Επιτροπή Θεσμών: Ανησυχίες κομμάτων αναφορικά με το νομοσχέδιο για το lobbying

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

H Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 19/01/2022, εξέτασε τo σχέδιο νόμου που προνοεί:

  • Την εξασφάλιση της διαφάνειας στις διαδικασίες λήψης δημόσιων αποφάσεων (lobbying).

Αναλυτικά το σχέδιο νόμου:

Ο περί της Διαφάνειας στις Διαδικασίες Λήψης Δημόσιων Αποφάσεων Και Συναφών Θεμάτων Νόμος του 2019

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η εξασφάλιση της διαφάνειας στις διαδικασίες λήψης δημόσιων αποφάσεων, με απώτερο στόχο την αποτροπή δημιουργίας συνθηκών που ευνοούν την εμφάνιση φαινομένων διαφθοράς. Επίσης ρυθμίζονται θέματα όπως το ασυμβίβαστο Αξιωματούχων, μελών κρατικής υπηρεσίας ή οργανισμού του ευρύτερου δημόσιου τομέα και εργαζομένων προς όφελος αξιωματούχου με την ιδιότητα προσώπων που μπορούν να εμπλακούν στις διαδικασίες λήψης δημόσιων αποφάσεων, καθώς και το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να παρέλθει από την ημέρα που τερματίστηκαν οι υπηρεσίες τους ώστε να μπορούν να εμπλακούν στις διαδικασίες αυτές ως εγγεγραμμένα πρόσωπα στο προβλεπόμενο από το νομοσχέδιο Μητρώο.

Δηλώσεις:

Επιστρέφει στο Υπoυργείο Δικαιοσύνης για αποσαφηνίσεις το νομοσχέδιο για το lobbying

Επιφυλάξεις επί της διαδικασίας του πρακτικού καταγραφής επαφών, διατυπώθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, όπου τέθηκε εκ νέου σε συζήτηση το νομοσχέδιο περί Διαφάνειας στις Διαδικασίες Λήψης Δημόσιων Αποφάσεων, που αφορά το lobbying.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανέλαβε να αποσαφηνίσει πτυχές του νομοσχεδίου, που αφορούν στην καταγραφή των επαφών των αξιωματούχων, πριν αυτό επιστρέψει ενώπιον της Βουλής.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει όπως επαφές αξιωματούχων του κράτους, βουλευτών ή άλλων αξιωματούχων της τοπικής αυτοδιοίκησης, να καταγράφονται σε ένα ειδικό μητρώο, που θα ελέγχεται από την αρμόδια Αρχή, για σκοπούς διαφάνειας.

Στο πλαίσιο της συζήτησης που έλαβε χώρα εντός της Επιτροπής, στην παρουσία της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, Στέφης Δράκου, διατυπώθηκαν επιφυλάξεις όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του νομοσχεδίου και το ενδεχόμενο δημιουργίας κωλυμάτων στο έργο των αξιωματούχων, κατά την πρακτική του εφαρμογή.

Η κ. Δράκου τόνισε ότι πρόθεση του Υπουργείου δεν είναι να προκαλέσει περιττή γραφειοκρατία, ούτε αποσκοπεί στο να περιορίσει τις συναντήσεις των αξιωματούχων και την προώθηση των συμφερόντων οποιουδήποτε. Ανέφερε ότι στόχος είναι η πρόληψη της διαφθοράς, γι’ αυτό και η διαφάνεια αφορά περιπτώσεις όπου υπάρχει εμπλοκή για αποφάσεις πολιτικής.

Κατέληξε ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι να «βοηθήσει τη Βουλή να καταλήξει σε σωστές αποφάσεις, μέσα από τη σύνθεση των απόψεων». Ζήτησε από τους εκπροσώπους των κομμάτων να καταθέσουν απόψεις, ώστε να συζητηθούν με τη Νομική Υπηρεσία, για να συντεθούν απόψεις στη σωστή κατεύθυνση.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, είπε ότι υπάρχουν προβληματισμοί, καθώς είναι κάτι καινούριο και ότι στόχος είναι το μέτρο να θεσμοθετηθεί «όσο πιο σωστά και με όσο το δυνατόν πιο εφαρμόσιμο τρόπο γίνεται».

«Κάνουμε μία Αρχή για να υπηρετήσουμε τη διαφάνεια» ανέφερε, όμως συμπλήρωσε ότι «αν ακόμα και μεταξύ μας εμείς διερωτόμαστε ακόμα για ποιες επαφές θα πρέπει να δημιουργείται πρακτικό, τότε θα δημιουργηθεί μπάχαλο».

Απευθυνόμενος προς την Υπουργό, ζήτησε τον καταρτισμό εγχειριδίου με παραδείγματα.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο Βουλευτής Γιώργος Λουκαΐδης είπε ότι με τη μορφή που έχει το νομοσχέδιο «θα δημιουργήσει απίστευτη γραφειοκρατία, που θα καταστήσει τη νομοθεσία σε μεγάλο βαθμό ανεφάρμοστη και την ίδια στιγμή, λόγω της μη εφαρμογής της, οι αξιωματούχοι θα μένουν ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι». Εξήγησε ότι δεν πρέπει να μπουν τέτοιοι περιορισμοί, ώστε να αποθαρρύνονται Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Οργανώσεις που αφορούν ΑμεΑ, Σωματεία που δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα, από το να προωθούν συλλογικά συμφέροντα, μέσα από συναντήσεις με αξιωματούχους.

«Πρέπει να υπάρχει μητρώο επαφών και διαφάνεια, όταν μέσα από τις επαφές ενός αξιωματούχου είναι δυνατόν να υπάρξει προσωπικό ή επιχειρηματικό κέρδος, για μεμονωμένα φυσικά ή νομικά πρόσωπα» είπε ο κ. Λουκαΐδης, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι αυτό δεν περιγράφεται με σαφήνεια στο νομοσχέδιο.

Σε συνέχεια της τοποθέτησης Λουκαΐδη, ο Ανδρέας Πασιουρτίδης του ΑΚΕΛ, ότι το θέμα μπορεί να τεθεί σε άλλη βάση, εφόσον αποσαφηνιστεί από την εκτελεστική εξουσία ότι η εμπλοκή σε διαδικασία λήψης δημοσίων αποφάσεων αφορά περιπτώσεις που καταλήγουν σε προσωπικό ή επιχειρηματικό κέρδος, για μεμονωμένα φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς ανέφερε ότι «η λέξη κλειδί είναι η διαφάνεια» στην όλη συζήτηση. Τόνισε ότι ο κριτής των πράξεων και θέσεων των αξιωματούχων είναι ο λαός, επομένως δεν πρέπει να εγείρει ανησυχία η διαφάνεια.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, είπε ότι ένα τέτοιο νομοσχέδιο πρέπει να είναι απλό, λιτό και λειτουργικό και υποστήριξε ότι το πρόβλημα είναι ότι σε «κραυγαλέα» ποινικά αδικήματα δεν εφαρμόζεται ο νομικός κώδικας. Απευθυνόμενος στην Υπουργό, ο Βουλευτής ανέφερε ότι το νομοσχέδιο χρήζει περαιτέρω επεξεργασίας από την Επίτροπο Νομοθεσίας.

Η Βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου, εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων, διατύπωσε την άποψη ότι δε θα πρέπει να νιώθουν οι αξιωματούχοι ότι απειλούνται από τη δήλωση των επαφών τους. Σε δηλώσεις της στο τέλος της συνεδρίασης, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θα πρέπει να κατοχυρώνει την πολιτική διαδικασία, αλλά και να ενισχύει τη λογοδοσία και τη διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων. «Για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, θα πρέπει να είμαστε οι ίδιοι ανοιχτή στη διαφάνεια», κατέληξε.

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο επιβάλλει «βάναυσο περιορισμό στις ελευθερίες και στα καθήκοντα των βουλευτών» και «θέτει στην παρανομία εκλεγμένους αντιπροσώπους και διορισμένους αξιωματούχους από την εκλεγμένη Κυβέρνηση».

Πηγή δηλώσεων – ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Οικονομικών

Προαγωγές δημοσίου με δύο τρόπους, προβληματισμοί για αποσπάσεις και έγκριση 35 οχημάτων αξιωματούχων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 22/04/2024, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:  Ο περί Αξιολόγησης Υποψηφίων για Προαγωγή, Διατμηματική Προαγωγή και Πρώτο Διορισμό και Προαγωγή στη Δημόσια Υπηρεσία (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024  Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Αξιολόγησης Υποψηφίων

Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Κακοποίηση μαθητών, αναστολή δικαστικών εξόδων για Astrasol και ψήφισμα για καθαρό περιβάλλον

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 22/04/2024, συζήτησε θέματα που αφορούν το δικαίωμα των παιδιών στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και το ανθρώπινο δικαίωμα διαβίωσης σε υγιές περιβάλλον. Οι μαθητές έσπασαν τη σιωπή τους για κακοποίηση, παρούσα η ίδια σε εξομολόγηση μαθήτριας, είπε η ΥΠΑΝ