Επιτροπή Προσφύγων: Προβλήματα σε εγκαταστάσεις προσφυγικών συνοικισμών και Προϋπολογισμός ΠΕΠ

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων και Παθόντων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 25/01/2022, συζήτησε τα θέματα που αφορούν:

  • Τα προβλήματα στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις των προσφυγικών συνοικισμών και ειδικότερα στον συνοικισμό «Μακάριος Γ΄» και η ανάγκη αναβάθμισής τους.
  • Τα προβλήματα με την παλαιότητα των οικοδομών στους κυβερνητικούς οικισμούς.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε το σχέδιο νόμου που προνοεί:

  • Τον Προϋπολογισμός της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων (ΠΕΠ) για το 2022 ύψους €317.551.

Αναλυτικά το σχέδιο νόμου:

Ο περί Προϋπολογισμού της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων του 2022 Νόμος του 2022

Ο Προϋπολογισμός της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων (ΠΕΠ) για το 2022 και ΜΔΠ 2022-2024, (αντίγραφο του οποίου επισυνάπτεται ως Παράρτημα), είναι ισοζυγισμένος και προνοεί για έσοδα ύψους €317.551 που προέρχονται από την ετήσια κρατική χορηγία ύψους €268.980 και από εισφορές για τις συντάξεις €44.782 και συντάξεις χηρών και ορφανών ύψους €3.789. Οι δαπάνες της ΠΕΠ για το 2022 προϋπολογίζονται στο ποσό των €317.551.

Δηλώσεις:

Επικίνδυνες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις σε προσφυγικούς συνοικισμούς, καταγγέλλει η Επιτροπή Προσφύγων

Τα προβλήματα στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις στους προσφυγικούς συνοικισμούς και ειδικότερα στον συνοικισμό «Μακάριος Γ’» στη Λάρνακα, συζητήθηκαν, την Τρίτη, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος, είπε ότι οι εγκαταστάσεις είναι πεπαλαιωμένες και σε μεγάλο βαθμό επικίνδυνες και ξεπερασμένης τεχνολογίας, ενώ τίθεται και θέμα ποιότητας ζωής και αξιοπρέπειας των προσφύγων.

«Δεν μπορεί σήμερα να υποχρεώνουμε τους εκτοπισμένους να μπαίνουν στο παραδίπλα σπίτι για να ανεβάσουν τον διακόπτη στις περιπτώσεις κάποιας βλάβης. Να περιμένουν ηλικιωμένοι πότε θα επιστρέψει ο γείτονας στο σπίτι για να σηκώσει τον διακόπτη», είπε.

Πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να φορτωθεί ο προσφυγικός κόσμος, στον οποίο παραχωρήθηκε μια κατοικία 40-50 τετραγωνικών μέτρων χωρίς τίτλο ιδιοκτησίας, με το κόστος 2-3 χιλιάδων ευρώ για να διορθωθούν τα προβλήματα στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση. Είπε επίσης ότι το ΕΤΕΚ τόνισε ότι πρόκειται για πεπαλαιωμένες εγκαταστάσεις και εξαρτήματα, τα οποία πρέπει να αντικατασταθούν για λόγους ασφαλείας. Η Επιτροπή, σημείωσε, ζήτησε από τους αρμόδιους φορείς συγκεκριμένο και σύντομο χρονικά πλάνο για να διορθωθούν τα προβλήματα.

Ο κ. Κεττηρός ανέφερε ακόμα ότι στην Επιτροπή εξετάστηκαν τα προβλήματα που παρουσιάζουν οι πολυκατοικίες στον Κυβερνητικό Οικισμό Ομόνοιας στη Λεμεσό. Όπως είπε, οι πολυκατοικίες μοιάζουν να βγήκαν από εμπόλεμη ζώνη, το ζεστό νερό είναι πολυτέλεια, η υγρασία και η μούχλα έχουν συγκατοικήσει με τους πρόσφυγες ενώ καθυστερεί το πρόγραμμα εγκατάστασης ανελκυστήρων.

Πρόσθεσε ότι η εννιάχρονη πλήρης εγκατάλειψη των κυβερνητικών οικισμών έχει συσσωρεύσει προβλήματα και «τις βλέπουμε σήμερα βουνό».

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Σενέκης αναφερόμενος στο θέμα των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων που όπως είπε, έχει εγγραφεί από το ΔΗΚΟ προς συζήτηση, είπε ότι πέραν του γεγονότος ότι πρόκειται για πεπαλαιωμένες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ενοίκων, οι κεντρικοί διακόπτες των κατοικιών στον εν λόγω συνοικισμό δεν έχουν τοποθετηθεί ανά κατοικία, αλλά είναι ομαδοποιημένοι ανά 3 ή 4 σπίτια, με αποτέλεσμα σε περιόδους κακοκαιρίας, όταν «πέφτει» ο κεντρικός διακόπτης ενός σπιτιού, ο ένοικος να πρέπει να περιπλανηθεί μέσα στη γειτονιά για να εντοπίσει τον δικό του κεντρικό διακόπτη.

«Ζητήσαμε από την ΑΗΚ και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς του Κράτους να μεριμνήσουν ώστε να υπάρξει άμεσα συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος και να τερματιστεί η ανασφάλεια και η ταλαιπωρία των ενοίκων στον συγκεκριμένο συνοικισμό και όπου αλλού δυνατό να υπάρχουν παρόμοια προβλήματα», είπε.

Για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε η Επιτροπή έχει προγραμματίσει να επανεξετάσει το όλο ζήτημα στις 15 Φεβρουαρίου 2022, για να ενημερωθούμε για την πρόοδο ως προς την επίλυσή του.

Πηγή δηλώσεων – ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Παιδείας

Θετικό το ΥΠΑΝ στην υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση από τα 4 έτη, διαμαρτύρεται ο ΣΙΠΕΚ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 27/02/2024, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: Ο περί Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης (Υποχρεωτική Φοίτηση και Παροχή Δωρεάν Παιδείας) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης (Υποχρεωτική Φοίτηση

Εργασίας

Υπάρχει βούληση για νέα νομοθεσία για άτομα με αναπηρία, ψηφίζεται η αύξηση της άδειας μητρότητας

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 27/02/2024, πραγματοποίησε συνάντηση με την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων σε θέματα της αρμοδιότητας της Επιτροπής. Στο πλαίσιο της συνάντησης, η Επιτροπή συζήτησε το ακόλουθο θέμα:  Θέσπιση ειδικής νομοθεσίας για τα άτομα με αναπηρίες  Η Επιτροπή συζήτησε το