Επιτροπή Περιβάλλοντος: Ρύθμιση διαχείρισης αποβλήτων από κατασκευές και κατεδαφίσεις

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 19/01/2022, εξέτασε τα σχέδια νόμου που προνοούν:

  • Τη ρύθμιση της διαχείρισης των αποβλήτων από κατασκευές και κατεδαφίσεις.

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου:

Οι περί Αποβλήτων (Διαχείριση Αποβλήτων από Κατασκευές και Κατεδαφίσεις) Κανονισμοί του 2021

Σκοπός των κανονισμών είναι η ρύθμιση της διαχείρισης των αποβλήτων από κατασκευές και κατεδαφίσεις (Α.Κ.Κ) μέσα από την πρόληψη, μείωση και σωστή διαχείριση τους, καθώς και η επίτευξη του σχετικού ευρωπαϊκού στόχου ανακύκλωσης.

Δηλώσεις:

Συζητήθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου που αφορά στη διαχείρισης αποβλήτων από Κατασκευές και Κατεδαφίσεις

Στο μικροσκόπιο των μελών της Επιτροπής Περιβάλλοντος βρέθηκε το θέμα των χώρων προσωρινής εναπόθεσης των μπάζων που βγαίνουν από μία κατασκευή, καθώς και η μεταφόρτωση των μπάζων από μία κατασκευή.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, είπε ότι «φαίνεται πως χρειάζεται να γίνουν πολλές αλλαγές στον κανονισμό, που έχει υποβάλει η Κυβέρνηση, για συζήτηση στη Βουλή», σημειώνοντας πως τα μέλη της Επιτροπής έχουν συμφωνήσει με το Τμήμα Περιβάλλοντος να επεξεργαστεί όσα κατατέθηκαν σήμερα στη Επιτροπή και να γίνουν εισηγήσεις, ώστε να ξεκινήσει η κατ’ άρθρον συζήτηση επί του κανονισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοπέμπτου «το κόστος της εναπόθεσης και μεταφόρτωσης μπάζων δεν είναι απαγορευτικό», για να προσθέσει ωστόσο ότι «συνήθως τα skips μένουν έξω από τα εργοτάξια κατά τη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα οι περίοικοι να εναποθέτουν εκεί μικτά υλικά».

«Η χρέωση», είπε, «για τα ανάμικτα υλικά και τα αγνώστου περιεχομένου skips, είναι τεράστια στις μονάδες διαχείρισης αποβλήτων, σε σχέση με τα ξεκάθαρα υλικά».

Επίσης, είπε πως κατατέθηκε το αίτημα να μεταφέρονται τα υλικά από διάφορα skips σε συγκεκριμένο χώρο, όπου θα εναποτίθενται σε μεγαλύτερο φορτηγό και από εκεί να φεύγουν για τις μονάδες, οι οποίες πολλές φορές είναι σε μεγάλη απόσταση από τα εργοτάξια.

Πρόσθεσε ακόμα πως «οι επαγγελματίες που κάνουν εκσκαφές, θέλουν απλώς ένα χώρο για εναπόθεση του χώματος, από όπου ύστερα θα πουληθεί ή αξιοποιηθεί αλλιώς».

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, χαιρέτισε την κατάθεση του νομοσχεδίου και των Κανονισμών από το Τμήμα Περιβάλλοντος, το οποίο όπως είπε θεωρούν ότι κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, ώστε να προστατευθεί το περιβάλλον και να αυξηθεί η ανακύκλωση.

Ο κ. Αλαμπρίτης είπε πως «στόχος είναι να πατάξουμε τις παρανομίες, ώστε να σταματήσει η απαράδεκτη και παράνομη εναπόθεση μπαζών σε ρυάκια, ποταμούς και γενικά στην ύπαιθρο».

«Χρειάζονται αυστηροί έλεγχοι από τους επιθεωρητές και τα αρμόδια τμήματα του κράτους», συμπλήρωσε.

Συνέχισε λέγοντας ότι «σκοπός των συγκεκριμένων κανονισμών, είναι η βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για τη διαχείριση των αποβλήτων από κατασκευές και κατεδαφίσεις μέσα από την πρόληψη, τη μείωση και τη σωστή διαχείριση», για να σημειώσει ότι «στόχος είναι η επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων ανακύκλωσης ο οποίος είναι στο 70% των αποβλήτων».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, ανέφερε από την πλευρά του ότι εκφράστηκαν πολλές επιφυλάξεις από τους επηρεαζόμενους, για να προσθέσει πως η Κυβέρνηση πρέπει να δώσει κίνητρα για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας μειώνοντας το κόστος των ανακυκλώσιμων υλικών.

Όπως είπε ο Νίκος Κέττηρος «δυστυχώς με αυτούς τους κανονισμούς, όπως έχουν κατατεθεί, αυξάνεται το κόστος των ανακυκλώσιμων υλικών», για να συμπληρώσει πως «νομίζουν ότι έτσι θα περιορίσουν την απόρριψη των μπάζων, αλλά αντίθετα με αυτές τις πολιτικές η Κύπρος θα συνεχίσει να γεμίζει με παράνομους σκουπιδότοπους».

«Πρέπει η Κυβέρνηση να καταλάβει ότι επιβάλλεται να υπάρξει ενιαία στρατηγική για τη διαχείριση των αποβλήτων χωρίς αντιφάσεις», κατέληξε.

Πηγή δηλώσεων – ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Ενέργειας

Προκλήσεις αλλά και οφέλη βλέπει στον Great Sea Interconnector ο Υπουργός Ενέργειας

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 18/06/2024, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα:  Πορεία υλοποίησης τερματικού εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου  Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου έλαβε ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του τερματικού εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό και της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ

Εργασίας

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για ορθοστασία, ΕΕΕ σε αιτητές ασύλου και αναγνωρισμένους πρόσφυγες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 18/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εφαρμογή νομοθεσίας για παρατεταμένη ορθοστασία Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εφαρμογή της νομοθεσίας που προστατεύει τους εργαζομένους από την παρατεταμένη ορθοστασία. Ορθοστασία: Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι – Πρώτα πρόστιμα Την