Επιτροπή Προσφύγων: Ασυμβίβαστο Τ/κ περιουσίων και επιδόματα συγγενών αγνοουμένων

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 06/09/2022, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα: 

Διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εν γένει διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου. 

Τα μέλη της Επιτροπής ενημερώθηκαν από τον εκπρόσωπο της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών ότι τα σχέδια νόμου που αφορούν την τροποποίηση της νομοθεσίας που αφορά τις τουρκοκυπριακές περιουσίες και τα νέα κριτήρια για παραχώρηση τουρκοκυπριακών περιουσιών σε δικαιούχους βρίσκονται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για νομοτεχνικό έλεγχο. Ο ίδιος εκπρόσωπος ανέφερε ότι, αφού ολοκληρωθεί η πιο πάνω εργασία, αυτά θα αποσταλούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων. 

Ο Νίκος Κέττηρος, Βουλευτής του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, είπε ότι έχει αναφερθεί από το αρμόδιο Υπουργείο ότι τα κριτήρια παραχώρησης των τ/κ περιουσιών βρίσκονται για νομοτεχνικό έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία και ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα βρεθούν ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων, η οποία είχε ζητήσει να υπάρχει διαδικασία μοριοδότησης για όποιον διεκδικεί τ/κ περιουσίες. «Η μοριοδότηση έγινε δεκτή, εντάχθηκε στο πλαίσιο που συζητήθηκε στις συμβουλευτικές επιτροπές και στην Επιτροπή Προσφύγων, όμως δεν υπήρξε συγκεκριμένη ενημέρωση για τη μοριοδότηση την οποία προγραμματίζει να καταθέσει το Υπουργείο», πρόσθεσε, υποδεικνύοντας ότι αυτή είναι η πεμπτουσία της όλης νομοθεσίας, όπως επίσης και οι υπενοικιάσεις.  

Ακόμη, ο κ. Κέττηρος σημείωσε ότι συζητήθηκε και το θέμα της επιστολής που είχε αποστείλει τον Φεβρουάριο του 2022 προς τον Υπουργό Εσωτερικών με κοινοποίηση προς τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τ/κ Περιουσιών. Σε αυτή την επιστολή, ανέφερε, ζητούσε όπως διαβιβαστεί ενώπιον της Επιτροπής κατάλογος των μελών των συμβουλευτικών επιτροπών που είναι αρμόδιες για τη διαχείριση των τ/κ περιουσιών, αλλά και των υπαλλήλων της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τ/κ Περιουσιών που κατέχουν οι ίδιοι ή συγγενείς τους μέχρι δευτέρου βαθμού (σύζυγος, παιδιά, γονείς, αδέλφια) που διαχειρίζονται ή κατέχουν τ/κ περιουσία είτε προσωπικά είτε ως μέτοχοι εταιρείας.  

Όλο αυτό το διάστημα, συνέχισε, είχε επικοινωνία με τον Διευθυντή της Υπηρεσίας, ο οποίος προσπάθησε να καταρτίσει αυτόν τον κατάλογο. Πρόσθεσε ότι υπήρξαν δυσκολίες γιατί κάποιοι από τα μέλη των συμβουλευτικών επιτροπών ή από το προσωπικό της Υπηρεσίας επικαλέστηκαν σε κάποιες περιπτώσεις προσωπικά δεδομένα και δεν κατέθεταν αυτά τα στοιχεία και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις αρνήθηκαν να δώσουν αυτά τα στοιχεία.  

Ο κ. Κέττηρος υπογράμμισε ότι ζήτησε από τον Διευθυντή της Υπηρεσίας να καταθέσει τον κατάλογο και δίπλα από κάθε όνομα που αρνείται ή επικαλείται προσωπικά δεδομένα να το αναγράφει. «Έχω την εντύπωση ότι δεν είναι τόσο εύκολο να αρνούνται να καταθέσουν τα στοιχεία ενώπιον της Υπηρεσίας γιατί τα προσωπικά δεδομένα τους θα διασφαλιστούν», δήλωσε, προσθέτοντας ότι ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τ/κ Περιουσιών ανέφερε ότι μέχρι την Τετάρτη θα είναι έτοιμος ο κατάλογος και θα αποσταλεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων.  

Επομένως, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, εφόσον αποσταλεί ο κατάλογος, θα συγκληθεί ξανά η Επιτροπή Προσφύγων για να μελετήσει τα δεδομένα που προκύπτουν και θα κληθεί ενώπιον της Επιτροπής και η Ελεγκτική Υπηρεσία και η Νομική Υπηρεσία για να καταθέσουν τις απόψεις τους για αν υπάρχει ενδεχομένως σύγκρουση συμφέροντος στα όσα καταγράφονται στον κατάλογο.  

«Είχα ενώπιόν μου καταγγελίες κι εγώ όπως και άλλα μέλη της Επιτροπής για μέλη των συμβουλευτικών επιτροπών αλλά και για υπαλλήλους της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τ/κ Περιουσιών που κατέχουν τ/κ περιουσίες», είπε ο κ. Κέττηρος, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι τις κατέχουν παράνομα, αλλά πέραν του νόμιμου υπάρχει και το ηθικό κομμάτι. «Αν κάποιος υπάλληλος ή μέλος της οικογένειάς του θέλει να διαχειρίζεται τ/κ περιουσίες, ας μετακινηθεί σε άλλη υπηρεσία. Δεν μπορεί ο ίδιος να αποφασίζει ποιοι θα αποκτήσουν και θα εκμεταλλευθούν τ/κ περιουσίες και ο ίδιος ή μέλος της οικογένειάς του να υποβάλλει αίτηση και να επωφελούνται οι ίδιοι. Αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί -ηθικά τουλάχιστον- να γίνει αποδεκτό», υπέδειξε. 

Ο Νίκος Γεωργίου, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, χαρακτήρισε τη διαχείριση των τ/κ περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές ως «ένα φλέγον ζήτημα για το οποίο ο προσφυγικός κόσμος ζητά διαφάνεια και κριτήρια βάσει των οποίων ο κάθε δικαιούχος θα μπορεί να αιτηθεί». «Μέσω της κατ’ άρθρο συζήτησης και της ζωντανής ατμόσφαιρας των συνεδριάσεων της αρμόδιας επιτροπής, παρουσία όλων των θεσμικών φορέων και οργανώσεων, είμαι αισιόδοξος ότι θα βρούμε τη χρυσή τομή έτσι ώστε να υπάρξει πραγματική μεταρρύθμιση όσον αφορά το θέμα των τ/κ περιουσιών», σημείωσε.        

Ο Μιχάλης Λύτρας, Επίτιμος Πρόεδρος της Παναγροτικής Ένωσης Κύπρου (ΠΕΚ) επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο για τη διαχείριση των τ/κ περιουσιών πρέπει να συζητηθεί λεπτομερώς γιατί υπάρχουν σημεία τα οποία πρέπει να αλλάξουν και να βελτιωθούν για να υπάρχει δίκαιη και σωστή κατανομή των τ/κ περιουσιών. «Υπάρχουν πρόνοιες με τις οποίες διαφωνούμε, όπως επί παραδείγματι η κληρονομικότητα. Τι θα πει κληρονομικότητα;», ανέφερε. 

«Εδώ παραχωρούνται τ/κ περιουσίες στους δικαιούχους πρόσφυγες για να επιβιώσουν, να συνεχίσουν το επάγγελμά τους μέχρι την πολυπόθητη λύση του κυπριακού προβλήματος και την επιστροφή στα σπίτια τους. Επομένως, δεν μπορεί ένας γεωργός ο οποίος ήταν δικαιούχος να παίρνει τον κλήρο και να τον κληρονομούν τα παιδιά του, τα οποία ίσως να είναι και πτυχιούχοι πανεπιστημίων και να ασχολούνται με οτιδήποτε άλλο εκτός από τη γεωργία, ενώ ένας γεωργός που παίρνει ξηρικό κλήρο να μην έχει αυτό το δικαίωμα. Εμείς το θεωρούμε αδικία», υπογράμμισε ο κ. Λύτρας.  

«Πρέπει να μπουν κριτήρια τα οποία να έχουν βαθμολόγηση με βάση κάποια στοιχεία, όμως η λύση του προβλήματος κατ’ εμάς είναι ότι πρέπει επιτέλους να τροποποιηθεί η νομοθεσία και αντί Κηδεμόνας των τ/κ περιουσιών να είναι ο εκάστοτε Υπουργός Εσωτερικών, να διοριστεί Επίτροπος όπως έχει γίνει σε πολλές άλλες υπηρεσίες στην Κυπριακή Δημοκρατία», είπε ο κ. Λύτρας. Περαιτέρω πρότεινε όπως η Συμβουλευτική Επιτροπή γίνει Εκτελεστική Επιτροπή ούτως ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται από μια ομάδα για να είναι όλοι συνυπεύθυνοι και όχι όπως σήμερα που η Συμβουλευτική Επιτροπή αποφασίζει κάτι άλλο και η Υπηρεσία πραγματοποιεί κάτι διαφορετικό, γιατί την τελική απόφαση την παίρνει ο Κηδεμόνας και όχι η Συμβουλευτική Επιτροπή. «Αυτά πρέπει να περιληφθούν στη νομοθεσία ούτως ώστε να έχουμε μια σωστή, δίκαιη και αντικειμενική αντιμετώπιση της παραχώρησης τ/κ περιουσιών στους πρόσφυγες», υπέδειξε. 

Απαντώντας σε ερώτηση για σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» αναφορικά με τις τ/κ περιουσίες, ο κ. Λύτρας είπε ότι δεν έχει συγκεκριμένες υποθέσεις υπ’ όψιν του, αλλά όλα είναι πιθανά. «Ακόμα και αυτοί που καταγγέλλουν σήμερα μπορεί να έχουν και συνενοχή σε κάποιες περιπτώσεις όπου έχουν πάρει τ/κ περιουσίες που έχουν δοθεί σε πρόσφυγες για να γίνουν κάτι άλλο, όπως πάρκινγκ ή πλατείες», πρόσθεσε.  

«Όλες αυτές οι αδικίες θα αρθούν όταν επιτέλους θα υπάρχει αντικειμενική παραχώρηση των τ/κ περιουσιών χωρίς να παρεμβάλλονται κομματικά, προσωπικά, συγγενικά, φιλικά και άλλα συμφέροντα, γιατί δυστυχώς υπάρχουν και αυτά τα πράγματα», επεσήμανε ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΠΕΚ, υποδεικνύοντας πως για ό,τι έχει γίνει παράνομα ή παράτυπα πρέπει να έρθουν ενώπιον της δικαιοσύνης και τιμωρηθούν οι παρανομούντες και όσοι έχουν γίνει καταχραστές αυτής της περιουσίας χωρίς να δικαιούνται τη διαχείρισή της, είτε είναι πολιτικοί είτε ιδιώτες είτε οτιδήποτε. «Πρέπει να υπάρξει διαφάνεια και να σταματήσει η διαπλοκή γιατί έχει γίνει καρκίνωμα στον τόπο μας. Πρέπει επιτέλους αυτή η γάγγραινα να πάψει να βασανίζει τον κυπριακό λαό, είτε τους πρόσφυγες είτε τους μη πρόσφυγες», κατέληξε. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ: 

Stockwatch: Μπάχαλο με τη διαχείριση Τ/κ περιουσιών 

Κανάλι 6: Νέο πλιάτσικο με τις Τ/κ περιουσίες στο μικροσκόπιο της Βουλής 

Σκάνδαλα στα Μαντριά με τ/κ περιουσίες, καταγγέλλει ο Δήμαρχος Πάφου 

Για “σκάνδαλα εκατομμυρίων” ευρώ, με τουρκοκυπριακές περιουσίες στην παραλιακή κοινότητα Μαντριών κάνει λόγο ο Δήμαρχος Πάφου, καταγγέλλοντας ότι περιουσίες Τουρκοκυπρίων που δεν μπορούσαν να πωληθούν όχι μόνο άλλαξαν χέρια, αλλά εντάχθηκαν και σε ζώνες ανάπτυξης.   

Ο Δήμαρχος Πάφου προέβη σε καταγγελίες γύρω από τις τουρκοκυπριακές περιουσίες, δηλώνοντας πως “κάποιοι κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί δήθεν ότι θα πάρουν κάποια νέα νομοθεσία στη Βουλή”. Ο κ. Φαίδωνος ανέφερε πως αυτά είναι «φερετζές για να κρύψουν τα σκάνδαλα τα οποία κρύβονται πίσω από τη διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών και τον παράνομο πλουτισμό που Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες αλλά και Ελληνοκύπριοι μη πρόσφυγες απολαμβάνουν εδώ και δεκαετίες, ευνοούμενοι και διαπλεκόμενοι με το διαπλεκόμενο πολιτικοοικονομικό σύστημα της Κύπρου».   

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Φαίδωνος κατήγγειλε συγκεκριμένα ότι “κάποια από τα τεμάχια αυτά πέρασαν στα χέρια πρώην κρατικών αξιωματούχων, που κατείχαν θέσεις κλειδιά”.   

Είπε ότι Τουρκοκύπριοι που δεν ζούσαν στο εξωτερικό πριν το 1974 και δεν μπορούσαν να πωλήσουν τις περιουσίες τους πείσθηκαν να τις πωλήσουν κάτω από την πραγματική τους αξία “αφού τα μέλη του κυκλώματος φρόντιζαν να βρουν τον τρόπο να γίνονται αυτές οι μεταβιβάσεις”.    

Ο Δήμαρχος Πάφου κατήγγειλε επίσης ότι πρόσφατα παραχωρήθηκε το δικαίωμα υπενοικίασης προνομιακού τ/κ τεμαχίου στο οποίο στεγάζεται επιχείρηση από πρόσφυγα σε επιχειρηματία λίγες μέρες πριν από την κατάθεση νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει τα θέματα.     

Καταγγέλλει επίσης ότι “το ίδιο πρόσωπο εξασφάλισε  προνομιακό εστιατόριο στην πλατεία Μαντριών για το οποίο έγινε καταγγελία και στην Αστυνομία για ένα ποσό 70 χιλιάδων ευρώ”.    

Κάλεσε όσους γνωρίζουν και κυρίως πρώην κρατικούς αξιωματούχους που κατείχαν θέσεις κλειδιά να τοποθετηθούν δημόσια, ενώ ζήτησε και από τον Υπουργό Εσωτερικών και την Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών υπηρεσιών την άμεση διερεύνηση των υποθέσεων αυτών. Αναφέρθηκε σε “σκάνδαλο με τουρκοκυπριακές περιουσίες στην κοινότητα Μαντριών”, καλώντας τον Υπουργό Εσωτερικών να το ψάξει.  

“Πρέπει κάποιοι να μιλήσουν για το ποιοι υπέγραφαν τις πωλήσεις των τουρκοκυπριακών και ποιοι τις ενέκριναν και ποια έρευνα προηγείτο”, σημείωσε, προσθέτοντας πως “τα σκάνδαλα στην κοινότητα των Μαντριών είναι πολύ μεγαλύτερα από τα σκάνδαλα της Δρομολαξιάς”. 

Κάλεσε τον αρμόδιο Υπουργό να διερευνήσει τις καταγγελίες του. Αναφερόμενος στο τελευταίο συμβάν ανέφερε πως αυτό αφορά την «περίεργη παραχώρηση δικαιώματος επινοικίασης ενός προνομιακού τουρκοκυπριακού τεμαχίου το οποίο ήταν παραχωρημένο σε πρόσφυγα πρώην αξιωματούχο της κοινότητας, ο οποίο ανέγειρε υπεραγορά και σήμερα του δίνεται το δικαίωμα να το επινοικιάσει λίγες εβδομάδες ή μέρες πριν κατατεθεί πρώτα νομοσχέδιο που να προβλέπει τις διαδικασίες και κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί να γίνονται επινοικιάσεις».  

Πρόσθεσε επίσης πως κάποιοι «υποψήφιοι [πρόεδροι] εμπλέκονται με συγγενικές διαδρομές», σημειώνοντας πως τις επόμενες ημέρες θα έχουν την ευκαιρία να δουν «τη χρονική στιγμή που εγκρίθηκε, τη συγκεκριμένη στιγμή που εκδηλώθηκαν συγκεκριμένες υποστηρίξεις σε συγκεκριμένο υποψήφιο, προσθέτοντας πως θα αποκαλυφτούν και οι συγγένειες που υπάρχουν στο πολιτικό θέμα αλλά και στο θέμα που επικαλέστηκαν κάποιοι αξιωματούχοι», κατέληξε. 

Διακρίσεις που έγιναν σε σχέση με τη στήριξη των οικογενειών Αγνοουμένων 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν οι διακρίσεις που έγιναν σε σχέση με τη στήριξη των οικογενειών Αγνοουμένων.  

Τα μέλη της Επιτροπής ενημερώθηκαν από τον Επίτροπο Προεδρίας, καθώς και από τους εκπρόσωπους του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τη στήριξη και τα επιδόματα που λαμβάνουν από την πολιτεία μέλη οικογενειών αγνοουμένων. Ο Επίτροπος Προεδρίας υποσχέθηκε όπως εντός ενός μηνός παρευρεθεί και πάλι σε συνεδρία της επιτροπής, ώστε να ενημερώσει τα μέλη της για αλλαγές που θα προταθούν προς τα μέλη οικογενειών αγνοουμένων αναφορικά με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και τα επιδόματα που λαμβάνουν από την πολιτεία. 

Θα διερευνηθεί η θεσμοθέτηση επιδόματος σε οικείους αγνοουμένων 

Πρωτοβουλία ώστε να γίνει ένας συντονισμός με τα Υπουργεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες σε συνεργασία με την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων ώστε να εξευρεθεί μια λύση στη βάση ενός σταθερού επιδόματος, μιας σταθερής βοήθειας για τις οικογένειες αγνοουμένων, θα αναληφθεί τις επόμενες μέρες από τον Επίτροπο Προεδρίας Φώτη Φωτίου. 

Ο Νίκος Κέττηρος, Βουλευτής ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, δήλωσε ότι η διαδικασία όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία προνοεί ότι θα πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να υποβάλουν αίτηση μέσω του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), κάτι που χαρακτήρισε ως «χρονοβόρο και εξευτελιστικό γι’ αυτές τις οικογένειες». Πρόσθεσε ότι όλα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ζήτησαν να εξεταστεί το ενδεχόμενο να παρακαμφθεί αυτή η διαδικασία, γιατί είναι κάτι το οποίο οφείλει η Πολιτεία προς αυτούς τους ανθρώπους και είναι το ελάχιστο που μπορεί να δώσει.  

Ακόμη, ο κ. Κέττηρος σημείωσε ότι ο Φώτης Φωτίου, Επίτροπος Προεδρίας, ανέλαβε πρωτοβουλία συντονισμού των υπηρεσιών για να διερευνηθεί αν και πώς μπορεί να θεσμοθετηθεί ένα μηνιαίο επίδομα γι’ αυτούς τους ανθρώπους, «για να μη χρειάζεται να μπαίνουν στη χρονοβόρα διαδικασία του ΕΕΕ». Μέσω της Βουλής δεν μπορούμε να θεσμοθετήσουμε μηνιαίο επίδομα γιατί θα αυξήσουμε τις δαπάνες του κράτους, κάτι το οποίο θα είναι έκδηλα αντισυνταγματικό, υπέδειξε, προσθέτοντας ότι τέθηκε ο προβληματισμός, σε περίπτωση που χρονοτριβεί αυτή η διαδικασία από την Πολιτεία, με νομοθεσία (πρόταση νόμου) να εξαιρεθούν οι σύζυγοι και οι γονείς των αγνοουμένων από τη διαδικασία του ΕΕΕ, δηλαδή να τους καταβάλλεται το επίδομα χωρίς να εξετάζονται τα εισοδήματά τους.  

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων επεσήμανε ότι ναι μεν εξαιρούνται τα εισοδήματα που έρχονται από το επίδομα γι’ αυτούς τους ανθρώπους για να συνυπολογίζονται στο ΕΕΕ και να λαμβάνουν κατ’ οίκον φροντίδα, όμως δεν εξαιρούνται οι οποιεσδήποτε καταθέσεις μπορεί να έχουν. «Αυτό είναι αναλγησία της πολιτείας», ανέφερε, υποδεικνύοντας ότι θα πρέπει να λυθεί το θέμα «είτε με τη θεσμοθέτηση μηνιαίου επιδόματος είτε με νομοθεσία εξαίρεσης αυτών των ανθρώπων». «Δώσαμε ένα εύλογο χρονικό διάστημα ενός μήνα και θα επαναφέρουμε το θέμα είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο για να το επιλύσουμε», κατέληξε. 

Ο Νίκος Γεωργίου, Βουλευτής ΔΗΣΥ, είπε ότι «κάθε σπίτι αγνοουμένου κουβαλά τον δικό του σταυρό και η ευθύνη της πολιτείας δεν πρόκειται να εκπέσει ποτέ όσον αφορά τη στήριξη αυτών των οικογενειών». Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, εισηγηθήκαμε προς την πολιτεία, παρουσία του αρμόδιου Επιτρόπου Προσφυγικών Θεμάτων, όπως παραχωρηθεί μια θεσμοθετημένη στήριξη όπως έγινε με την παραχώρηση του επιδόματος αιχμαλώτων και τραυματιών πολέμου του 1963 και του 1974. «Αναμένουμε τη σχετική μελέτη και πρόταση από τον αρμόδιο Επίτροπο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο ΔΗΣΥ χαιρετίζει τη σχετική πρωτοβουλία. 

Ο Φώτης Φωτίου, Επίτροπος Προεδρίας, δήλωσε ότι «είναι υποχρέωση της πολιτείας να στηρίζει συνεχώς» τις οικογένειες και τους συγγενείς των αγνοουμένων και των πεσόντων. Επεσήμανε ότι είχε γίνει μια τεράστια προσπάθεια από την αείμνηστη Υπουργό Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, που με διατάγματα είχε ρυθμίσει εν μέρει το όλο θέμα. «Σήμερα συζητήσαμε τρόπους ώστε να εξευρεθεί μια λύση που να καλύπτει όλες τις περιπτώσεις», ανέφερε ο κ. Φωτίου, εκφράζοντας τη βούληση όλων των υπηρεσιών και της Κυβέρνησης γενικότερα για επίλυση του θέματος.  

Ο Επίτροπος Προεδρίας ανέφερε ότι θα αναληφθεί μια πρωτοβουλία τις επόμενες λίγες μέρες ώστε να γίνει ένας συντονισμός με τα υπουργεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες σε συνεργασία με την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων ώστε να εξευρεθεί μια λύση στη βάση ενός σταθερού επιδόματος, μιας σταθερής βοήθειας γι’ αυτές τις οικογένειες. Ασφαλώς, επεσήμανε, υπάρχουν και άλλα προβλήματα -οικονομικά και στεγαστικά- που αντιμετωπίζουν αυτοί οι άνθρωποι. Προσπαθούμε να τα επιλύουμε εκεί και όπου είναι δυνατόν άμεσα, γιατί είναι ηθική μας υποχρέωση να είμαστε δίπλα σ’ αυτούς τους ανθρώπους, υπέδειξε. 

Ο Νίκος Σεργίδης, Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, εξέφρασε τη θέση ότι η Πολιτεία έχει υποχρέωση να δώσει ό,τι χρειάζεται σε αυτή την ομάδα ανθρώπων για να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση. «Είναι θλιβερό και δεν τιμά κανέναν μας γονείς πεσόντων και αγνοουμένων στα τελευταία χρόνια της ζωής τους να χρειάζονται φροντίδα και να μην υπάρχει θεσμοθετημένος τρόπος να τυγχάνουν αυτής της φροντίδας», επεσήμανε.  

«Πρέπει επιτέλους να υπάρξουν οι τρόποι εκείνοι για να τακτοποιηθεί το θέμα της φροντίδας των γερόντων γονέων και συζύγων αγνοουμένων», υπέδειξε, προσθέτοντας ότι έχουν ληφθεί κάποιες κατ’ αρχήν αποφάσεις. «Θέλω να ελπίζω ότι σύντομα και γι’ αυτό το θέμα, όπως και γι’ άλλα θέματα που αφορούν προβλήματα ατομικά και γενικότερα τις οικογένειες αγνοουμένων και ιδιαίτερα τα παιδιά αγνοουμένων, θα εξευρεθούν και θα προωθηθούν λύσεις», κατέληξε. 

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της ΔΕΑ για τον εντοπισμό Ε/κ αγνοουμένων στα κατεχόμενα, ανέφερε ο Φωτίου 

Είναι απογοητευτικά τα αποτελέσματα της ΔΕΑ για τον εντοπισμό Ε/κ αγνοουμένων στα κατεχόμενα, ανέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής Προσφύγων.  

Απαντώντας σε ερώτηση για τις προσπάθειες ανεύρεσης αγνοουμένων, ο κ. Φωτίου δήλωσε ότι «πάντοτε θα προσπαθούμε. Δεν έχω κάτι υπ’ όψιν μου που να με κάνει αισιόδοξο ότι θα έχουμε κάποια αποτελέσματα». Πρόσθεσε ότι είναι σε καθημερινή επαφή με τον Ε/κ εκπρόσωπο στη ΔΕΑ και ότι υπάρχουν κάποιες εξελίξεις, εκφράζοντας την ευχή ότι αυτές θα είναι θετικές.  

«Αν κάποιος δει τα επίσημα αποτελέσματα της ΔΕΑ που βρίσκονται στην ιστοσελίδα της, θα δει πόσο απογοητευτικά είναι αυτά όσον αφορά τον εντοπισμό των δικών μας ανθρώπων στα κατεχόμενα», επεσήμανε ο Επίτροπος Προεδρίας. «Αυτό μας προβληματίζει και πρέπει να προβληματίσει και τη διεθνή κοινότητα, την ΕΕ (που είναι ο κύριος χορηγός του προγράμματος), τα Ηνωμένα Εθνη (γιατί το τρίτο μέλος της ΔΕΑ είναι υπό την καθοδήγηση των ΗΕ) και τις μεγάλες δυνάμεις όπως τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, που μπορούν να εξασκήσουν πίεση στην κατοχική δύναμη για ένα καθαρά ανθρωπιστικό θέμα», συμπλήρωσε.  

«Το θέμα των αγνοουμένων δεν είναι πολιτικό και πρέπει να το αντιληφθούμε», τόνισε ο κ. Φωτίου. «Γιατί τόση ευαισθησία όσον αφορά τις σφαγές ή τους ομαδικούς τάφους ή τους αγνοουμένους στην Ουκρανία; Καλά κάνει η διεθνής κοινότητα και τα θεωρεί εγκλήματα πολέμου και ζητά απαντήσεις. Τα ίδια εγκλήματα δεν έχουν διαπραχθεί και με χειρότερο τρόπο το 1974;», διερωτήθηκε. «Αυτό απαιτούμε, την ίδια ευαισθησία», κατέληξε. 

Ενημέρωση για το καθεστώς λειτουργίας των εμπορικών κέντρων στους προσφυγικούς οικισμούς 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου έλαβε ενημέρωση για το καθεστώς λειτουργίας των εμπορικών κέντρων στους προσφυγικούς οικισμούς. 

Τα μέλη της Επιτροπής ενημερώθηκαν από τον εκπρόσωπο του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως ότι σε εξήντα εννέα προσφυγικούς οικισμούς παγκυπρίως βρίσκονται υπό τη διαχείριση του τμήματος τριακόσια πενήντα τρία καταστήματα. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι υπάρχουν λιγοστές περιπτώσεις αλλαγής χρήσης υποστατικών από τους ίδιους τους ενοικιαστές, καθώς και υπενοικιάσεις υποστατικών σε τρίτους, κάτι το οποίο είναι παράνομο, και οι λειτουργοί του τμήματος βρίσκονται σε διαδικασία αποστολής επιστολών ή και ακόμη επίδοσης αγωγών εναντίον όσων παρανομούν. 

NomoplatformΚΥΠΕ-ΓΤΒ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Προϋπολογισμός ΤΕΠΑΚ, χρηματοδότηση ΟΚΥπΥ, ολοήμερα σχολεία και ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 25/04/2024, υπερψήφισε τον προϋπολογισμό του ΤΕΠΑΚ, τη χρονική παράταση της χρηματοδότησης των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ, την επέκταση της περιόδου της λειτουργίας των ολοήμερων και θερινών σχολείων, την ταυτοποίηση των χρηστών καρτοκινητών, τη δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από το Υπουργείο Ενέργειας, τις νέες κατηγορίες δανείων από