Επιτροπή Προσφύγων: Είσπραξη καθορισμένου τέλους 0,40% από Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων και Παθόντων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 28/06/2022, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

Ο περί του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022

Ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω νομοσχέδια σκοπός των οποίων είναι:

(α) η τροποποίηση του περί Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών Νόμου, κατά τρόπο τέτοιο ώστε να καταστεί λειτουργική η βασική νομοθεσία, ειδικά ως προς την είσπραξη του καθορισμένου τέλους 0,40% επί του τιμήματος πώλησης ακίνητης ιδιοκτησίας.

(β) η τροποποίηση του βασικού νόμου κατά τρόπο τέτοιο, ώστε να παρέχεται το δικαίωμα σε ενυπόθηκο δανειστή, στην περίπτωση εξόφλησης της υποθήκης από τον ενυπόθηκο οφειλέτη και/ή εγγυητή και/ή άλλως πως, να προχωρεί ηλεκτρονικά στην εξάλειψη της υποθήκης μέσω της διαδικτυακής πύλης του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, είπε ότι ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το νομοσχέδιο που τροποποιεί το Νόμο του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών για την είσπραξη του τέλους του 0,40% επί της ακίνητης ιδιοκτησίας στις ελεύθερες περιοχές και για την είσπραξη από την πώληση μετοχών που αφορούν ακίνητη ιδιοκτησία για εταιρείες.

Πρόσθεσε πως η Επιτροπή άρχισε και σχεδόν έχει ολοκληρώσει την κατ΄ άρθρο συζήτηση επί των δύο νομοσχεδίων, τα οποία εδώ και πάρα πολλά χρόνια πιέζουμε για να έρθουν ενώπιον της Επιτροπής. Με την πίεση αυτή, είπε, τα πράγματα έχουν πάρει το δρόμο τους και πολύ σύντομα, πιθανότατα και στην επόμενη συνεδρία της να έχουν ολοκληρώσει την κατ΄ άρθρο συζήτηση και να οδηγήσουμε πριν από το τέλος του καλοκαιριού στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Όπως είπε ο κ. Κέττηρος, με αυτή τη νομοθεσία θα αρχίσει να εισπράττεται το τέλος του 0,4% όπως είχε ψηφιστεί από τον Φεβρουάριο του 2021 με Πρόταση Νόμου, το οποίο μέχρι σήμερα θα έπρεπε να είχε εισπραχθεί ένα ποσό που υπερβαίνει τα 15,5 εκ. ευρώ.

Με αυτά τα λεφτά, συνέχισε, ο Φορέας θα μπορεί να εξετάσει το ζήτημα της αποζημίωσης της απώλειας χρήσης αλλά και της ανάπτυξης και παρουσίασης νέων σχεδίων προς όφελος του προσφυγικού κόσμου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε πως κάποιες επιφυλάξεις που ενδεχομένως να υπάρχουν περισσότερο για να βρεθεί ο μηχανισμός είσπραξης από εταιρείες, μέχρι την επόμενη συνεδρία πιθανόν να ξεπεραστούν με τη βοήθεια και της Νομικής Υπηρεσίας.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα