ανέφερε ότι η γενεσιουργός αιτία των δεινών και των κακών της Κύπρου είναι ο εποικισμός και η παράνομη μετανάστευση και πρόσθεσε ότι αρχιτέκτονάς και δημιουργός αυτής της κατάστασης είναι το τουρκικό κράτος, που έστησε ολόκληρο μηχανισμό με τον εποικισμό και στη συνέχεια εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό και αποσκοπεί στην κατάληψη των ελεύθερων περιοχών με αυτό τον τρόπο. Πρόσθεσε ότι αν δεν ληφθούν μέτρα, έστω και τώρα, τότε το μέλλον της Κύπρου έχει προβλεψιμότητα 10-20 χρόνια. Έκανε επίσης λόγο για διαχρονική δυστοκία των κυβερνήσεων που όταν τους καλούν στην Επιτροπή για το Δημογραφικό στέλνουν τον έχτο στη σειρά υπάλληλο, όπως ανέφερε. 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης ανέφερε ότι ήλπιζαν στη σύνοδο του Εθνικού Φορέα Δημογραφικής και οικογενειακής πολιτικής, η οποία θα πραγματοποιείτο την περασμένη εβδομάδα να τίθεντο όλα τα ζητήματα και να έπαιρναν τελικές αποφάσεις για να δοθούν ικανοποιητικές λύσεις στο πρόβλημα. Εξέφρασε την λύπη του που δεν έγινε αυτή η σύνοδος και έστειλε το μήνυμα στον Υπουργό Εργασίας ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου πρέπει η σύνοδος να πραγματοποιηθεί, για να δοθούν ουσιαστικά κίνητρα για γεννήσεις και για την οικογενειακή πολιτική. Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή παρατηρείται το τραγελαφικό ένα Υπουργείο να δίνει κίνητρα ενώ άλλο Υπουργείο να τα αναιρεί, μέσω άλλων ενεργειών. 

Όσον αφορά τη μετανάστευση είπε ότι υπάρχουν 30.000 υποθέσεις που εκκρεμούν για εξέταση και παρόλο που προσλαμβάνονται 92 επιπλέον λειτουργοί, η Δημοκρατία βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Επιπρόσθετα, σημείωσε, από τις 15.500 υποθέσεις εξετάστηκαν πέρσι, μόνον οι 7.500 μετανάστες έχουν απελαθεί στις χώρες τους. 

Είπε επίσης ότι έγινε κατάθεση του νομοσχεδίου για τη δημιουργία του Υφυπουργείου Μετανάστευσης το οποίο θα συζητηθεί στις επόμενες συνεδρίες, ειδικότερα όσον αφορά τη συγκέντρωση των εμπλεκομένων υπηρεσιών. 

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής Ανδρέας Μορφίτης κατέθεσε στην Επιτροπή στοιχεία και ανέφερε σε δηλώσεις του ότι το δημογραφικό ουδέποτε έτυχε της δέουσας φροντίδας από τους φορείς της πολιτικής, με αποτέλεσμα να υπάρχει τώρα μια δύσκολα διαχειρίσιμη κατάσταση. 

Σημείωσε, επίσης, ότι κάθε μέρα που περνά το μεταναστευτικό προσλαμβάνει τεράστιες διαστάσεις. Τόνισε ιδιαίτερα την ύπαρξη και τον ρόλο εσωτερικών κυκλωμάτων στην Κύπρο στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών, αναφέροντας ότι αν δεν υπήρχαν αυτά ούτε τα εξωτερικά κυκλώματα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν. Εξέφρασε την ευχή να εξαρθρωθούν αυτά τα κυκλώματα που αποτελούνται από δημόσιους υπάλληλους, δικηγόρους και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όπως υποστήριξε. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον