Επιτροπή Δημογραφικού: Αυξημένες κατά 87% οι αιτήσεις ασύλου το 2021

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Ad Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος, κατά η διάρκεια της συνεδρίας στις 25/01/2022, συζήτησε τα θέματα που αφορούν:

  • Την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και της υπογεννητικότητας.
  • Την ανάλυση της εξέλιξης του πληθυσμού της χώρας σε σχέση με τις τρεις δημογραφικές συνιστώσες: υπογονιμότητα, θνησιμότητα, μεταναστευτικές ροές.

Δηλώσεις:

Αυξημένες κατά 87% οι αιτήσεις ασύλου το 2021, αναφέρθηκε στην Ad Hoc Επιτροπή για μελέτη του Δημογραφικού

Οι αιτήσεις ασύλου στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά 87% από το 2020 μέχρι το 2021, όπως αναφέρθηκε στην Ad Hoc Επιτροπή για τη μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος, η οποία εξέτασε τις πιέσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος σε σχέση με το θέμα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης, σε δηλώσεις του παρέθεσε στοιχεία που όπως είπε, «δείχνουν πόσο έχει ξεφύγει η κατάσταση».

Όπως είπε, το 2021 συνολικά 13.235 άνθρωποι εισήλθαν στη χώρα και ζήτησαν άσυλο. Από αυτούς οι 12.285 ήταν παράνομες αφίξεις από τα διάφορα σημεία της πράσινης γραμμής, επιβεβαιώνοντας -όπως είπε- την εκτίμησή του ΕΛΑΜ ότι η Τουρκία υλοποιεί συγκεκριμένο σχέδιο. Είπε επίσης ότι συντριπτική πλειοψηφία προέρχονται από χώρες της Αφρικής, ενώ κατά 1/5 οι αιτητές ασύλου είναι Σύριοι. Ανέφερε ακόμα ότι για το 2021 υπήρξαν 16.249 αποφάσεις από τις οποίες οι 9.000 έχουν απορριφθεί. Υπήρξαν, πρόσθεσε, 1.777 εθελούσιες επιστροφές και 1.829 αιτήσεις που έγιναν μεταγενέστερα.

Ανέφερε ακόμα ότι τους τελευταίους δύο μήνες περίπου απελάθηκαν από την Κύπρο 2.274 άτομα και 2.320 συνολικά το 2021. Ο κ. Παπαγιάννης ανέφερε ότι ο σχεδιασμός που είχε γίνει για τις απελάσεις σύμφωνα με τις δηλώσεις των αρμοδίων Υπουργών ήταν περίπου τριπλάσιος, άρα δεν είναι ικανοποιημένοι. Δήλωσε ακόμα ότι μετά από δικές του καταγγελίες στην Επιτροπή, έχουν συλληφθεί μερικές δεκάδες παράνομων μεταναστών σε σημεία που υπέδειξε.

Παράλληλα ανέφερε ότι η προσπάθειες που έγινε από πλευράς Κύπρου για επαναπροώθηση Σύριων στη χώρα τους δεν ήταν οι ανάλογες. Όπως είπε όταν ήταν Υπουργός Εσωτερικών ο Κωνσταντίνος Πετρίδης η Συρία είχε ζητήσει την επαναπροώθηση των Σύρων στη χώρα. Ωστόσο για να γίνει αυτό, είπε, το Υπουργείο Εσωτερικών τους απάντησε ότι θα πρέπει να θεωρηθεί η Συρία ασφαλής χώρος σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Τόσο η πρεσβεία της Συρίας όσο και άλλοι Σύριοι διπλωμάτες θεωρούν ότι δεν έχουμε εξαντλήσει τα περιθώριά μας ως κράτος και ότι οι προσπάθειες όλων των Υπουργείων που εμπλέκονται δεν ήταν οι ανάλογες», ανέφερε.

Είπε επίσης ότι η Δανία έχει ήδη προχωρήσει σε 92 απελάσεις προς τη Συρία και αναμένεται να δουν αν θα αντιμετωπίσουν τελικά οποιεσδήποτε ποινές.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης είπε ότι δυστυχώς η Κύπρος αντιμετωπίζει ένα δυσβάσταχτο βάρος περισσότερο από αυτό που της αναλογεί. Το 2021 είπε, υπήρχαν 13.235 αιτήσεις ασύλου σε σχέση 7.094 το 2020, άρα υπήρξε μια αύξηση 87%. Πρόσθεσε ότι η πλειοψηφία είναι από χώρες της Αφρικής, ενώ αρκετοί χρησιμοποιούν το παράνομο καθεστώς των κατεχομένων και έρχονται στις ελεύθερες περιοχές μέσω του παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου.

Εισηγήθηκε να ζητηθεί η συνδρομή της ΕΕ μέσω FRONTEX και Europol για προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης αλλά και οικονομική στήριξη όσων έχουν ανάγκη. Εισηγήθηκε επίσης καλύτερη επιτήρηση της πράσινης γραμμής και αυστηρότερες ποινές για διακινητές και εκμεταλλευτές του ανθρώπινου πόνου και μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών να γίνουν συμφωνίες με χώρες για επαναπατρισμό των παράνομων μεταναστών.

Πηγή δηλώσεων – ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα