Επιτροπή Παιδείας: Ψήφιση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού ζήτησε το Πανεπιστήμιο Κύπρου

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, στις 23/06/2023, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ψήφιση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού ζήτησε το Πανεπιστήμιο Κύπρου

Έκκληση να ψηφιστεί o συμπληρωματικός προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου Κύπρου πριν τις θερινές άδειες της Βουλής απηύθυνε η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κύπρου προς μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, που επισκέφτηκαν το Πανεπιστήμιο.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, είπε στους Βουλευτές ότι η ψήφιση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού είναι εκ των ων ουκ άνευ, σημειώνοντας ότι αν δεν ψηφιστεί το Πανεπιστήμιο θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε στάση πληρωμών. Εξηγώντας ότι τα αποθεματικά του Πανεπιστημίου έχουν εξαντληθεί καλύπτοντας λειτουργικές ανάγκες το προηγούμενο διάστημα, μεταξύ των οποίων και €25 εκ. για χρηματοδότηση της Ιατρικής Σχολής, ο Πρύτανης ζήτησε από τους Βουλευτές να προωθήσουν το ζήτημα το συντομότερο και πριν τις θερινές διακοπές της Βουλής.

Σημείωσε ότι αυξήθηκαν βασικά λειτουργικά έξοδα, καθώς έχουν επανέλθει οι μισθοί, προστέθηκε ΑΤΑ, πληθωρισμός και τα έξοδα των νέων εγκαταστάσεων, ενώ σημείωσε ότι η κρατική χορηγία καλύπτει μόνο το μισθολόγιο και μέρος των λειτουργικών εξόδων. Πρόσθεσε ότι τα προηγούμενα χρόνια χρησιμοποιούσαν το αποθεματικό του Πανεπιστημίου για κάλυψη των λειτουργικών αναγκών, αφού δεν έφτανε η χορηγία, αλλά τώρα αυτό έχει εξαντληθεί.

Η Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου, Ανδρούλα Βασιλείου, ανέφερε ότι τα δίδακτρα που καταβάλλει το κράτος για κάθε φοιτητή με τη μορφή κρατικής χορηγίας παραμένουν στο ίδιο επίπεδο από το 1992, παρά την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου. Ο Πρύτανης διευκρίνισε ότι το κράτος δίνει €3.417 για κάθε φοιτητή, που είναι το ύψος διδάκτρων όπως υπολογίστηκε το 1992, ενώ τα πραγματικά έξοδα για κάθε φοιτητή σήμερα υπολογίζονται σε €6.500. Η κ. Βασιλείου σημείωσε ότι το Πανεπιστήμιο χρειάζεται «ένεση» χρηματοδότησης από το κράτος.

Ο Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης Καθηγητής Ιωάννης Γιαπιντζάκης, ανέφερε ότι ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός είναι εξαιρετικά σημαντικός για να συνεχίσει η κανονική λειτουργία του Πανεπιστημίου, διαφορετικά «διακινδυνεύουμε διαγωνισμοί να μην μπορούν να κατοχυρωθούν». Επιπλέον, ανέφερε ότι για το 2024 το Πανεπιστήμιο χρειάζεται «ένεση». «Αν δεν έχει την κατάλληλη οικονομική ενίσχυση το ‘24, όλο αυτό το οικοδόμημα το οποίο έχει χτιστεί τα προηγούμενα χρόνια θα καταρρεύσει», ανέφερε. Ενδεικτικά, είπε ότι τα έξοδα του Πανεπιστημίου για ρεύμα και θέρμανση το 2021 ήταν €3,5 εκ., ενώ το 2023 αναμένεται να είναι €8 εκ..

Ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας και εκτελών χρέη αναπληρωτή διευθυντή Οικονομικών και Διοίκησης είπε ότι η έννοια του Δημόσιου Πανεπιστημίου είναι ότι η πολιτεία καλύπτει τις βασικές ανάγκες του, τα λειτουργικά έξοδα και το μισθολόγιο και του δίνει το θεσμικό πλαίσιο για την προσέλκυση ιδίων κεφαλαίων. Σημείωσε επίσης ότι μεγάλο μέρος του συμπληρωματικού προϋπολογισμού περιλαμβανόταν στον τακτικό προϋπολογισμό αλλά είχε αποκοπεί.

Πέρα από το ζήτημα του συμπληρωματικού προϋπολογισμού και της αύξησης της κρατικής χορηγίας προς το Πανεπιστήμιο, ο Πρύτανης έθιξε εκ νέου το ζήτημα της διεθνοποίησης του Πανεπιστημίου, τονίζοντας την ανάγκη για αγγλικά προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, για προσέλκυση ξένων φοιτητών. Για την προσέλκυση διεθνών φοιτητών, ο Πρύτανης σημείωσε ότι χρειάζονται ελκυστικά προγράμματα σπουδών, προσιτή στέγαση και συγκοινωνίες, θίγοντας το ζήτημα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς αλλά και τα προβλήματα στην υλοποίηση της δεύτερης φάσης των φοιτητικών εστιών. Πρόσθεσε ακόμη, ότι εξαιτίας αυτών των προβλημάτων υπάρχουν Κύπριοι φοιτητές που εγκαταλείπουν τις σπουδές τους, ενώ μόνο οι μισές θέσεις Ελλαδιτών φοιτητών συμπληρώνονται.

Το ζήτημα των αγγλόγλωσσων προγραμμάτων έθιξε και η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων Καθηγήτρια Ελένη-Τατιανή Συνοδινού, η οποία συμμετείχε στη συνάντηση διαδικτυακά, σημειώνοντας ότι όλα τα Πανεπιστήμια στην Κύπρο και στην Ευρώπη προσφέρουν αγγλόγλωσσα προγράμματα, αλλά το Πανεπιστήμιο Κύπρου παραμένει δεσμευμένο από τον Κανονισμό του. Είπε επίσης ότι χρειάζεται προώθηση η τροποποίηση της νομοθεσίας για τους τεχνοβλαστούς, καθώς όπως είναι δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας παρευρέθηκαν ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Βουλευτής ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, οι Βουλευτές ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλας και Πρόδρομος Αλαμπρίτης και ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστόφιας.

Ο κ. Σαββίδης είπε ότι δεν αρνήθηκαν να δίνονται χρήματα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, αλλά η κοινωνία απαιτεί διαφάνεια για το πώς αυτά χρησιμοποιούνται, σημειώνοντας ότι ως Επιτροπή είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν υπόψη τις εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή.

Σε σχέση με τα αγγλόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα, είπε ότι είναι ένα θέμα που συζητείται καιρό στη Βουλή, αλλά μένει να λυθεί το θέμα του τρόπου εισαγωγής και το κατά πόσο θα υπάρξουν ή όχι δίδακτρα. Διευκρίνισε ότι αυτό το ζήτημα δεν μπορεί να λυθεί πριν τις θερινές διακοπές της Βουλής. Ανέφερε, ωστόσο, ότι το Πανεπιστήμιο πρέπει να είναι έτοιμο, προετοιμάζοντας ένα διεθνές δίκτυο προώθησης και προσέλκυσης φοιτητών. Ανέφερε επίσης την ανάγκη σύνδεσης των σπουδών με την αγορά εργασίας και την προώθηση προγραμμάτων του μέλλοντος.

Αναφορικά με το πρόβλημα με τις συγκοινωνίες, ο κ. Σαββίδης πρότεινε το Πανεπιστήμιο να βάλει λεωφορεία για τη διακίνηση των φοιτητών του, κάτι που θα βοηθήσει τους φοιτητές και θα συμβάλει και στη μείωση του κυκλοφοριακού προβλήματος.

