Επιτροπή Περιβάλλοντος: Εξέταση τροποποιητικών σχεδίων νόμου για σκύλους

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 26/04/2023, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:  

Ο περί Σκύλων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Ο περί Σκύλων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2022 

Ο περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2022 

Ο περί Σκύλων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2022 

Ο περί Σκύλων (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω σχέδια νόμου σκοπός των οποίων είναι: 

(α) να διαγραφεί η διάταξη βάσει της οποίας πρόσωπο που παύει να κατέχει σκύλο δύναται να το δηλώνει στην αρμόδια αρχή με υπεύθυνη δήλωσή του, να μειωθεί το όριο ηλικίας για εγγραφή στο μητρώο εγγραφής των σκύλων από τους έξι (6) μήνες στους τρεις (3) μήνες, καθώς και να αυξηθεί το τέλος άδειας κατοχής σκύλων. 

(β) να καταστεί αδίκημα ο περίπατος σκύλου από πρόσωπο, όταν ο σκύλος δεν είναι δεμένος με λουρί το οποίο να είναι συνδεδεμένο με το περιλαίμιό του, καθώς και η μη κατοχή από πρόσωπο σακουλιού για περισυλλογή των κοπράνων του σκύλου, τα οποία θα τιμωρούνται και με εξώδικο πρόστιμο ύψους εκατό (€100) ευρώ. 

(γ) να επεκταθεί το χρονικό διάστημα που απαιτείται να παρέλθει από τη σύλληψη αδέσποτου σκύλου του οποίου ο ιδιοκτήτης δεν έχει ανευρεθεί για να προβεί η αρμόδια αρχή στις αναγκαίες ενέργειες από δεκαπέντε (15) ημέρες, που ισχύει σήμερα, στις τριάντα (30) ημέρες. 

(δ) η αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων των εμπλεκόμενων αρχών και η αποτελεσματικότερη εφαρμογή του Νόμου μέσα από την εισαγωγή διαδικασιών εξώδικης ρύθμισης αδικημάτων, οι οποίες θα λειτουργούν για σκοπούς επιβολής ποινής στους παρανομούντες και ως αποτρεπτικός παράγοντας που θα προάγει την υπεύθυνη κατοχή και τον περιορισμό του τεράστιου προβλήματος των αδέσποτων σκύλων.   

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου δήλωσε στην αρχή της συνεδρίασης ότι θα γίνει μια συζήτηση κατά άρθρο πρώτα με τους κρατικούς λειτουργούς και μετά με τις φιλοζωικές και άλλες οργανώσεις λόγου του μεγάλου αριθμού προσκεκλημένων.

Κατά τη συνεδρίαση, συζητήθηκαν τα θέματα της παγίδευσης των αδέσποτων σκύλων, όπως και το πώς ορίζεται ο «επικίνδυνος σκύλος».

Συγκεκριμένα, τέθηκε το θέμα του τι θεωρείται εγκεκριμένη παγίδα για την σύλληψη αδέσποτων σκύλων και ζητήθηκε όπως καθοριστούν τα πρότυπα παγίδων, οι οποίες δεν θα προκαλούν πόνο στα ζώα ή/και τραυματισμό. Εκ μέρους της Αστυνομίας των Ζώων αναφέρθηκε ότι τα μέλη της ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα με τους χώρους σίτισης και τα κλουβιά, γεγονός που τους προϊδεάζει αρνητικά, σε σχέση και με τις παγίδες για τα αδέσποτα.

Επίσης, όπως αναφέρθηκε από τους εκπροσώπους των κρατικών υπηρεσιών, το θέμα της παγίδευσης αδέσποτων ζώων εμπίπτει στον Περί Ευημερίας των Ζώων Νόμο. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ζήτησε από τις κρατικές υπηρεσίες να εξετάσουν αν χρειάζεται να επανέλθουν με τις αλλαγές στον Περί Ευημερίας των Ζώων Νόμο, ώστε η Επιτροπή να είναι σε θέση να προβεί στις απαραίτητες σχετικές αλλαγές στον Περί Σκύλων Νόμο.

Ως εναλλακτική λύση, προτάθηκε η παγίδευση ενός αδέσποτου ζώου με την χρήση όπλου με αναισθητικό, κάτι που αποτέλεσε πρόταση της Ένωσης Κοινοτήτων, ο πρόεδρος της οποίας ανέφερε ότι υπάρχουν περιπτώσεις παγίδευσης αδέσποτων, τα οποία απελευθερώνονται, ωστόσο, από άλλους πολίτες, οι οποίοι τα εντοπίζουν. Όπως προέκυψε, η πρόταση δεν είναι εφαρμόσιμη, καθώς δεν υπάρχουν αρκετά τέτοια όπλα, ούτε στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, ούτε στην Υπηρεσία Θήρας

Τέλος, εκφράστηκε το ερώτημα ποιος θεωρείται επικίνδυνος σκύλος και ποιος θα το κρίνει και πιστοποιεί, όπως και το αν η επίθεση ενός σκύλου έχει γίνει “απρόκλητα και αδικαιολόγητα”. Όπως προέκυψε από τις απαντήσεις των προσκεκλημένων, αυτό θα το κρίνει ο εκάστοτε κτηνίατρος, ωστόσο, πρέπει να υπάρξει ρύθμιση για να αποφεύγεται τυχόν αλόγιστη υπογραφή αδειών θανάτωσης αδέσποτων ζώων από ιδιώτες κτηνίατρους.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, είπε ότι μετά λύπης του διαπιστώνει ότι υπάρχουν πάρα πολλά κενά στο νομοσχέδιο που τιτλοφορείται Ο περί Σκύλων (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος του 2022, το οποίο υιοθέτησε η προηγούμενη Κυβέρνηση. 

«Θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν λύνει αλλά δημιουργεί προβλήματα. Αν και έχουμε ξεκινήσει με την κατ’ άρθρον συζήτηση, έχουμε σπαταλήσει – να σκεφτείτε τα πόσα προβλήματα υπάρχουν – 1 ώρα και βρισκόμαστε στο άρθρο 2 παράγραφο Β, και αυτό αναδεικνύει τα πόσα κενά έχει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο», πρόσθεσε. 

Από την άλλη, είπε ο κ. Σαββίδης, στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο η παράγραφος 2 μιλά για εγκεκριμένες παγίδες. 

Σημείωσε ότι κατά τη συνεδρία έχουν αναδείξει και το σοβαρό πρόβλημα της αγέλης των σκύλων στο Δήμο Στροβόλου. 

«Έχουμε γίνει δέκτες καταγγελιών από γονείς μαθητών που χρησιμοποιούν είτε το Γραμμικό Πάρκο είτε το Πάρκο Αγίου Δημητρίου κατά τις ώρες αποχώρησης και προσέλευσης στις σχολικές μονάδες, ότι ήρθαν αντιμέτωποι με τα σκυλιά αυτά. Όπως έχουμε ενημερωθεί, έχουν γίνει συζητήσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά ζητούμε τη συνεργασία όλων έτσι ώστε να λυθεί το πρόβλημα με την αγέλη των σκύλων για να μην έχουμε τυχόν θύματα από αυτή την αγέλη, η οποία δεν έγινε σε μια μέρα, έχει μήνες που υπάρχει αυτό το πρόβλημα, να μην πω και χρόνια και έχει μεγαλώσει τόσο πολύ», συμπλήρωσε. 

Ο κ. Σαββίδης είπε, επιπρόσθετα, ότι ζητούν τη συνεργασία ιδιαίτερα των κτηνιατρικών υπηρεσιών, αν και μέσα από την νομοθεσία αναφέρεται ότι είναι ευθύνη των αρμοδίων δήμων. 

«Ναι, αλλά οι Δήμοι πρέπει να έχουν και τα μέσα. Να σας πω ένα παράδειγμα. Δεν υπάρχει στην Κύπρο σήμερα όπλο αναισθητικό, αν και διαφημίζεται. Άρα, το να χτυπήσω ένα ζώο, ένα σκύλο, με αναισθητικό αφού δεν μπορούν με οποιαδήποτε παγίδα να το μαζέψουν, αυτό το μέσο δεν υπάρχει. Ας καθίσουν κάτω σύντομα όμως και να δώσουν λύσεις στο συγκεκριμένο θέμα», κατέληξε.

Η Επιτροπή αποφάσισε την συνέχιση της εξέτασης του νομοσχεδίου παράλληλα με τις με τις πιο πάνω αναφερόμενες προτάσεις νόμου σε επόμενη συνεδρία.  

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Μεταφορών

Επιτόπου εξέταση προβλημάτων δρόμου Καντού-Ομόδους

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στις 26/04/2024, πραγματοποίησε επίσκεψη στην επαρχία Λεμεσού.  Επιτόπου εξέταση προβλημάτων δρόμου Καντού-Ομόδους  Λύσεις στα προβλήματα οδικής ασφάλειας που για χρόνια εντοπίζονται στο δρόμο Καντού – Ομόδους επιχειρεί εκ νέου να προωθήσει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, μέλη της οποίας πραγματοποίησαν σήμερα επιτόπου επίσκεψη και συζήτησαν το

Νομικών

Σχέδια υπηρεσίας διατμηματικής προαγωγής και πρώτου διορισμού και προαγωγής

Η Υποεπιτροπή της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για την Εξέταση Κανονισμών που αφορούν Σχέδια Υπηρεσίας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 26/04/2024, εξέτασε σχέδια υπηρεσίας σκοπός των οποίων είναι να καταστεί δυνατή η πλήρωση θέσεων διατμηματικής προαγωγής και θέσεων πρώτου διορισμού και προαγωγής, στη βάση των νέων ρυθμίσεων που προέκυψαν λόγω της μεταρρύθμισης