Επιτροπή Προσφύγων: Οικονομική στήριξη για απώλεια χρήσης κατεχόμενων περιουσιών και αξιοποίηση τ/κ ακινήτων ως επαγγελματική στέγη

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων και Παθόντων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 05/04/2022, συζήτησε το ακόλουθο θέμα:

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της πολυκατοικίας της Πιαλέ Πασιά 14 και η καθυστέρηση των επιδιορθώσεων

Η εκπρόσωπος του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής ότι η υπό αναφορά πολυκατοικία απαλλοτριώθηκε από το κράτος το 2017 και η διαχείρισή της πλέον ανήκει στο τμήμα που εκπροσωπεί. Όσον αφορά δε τις επιδιορθώσεις επί αυτής, δήλωσε η ίδια εκπρόσωπος, προκηρύχθηκε προσφορά από το κράτος, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Ιούνιο και η κατακύρωσή της τον Ιούλιο. Συνεπώς, ανέφερε η ίδια, θα ξεκινήσουν τάχιστα οι επιδιορθώσεις στα διαμερίσματα της πολυκατοικίας.

Στις δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος, ανέφερε πως «Οι αυθαιρεσίες, η έλλειψη σοβαρής συντήρησης και η παλαιότητα της οικοδομής, έχουν δημιουργήσει μία δύσκολη κατάσταση για τους ηλικιωμένους κατοίκους της πολυκατοικίας. Όπως μας έχει μεταφερθεί, ο Δήμος Λάρνακας έχει εντάξει τον εξωραϊσμό της προσφυγικής πολυκατοικίας σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό του δήμου, προχωρώντας σε εξωτερικές επιδιορθώσεις και την απομάκρυνση όλων των αυθαίρετων και παράνομων κατασκευών», δήλωσε ο κ. Κέττηρος. Πρόσθεσε πως αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα των εργασιών, «μέχρι τον Ιούνιο θα κατακυρωθούν οι προσφορές και αμέσως μετά το καλοκαίρι θα αρχίσουν δουλειά για να αποκατασταθούν οι ζημιές και τα προβλήματα εξωτερικά, ενώ θα διερευνηθεί το ενδεχόμενο αποκατάστασης των ζημιών και μέσα στα διαμερίσματα».

Η Επιτροπή αποφάσισε να επανέλθει για εξέταση του θέματος.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

Ο περί Τουρκοκυπριακών Περιουσιών (Διαχείριση και Άλλα Θέματα) (Προσωρινές Διατάξεις) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022

Η Επιτροπή συνέχισε τη συζήτηση του πιο πάνω σχεδίου νόμου, σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Τουρκοκυπριακών Περιουσιών (Διαχείριση και ‘Αλλα Θέματα) (Προσωρινές Διατάξεις) Νόμου, ώστε με την προσθήκη σχετικής πρόνοιας να επιλυθούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μισθωτές τουρκοκυπριακών (Τ/Κ) ακινήτων.

Ειδικότερα, τα εν λόγω ακίνητα τα οποία είχαν παραχωρηθεί για οικιστική χρήση, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας συνεπεία της προσφυγιάς, έχουν αξιοποιηθεί και ως επαγγελματική στέγη, για βιοποριστικούς σκοπούς. Η προτεινόμενη αυτή ρύθμιση κρίνεται αναγκαία λόγω του ότι το δικαίωμα το οποίο έχουν θεμελιώσει επί σειρά ετών οι πιο πάνω μισθωτές σε σχέση με την αξιοποίηση των Τ/Κ ακινήτων και ως επαγγελματική στέγη, σήμερα περιορίζεται από τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.

Τα μέλη της Επιτροπής διαβουλεύθηκαν επί της πρότασης νόμου και αποφάσισαν όπως επανέλθουν για εξέτασή της παρουσία εκπροσώπων των εμπλεκόμενων μερών.

Ο περί Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (Σύσταση, Σκοποί, Αρμοδιότητες και Άλλα Συναφή Θέματα) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022

Η Επιτροπή άρχισε τη συζήτηση του πιο πάνω σχεδίου νόμου, σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (Σύσταση, Σκοποί, Αρμοδιότητες και Άλλα Συναφή Θέματα) Νόμου, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών να παραχωρεί οικονομική χορηγία ή άλλη οικονομική στήριξη σε κατά νόμο δικαιούχο πρόσωπο, για σκοπούς απώλειας χρήσης και κάρπωσης της περιουσίας του συνεπεία της τουρκικής εισβολής.

Τα μέλη της Επιτροπής άκουσαν τις απόψεις όλων των εμπλεκόμενων μερών που κλήθηκαν κατά τη συνεδρία της επιτροπής και αποφάσισαν όπως επανέλθουν για εξέταση του θέματος σύντομα.

Στις δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος, ανέφερε πως με τη συγκεκριμένη πρόταση τίθενται οι γενικές γραμμές μέσα από τις οποίες οφείλει η πολιτεία να κινηθεί για την ετοιμασία ενός συγκεκριμένου σχεδίου, που να αναγνωρίζει την άνιση κατανομή των βαρών και να στηρίξει τους ιδιοκτήτες κατεχόμενων περιουσιών.

«Δυστυχώς, φαίνεται ότι δεν ασχολούμαστε όλοι με τον ίδιο ζήλο για το θέμα της αποζημίωσης της απώλειας χρήσης για τις κατεχόμενες περιουσίες. Η πρόταση νόμου έχει κατατεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής εδώ και ένα μήνα, αλλά σήμερα το Υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε χρόνο για να την εξετάσει. Είναι οι ίδιοι που όταν κοντεύουν οι εκλογές καθημερινά υπόσχονται τον ουρανό με τ’ άστρα στους πρόσφυγες, μέχρι την επόμενη μέρα των εκλογών, που τα ξεχνούν όλα. Σήμερα που υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση ζητούν χρόνο», δήλωσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ.

Η Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν τόνισε από την πλευρά της πως «δεν μιλούμε για αποζημιώσεις, διότι ακόμη οι περιουσίες μας είναι κατεχόμενες και ευελπιστούμε ότι κάποια μέρα θα τις πάρουμε πίσω. Μιλούμε για ένα αντιστάθμισμα το οποίο θα δίνεται στους ιδιοκτήτες περιουσιών με στόχο πρώτα την επίτευξη της συνδεσιμότητας των κατόχων αλλά και των κληρονόμων τους με τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα και ως μέτρο αποτροπής, έτσι ώστε να μην αποτείνεται ο κόσμος στην Επιτροπή Κατεχομένων για να πωλεί τις περιουσίες τους»

«Το σημαντικότερο είναι ότι θα βοηθήσει στη διατήρηση της μνήμης για τα κατεχόμενα, γιατί κάποιος που θα παίρνει ένα ποσό τον χρόνο, οι πρόσφυγες δεύτερης και τρίτης γενιάς, θα διερωτούνται για το πού βρίσκεται αυτή η περιουσία, είναι στα κατεχόμενα, αυτά τα εδάφη είναι δικά μας», συμπλήρωσε σχετικά.

Η κ. Σούπερμαν σημείωσε πως το ζήτημα είναι αρκετά περίπλοκο, ιδίως 50 χρόνια μετά, και αφορά κυρίως στα οικονομικά του κράτους, οπότε και η στήριξη στην εκτελεστική εξουσία είναι καίριας σημασίας, ενώ τόνισε πως οι παρευρισκόμενες προσφυγικές οργανώσεις χαιρέτισαν με ικανοποίηση την πρωτοβουλία της Επιτροπής Προσφύγων και εξέφρασαν απερίφραστα την απογοήτευση του προσφυγικού κόσμου για την απουσία προσφυγικής πολιτικής πέραν της στεγαστικής για 47 και πλέον χρόνια. «Αναμένουμε τη θέση των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών και ευελπιστούμε ότι θα είναι θετική», κατέληξε.

Ο Βουλευτής ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή δήλωσε «πλήρως απογοητευμένος ως βουλευτής Αμμοχώστου και ως πρόσφυγας από τη μη ύπαρξη ολοκληρωμένης προσφυγικής πολιτικής από όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις και το κράτος στο σύνολό του. Η προσφυγική πολιτική περιοριζόταν μόνο σε πολιτικές στέγασης των προσφύγων και κατά το δοκούν  με αποτέλεσμα να δημιουργήσει πολλών ταχυτήτων πρόσφυγες».

Ο κ. Γιακουμή ανέφερε πως η συγκεκριμένη πρόταση νόμου στόχο έχει «να αφυπνίσει το κράτος, κατ’ επέκταση την κυβέρνηση, να δει επιτέλους στα μάτια τον προσφυγικό κόσμο και επιτέλους να φέρει σοβαρή πρόταση ολοκληρωμένης προσφυγικής πολιτικής».

«Η πρόταση νόμου έχει διπλό χαρακτήρα, εκτός από την ηθική διάσταση υπάρχει και η οικονομική πτυχή αφού θα αποτρέψει τον ταλαίπωρο προσφυγικό κόσμο να αποτείνεται στην ούτως καλούμενη επιτροπή αποζημιώσεων για μία πιο αξιοπρεπή διαβίωση. Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να φέρει το πλαίσιο για ολοκληρωμένη προσφυγική πολιτική και βάσει χρονοδιαγραμμάτων να προχωρήσουμε προς υλοποίηση του στόχου που έχει θέσει η επιτροπή», συμπλήρωσε επί του θέματος.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ:

Stockwatch: Αργούν οι αποζημιώσεις για απώλεια χρήσης περιουσιών

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Ψήφιση του πλαισίου για «πόθεν έσχες» εντός Μαΐου επιδιώκει η Επ. Θεσμών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 29/04/2024, εξέτασε τις ακόλουθες προτάσεις νόμου: Ο περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021 Ο περί Ορισμένων Δημόσια Εκτεθειμένων Προσώπων και Ορισμένων Αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση

Nomopress

Συμμετοχική δημοκρατία, Ευρωπαϊκή Ένωση και νεολαία

Η τρίτη έκδοση του Nomopress είναι γεγονός. Ενημερωθείτε για τη συμμετοχική δημοκρατία, τη σημασία των ευρωεκλογών για την Κύπρο, τον ρόλο των νέων τεχνολογιών στην ενίσχυση της διακυβέρνησης, τα 20 χρόνια πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), την ιδέα ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού, το μεταναστευτικό, τον πρωτογενή τομέα στην