Από την πλευρά του, ο κ. Κάρουλας είπε ότι είναι υποχρέωση των Βουλευτών να συμβάλουν στη διεθνοποίηση του Πανεπιστημίου και στα αγγλόγλωσσα προγράμματα, γι’ αυτό πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή, και ότι αυτό θα δώσει και «ένεση» στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ζήτησε τον ορίζοντα υλοποίησης για την Ιατρική και Πολυτεχνική Σχολή, ενώ ρώτησε τι κινήσεις έχει κάνει το Πανεπιστήμιο για το στεγαστικό και αν ήρθαν σε επικοινωνία με τον ΚΟΑΓ. Ο κ. Κάρουλας ρώτησε επίσης κατά πόσο υπάρχει περιθώριο να αυξηθεί η συνεισφορά του Πανεπιστημίου στα αναγκαία έξοδα.

Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός θα εξεταστεί από την Επιτροπή Οικονομικών τη Δευτέρα και πρότεινε να το δει άμεσα και η Επιτροπή Παιδείας για να προλάβει να σταλεί στην τελευταία Ολομέλεια της Βουλής πριν τις θερινές διακοπές. Σημείωσε ότι είναι τραγικό η επιχορήγηση να βρίσκεται στο μισό της σημερινής πραγματικότητας. Διευκρίνισε ότι η Βουλή δεν μπορεί να αυξήσει την κρατική χορηγία και ρώτησε κατά πόσο έχουν γίνει επαφές με τους Υπουργούς της νέας κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να στηρίξει αύξηση της χορηγίας.

Αναφορικά με τα αγγλόγλωσσα προπτυχιακά, σημείωσε ότι η έγνοια του ΑΚΕΛ είναι για τον Κύπριο φοιτητή, καθώς δεν θέλει να δημιουργηθούν ανισότητες και φοιτητές δύο ταχυτήτων. Ρώτησε επίσης πού βρίσκεται το θέμα με τις φοιτητικές εστίες, γιατί το θεωρούν κεφαλαιώδους σημασίας, σημειώνοντας ότι είναι τραγικό φοιτητές να απορρίπτουν θέση ή να εγκαταλείπουν δημόσιο πανεπιστήμιο για οικονομικούς λόγους.

Ο κ. Αλαμπρίτης, ο οποίος είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κύπρου, πρότεινε να γίνει υποχρεωτική η πρακτική άσκηση σε όλα τα πτυχία, καθώς έχει ωφέλιμα αποτελέσματα και συνδέει με την αγορά εργασίας. Είπε ότι προβληματίζει το ζήτημα με τις εστίες, το οποίο χρονίζει και πρότεινε να εξεταστεί συνεργασία με ιδιώτη. Είπε επίσης ότι πρέπει να αξιοποιηθεί περισσότερο η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου, την οποία θεωρεί «κόσμημα». Στήριξε επίσης τα αγγλόγλωσσα προπτυχιακά, λέγοντας ότι 20-25% των μαθητών φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία και πρέπει το Πανεπιστήμιο Κύπρου να μπορεί να τους προσελκύσει. Σημείωσε επίσης ότι η αύξηση των εξόδων που αναφέρθηκε είναι πολύ μεγάλη αλλά «τρομάζει» με λόγια για κατάρρευση του Πανεπιστημίου.

Απαντώντας στις ερωτήσεις, ο Πρύτανης είπε για το θέμα της διαφάνειας ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου «είναι ανοικτό βιβλίο» και απαντά σε όλα τα αιτήματα του Γενικού Ελεγκτή. Για το θέμα της κρατικής χορηγίας, είπε ότι συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ ζήτησαν συνάντηση και με τον ίδιο τον Υπουργό. Έχουν συναντηθεί επίσης με την Υπουργό Παιδείας. Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν έχουν ένδειξη ως προς το που στέκεται η κυβέρνηση στο θέμα, πέραν του ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

Για το θέμα των εστιών σημείωσε ότι καθυστέρησε το ζήτημα εξαιτίας δικαστικής διαμάχης για τον διαγωνισμό και αναμένεται να επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός, ενώ διερεύνηση που έγινε για συνεργασία με ιδιώτη κρίθηκε ασύμφορη. Τέλος, για τις συγκοινωνίες, είπε ότι χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση για να βάλει λεωφορεία το Πανεπιστήμιο, καθώς υπάρχουν ιδιωτικές εταιρείες που κάνουν δρομολόγια.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα