Επιτροπή Ενέργειας: Προβλήματα/προοπτικές κυπριακού τουρισμού, αύξηση τιμών πρώτων υλών και Glamping

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 08/03/2022, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα:

1. Τα προβλήματα και οι προοπτικές του κυπριακού τουρισμού

Η Επιτροπή ενημερώθηκε από τον Υφυπουργό Τουρισμού για τα μέτρα που λαμβάνονται από το υφυπουργείο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν λόγω των διεθνών εξελίξεων και ειδικά του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας όσον αφορά τη φετινή τουριστική περίοδο.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την προσέλκυση τουριστών από άλλες χώρες, εκτός από τη Ρωσία και την Ουκρανία, για την αύξηση της πληρότητας των πτήσεων προς την Κύπρο, καθώς και την ενίσχυση του εγχώριου τουρισμού.

Παρά την απώλεια από τη ρωσική και ουκρανική αγορά, ο Υφυπουργός Τουρισμού παρουσιάστηκε αισιόδοξος ότι η φετινή χρονιά μπορεί να πιάσει τις επιδόσεις του 2021 χάριν στην προώθηση άλλων αγορών, που μπορεί να καλύψουν μέρος του κενού από τη δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά της Κύπρου.

«Πιστεύω με τις κινήσεις των τελευταίων χρόνων το προϊόν μας μας είναι πιο ανθεκτικό, η αντίληψη του τι εστί Κύπρος έχει ξεκινήσει να διαφοροποιείται, φέρνουμε τουρισμό με ψηλότερη εισοδηματική στάθμη. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας ώστε τα πράγματα να πάνε όσο καλά γίνεται υπό τις περιστάσεις».

Είπε ότι τόσο το Υφυπουργείο όσο και οι φορείς του τουρισμού λειτουργούν με το χειρότερο σενάριο, που είναι η ολοκληρωτική απώλεια των 800.000 τουριστών που αναμένονταν από Ρωσία και Ουκρανία.

«Εμείς λειτουργούμε πλέον με το χειρότερο σενάριο, το οποίο λέει ότι θα έχουμε μηδέν αφίξεις γιατί και αν αύριο τελειώσει ο πόλεμος δεν γνωρίζει κανείς πόσο θα διαρκέσουν οι κυρώσεις και δεν γνωρίζει κανείς αν ο Ρώσοι, λόγω της πτώσης του νομίσματος και της οικονομίας, θα μπορούσαν να ταξιδέψουν», είπε.

Εξήγησε δε ότι το κενό των Ρώσων τουριστών, που αντιστοιχεί στο 20% με 25% της εκτιμώμενης τουριστικής ροής φέτος είναι δύσκολο να καλυφθεί αφού οι Ρώσοι τουρίστες διακινούνται κυρίως μέσω οργανωτών ταξιδίων. «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή άλλη αγορά που μπορεί να φέρει τέτοιους αριθμούς μέσω οργανωμένων πακέτων», συμπλήρωσε.

Τόνισε ωστόσο ότι παρά το ότι η ρωσική αγορά, η δεύτερη σε μέγεθος αγορά της Κύπρου, δεν μπορεί να αναπληρωθεί στο συνολό της, υπάρχει σημαντική προοπτική από χώρες, όπως η Γερμανία, το Ισραήλ, η Πολωνία, η Αυστρία, η Ελβετία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Σουηδία και η Ουγγαρία, προοπτική που δημιουργήθηκε λόγω των δράσεων του Υφυπουργείου, του Υπουργείου Μεταφορών και της Hermes Airports. Σημείωσε ότι οι χώρες αυτές θα έχουν 20 με 40 πτήσεις έκαστη σε σύγκριση με 100 περίπου πτήσεις εβδομαδιαίως που θα ερχόντουσαν από τη Ρωσία.

«Πέρσι η μέση πληρότητα των αεροπλάνων ήταν γύρω στο 70%. Αν φέτος μέσω των ενεργειών μας καταφέρουμε το 70% γίνει 85% με 90% μόνο από αυτό και χωρίς αύξηση δρομολογίων θα μιλάμε για επιπλέον 200.000 με 250.000 θέσεις σε σχέση με τι περιμέναμε να έχουμε», είπε, προσθέτοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ έχουν δυναμική και μάλιστα θα είναι ανοικτές αγορές από την αρχή της σεζόν, σε αντίθεση με το 2021.

Ο κ. Περδίος πρόσθεσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη είναι το πλάνο σε σχέση με την εκστρατεία ψηφιακής προώθησης, με όλες τις πιστώσεις σε ό,τι αφορά την εκστρατεία οι οποίες θα διοχετεύονταν στις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας να επικεντρώνονται στις αγορές που έχουν σημαντική προοπτική.

Απαντώντας εξάλλου σε ερωτήσεις, ο κ. Περδίος σημείωσε πως τα πέντε εκατομμύρια στον προϋπολογισμό του Υφυπουργείο αφορούν μόνο το ψηφιακό μάρκετινγκ, ενώ αν συνυπολογιστεί και η συνδιαφήμιση τότε τα κονδύλια για τις εκστρατείας προώθησης είναι περισσότερα.

«Εμείς τουλάχιστον για φέτος διαγράφουμε το 2019, πρέπει να επικεντρωθούμε να πιάσουμε τους περσινούς αριθμούς και η χρονιά αυτή», πρόσθεσε ο Υφυπουργός Τουρισμού.

Τέλος, προανήγγειλε μέτρα ενίσχυσης του εγχώριου τουρισμού, λέγοντας πως αυτή τη στιγμή το Υφυπουργείο προβαίνει σε υπολογισμούς και θα προβεί σε ενημέρωση εν ευθέτω χρόνω.

Δέκα (10) εκατομμύρια θέσεις από αεροπορικές εταιρείες

Εξάλλου, η Διευθύντρια Αεροπορικής Ανάπτυξης της Hermes Airports, Μαρία Κουρούπη, ανέφερε ότι, ενώ οι αεροπορικές θέσεις από Ουκρανία και Ρωσία ήταν γύρω στα 2,2 εκατομμύρια θέσεις, αυτή τη στιγμή οι αεροπορικής εταιρείες εξακολουθούν να διατηρούν για την Κύπρο γύρω στα 10 εκατομμύρια θέσεις σε 38 χώρες από 50 αεροπορικές εταιρείες.

«Αν καταφέρουμε να αυξήσουμε τον δείκτη πληρότητας γύρω στο 10% μπορεί να μιλούμε για 300.000 με 350.000 επιβάτες, σε αφίξεις τουριστών , περίπου δηλαδή θα μπορούσε να σωθεί το 30% ίσως και το 40% της χάνουμε από τη Ρωσία και την Ουκρανία», είπε, προσθέτοντας πως και η Hermes κάνει επιπλέον προώθηση με αεροπορικές εταιρείες, ενώ θα αλλάξουν τα κίνητρα.

Τόνισε ωστόσο ότι λόγω και της τιμής του πετρελαίου δύσκολα θα προστεθούν νέες πτήσεις αυτή την περίοδο, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες θα προσπαθήσουν να μεγιστοποιήσουν τα υφιστάμενα πτητικά προγράμματα γεμίζοντας τα αεροπλάνα.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, Χάρης Λοϊζίδης είπε από την πλευρά του πως με το έργο που έγινε τα τελευταία χρόνια το Υφυπουργείο μπορεί αυτή τη στιγμή να εστιαστεί στις αγορές από τις οποίες υπάρχουν πτήσεις. «Και συμφωνώ απόλυτα ότι πρέπει να σπρώξουμε αυτές τις πτήσεις να ανεβούν από την πληρότητα του 50% στο 80% με 85% για να αντικαταστήσουμε τις απώλειες», συμπλήρωσε.

«Πάντα ήμασταν στόχος κριτικής ότι αποθέσαμε όλα μας τα αυγά στη Βρετανία και τη Ρωσία. Είναι εύκολο κάποιος να κάνει κριτική από τον καναπέ.  Ωστόσο οι 9 αγορές που αναφέρθηκαν προηγουμένως δεν είναι καινούργιες αγορές, είναι παραδοσιακές από τις οποίες υποφέραμε για χρόνια από έλλειψη πτήσεων», είπε.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο κ. Λοϊζίδης διατύπωσε την άποψη ότι καθώς οι χώρες σταδιακά άρουν τα μέτρα κατά της πανδημίας για τους ταξιδιώτες, «και εμείς θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να καταργηθεί το Cyprus Flight Pass τόσο για τους ξένους όσο και για τους Κύπριους και παράλληλα να δοθούν οι απαιτούμενες χαλαρώσεις για το θέμα του safe pass το οποίο είναι ένα αναγκαστικό εργαλείο που χρησιμοποιούν σήμερα οι συμπατριώτες μας για να κυκλοφορούν εντός της αγοράς».

Επιθετικό Μάρκετινγκ

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Κυριάκος Χατζηγιάννης τόνισε πως «πρέπει να ακολουθήσουμε επιθετική πολιτική με επιθετική προώθηση στη βάση επιθετικού μάρκετινγκ».

Χαιρέτισε την ετοιμότητα του Υφυπουργού Τουρισμού ώστε «να προσαρμόσει τις νέες δράσεις του μάρκετινγκ προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα υλοποίησής τους χωρίς να χρειάζεται να ξεκινήσουμε εξ υπαρχής δράσεις σε ξένες αγορές με τις οποίες δεν υπάρχει επαρκής σύνδεση».

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο Κώστας Κώστα ,είπε πως το κόμμα εδώ και χρόνια επεσήμανε ότι «δεν πρέπει να βάλουμε όλα μας τα αυγά σε δύο καλάθια», προσθέτοντας ότι δεν είναι ικανή η άντληση μεγάλου αριθμού τουριστών από άλλες αγορές στις δοσμένες συνθήκες σε βαθμό κάλυψης τις απώλειες από Ρωσία και Ουκρανία. Ζήτησε επίσης την επέκταση του σχεδίου προώθησης εγχώριου τουρισμού και την αύξηση της διαφήμισης του Υφυπουργείου σε μεγάλες αγορές, ενίσχυση των κινήτρων σε αεροπορικές εταιρείες.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμή εισηγήθηκε την ενίσχυση της αποδοτικότητας των ξενοδοχειακών μονάδων, που θα μειώσει το κόστος δίνοντας τη δυνατότητα πιο ελκυστικών πακέτων, επιμήκυνση τουριστικής περιόδου, προσέλκυση διεθνών αλυσίδων ξενοδοχείων στην Κύπρο, καθώς και την δυνατότητα εργοδότησης προσώπων από τρίτες χώρες στη βιομηχανία.

Εξάλλου, εκπρόσωπος της ΟΕΒ αναφέρθηκε στο υπόμνημα που απέστειλε η Ομοσπονδία προς την κυβέρνηση για εκπόνηση σχεδίων στήριξης στη βάση του προτύπου της πανδημίας και ειδικά στις περιοχές που έχουν μεγάλη εξάρτηση από την αγορά της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ενώ και το ΚΕΒΕ, όπως ανέφερε εκπρόσωπός του, βρίσκεται σε συνεννόηση με συνδέσμου μέλη του για την ετοιμασία υπομνήματος που θα υποβληθεί στην κυβέρνηση.

Σε μια άλλη εξέλιξη οι συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ τάχθηκαν ξανά εναντίον της εργοδότησης προσώπων από τρίτες χώρες στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Θα ήταν μέγα σφάλμα να δοθεί άδεια σε πολίτες τρίτων χωρών να εργοδοτηθούν στον τουρισμό πριν έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα για την εξέλιξη της κρίσης, ανέφερε εκπρόσωπος της ΣΕΚ, ενώ εκπρόσωπος της ΠΕΟ σημείωσε πως 2.500 φοιτητές μπορούν να εργοδοτηθούν άνετα αυτή την περίοδο.

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως το θέμα παραμείνει ανοικτό προς παρακολούθηση.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ:

Stockwatch: Πέρδιος: Αδύνατη η αναπλήρωση απώλειας στον τουρισμό

2. Η πορεία αύξησης των τιμών των πρώτων υλών και υπηρεσιών και οι επιπτώσεις της στον πληθωρισμό

Στο πλαίσιο της συζήτησης του θέματος, την Επιτροπή απασχόλησαν οι επιπτώσεις του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας όσον αφορά τις τιμές των καυσίμων και των βασικών αγαθών, καθώς και τον πληθωρισμό, την αισχροκέρδεια από πλευράς ορισμένων επιχειρήσεων και τα μέτρα που δύναται να ληφθούν για αντιμετώπισή τους, με γνώμονα την προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.

Στο 4%, από το 1,5% της αρχικής εκτίμησης, αναθεώρησε την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό για το 2022 το Υπουργείο Οικονομικών, λόγω της ανοδικής τάσης των τιμών του πετρελαίου εν μέσω της ουκρανικής κρίσης.

Η νέα εκτίμηση για την πορεία του πληθωρισμού ανακοινώθηκε κατά τη συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εμπορίου η οποία εξέτασε το θέμα της συνεχόμενης αύξησης των τιμών και του πληθωρισμού.

Η Λούση Ηροδότου Μούσκου, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής, Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων στο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ότι η αύξηση αυτή θα στοιχίσει στα κρατικά ταμεία €25 εκατομμύρια μέσω της αυξημένης Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής, ενώ η αύξηση των τιμών δημιουργεί δυσκολίες στην υλοποίηση του κυβερνητικού αναπτυξιακού προγράμματος.

«Για κάθε 1% αύξησης στον πληθωρισμό αντιστοιχεί με δημοσιονομικό κόστος €10 εκατ. από τα αυξημένα τιμαριθμικά επιδόματα. Αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στον δημόσιο σχεδιασμό», είπε μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής.

Ανέφερε ακόμη ότι οι αναθεωρημένες προβλέψεις για τον πληθωρισμό το 2022 είναι πλέον στο 4% από 1,5% και πρόσθεσε πως οποιαδήποτε επιβάρυνση δημιουργεί περαιτέρω δυσκολία στην υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος της κυβέρνησης.

Αναγνώρισε δε πως η Κύπρος εξαρτάται από το πετρέλαιο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με τις αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου να είναι διεθνείς εν μέσω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας η οποία θα συνεχιστεί, ενόσω συνεχίζεται η κρίση στην Ουκρανία.

«Αναμένομε ότι σε περίπτωση αντιποίνων από τη Ρωσία θα έχουμε επιπλέον πληθωριστικές τάσεις», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζοντας πως η αύξηση του πληθωρισμού είχε ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2021, η κ. Μούσκου υπενθύμισε επίσης ότι το κράτος ήταν και θα παραμείνει αρωγός. Όπως είπε, τον Νοέμβρη του 2021 μειώθηκαν κατά 10% οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος, μειώθηκε το ΦΠΑ για ευάλωτες ομάδες στο 5% για έξι μήνες και για τα άλλα νοικοκυριά στο 9% για 3 μήνες, ενώ το κράτος παράτεινε τη μείωση του ΦΠΑ για ακόμη 2 μήνες και επιπλέον τη μείωση των φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα.

Εξάλλου, ο Αναπληρωτής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή στο Υπουργείο Εμπορίου, Αντώνης Ιωάννου είπε πως η Υπηρεσία θεωρεί το πλαφόν σε κάποια είδη ως το «έσχατο μέτρο».

Είπε πως η Υπηρεσία εξετάζει τα νέα φορτία καυσίμων που εισήγαγαν οι εταιρείες πετρελαιοειδών προκειμένου να ενημερώσει την Υπουργό για τις νέες λιανικές τιμές.

Ο κ. Ιωάννου είπε πως η Υπηρεσία θα έχει εντός των ημερών έτοιμο το νέο πλαίσιο παρακολούθησης της τιμής των καυσίμων. Σημείωσε πως το πρόβλημα στον τομέα συνδέεται με τον μικρό αριθμό εταιρειών πετρελαιοειδών και όχι με τους πρατηριούχους.

Ανέφερε δε πως υπήρχαν καταγγελίες για τα σιτηρά ότι κάποιοι τα κράτησαν για να πωλήσουν σε ψηλότερη τιμή και πρόσθεσε πως για τα σιτηρά θα εξεταστεί το θέμα ενδεχόμενης αισχροκέρδειας όταν επιλυθεί το θέμα των αποθεμάτων.

Σημείωσε εξάλλου πως καταγράφονται ανατιμήσεις σε 100 από τα 170 προϊόντα που παρακολουθεί η Υπηρεσία, ενώ οι τιμές του ψωμιού κινούνται ανοδικά από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Υπενθύμισε ότι με το τελευταίο υπουργικό διάταγμα προστέθηκε το σιτάρι και ο αραβόσιτος στα αγαθά που παρακολουθούνται.

Παράλληλα, ο Γιάννος Πουμπουρής εκ μέρους της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών προειδοποίησε πως οι μεγάλες αυξήσεις σε οικοδομικά υλικά δημιουργούν τον κίνδυνο αναστολής έργων.

Είπε ειδικότερα πως ο δομικός σίδηρος ήταν €450 τον τόνο τον Ιανουάριο 2021 ανέβηκε τον Μάρτιο του 2021 στο €770 και σήμερα είναι €1.050.

Σήμα κινδύνου εξέπεμψε και ο Μιχάλης Λύτρας, επίτιμος πρόεδρος της ΠΕΚ,  λέγοντας ότι οι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να εκποιούν μονάδες λόγω της ανυπαρξίας ζωοτροφών και του αυξημένου κόστους το οποίο δεν μπορούν να μετακυλήσουν στον καταναλωτή, όπως είπε. Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να παράξει αλλά πρέπει το κράτος να σταθεί αρωγός, είπε.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννη είπε πως ο πληθωρισμός είναι εισαγόμενος και δεν είναι θέμα ούτε παραλείψεων ούτε κριτικής.

«Εδώ υπάρχει μια τρελή πορεία της ακρίβειας των πρώτων υλών, καύσιμα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο υπάρχει έλλειψη προσφοράς και είναι τεράστια η ζήτηση», είπε, προσθέτοντας ότι έχουν επηρεαστεί οι εφοδιαστικές αλυσίδες στην πανδημία του κορωνοϊού, και επεκτείνονται λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

«Αυτές οι βασικές προϋποθέσεις οδηγούν σε μια έλλειψη πρώτων υλών και καυσίμων, με αποτέλεσμα οι τιμές να έχουν μια απρόβλεπτη πορεία», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι απευχόμαστε ο κόσμος να τεθεί ενώπιον διλημμάτων έλλειψης τροφίμων.

Σημείωσε ότι η προσπάθεια αισχροκέρδειας είναι καταδικαστέα, αλλά δεν είναι το πρόβλημα στην πορεία του πληθωρισμού.

Επικρίσεις κατά της Κυβέρνησης διατύπωσε ο Βουλευτής του η ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα τόσο σε ό,τι αφορά την συνέχιση της εξάρτησης από το πετρέλαιο όσο και τις επιλογές της στο θέμα των σιτηρών. Μίλησε για «ανικανότητα» της κυβέρνησης να εισάγει φυσικό αέριο για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής και για αδυναμία προστασίας των καταναλωτών την αισχροκέρδεια των εταιρειών πετρελαιοειδών, ενώ σημείωσε πως με απόφαση του Υπουργού Εμπορίου για πρόσμιξη βιοκαυσίμων στα καύσιμα λόγω στόχων της ΕΕ αυξήθηκαν οι τιμές κατά 10 ή 13 σεντ το λίτρο.

Ο Μιχάλης Γιακουμή της ΔΗΠΑ επανέφερε κάποιες από τις προτάσεις του κόμματος για μείωση της ακρίβειας όπως τον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ σε τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης, και την επιμήκυνση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ:

Stockwatch: Αύξηση €25 εκατ. στο κόστος ΑΤΑ λόγω πληθωρισμού

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

3. Ο περί της Λειτουργίας Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας Νόμος του 2022

4. Ο περί Προώθησης και Ενθάρρυνσης της Χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Νόμος του 2022

Η Επιτροπή συνέχισε την εξέταση των νομοσχεδίων, χωρίς την παρουσία προσκεκλημένων, στο πλαίσιο της οποίας εξέτασε ορισμένα θέματα που παρέμειναν ως εκκρεμότητα από προηγούμενη συνεδρία της και τα οποία κυρίως αφορούν τις διαδικασίες έγκρισης, πιστοποίησης και χορήγησης άδειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, την παραγωγή ενέργειας για θέρμανση ή ψύξη από ανανεώσιμες πηγές και τη διαδικασία μεταποίησης της βιομάζας σε βιοκαύσιμα, βιορευστά, καύσιμα βιομάζας ή άλλα ενεργειακά προϊόντα και σε ανανεώσιμα υγρά και αέρια καύσιμα και καύσιμα μεταφορών μη βιολογικής προέλευσης.

Η Επιτροπή αποφάσισε να συνεχίσει την εξέταση των πιο πάνω νομοσχεδίων στην παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου.

5. Ο περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2022

6. Οι περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων (Γενικοί) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2022

Η Επιτροπή άρχισε τη συζήτηση του νομοσχεδίου και των κανονισμών στην παρουσία κυβερνητικών αρμόδιων και εκπροσώπων εμπλεκόμενων φορέων. Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων Νόμου, ώστε να εκσυγχρονισθούν οι διατάξεις του που ρυθμίζουν τη δημιουργία και τη λειτουργία των τουριστικών κατασκηνώσεων, προκειμένου να κατατάσσονται σε τάξεις, ήτοι πολυτελείας, πρώτης τάξης, δεύτερης τάξης και άνευ τάξης, κατά τον ίδιο τρόπο με άλλες κατηγορίες τουριστικών καταλυμάτων, καθώς και να ρυθμιστεί η ανάπτυξη των κατασκηνώσεων πολυτελείας τύπου «Glamping».

Σκοπός των κανονισμών είναι η τροποποίηση των περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων (Γενικών) Κανονισμών, ώστε να ρυθμιστεί η ανάπτυξη των κατασκηνώσεων πολυτελείας τύπου «Glamping».

Ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος διαβεβαίωσε ότι το όραμα και ο σκοπός του νομοσχεδίου δεν είναι ούτε η αύξηση των ξενοδοχειακών κλινών, για το οποίο εκφράστηκε ανησυχία, ούτε οι μεγάλες επιχειρήσεις. «Ο πρώτος λόγος που θέλαμε να κάνουμε το νομοσχέδιο είναι για να βοηθήσουμε τις ορεινές περιοχές, την ύπαιθρο και τις μικρές οικογένειες που θέλουν να κάνουν μια δική τους επιχείρηση και όχι να προκαλέσουμε θέματα στο δάσος», είπε.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Τουρισμού Θεοφάνης Τρύφωνος ανέφερε επίσης ενώπιον της επιτροπής ότι η λειτουργία των συγκεκριμένων κατασκηνωτικών χώρων δεν επηρεάζουν την ξενοδοχειακή βιομηχανία, αφού αφορούν αναπτύξεις κυρίως σε ορεινές περιοχές. «Έρχεται να συμπληρώσει και να ενισχύσει την ήδη υπάρχουσα ξενοδοχειακή βιομηχανία και σίγουρα λόγω των δραστηριοτήτων, οι τοπικές κοινωνίες ενισχύονται και οι τοπικές επιχειρήσεις διότι κάποιος που θα διαμένει μέσα στο δάσος σίγουρα θα κάνει περιπατητικές διαδρομές», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, Χάρης Λοϊζίδης είπε ότι μέσα στα πλαίσια της αναβάθμισης και της βελτίωση του τουριστικού μας προϊόντος τέτοιου είδους αλλαγές είναι πάντοτε ευπρόσδεκτες.  «Η προσφορά νέων υπηρεσιών στους επισκέπτες είναι κάτι το οποίο ενθαρρύνουμε», ανέφερε.

Εκπρόσωπος της Ένωσης Κοινοτήτων εξέφρασε ενδοιασμούς για το ότι τα κριτήρια αφορούν μεγάλες επιχειρήσεις, επισημαίνοντας ότι σε κάποιες μικρές επιχειρήσεις ή οικογενειακές επιχειρήσεις σε διάφορες κοινότητες θα μπορούσαν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά χαιρέτισε το νομοσχέδιο ως σημαντική πρωτοβουλία που καλύπτει κενά της αγοράς και απευθύνεται σε νέο κόσμο και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες κατά της όποιας κατάχρησης.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης είπε πως πρέπει να υπάρξει προσοχή στο θέμα προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο των αναψυκτηρίων στον παραλιακό της Λεμεσού τα οποία είχαν γίνει ανεξέλεγκτα.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους χαιρέτισε επίσης την κατάθεση του νομοσχεδίου, λέγοντας πως δημιουργεί αρνητική εντύπωση η κατάσταση που επικρατεί σήμερα με τη μεμονωμένες κατασκηνώσεις, φέρνοντας ως παράδειγμα το «μπάχαλο» που γίνεται κάθε Αύγουστο στην περιοχή της Πόλης της Χρυσοχούς.

Τέλος, ο Μιχάλης Γιακουμή της ΔΗΠΑ χαιρέτισε την κατάθεση του νομοσχεδίου και πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες προκειμένου να αποτραπούν ενδεχόμενες καταχρήσεις.

Η Επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει στην κατ’ άρθρον συζήτηση των πιο πάνω νομοθετημάτων σε επόμενη συνεδρία της.

7. Ο περί Προστασίας του Καταναλωτή (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022

Η Επιτροπή, αφού τοποθετήθηκε σχετικά με τις πρόνοιες του πιο πάνω νομοσχεδίου, αποφάσισε την παραπομπή του στην Oλομέλεια.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Άλλες ειδήσεις

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα Επιτροπών/Ολομέλειας 11/11/2024 – 15/11/2024

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και της Ολομέλειας έχει ως εξής:            Δευτέρα 11/11/2024                     Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, 9:00 π.μ.  Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, –  Τρίτη 12/11/2024                                          Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, 9:00 π.μ.   Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων και Παθόντων, 10:00 π.μ.   Επιτροπή για τη Μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος, –

Οικονομικών

Κρατικός Προϋπολογισμός 2025: Παρακολούθηση τιμών καυσίμων με ΑΙ, ενίσχυση ΑΠΕ και επενδύσεις – Υποστελέχωση Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου και έμφαση σε διαχειριστικούς ελέγχους

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 08/11/2024, συζήτησε τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2025:  Ο περί Προϋπολογισμού του 2025 Νόμος του 2024  Η Επιτροπή εξέτασε και συζήτησε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι ο η συζήτηση του Προϋπολογισμού του Κράτους για το έτος 2025. Πιο συγκεκριμένα η Επιτροπή