Επιτροπή Προσφύγων: Απώλεια χρήσης κατεχόμενων περιουσιών και διαχείριση τουρκοκυπριακών περιουσιών

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων και Παθόντων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 15/03/2022, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα:

1. Προώθηση πρότασης νόμου για οικονομική χορηγία από Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών

Την προώθηση πρότασης νόμου που να παρέχει την δυνατότητα οικονομικής χορηγίας ως αποζημίωση για την απώλεια χρήσης κατεχόμενων περιουσιών αποφάσισε η Επιτροπή Προσφύγων.

Η Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν είπε πως βρέθηκε η κοινή συνισταμένη για κατάθεση πρότασης νόμου που τροποποιεί το βασικό νόμου του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών έτσι ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στον Φορέα να παραχωρεί οικονομική χορηγία ή άλλη οικονομική στήριξη σε δικαιούχο πρόσωπο, για σκοπούς απώλειας εσόδων από τη μη εκμετάλλευση της περιουσίας του συνεπεία της τουρκικής εισβολής ως μερικό αντιστάθμισμα των χαμένων εισοδημάτων του.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Σενέκης είπε πως είναι μια σημαντική μέρα για τον προσφυγικό κόσμο, αφού γίνεται ένα ουσιαστικό βήμα για την έστω μερική αποκατάσταση της φερεγγυότητάς του.

«Μετά από διαβούλευση με άλλα κόμματα, στη βάση συγκεκριμένης πρότασης νόμου που ετοιμάσαμε ως ΔΗΚΟ, καταλήξαμε σε κοινή πρόταση νόμου, που θα ενισχύσει την εργαλειοθήκη της Πολιτείας για να θεσμοθετηθεί η αποζημίωση για την απώλεια χρήσης και κάρπωσης των κατεχόμενων περιουσιών», είπε ο κ. Σενέκης.

Ο κ. Σενέκης ανέφερε πως με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε επιπλέον την επανασύνδεση της κατεχόμενης περιουσίας με της δεύτερης και τρίτης γενιάς πρόσφυγες, γιατί Κυπριακό πρόβλημα θα υπάρχει όσο υπάρχουν κατεχόμενες ελληνοκυπριακές περιουσίες που διεκδικούνται από τους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.

2. H αξιολόγηση της ανάγκης για μελέτη της στατικής επάρκειας των τουρκοκυπριακών κατοικιών και εμπορικών καταστημάτων

Στο πλαίσιο της συζήτησης για το θέμα, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Υπηρεσιών ανέφερε ότι τόσο στις τουρκοκυπριακές κατοικίες όσο και στα επαγγελματικά υποστατικά διενεργείται οπτικός έλεγχος από τεχνικούς των επαρχιακών κλάδων της υπηρεσίας, προτού παραχωρηθούν σε δικαιούχους, και, εάν, μετά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι κατοικίες κρίθηκαν ετοιμόρροπες, ακολουθούνται οι ενδεδειγμένες διαδικασίες κατεδάφισής τους. Όσον αφορά τα επαγγελματικά υποστατικά, το βάρος συντήρησής τους βαρύνει τους μισθωτές δικαιούχους τους.

Τα μέλη της Επιτροπής διαπίστωσαν ότι δε διενεργείται καμία στατική μελέτη από τις υπηρεσίες του κράτους τόσο για τουρκοκυπριακές κατοικίες όσο και για επαγγελματικά υποστατικά, όπου τίθενται ζητήματα ασφάλειας στους διαμένοντες στις οικίες, αλλά και στους διαχειριστές των επαγγελματικών υποστατικών που είναι δικαιούχοι στη βάση σύμβασης με το κράτος. Η Επιτροπή θα επανέλθει για εξέταση του θέματος.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της και Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος είπε πως σήμερα επιβεβαιώθηκε το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στο θέμα της στατικής επάρκειας των τ/κ κατοικιών και καταστημάτων τα οποία παραχωρούνται σε πρόσφυγες, σημειώνοντας πως δεν γίνεται ο κατάλληλος έλεγχος όταν αυτά παραχωρούνται με αποτέλεσμα μετά από χρόνια χρήσης να προκύπτουν θέματα ασφάλειας.

Όπως σημείωσε, ο έλεγχος που γίνεται σε αυτά τα υποστατικά είναι με το «μάτι» και αυτό είναι τραγικό όταν οι υπηρεσίες θεωρούν πως αυτός είναι ο επαρκής έλεγχος που πρέπει να κάνει. «Εμείς ζητούμε να γίνεται επιστημονικός έλεγχος στατικής επάρκειας αυτών των κατοικιών ή αυτών των καταστημάτων γιατί ενδεχομένως να προκύπτει και ζήτημα διασπάθισης δημοσίου χρήματος όταν σπαταλούν λεφτά για να επιδιορθωθούν κάποιες κατοικίες και στη συνέχεια προκύπτουν ζητήματα στατικής επάρκειας», είπε.

Ο κ. Κέττηρος είπε πως όταν η Επιτροπή Προσφύγων είχε ζητήσει να γίνει αυτός ο έλεγχος σε προσφυγικούς οικισμούς, είχε διαπιστωθεί και είναι ενώπιον του Τμήματος Πολεοδομίας, 43 πολυκατοικίες οι οποίες δεν έχουν περάσει τον στατικό έλεγχο και αυτό προφανώς ισχύει και για τ/κ κατοικίες και καταστήματα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Γεωργίου είπε πως η αναφορά από την αρμόδια υπηρεσία διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών, ότι γίνεται μόνο οπτικός έλεγχος και αν μετά στην πορεία των εργασιών διαπιστωθούν οποιαδήποτε προβλήματα στατικότητας του κτιρίου, τότε επιλαμβάνονται τη δεδομένη στιγμή, είναι πολιτική, η οποία είναι «επιεικώς απαράδεκτη» και προσβάλλει το κράτος πρόνοιας, το δημόσιο συμφέρον και την αξιοπρέπεια του προσφυγικού κόσμου.

Όπως είπε, τα ζητήματα ασφάλειας του πολίτη δεν τυγχάνουν οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης και για αυτό και εισηγήθηκε, η Επιτροπή Προσφύγων να κινηθεί άμεσα και αυτόβουλα, με πρόταση νόμου, ώστε να αποτελεί πλέον νομική υποχρέωση της πολιτείας, προτού παραχωρηθεί οποιαδήποτε τ/κ κατοικία ή υποστατικό, η εκ των προτέρων διεξαγωγή μελέτης στατικής επάρκειας. «Η ασφάλεια του πολίτη, επιβάλλεται και πρέπει να αντικρίζεται ως ύψιστο αγαθό και υποχρέωση της πολιτείας», είπε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι σήμερα στην Επιτροπή, εκτός από τα πολλαπλά προβλήματα με τα θέματα στατικότητας και συντήρησης των τ/κ κατοικιών, ηγέρθη το ζήτημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών στις επαρχίες και το αίτημα της Επιτροπής είναι το Υπουργείο να στελεχώσει τις υπηρεσίες ή να τις ανεξαρτητοποιήσει από τα γραφεία των Έπαρχων ώστε να στελεχωθεί σωστά και να εξυπηρετεί σωστά τους εκτοπισθέντες με τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τα ζητήματα των τ/κ περιουσιών.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου είπε πως μέσα στα κτίρια που έχουν προβλήματα στατικότητας διαμένουν άτομα ηλικιωμένα που δεν μπορούν να διορθώσουν τις κατοικίες τους και γι αυτό θα πρέπει να επέμβει άμεσα το κράτος πριν να θρηνήσουμε θύματα.

3. Η ανάγκη αποδοτικότερης διαχείρισης των οφειλών προς την Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών

O διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών ανέφερε ότι οι οφειλές ενοικίων των επί συμβάσει δικαιούχων επαγγελματικών υποστατικών, αγροτικών κλήρων κ.ά. προς την υπηρεσία για το 2021 είναι της τάξης των €3,8 εκατομ. Υπάρχουν, επισήμανε, τυπικοί μισθωτές, στρατηγικοί κακοπληρωτές και αρκετοί που εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες και την υποστελέχωση της υπηρεσίας.

Για να υπάρξει αποδοτικότερη διαχείριση των οφειλών προς την υπηρεσία, θα προσληφθεί, μέσω αγοράς υπηρεσιών, αριθμός λειτουργών οι οποίοι, μέσω τηλεφωνικών κλήσεων, θα καλούν τους οφειλέτες να προβούν σε εξόφληση των οφειλών τους, διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε και το 2020. Όταν παρίσταται ανάγκη, σημείωσε, η υπηρεσία βοηθά οφειλέτες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, προβαίνοντας σε διακανονισμό για την εξόφλησή τους.

Τα μέλη της Επιτροπής ζήτησαν από τον διευθυντή της υπηρεσίας να δώσει εντολή όπως οι υπεύθυνοι των Γραφείων των Κλάδων Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Υπηρεσιών επικοινωνήσουν με τους εν λόγω οφειλέτες, με σκοπό να προχωρήσουν από κοινού, μετά από συμφωνία, σε διακανονισμό για εξόφληση των υπό αναφορά οφειλών, ώστε να αποφευχθούν, αφενός η λήψη δικαστικών μέτρων εναντίον τους και αφετέρου η ενεργοποίηση διαδικασιών για ανάκτηση των τουρκοκυπριακών περιουσιών τις οποίες κατέχουν.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της και Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος είπε πως η Επιτροπή ζήτησε, εξαιτίας της πανδημίας και της κρίσης που επέφεραν η ακρίβεια και ο πόλεμος στην Ουκρανία, να γίνει μια καλύτερη διαχείριση από την υπηρεσία ώστε να διευκολυνθούν οι πολίτες που οφείλουν χρήματα στην υπηρεσία και να μην στέλνονται ενώπιον των Δικαστηρίων.

«Δεν θα λυθεί το πρόβλημα στοιβάζοντας κόσμο στα Δικαστήρια και διώκοντας τον ποινικά, πρέπει να αντιληφθεί η Υπηρεσία ότι θα πρέπει να κάνει κάποιες διευθετήσεις. Επιπλέον, θα πρέπει να σταματήσει η επιβολή αύξησης του 7% στο ενοίκιο των τ/κ περιουσιών», είπε, και εξέφρασε την ελπίδα ο Υπουργός Εσωτερικών να εξετάσει το ζήτημα με περισσότερη ευαισθησία από ότι βλέπει τα άλλα θέματα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι για όσους έχουν τ/κ υποστατικά τα οποία εκμισθώνουν από το κράτος και λόγω της πανδημίας δεν εργάζονταν, όπως για παράδειγμα τα γυμναστήρια, η Υπηρεσία να διαγράψει κάποια ενοίκια.

Επιπλέον, όπως είπε, εγείρεται και το ζήτημα με τους πολίτες που τους εκμισθώθηκε τ/κ γη για να κάνουν επιχειρήσεις. Όπως είπε θα πρέπει να διαγραφούν τα ενοίκια που έχουν μαζευτεί για αυτούς που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν τις αναγκαίες άδειες για λόγους που δεν ευθύνονταν οι ίδιοι. Θέση της Επιτροπής, είναι όπως για αυτό το θέμα να τεθεί μια πρόταση νόμου ώστε να μπορεί η Υπηρεσία να διαγράψει αυτά τα ενοίκια ώστε να μπει μια τάξη στο ζήτημα.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου είπε πως εδώ και 18 μήνες δεν έχει γίνει συνεδρία σε συγκεκριμένη επαρχία λόγω της υποστελέχωσης αυτής με αποτέλεσμα 7 πολίτες να «κρέμονται» από αυτή τη συνεδρία και από αυτές τις αποφάσεις. Πρότεινε τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για αυτά τα προβλήματα και «είδαμε με ικανοποίηση ότι υπάρχει βούληση από το σύνολο των κομμάτων και την Επιτροπή Προσφύγων να προχωρήσουμε με νομοθετικές και άλλες ρυθμίσεις για την επίλυση τους».

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Υγείας

Επιστολή θα στείλει η ΠτΒ προς τον ΠτΔ για ανέγερση παιδιατρικού νοσοκομείου

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 13/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Οικοδομικές εργασίες στο νοσοκομείο «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ» Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν οι επικείμενες οικοδομικές εργασίες στο νοσοκομείο «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ», καθώς και ο προγραμματισμός-λήψη μέτρων, για να μην υπάρξει καμία επίπτωση στην υγεία

Εσωτερικών

Αφαίρεσε πρόνοια για αύξηση έως 14% στα τιμολόγια νερού η Επιτροπή Εσωτερικών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 13/06/2024, εξέτασε τα ακόλουθα νομοσχέδια: Ο περί Δήμων (Τροποποιητικός) Ο περί Κοινοτήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2024 Ο περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2024 Ο περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω