Επιτροπή Ενέργειας: Εντός του έτους νομοσχέδιο για νεοφυείς επιχειρήσεις

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 06/09/2022, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: 

Οι επενδύσεις που επιτυγχάνονται μέσα από τις νεοφυείς εταιρείες και πού βρίσκεται η Κύπρος σε σχέση με τον πιο πάνω τομέα 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν οι επενδύσεις που επιτυγχάνονται μέσα από τις νεοφυείς εταιρείες, πού βρίσκεται η Κύπρος σε σχέση με τον πιο πάνω τομέα καθώς και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η σύνταξη και η κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου το οποίο να ρυθμίζει θέματα που αφορούν νεοφυείς επιχειρήσεις και τις επενδύσεις τους. 

Σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε η Επιτροπή από τους αρμόδιους φορείς αναφορικά με την ετοιμασία του νομοσχεδίου στο Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας, αναφέρθηκε ότι συστάθηκε μια τριμελής επιτροπή μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας, Οικονομικών και το ΤΕΠΑΚ.  

Ακολούθως, ύστερα από συζήτηση που έγινε, συστάθηκε ειδική ομάδα στο Υπουργείο Οικονομικών για να ετοιμασθεί το νομοσχέδιο. Πριν από την κατάθεση του εν λόγω νομοσχεδίου στη Βουλή, όπως αναφέρθηκε, θα ληφθούν υπόψη και οι απόψεις των Πανεπιστημίων. 

Σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα αναφέρθηκε επίσης ότι ο στόχος είναι να υποβληθεί το νομοσχέδιο εντός αυτού του χρόνου. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννη είπε ότι θεωρεί πως δύο μήνες είναι υπεραρκετοί για να ολοκληρωθεί η ετοιμασία του νομοσχεδίου και κάλεσε τους αρμόδιους να το καταθέσουν το συντομότερο. 

Σημείωσε ακόμα ότι η νομοθεσία που ψηφίστηκε πριν από πέντε χρόνια περίπου και αφορά τα Πανεπιστήμια, είναι ιδιαίτερα αυστηρή για τους ερευνητές και τα πρόσωπα με καινοτόμες ιδέες, με αποτέλεσμα να μένει ανενεργή. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ: 

Stockwatch: Αλλαγές στο νόμο για εταιρείες πανεπιστημίων 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε το ακόλουθο σχέδιο νόμου: 

Ο περί του Δικαιώματος Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή συνέχισε την κατ’ άρθρον συζήτηση του πιο πάνω νομοσχεδίου μέσω του οποίου καθορίζεται η άσκηση των αποκλειστικών δικαιωμάτων της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων στα ψηφιακά και διασυνοριακά περιβάλλοντα.  

Οι κυριότερες νομοθετικές ρυθμίσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, στη χορήγηση συλλογικών αδειών, στα δικαιώματα αναμετάδοσης προγραμμάτων μέσω απευθείας διαβίβασης, στις συμβάσεις εκμετάλλευσης δημιουργών και ερμηνευτών, στα έργα εικαστικών τεχνών που έχουν καταστεί κοινό κτήμα, στην προστασία των εκδόσεων τύπου σε σχέση με επιγραμμικές χρήσεις, στη πρόσβαση και διάθεση έργων σε πλατφόρμες διάθεσης βίντεο κατά παραγγελία, στη χρήση πνευματικών δικαιωμάτων για έργα που δεν είναι διαθέσιμα στο εμπόριο, και σε νέες εξαιρέσεις στο δικαίωμα ελέγχου πνευματικής ιδιοκτησίας. 

Η Επιτροπή μελέτησε το αναθεωρημένο κείμενο του νομοσχεδίου, παρουσία εκπροσώπων των αρμόδιων κυβερνητικών υπηρεσιών και της Νομικής Υπηρεσίας, και αποφάσισε όπως συνεχίσει τη συζήτηση του νομοσχεδίου σε επόμενη συνεδρία της. 

Προς ψήφιση τέλος Σεπτέμβρη το νομοσχέδιο για πνευματική ιδιοκτησία, εις βάθος η διαβούλευση, είπε ο Χατζηγιάννης

Μετά από πολύωρες συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, ολοκληρώθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου που αφορά τα πνευματικά δικαιώματα. Αυτό ανέφερε στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης, προσθέτοντας ότι το έργο της Eπιτροπής έχει φτάσει σχεδόν στο τέλος.

Το θέμα τέθηκε με πιεστικά χρονοδιαγράμματα, λόγω της εκπνοής του περιθωρίου που παραχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προσαρμογή της κυπριακής νομοθεσίας στις ευρωπαϊκές οδηγίες που αφορούν στην πνευματική ιδιοκτησία. Ο κ. Χατζηγιάννης εξήγησε ότι θα υπάρξει μία τελευταία συνεδρίαση για το θέμα την ερχόμενη Τρίτη 19/09/2022 και στη συνέχεια θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια, για τη λήψη απόφασης μέσω ψηφοφορίας.

«Είναι μία πολύ σημαντική νομοθεσία, που προσθέτει στην πνευματική αρχιτεκτονική αυτού του κράτους, αφού σκοπεί να ενισχύσει την πνευματική δημιουργία», δήλωσε ο κ. Χατζηγιάννης και πρόσθεσε ότι είναι πολλοί οι επηρεαζόμενοι, τόσο από τον χώρο του πολιτισμού, όσο και από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τόνισε ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει δικαίωμα στην προστασία της πνευματικής του περιουσίας και σημείωσε ότι η λογική είναι «να διασφαλίσουμε πλέον την πνευματική ιδιοκτησία, ως απόλυτο δικαίωμα, ως ανθρώπινο δικαίωμα».

Εξήγησε ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχε ουσιαστική προστασία για την πνευματική δημιουργία, επομένως ο καθένας εκμεταλλευόταν κατά βούληση ένα βιβλίο, άρθρο, ή τραγούδι, με αποτέλεσμα κάποιοι να δημιουργούν εμπορικό όφελος, στην πλάτη των δημιουργών, όπως είπε χαρακτηριστικά. «Άρα, δεν υπήρχε διασφάλιση ούτε για το εμπορικό δικαίωμα, αλλά ούτε για την ηθική πλευρά του δικαιώματος της πνευματικής ιδιοκτησίας», σημείωσε ο κ. Χατζηγιάννης, και εξέφρασε την ευχαρίστησή του, γιατί θα «μπει ένα τελικό σύστημα, ένας ολοκληρωμένος μηχανισμός, που θα προστατεύει αυτή τη δημιουργία».

Ιδιαίτερα τόνισε την ανάγκη να ρυθμιστεί η χρήση της πνευματικής δημιουργίας από διαδικτυακές πλατφόρμες, σε μία εποχή που σημειώνονται γοργές εξελίξεις στην καινοτομία και τη ψηφιοποίηση. «Πρέπει να δούμε και μέσα από τις πλατφόρμες πως διασφαλίζεται η χρήση της πνευματικής ιδιοκτησίας, γιατί μέχρι στιγμής είμαστε «εμπάτε σκύλοι αλέστε», είπε ο κ. Χατζηγιάννης. Εξήγησε ότι κύριος σκοπός αυτής της νομοθεσίας είναι, μέσα από τη διασφάλιση της πνευματικής ιδιοκτησίας, να δημιουργηθούν και μηχανισμοί, ώστε οι πλατφόρμες να φέρουν ακόμα και τον έλεγχο της κατάχρησης ή της κλοπής της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ερωτηθείς κατά πόσο υπήρξε ο απαραίτητος χρόνος, ώστε να τοποθετηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στη συζήτηση για το νομοσχέδιο, απάντησε ότι κατά τις ολοήμερες συνεδριάσεις κλήθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι και τους δόθηκε ο λόγος, προκειμένου να εκφράσουν τη δική τους άποψη. «Επομένως η διαβούλευση έχει γίνει ολοκληρωμένα και σε βάθος», τόνισε, ενώ ευχαρίστησε και όσους εργάστηκαν όλο το καλοκαίρι για να κωδικοποιηθούν τα υπομνήματα και το περιεχόμενό τους. Αναφερόμενος και στις τοποθετήσεις των μελών της Επιτροπής, είπε ότι «δεν επικράτησε η λογική ότι θα εξισορροπήσουμε συμφέροντα, αλλά εργαστήκαμε στη βάση της φιλοσοφίας για το πως θα προστατεύσουμε την πνευματική ιδιοκτησία».

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ 

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Λύσεις πρόσβασης στο ψηφιακό κράτος για όσους δυσκολεύονται

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Μη υλοποίηση εισηγήσεων Επιτρόπου Διοικήσεως από τις κρατικές υπηρεσίες Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η μη υλοποίηση των εισηγήσεων της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τις κρατικές υπηρεσίες,

Παιδείας

420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα για ναρκωτικά, πιεστικά χρονοδιαγράμματα για προϋπολογισμό ΤΕΠΑΚ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Παραβατικότητα και εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η παραβατικότητα και οι εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία, καθώς και η απουσία στήριξης θυτών και θυμάτων. 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα