Σχέδιο επίλυσης προβλημάτων επιμελητών ως τον Σεπτέμβριο, κατάργηση αργίας Αρχιεπισκόπου

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, στις 28/06/2023, συζήτησε το ακόλουθο θέμα:

Προβλήματα και ανάγκες Κλάδου Επιμελητών και γραμματειών των σχολείων

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν τα προβλήματα και ανάγκες του Κλάδου Επιμελητών του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και των γραμματειών των σχολείων.

Σχέδιο επίλυσης προβλημάτων επιμελητών ως τον Σεπτέμβριο

Προθεσμία μέχρι τον Σεπτέμβριο για κατάθεση σχεδίου από τα Υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών για επίλυση του προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος Επιμελητών του Υπουργείου Παιδείας και των σχολικών γραμματειών έδωσε η Επιτροπή Παιδείας.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας είπε πως πρόκειται για ένα θέμα με πολλές πτυχές και εκκρεμότητες το οποίο χρονίζει, προσθέτοντας πως οι επιμελητές επιτελούν διοικητικό έργο, αποφορτίζοντας τους εκπαιδευτικούς από πλήθος μεριμνών για τα παιδιά και τη διοίκηση του σχολείου.

Τόνισε επίσης ότι δεν έχει επιτευχθεί καμία πρόοδος από την τελευταία φορά που συζητήθηκε το θέμα σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των εν λόγω ζητημάτων, προσθέτοντας πως η επιτροπή έχει ζητήσει από τα αρμόδια Υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών να παρουσιάσουν μέχρι τον Σεπτέμβριο σχετικό οδικό χάρτη που θα ρυθμίζει την επίλυση των εν λόγω ζητημάτων ώστε να αποκατασταθούν είτε αδικίες, είτε εκκρεμότητες.

«Μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο οφείλουμε να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι ο κλάδος των επιμελητών του Υπουργείου Παιδείας και των Σχολικών Εφορειών προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες και συμβάλλει στην ολοκληρωμένη παιδεία που προσφέρει το κράτος.

Συμπλήρωσε πως στην προηγούμενη συνεδρία της επιτροπής για το ίδιο θέμα τον περασμένο Νοέμβριο είχε αποφασιστεί να γίνει μία μελέτη από το Υπουργείο Παιδείας και το Τμήμα Διοίκησης και Προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών για να καταδείξει τις ανάγκες με βάση τις αναβαθμισμένες και συνεχώς αυξανόμενες, όπως είπε, υπηρεσίες που καλούνται οι επιμελητές να διεξάγουν στα σχολεία.

«Δυστυχώς σήμερα και τα δύο Υπουργεία δήλωσαν ότι δεν συνεννοήθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών για να γίνει η μελέτη που υποσχέθηκαν ότι θα παρουσιάσουν στην Επιτροπή Παιδείας καθώς οι προτεραιότητές τους ήταν διαφορετικές, ενώ υπήρξε και αλληλοεπίρριψη ευθυνών», ανέφερε ο κ. Τρυφωνίδης και κάλεσε τους συναρμόδιους Υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών μαζί με τα αρμόδια τμήματά τους να εγκύψουν στο θέμα καθώς οι ανάγκες και η εργασία των λειτουργών βασίζονται σε μελέτη που έγινε το 2000.

Ο κ. Τρυφωνίδης είπε ακόμη πως η Επιτροπή Παιδείας έδωσε χρονοδιάγραμμα μέχρι τον Σεπτέμβριο για να παρουσιαστεί αυτή η μελέτη ούτως ώστε να μπορέσει να δημιουργηθεί η αναγκαία δομή των σχολικών επιμελητών σε νέο οργανόγραμμα με την κατάλληλη ανέλιξη και όλα τα συναφή. Συμπλήρωσε πως ο αριθμός των σχολικών επιμελητών ανέρχεται σήμερα στους 448, εκ των οποίων 206 είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, 209 είναι υπάλληλοι αορίστου χρόνου και 24 εργάζονται με μερική απασχόληση και διάφορες μορφές απασχόλησης. 

«Αισιοδοξούμε πως η νέα Κυβέρνηση με τους υπουργούς Οικονομικών και Παιδείας και τα αρμόδια τμήματα θα προχωρήσουν άμεσα. Εμείς ως Δημοκρατική Παράταξη-Συνεργασία θα στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια ούτως ώστε να γίνει σύντομα η μελέτη της αναδιοργάνωσης και να παρθούν όλες οι αποφάσεις για δικαίωση των απαιτήσεων και των υπαλλήλων, αλλά και της παιδείας που καλούνται να προσφέρουν καθημερινά», κατέληξε.

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

Σε άλλο θέμα, ο κ. Κάρουλλας αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του προγράμματος σπουδών για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, σημειώνοντας ότι η συζήτηση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης δημιουργεί αναστάτωση και πόλωση και επηρεάζει την κοινωνική ηρεμία.

Σύμφωνα με τον Βουλευτή του ΔΗΣΥ, η ολιστική εισαγωγή του μαθήματος σε όλες τις βαθμίδες αποτελεί αναγκαιότητα για την ολόπλευρη ανάπτυξη, προστασία και εκπαίδευση των παιδιών.

«Η νομοθεσία που η Βουλή ψήφισε σχεδόν ομόφωνα δεν αλλάζει το περιεχόμενο του προγράμματος σπουδών που ήδη διδάσκεται στο Δημοτικό», σημείωσε ο κ. Κάρουλλας, προσθέτοντας πως αυτό που προνοείται επιπλέον είναι η επέκταση του προγράμματος και στο Λύκειο με στόχο την πρόληψη της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης, θεωρώντας ότι ένας από τους πλέον αποτελεσματικούς τρόπους πρόληψης αποτελεί η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, για την προστασία των παιδιών και των δικαιωμάτων τους.

«Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας όπως προχωρήσει στην ανάληψη συγκροτημένης εκστρατείας ενημέρωσης της κοινωνίας, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται αλλά και τις αρχές και τις αξίες που εκφράζονται, πάντα προς όφελος των παιδιών. Αναγνωρίζουμε την προσπάθεια που γίνεται από το Υπουργείο Παιδείας μετά και την πρόσφατη δημοσιογραφική διάσκεψη της Υπουργού και θεωρούμε απαραίτητη τη συνέχιση της προσπάθειας για αντικειμενική ενημέρωση», προσέθεσε σχετικά.

«Η νέα σχολική χρονιά πρέπει να αρχίσει με την αναγκαία και επιβαλλόμενη ηρεμία για την επίτευξη των μαθησιακών στόχων», κατέληξε ο κ. Κάρουλλας.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

Ο περί του Ελάχιστου Ποσοστού Εμπλουτισμού των Δημόσιων Κτιρίων με Έργα Τέχνης (Διαδικασίες και Υποχρεώσεις) Νόμος του 2022

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί του Ελάχιστου Ποσοστού Εμπλουτισμού των Δημόσιων Κτιρίων με Έργα Τέχνης (Διαδικασίες και Υποχρεώσεις) Νόμου ώστε να εκσυγχρονιστεί και να καταστεί εφικτή η εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας σε ικανοποιητικό βαθμό.

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις στοχεύουν στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας παρέχοντας εργαλεία και αρμοδιότητες στο Υφυπουργείο Πολιτισμού.

Επιπρόσθετα προτείνεται να περιληφθούν στην υποχρέωση εμπλουτισμού με έργα τέχνης και οι περιπτώσεις αγοράς, ανακαίνισης, μετατροπής και ενοικίασης κτιρίων από την κυβέρνηση ή από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

Τέλος οι προτεινόμενες τροποποιήσεις στοχεύουν στην προαγωγή του πολιτισμού στον τόπο και ταυτόχρονο στην στήριξη του καλλιτεχνικού κόσμου της χώρας.

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.

Ο περί Στοιχειώδους Εκπαιδεύσεως (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021 

Ο περί Κοινοτικών Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης όπως τροποποιήθηκε με τα άρθρα 3(2) και 4 του περί Μεταβιβάσεως της Ασκήσεως των Αρμοδιοτήτων της Ελληνικής Κοινοτικής Συνελεύσεως και περί Υπουργείου Παιδείας Νόμου (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021

Η Επιτροπή εξέτασε τις πιο πάνω προτάσεις νόμου σκοπός των οποίων είναι η τροποποίηση των βασικών νόμων, έτσι ώστε η 7η Ιανουαρίου, που κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο είναι η ημέρα των Χριστουγέννων, αλλά ταυτόχρονα και η γιορτή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, να θεωρείται σχολική αργία.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, η ονομαστική γιορτή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου δε θα αποτελεί με βάση σχετική προτροπή του σχολική αργία, αλλά σχολική γιορτή στο πλαίσιο της οποίας θα γίνεται αναφορά στην ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου.

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα