Επιτροπή Γεωργίας: Εμπόριο χαλουμιού και αυξήσεις σιτηρών

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

H Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 03/05/2022, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα:

Ενημέρωση για τα προβλήματα τα οποία προκύπτουν σε σχέση με την εμπορία του χαλουμιού ως προϊόντος με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και μέτρα στήριξης των παραγωγών

Στο πλαίσιο της συζήτησης η Επιτροπή ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και των εμπλεκόμενων φορέων για τα ζητήματα που άπτονται της εφαρμογής του προτύπου παραγωγής χαλουμιού ως προϊόντος με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ).

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Γιαννάκης Γαβριήλ, ανέφερε ότι το Υπουργείο Εμπορίου και το Υπουργείο Γεωργίας κάνουν πλάτες σε συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα για να μην προχωρήσει η εφαρμογή του χαλλουμιού ως ΠΟΠ. Η μη διεξαγωγή ελέγχων από το Υπουργείο Εμπορίου δείχνει την πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης να στηρίξει αυτά τα συμφέροντα και γι’ αυτό δεν προχωρεί η εφαρμογή της νομοθεσίας, πρόσθεσε.

Το χαλλούμι είναι το μόνο προϊόν στο οποίο δεν μετακυλίονται τα αυξημένα κόστη παραγωγής στον καταναλωτή, ανέφερε ο κ. Γαβριήλ. «Αυτό που συμβαίνει με τον φάκελο του χαλλουμιού είναι ή δεν είναι μονοπωλιακή κατάσταση;», διερωτήθηκε και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αυξηθούν οι έλεγχοι, θα εφαρμοστεί το πρότυπο, ο ευρωπαϊκός κανονισμός και η κυπριακή νομοθεσία. «Θα χάσουμε τον λευκό χρυσό -όπως ονομάζεται στην Κύπρο το χαλλούμι- και ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του», κατέληξε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χαράλαμπος Πάζαρος, κάλεσε τα εμπλεκόμενα μέρη να συνεργαστούν προκειμένου να κλείσει το θέμα της ποσόστωσης σύμφωνα με τους όρους που καθορίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Σ’ εμάς εναπόκειται η προστασία του χαλλουμιού ως δικού μας εθνικού προϊόντος. Είναι κρίμα να χάσουμε ό,τι μέχρι σήμερα κερδίσαμε επειδή οι οργανώσεις μας δεν μπορούν να συμφωνήσουν και να συμμορφωθούν με τα κριτήρια που έχουν καθοριστεί», τόνισε.

«Καλούμε επίσης τα δύο αρμόδια Υπουργεία, Γεωργίας και Εμπορίου, να συνεργαστούν και να συντονιστούν καλύτερα για να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα, για το καλό του τόπου μας», κατέληξε ο κ. Πάζαρος.

Η Επιτροπή αποφάσισε να συνεχίσει τη συζήτηση του θέματος σε επόμενη συνεδρία της παρουσία των Υπουργών Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Οι μεγάλες αυξήσεις της τιμής των σιτηρών και η ανάγκη άμεσης στήριξης του κλάδου της κτηνοτροφίας

Η Επιτροπή συνέχισε τη συζήτηση του πιο πάνω θέματος, στο πλαίσιο της οποίας ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας λόγω της αύξησης της τιμής των σιτηρών, καθώς και για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η εκτελεστική εξουσία για στήριξη του τομέα αυτού.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χαράλαμπος Πάζαρος, ανέφερε ότι το κόμμα του χαιρετίζει την άμεση αντίδραση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Γεωργίας αφού στις 13 Απριλίου εξαγγέλθηκαν μέτρα οικονομικής στήριξης για τους κλάδους της αιγοπροβατοτροφίας, της αγελαδοτροφίας και της χοιροτροφίας, ύψους 7.614.000 ευρώ.

«Είμαστε η πρώτη χώρα από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ που έλαβε μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την αναστάτωση που προκλήθηκε στην παγκόσμια αγορά», σημείωσε ο κ. Πάζαρος, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση κατά την περίοδο της πανδημίας έδωσε περίπου 65 εκατ. ευρώ για τις ζημιές που υπέστη ο κλάδος της κτηνοτροφίας από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η Επιτροπή αποφάσισε να συνεχίσει τη συζήτηση του θέματος σε επόμενη συνεδρία της παρουσία των Υπουργών Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Παιδείας

Εξαιρετικής σημασίας οι εστίες για το Πανεπιστήμιο Κύπρου, αυξημένος κατά 1 εκατ. ο προϋπολογισμός του ΟΝΕΚ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 21/02/2024, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: Ο περί Προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Κύπρου του 2024 Νόμος του 2024 Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο του Πανεπιστημίου Κύπρου ποσού ύψους €188.450.000 για τη χρήση

Νομικών

Εκσυγχρονισμός και υπερπληθυσμός μεταξύ των προτεραιοτήτων του Αν. Διευθ. Φυλακών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 21/02/2024, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Τμήμα Φυλακών. Εκσυγχρονισμός και υπερπληθυσμός μεταξύ των προτεραιοτήτων του Αν. Διευθ. Φυλακών Τους τρεις πυλώνες των προτεραιοτήτων του παρουσίασε ο νέος Αναπληρωτής Διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών, Χάρης Φιλιππίδης, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά από επίσκεψη της