Επιτροπή Προσφύγων: Εγκλωβισμένοι μαρωνίτικων χωριών

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων και Παθόντων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 03/05/2022, συζήτησε το ακόλουθο θέμα:

Ζητήματα που αφορούν τους εγκλωβισμένους

Η Επιτροπή εξέτασε προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εγκλωβισμένοι των μαρωνίτικων χωριών, παρουσία του αντιπροσώπου της θρησκευτικής ομάδας των Μαρωνιτών κ. Γιαννάκη Μούσα, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης, ώστε οι Μαρωνίτες να παραμείνουν στα χωριά τους και ταυτόχρονα, μέσω των σχεδίων που εξήγγειλε το κράτος, να δοθούν κίνητρα επιστροφής σε όσους εξ αυτών εγκατέλειψαν τις πατρογονικές τους εστίες. Περαιτέρω, αναφέρθηκε στην αποζημίωση που πρέπει να λαμβάνουν από το κράτος οι γεωργοκτηνοτρόφοι, σε περιπτώσεις θεομηνιών, πυργκαγιών και άλλων καταστροφών, και ζήτησε όπως εκδοθούν τίτλοι ιδιοκτησίας σε όσους διατηρούν οικίσκους στις ελεύθερες περιοχές, καθώς και όπως επιδιορθωθεί το συντομότερο δυνατό το σχολείο στον Κορμακίτη, έτσι ώστε να μπορούν το συντομότερο να φοιτήσουν παιδιά σε αυτό.

Ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής για τα σχέδια επανεγκατάστασης στα κατεχόμενα και παροχής ειδικής ενίσχυσης σε εγκλωβισμένους νέους γεωργούς. Αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολείο στον Κορμακίτη και τις διαδικασίες που ακολουθούνται για επιδιόρθωσή του, ανακοινώνοντας πως θα τεθεί σε λειτουργία το 2023-24, καθώς και στα γενικότερα προβλήματα που υπάρχουν.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ανέφερε τα ακόλουθα:

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Μαρωνίτες συμπατριώτες μας, εγκλωβισμένοι και επανεγκατασταθέντες, στα κατεχόμενα χωριά τους, συζητήσαμε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων.

Είναι απόφαση της Επιτροπής να πράξουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε την Μαρωνίτικη κοινότητα που ζει σε συνθήκες κατοχής και ευελπιστούμε να βρούμε την ανάλογη ανταπόκριση και από πλευράς της Κυβέρνησης.

Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στον επανέλεγχο του καταλόγου επανεγκατασταθέντων για να διαπιστωθεί ποιοι και πόσοι συνεχίζουν πράγματι να διαμένουν στα κατεχόμενα χωριά. Αυτό το ζητούν οι ίδιοι οι κάτοικοι στον Κορμακίτη και στην Καρπασία, εφόσον μόνο ο έλεγχος και η εποπτεία μπορούν να εξασφαλίσουν ότι τα κίνητρα που έχουν δοθεί θα μπορέσουν πράγματι να εξασφαλίσουν το μέλλον των χωριών τους.

Έχει τεθεί αίτημα για επαναλειτουργία του δημοτικού σχολείου και του νηπιαγωγείου στον Κορμακίτη. Η δέσμευση από πλευράς της Κυβέρνησης, την οποία μετέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας, είναι ότι τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν τη σχολική χρονιά 2023-2024. Αυτό βρίσκεται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας που κάνουμε για να υπάρχουν όλες οι απαραίτητες υποδομές στα κατεχόμενα χωριά μας. Η αναζωογόνηση των χωριών δεν μπορεί να επιτευχθεί με επιδόματα, αλλά εξασφαλίζοντας την ύπαρξη των απαραίτητων υποδομών.

Τέθηκε, επίσης, η ανάγκη συντήρησης και επισκευής του παλιού νηπιαγωγείου του χωριού, το οποίο είναι αρχιτεκτονικής σημασίας και αξίας και χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια για την απασχόληση των παιδιών κατά τα Σαββατοκύριακα. Το κτίριο αυτή τη στιγμή έχει θεωρηθεί επικίνδυνο και έχουν ανασταλεί όλες οι δραστηριότητες που γίνονταν σε αυτό.  Στη συνεδρία αποφασίστηκε όπως προχωρήσει άμεσα μελέτη για τις κατασκευαστικές ανάγκες του κτιρίου μαζί με την κοστολόγηση των εργασιών και ακολούθως να αποδεσμευτούν τα κονδύλια για να προχωρήσει το έργο.

Είδαμε, επίσης, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εγκλωβισμένοι και οι επανεγκατασταθέντες στους οποίους είχε παραχωρηθεί κατοικία σε κυβερνητικούς οικισμούς. Για αυτές τις κατοικίες το κράτος δεν προχωρεί σε τιτλοποίηση προς τους δικαιούχους για να τις πάρει πίσω. Απαράδεκτη απόφαση και ζητήσαμε από τον Έπαρχο Κερύνειας, ο οποίος εκπροσωπούσε το Υπουργείο Εσωτερικών να επιληφθεί του θέματος. Σε διαφορετική περίπτωση θα εξετάσουμε τη δυνατότητα μας για νομοθετική παρέμβαση ώστε να προστατευθούν οι δικαιούχοι.

Τέλος, τέθηκε το θέμα των πολλών αναπάντητων κλήσεων προς τις υπηρεσίες του Υφυπουργείου Πρόνοιας. Πρόκειται για ένα θέμα, το οποίο αντιμετωπίζουν όλοι όσοι απευθύνονται στις υπηρεσίες του Υφυπουργείου και σήμερα φαίνεται να είναι πιο έντονο από ποτέ».

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης επεσήμανε πως «η επιβίωση της Μαρωνιτικής κοινότητας βασίζεται αποκλειστικά στα τέσσερα χωριά της στα οποία βρίσκονται στις κατεχόμενες περιοχές. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης όλα αυτά τα χρόνια ήταν να διατηρήσουμε την παρουσία αυτών των χωριών και ευχαριστούμε και την κυβέρνηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη στήριξη τους προς τους Μαρωνίτες γενικότερα».

«Τα Μαρωνίτικα χωρία χρειάζονται υποδομές για να μπορέσει κόσμος να επιστρέψει πίσω, να επιδιορθώσει τα σπίτια και να μπορέσει να κατοικήσει εκεί. Άρα λοιπόν εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε, στη δημιουργία υποδομών και στην προσπάθεια να πείσουμε Μαρωνίτες νεαρά ζευγάρια να επιστρέψουν στα χωριά τους».

Η Επιτροπή θα συνεχίσει την εξέταση του θέματος σε επόμενη συνεδρία.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Ελέγχου

Σε διαδικασία ανάκτησης παροχών που δόθηκαν την πανδημία, λέει ο Υπ. Εργασίας

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 05/09/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Έλεγχος Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων-Ειδική Έκθεση 31.7.2024 (ΥΕΚΑ/01/2024) Σε διαδικασία ανάκτησης παροχών που δόθηκαν την πανδημία, λέει ο Υπ. Εργασίας Στη διαδικασία της ανάκτησης παροχών που δόθηκαν στην περίοδο της COVID-19, μέσω

Μεταφορών

Εισάγει επιτόπου ελέγχους μαθητικών λεωφορείων στα σχολεία το Υπ. Μεταφορών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 05/09/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Η ασφάλεια του σχολικού λεωφορείου ως μέσου μεταφοράς Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η ασφάλεια του σχολικού λεωφορείου ως μέσου μεταφοράς. Εισάγει επιτόπου ελέγχους μαθητικών λεωφορείων στα σχολεία το Υπ. Μεταφορών