Επιτροπή Παιδείας: Ψήφιση Κανονισμών για αξιολόγηση μαθητών προτού κλείσει η Βουλή

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 07/06/2023, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Οι περί Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης (Τροποποιητικοί) (Αρ. 2) Κανονισμοί του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε τους πιο πάνω κανονισμούς οι οποίοι επιφέρουν τις εξής αλλαγές: 

(α) Καταργείται η ενιαία γραπτή αξιολόγηση στο τέλος κάθε τετραμήνου και εισάγεται η ενιαία τελική εξέταση μετά τη λήξη των μαθημάτων, στα τέλη Μαΐου. 

(β) Για τα μαθήματα που δεν εξετάζονται γραπτώς μετά τη λήξη των μαθημάτων, ο βαθμός του έτους θα είναι ο μέσος όρος των βαθμών των δύο (2) τετραμήνων, ενώ για τα μαθήματα που εξετάζονται γραπτώς μετά τη λήξη των μαθημάτων, ο βαθμός του έτους θα είναι το άθροισμα των βαθμών των δύο (2) τετραμήνων, σε ποσοστό 35% για κάθε τετράμηνο, και του βαθμού της ενιαίας τελικής γραπτής εξέτασης, σε ποσοστό 30%. 

(γ) Ο βαθμός κάθε τετραμήνου θα προκύπτει από τη συντρέχουσα και τη γραπτή αξιολόγηση. Θα αφορά στην επίδοση που χαρακτηρίζει την παρακολούθηση του μαθητή κατά τη διάρκεια του τετραμήνου, η οποία αξιολογείται στη βάση διαγωνισμάτων, γραπτών εργασιών – project και άλλων μορφών αξιολόγησης, τα οποία θα διενεργούνται στο πλαίσιο των επιδιωκόμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων, σύμφωνα με οδηγίες της Αρμόδιας Αρχής, και δεν θα περιλαμβάνει τον βαθμό των γραπτών προαγωγικών εξετάσεων. Για τον σκοπό αυτόν, οι πρόνοιες των Κανονισμών 15Α και 15Β (τροποποιητικοί Αρ. 2 Κανονισμοί του 2020), που αφορούν στην υφιστάμενη διαδικασία αξιολόγησης του μαθητή, θα παύσουν να ισχύουν. 

(δ) Ο αριθμός των εξεταζόμενων μαθημάτων στις τάξεις Α’ και Β’ Γυμνασίου μειώνεται από τέσσερα σε δύο μαθήματα, τα οποία θα είναι τα Νέα Ελληνικά και τα Μαθηματικά.  

(ε) Η τελική εξέταση για όλες τις τάξεις της Μέσης Εκπαίδευσης θα συνεχίσει να ετοιμάζεται κεντρικά, με ενίσχυση των υφιστάμενων διαδικασιών, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η αξιοπιστία τους.

Ψήφιση Κανονισμών για αξιολόγηση μαθητών προτού κλείσει η Βουλή

Συνεχίζεται την ερχόμενη Τετάρτη ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής η κατ΄ άρθρον συζήτηση για το θέμα των Κανονισμών που κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας για την αξιολόγηση των μαθητών, με τα μέλη της να λένε την Τετάρτη πως στόχος είναι η ψήφιση των Κανονισμών πριν κλείσει η Βουλή, ενόψει και της προετοιμασίας για τη νέα σχολική χρονιά. 

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Παύλος Μυλωνάς, είπε ότι έχουν προκύψει μερικά ζητήματα και πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι θα βρουν τις λύσεις γιατί δεν υπάρχει χρόνος. 

«Ελπίζω την επόμενη Τετάρτη η Υπουργός να είναι εδώ παρούσα, γιατί προέκυψαν διάφορα θέματα που έχουν σχέση με τα χρονοδιαγράμματα, τα θέματα της ύλης, της καταγραφής του 60% ως η εξεταζόμενη ύλη από το 100% της διδακτέας ύλης, οπόταν είμαστε υποχρεωμένοι να κουβεντιάσουμε και χρειάζεται η Υπουργός να παρευρεθεί την επόμενη Τετάρτη», πρόσθεσε. 

Ο κ. Μυλωνάς είπε σε ό,τι αφορά τον ρόλο του νομοθετικού σώματος ότι ουσιαστικά καθορίζουν το νομικό πλαίσιο, στηρίζουν και εγκρίνουν. 

«Υπάρχει πρόβλημα, το οποίο προέκυψε από τα τετράμηνα σε σχέση με τους χρόνους και την ταλαιπωρία μαθητών και γονιών. Η συνολική εικόνα που υπάρχει για το εκπαιδευτικό σύστημα είναι ότι νοσεί» είπε για να προσθέσει ότι την καθιέρωση του συστήματος αξιολόγησης των μαθητών θα πρέπει να ακολουθήσει, από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο, η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. 

Ο κ. Μυλωνάς τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της συζήτησης για τα αναλυτικά προγράμματα, που όπως είπε «είναι η ουσία της εκπαίδευσης», σε ό,τι αφορά τα μαθήματα, το περιεχόμενο της διδακτέας ύλης και το ωρολόγιο πρόγραμμα. 

«Είναι καλά να κρυβόμαστε πίσω από συνθήματα περί ολοήμερου σχολείου αλλά πίσω από την βιτρίνα υπάρχει νεκροταφείο, το οποίο δεν τιμά καθόλου ούτε εμάς ούτε την κοινωνία, αλλά κυρίως την πολιτεία στο σύνολο της», σημείωσε. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, σε δηλώσεις του είπε ότι ως ΔΗΣΥ υποστηρίζουν τη λειτουργία και την θέσπιση ενός παραγωγικού, αξιόπιστου και αντικειμενικού συστήματος αξιολόγησης για την Μέση Εκπαίδευση. 

«Στόχος πρέπει να είναι η αποτελεσματική διάγνωση αδυναμιών και για το παιδί, αλλά και για το ίδιο το σύστημα. Ακούμε την κοινωνία, αλλά την ίδια στιγμή έχουμε έγνοια για την αξιολόγηση που να δίνει βαρύτητα στην οικοδόμηση της γνώσης και όχι στη δημιουργία των όποιων κενών. Για αυτό πέραν από τις γνωστές μας θέσεις, υποστηρίζουμε τη διενέργεια εξετάσεων με αδιάβλητο τρόπο, με αποτελεσματικό μηχανισμό θεματοθέτησης και ελέγχου αυτού», πρόσθεσε. 

Σημείωσε ότι είναι σημαντικό, επίσης, να ανακοινώνεται με πλήρη σαφήνεια η διδακτέα και η εξεταστέα ύλη από την αρχή της σχολικής χρονιάς και να είναι υπολογισμένη η ύλη στη βάση του πραγματικού ωφέλιμου χρόνου και η δυνατόν να ταυτίζεται η διδακτέα ύλη με την εξεταστέα ύλη. 

«Διερωτόμαστε επίσης για το Υπουργείο Παιδείας. Δεν προβαίνει φέτος σε αξιολόγηση του θεσμού για την αξιολόγηση του μαθητή, γεγονός το οποίο προβλέπεται στην υφιστάμενη νομοθεσία και επαναπροτείνει την ίδια πρόνοια στη νομοθεσία που έχουμε ενώπιον μας. Αναμένουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας επίσης θα λάβει σοβαρά υπόψιν τις ανησυχίες μας και θα τοποθετηθεί για την αξιοπιστία και αποδοχή του κυπριακού απολυτηρίου στο εξωτερικό, μέσα από αντικειμενικές εξετάσεις, με βαρύτητα που να προσδίδουν κύρος», πρόσθεσε. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι σήμερα είδαν και στο χαρτί την φιλοσοφία που εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα προσπαθούν να εξηγήσουν, στη βάση επιστημονικών και παιδαγωγικών κριτηρίων. 

«Από εκεί και πέρα, είναι πλέον προφανές ότι σε αυτή τη συζήτηση εμείς είχαμε δίκαιο και κάποιοι άλλοι είχαν άδικο, οι οποίοι πραγματικά πρέπει να απολογηθούν σε χιλιάδες μαθητές και χιλιάδες γονείς για την καταστροφή την οποία έχουν προκαλέσει όλα αυτά τα χρόνια στο εκπαιδευτικό σύστημα. Έχουμε βεβαίως επιμέρους παρατηρήσεις, τις οποίες θα καταθέσουμε στην κατ΄ άρθρον συζήτηση, όμως επαναλαμβάνω έχουμε για πρώτη φορά μετά από χρόνια ένα σύστημα αξιολόγησης το οποίο ανταποκρίνεται στα σύγχρονα επιστημονικά και παιδαγωγικά δεδομένα. Θα λυθούν τα προβλήματα της παιδείας με το νέο σύστημα της αξιολόγησης του μαθητή; Όχι. Είναι ένα βήμα μπροστά, υπάρχουν πολλά άλλα που πρέπει να γίνουν, ούτως ώστε να παραδώσουμε στα παιδιά μας το σχολείο που αξίζουν», πρόσθεσε. 

Προς αυτή την κατεύθυνση, είπε, θα συνεχίσουν δημιουργικά με τις θέσεις τους, με τις προτάσεις τους, με τις εισηγήσεις τους να βοηθούν για ένα σχολείο, το οποίο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παιδιών. 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας, Αλέκος Τρυφωνίδης, ότι η εξεταστέα ύλη, που θα είναι στο 60% της διδακτέας ύλης, θα πρέπει να καθοριστεί από τώρα «για να μην έχουμε τα γνωστά παρατράγουδα εν μέσω των εξεταστικών περιόδων» ώστε να γνωρίζουν οι μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί τι θα κάνουν από την αρχή της χρονιάς «σε ένα πραγματικά ωφέλιμο χρόνο». 

Όσον αφορά τα μαθήματα της Α΄ Γυμνάσιου που έχουν καθοριστεί στα Νέα Ελληνικά και στα μαθηματικά, ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι υπάρχει σοβαρή ένσταση από τους καθηγητές βιολογίας , «οι οποίοι μας ανέπτυξαν τις απόψεις τους». Είπε ότι ως ΔΗΠΑ-Συνεργασία θέλουν τεκμηριωμένα, τόσο επιστημονικά όσο και παιδαγωγικά, να γνωρίζουν γιατί μένουν αυτά τα δύο μαθήματα και όχι άλλα, όπως η βιολογία ή η ιστορία. 

«Δυστυχώς από τους τεχνοκράτες σήμερα δεν έχουν αναπτυχθεί αυτά τα επιστημονικά και παιδαγωγικά κριτήρια και υπάρχει σοβαρό θέμα που πρέπει να μας τεκμηριώσουν εδώ στην Επιτροπή Παιδείας γιατί μένουν αυτά και όχι τα άλλα» είπε και εξέφρασε αισιοδοξία αλλά και προσδοκία η Υπουργός «να το τεκμηριώσει επιστημονικά και παιδαγωγικά για να μπορούν να πεισθούν οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί» και οι διάφορες άλλες ομάδες εκπαιδευτικών, που, όπως είπε, παρουσιάζουν ενστάσεις. 

Ανέφερε, επίσης, ότι η κατ΄ άρθρον συζήτηση θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα με απώτερο στόχο να τελειώσει και να ψηφιστούν οι Κανονισμοί πριν να κλείσει η Βουλή μετά τις 15 Ιουλίου. 

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους, σε δηλώσεις του είπε ότι συμφωνούν στις γενικές γραμμές των Κανονισμών, δηλαδή με την κατάργηση της ενδιάμεσης εξέτασης, της ενιαίας εξέτασης στο τέλος της χρονιάς, υπάρχουν όμως κάποιες άλλες διαφωνίες και ενστάσεις από πλευράς Βουλευτών. 

«Και σε ό,τι αφορά εμένα, μου είναι αδιανόητο ότι για χάριν τάχα να μην έχουν άγχος τα παιδιά θα πρέπει να καταργηθούν η εξέταση των δύο μαθημάτων στην Α΄ Γυμνασίου της βιολογίας και της ιστορίας. Έχουμε πάει σχεδόν στο άλλο άκρο από εκεί που ήμασταν πριν λίγους μήνες. Μάθημα το οποίο δεν εξετάζεται, στη συνείδηση και των μαθητών και των γονιών ουσιαστικά απαξιώνεται, ουσιαστικά είναι ως να μην διδάσκεται» είπε. Συμπλήρωσε πως τα παιδιά της Α΄ Γυμνασίου «έτσι κι αλλιώς ταλαιπωρούνται από άλλου είδους εξετάσεων, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, κολύμπι, μπαλέτο, καράτε». 

«Ένα σωρό άλλες εξετάσεις. Δεν παθαίνουν τίποτε και δεν θα πάθουν τίποτε με το να εξετάζονται κάθε τέλος της χρονιάς στα 4 μαθήματα που μέχρι πρότινος δηλαδή εξεταζόντουσαν Ελληνικά, μαθηματικά, ιστορία και βιολογία. Ούτε η ιστορία είναι μάθημα δευτέρας ποιότητας. Αντίθετα επιβάλλεται να διδάσκεται και να εξετάζεται, όπως και το μάθημα της βιολογίας» καθώς όπως είπε «είναι η βάση για τις μετέπειτα επιλογές των μαθητών στο λύκειο». 

Την επόμενη Τετάρτη, συνέχισε, θα ασχοληθούν αποκλειστικά με τους Κανονισμούς, έτσι ώστε πριν τις διακοπές της βουλής να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και να έχουν ψηφιστεί από την Ολομέλεια για να μπορούν να εφαρμοστούν και να προετοιμαστεί και το Υπουργείο Παιδείας και οι οργανώσεις των καθηγητών από 1η Σεπτεμβρίου. 

Σε σχέση με την εξεταστέα ύλη, είπε πως υπάρχει «κοινό έδαφος» στο 60% της διδακτέας και είπε ότι η προσωπική του άποψη είναι ότι το ποσοστό θα μπορούσε να ήταν και πιο ψηλό. Για το ποσοστό συμμετοχής στον τελικό βαθμό της τελικής εξέτασης είπε πως έχει «ισχυρή άποψη ότι 30% σε μια τελική εξέταση είναι πάρα πολύ χαμηλό». 

Στο μεταξύ, υπόμνημα υποβλήθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής από την Βιολογική Εταιρεία Κύπρου (ΒΕΚ), στο οποίο γίνεται λόγος για «σημαντική υποβάθμιση» της Βιολογίας στην Α΄ Γυμνασίου από την πρόταση για αξιολόγηση του μαθητή του ΥΠΑΝ και προτείνει τα εξεταζόμενα μαθήματα στην Α΄ Γυμνασίου να είναι τα τρία της διεθνούς εξέτασης PISA, δηλαδή Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά και Βιολογία. 

Ο περί Πανεπιστημίου Κύπρου (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2022 

Οι περί Πανεπιστημίου Κύπρου (Συντάξεις Ακαδημαϊκού Προσωπικού) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω σχέδια νόμου σκοπός των οποίων είναι  η τροποποίηση της εξουσιοδοτικής διάταξης έκδοσης Κανονισμών του βασικού νόμου, ώστε να επιτρέπεται η έκδοση Κανονισμών για την παραχώρηση συντάξεων και φιλοδωρημάτων με αναδρομική ισχύ. 

Η Επιτροπή τοποθετήθηκε επί των προνοιών των πιο πάνω σχεδίων νόμου και αποφάσισε την προώθησή τους στην Ολομέλεια του σώματος για λήψη τελικής απόφασης. 

Οι περί Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (Σχολές και Τμήματα κατά Σχολή) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι η μετονομασία του «Τμήματος Δημόσιας Επικοινωνίας» σε «Τμήμα Ολοκληρωμένης Επικοινωνίας Μάρκετινγκ», έτσι ώστε η νέα ονομασία να συνάδει καλύτερα με το περιεχόμενο των προγραμμάτων σπουδών που το Τμήμα αυτό προσφέρει και της έρευνας που διεξάγει. 

Η Επιτροπή τοποθετήθηκε επί των προνοιών των πιο πάνω κανονισμών και αποφάσισε την προώθησή τους στην Ολομέλεια του σώματος για λήψη τελικής απόφασης. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα