Επιτροπή Παιδείας: Νέο γήπεδο Λεμεσού και στεγαστικό πρόβλημα φοιτητών

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά διάρκεια της συνεδρίας στις 28/09/2022, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα: 

Διαδικασία αδειοδότησης γηπέδων-Νέο γήπεδο Λεμεσού

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν τα κριτήρια και η διαδικασία αδειοδότησης γηπέδων στα οποία διεξάγονται ποδοσφαιρικοί αγώνες. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις διαδικασίες ανέγερσης του νέου γηπέδου στη Λεμεσό.   

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συζήτησης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Παύλος Μυλωνάς, είπε ότι το νέο γήπεδο στη Λεμεσό εξελίσσεται σε ένα στολίδι της πόλης και επαρχίας Λεμεσού, προσθέτοντας ότι είναι ένας χώρος όπου και η νεολαία αθλείται, είναι οι ακαδημίες, είναι οι υποδομές των ομάδων Απόλλωνα, ΑΕΛ και Άρης. 

«Ήταν αίτημα των Σωματείων αυτών να βρεθούν κοντά στην Επιτροπή. Να μας ενημερώσουν για τα προβλήματα. Όντως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Πρέπει να βρεθεί χρυσή τομή. Δεν μας τιμά το γεγονός ότι οι τρεις αυτές ομάδες μας που πρωταγωνιστούν στο κυπριακό πρωτάθλημα, αλλά πέραν αυτού έχουν χιλιάδες παιδιά στις ακαδημίες τους και στις αθλητικές υποδομές τους, – δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο εννοώ-, και αυτός ο χώρος είναι ένας χώρος άθλησης και δημιουργίας», σημείωσε. 

Ανέφερε, παράλληλα, ότι τα προβλήματα είναι καθαρά διαδικαστικά, τυπικά και θα συνεχίσουν την επόμενη εβδομάδα, αφορούν την Νομική Υπηρεσία και το τεράστιο θέμα της μίσθωσης ή της εκχώρησης με άλλες διαδικασίες στα σωματεία. 

«Είναι σωματεία, τα οποία ταλαιπωρούνται, οπόταν προσπαθούμε να βοηθήσουμε κάνοντας το σύνδεσμο μεταξύ της εκτελεστικής εξουσίας και διαφόρων άλλων φορέων της πολιτείας, ούτως ώστε τα σωματεία στο τέλος της ημέρας να έχουν μια λύση», πρόσθεσε. 

Ο κ. Μυλωνάς υπενθύμισε ότι το Τσίρειο θεωρητικά είναι ακατάλληλο. 

«Έχουμε ντέρμπι τις επόμενες δύο εβδομάδες, οπόταν πρέπει κάτι να γίνει το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε. 

Σε ερώτηση αν έχουν ενημερωθεί πως θα παιχτούν αυτά τα παιχνίδια, ο κ. Μυλωνάς είπε ότι ενημερώθηκαν ότι θα παιχτούν, τη στιγμή που τα σωματεία αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα εισιτήρια διαρκείας, με τα εισιτήρια που πούλησαν. 

«Ένα σοβαρό θέμα. Ελπίζουμε να πάνε όλα καλά, διότι πάνω απ΄ όλα είναι η ασφάλεια των ανθρώπων», συμπλήρωσε.      

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, σε δηλώσεις του είπε ότι το ζήτημα πρέπει να τύχει διαχείρισης με τη συνεργασία των εμπλεκομένων θεσμών για να βρεθεί η βέλτιστη δυνατή λύση. 

Σημείωσε ότι στην Επιτροπή Παιδείας θα το εξετάσουν την ερχόμενη Τετάρτη. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Καυκαλιάς, σε δηλώσεις του είπε ότι το γήπεδο τελειώνει και οι εργασίες ολοκληρώνονται το αμέσως επόμενο διάστημα αλλά υπάρχει κίνδυνος, αν δεν υπάρξει κατάληξη σε μια δίκαιη συμφωνία ανάμεσα στον ΚΟΑ και τα σωματεία, το γήπεδο να μείνει στα αζήτητα. 

«Εδώ έχει εστιαστεί η συζήτηση και η προσπάθεια της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, για να αναζητηθούν λύσεις και ρυθμίσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε διέξοδο απ’ αυτή την κατάσταση. Όπως αντιλαμβανόμαστε εμείς τα γεγονότα, είναι αλήθεια ότι υπήρξαν υπαναχωρήσεις σε σχέση με δεσμεύσεις του κράτους απέναντι στα σωματεία, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε αυτό το αδιέξοδο», πρόσθεσε. 

Όπως είπε, η συζήτηση θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα, στην παρουσία και της Νομικής Υπηρεσίας, εκπροσώπων του γραφείου της Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων και του Γενικού Ελεγκτή. 

«Ελπίζουμε και ευχόμαστε να βρεθούν λύσεις, οι οποίες να είναι μέσα στα προβλεπόμενα πλαίσια που καθορίζονται από τις διαδικασίες», πρόσθεσε.                                      

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ- Συνεργασία, Αλέκος Τρυφωνίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι καταγράφηκαν οι σοβαρότατες διαφωνίες των τριών ομάδων της Λεμεσού, της Α΄ κατηγορίας, -Απόλλων, ΑΕΛ και Άρη – με τον ΚΟΑ. 

«Το θέμα από την μίσθωση του γηπέδου με βάση τις οδηγίες της Εισαγγελίας μετατράπηκε η σύμβαση σε δικαίωμα χρήσης και διαχείρισης 10 συν 10 χρόνων. Εξ αφορμής αυτού και της οικονομικής διαφοράς που έχουν και εν αναμονή της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αυτή την σύμβαση, το θέμα είναι στον αέρα. Εμείς ως ΔΗΠΑ-Συνεργασία ζητήσαμε άμεσα να γίνει μια σύσκεψη και θα συνεχιστεί το θέμα την άλλη εβδομάδα, με την παρουσία και της Εισαγγελίας και του Γενικού Ελεγκτή, ούτως ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες και να δοθεί επιτέλους το νέο γήπεδο της Λεμεσού στις τρεις ομάδες για χρήση», πρόσθεσε. 

Αυτή τη στιγμή, συνέχισε ο κ. Τρυφωνίδης, με βάση τους περιορισμούς που έχει το Τσίρειο Στάδιο «δεν μπορούν οι 6.000, τα εισιτήρια διαρκείας του Απόλλωνα, οι 4,5 χιλιάδες της ΑΕΛ και άλλα πολλά του Άρη Λεμεσού να χρησιμοποιηθούν από τους οπαδούς με εισιτήρια διαρκείας για να παρακολουθήσουν τους αγώνες». 

Σημείωσε ότι θα συζητήσουν το θέμα την άλλη εβδομάδα. «Πιστεύω ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή γιατί θέλουμε να βοηθήσουμε τις ομάδες της Λεμεσού, θέλουμε να στηρίξουμε τις ομάδες της Λεμεσού για να χρησιμοποιούν το νέο γήπεδο που, όπως ξέρετε, έχει φτάσει το κόστος, το συνολικό, γύρω στα 50 εκατομμύρια. Αυτό είναι ένα άλλο θέμα που θα εξεταστεί στην Επιτροπή Ελέγχου», πρόσθεσε.       

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής, Ανδρέας Θεμιστοκλέους, σε δηλώσεις του είπε ότι κακώς σήμερα τέθηκε το θέμα στην Επιτροπή Παιδείας, «διότι τον περασμένο Φεβρουάριο ήρθα στην Επιτροπή Παιδείας για να εγγράψω σχετικό θέμα και με απόφαση της Επιτροπής Παιδείας και των άλλων Υπηρεσιών της Βουλής, το θέμα απορρίφθηκε στην Επιτροπή Παιδείας και ενεγράφη τελικά στην Επιτροπή Ελέγχου, όπου ήδη έχει διεξαχθεί η πρώτη συζήτηση και εντός των ημέρων θα ολοκληρωθεί η συζήτηση». 

Όπως είπε, το γήπεδο θα πρέπει να λειτουργήσει αλλά να λειτουργήσει σε υγιή βάση «και όχι με κόλπα ανατολίτικα τα οποία μετέρχονται και ο ΚΟΑ και οι ομάδες της Λεμεσού». 

Προβλήματα στέγασης φοιτητών

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν τα προβλήματα στέγασης των φοιτητών και οι προτεινόμενες λύσεις.  

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συζήτησης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Παύλος Μυλωνάς, είπε ότι έχουν κατατεθεί διάφορες προτάσεις. 

«Εγώ δε θα παρουσιαστώ μικρόψυχος. Είναι η πρόταση του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου για την παραχώρηση ενός επιδόματος και την εκμετάλλευση κάποιων ξενοδοχειακών μονάδων. Μας ανακοινώθηκαν 4 ξενοδοχειακές μονάδες. Είναι σε καλό δρόμο αυτή η πρόταση. Υπάρχουν και άλλα σχέδια που αφορούν εστίες και άλλες προτάσεις που υποβλήθηκαν για τη στέγη, όχι μόνο στη Λεμεσό αλλά και στη Λευκωσία. Εκείνο που θα σπρώξουμε τα πράγματα ακόμα περισσότερα είναι στο κομμάτι των μεταφορών», συμπλήρωσε. 

Δηλαδή, συνέχισε ο κ. Μυλωνάς, μετακίνηση με φθηνό εισιτήριο αλλά που να εξυπηρετεί τους φοιτητές σε συνεργασία με πανεπιστήμια. 

«Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα. Αναμένουμε τις απαντήσεις του ωρολογίου προγράμματος των πανεπιστημίων για να συνάδει με τις μετακινήσεις από και προς στις υπόλοιπες πόλεις και βεβαίως το τεράστιο θέμα που αφορά, κατά τη δική μου άποψη, το μέγεθος της βοήθειας που θα δίνεται στους φοιτητές», είπε. 

Σύμφωνα με τον ίδιο «είναι ένα κομμάτι που συζητείται, είναι σε εξέλιξη. Το ΤΕΠΑΚ πήρε κάποιες αποφάσεις. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα αναμένουμε να δούμε ποιες είναι οι τελικές του αποφάσεις σε σχέση με αυτή τη στήριξη».

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, σε δηλώσεις του είπε ότι «όταν ο Αβέρωφ Νεοφύτου δίνει εφικτές και άμεσα υλοποιήσιμες λύσεις στο πρόβλημα της στέγασης των φοιτητών στο ΤΕΠΑΚ, ο μηδενισμός δεν ωφελεί». 

«Επιθυμούν μήπως να διαιωνίζεται το πρόβλημα όταν με την εισήγηση αυτή βρίσκουν στέγη άμεσα 500 φοιτητές του ΤΕΠΑΚ; Εμείς απαντούμε: Αβέρωφ Νεοφύτου και ΔΗΣΥ δίνουμε λύσεις ολοκληρωμένες. Χτίζουμε πρότυπο μοντέλο επίλυσης του προβλήματος με τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, το οποίο ανάλογα με τις συνθήκες μπορεί να εφαρμοστεί και αλλού», πρόσθεσε. 

Ανέφερε, επίσης, ότι με την αύξηση της επιδότησης στέγασης φοιτητών από το ΤΕΠΑΚ στα 2,5 χιλιάδες ευρώ με κρατική ενίσχυση ανά φοιτητή και τη δυνατότητα εξεύρεσης στέγης σε ξενοδοχεία για όσους έχουν πάνω από 12 μόρια, δίνεται πρακτική και άμεση λύση στο πρόβλημα. 

«Λύση από τον Αβέρωφ Νεοφύτου, την οποία χαιρετίζουμε και καλούμε την κοινωνία να τη στηρίξει ως μια υπεύθυνη και ορθολογική λύση. Να μη χανόμαστε στις αντιπαραθέσεις. Ουσιαστικά δεν αξίζει στους φοιτητές μας που έχουν αυτό το ζήτημα», είπε. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστόφιας, σε δηλώσεις του είπε ότι φθάσαμε στο τραγικό σημείο φοιτητές που εξασφάλισαν θέση στα δημόσια πανεπιστήμια του τόπου μας να την απορρίψουν, λόγω οικονομικής δυσχέρειας και μη δυνατότητας να ανταποκριθούν στα ψηλά ενοίκια που υπάρχουν ιδιαίτερα στη Λεμεσό, αλλά πλέον και στη Λευκωσία και στην υπόλοιπη ελεύθερη Κύπρο. 

«Το συμπέρασμα που έχουμε εξάγει από τις τοποθετήσεις όλων των αρμοδίων στη συνεδρία είναι ότι η Κυβέρνηση Συναγερμού, της οποίας συνεχιστές θέλουν να είναι οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης, για άλλο ένα θέμα νίπτει τας χείρας της. Έριξε όλο το βάρος της ευθύνης για να βρεθούν λύσεις για απάβλυνση του προβλήματος στα ίδια τα πανεπιστήμια, χωρίς η ίδια να παίρνει οποιοδήποτε συγκεκριμένο μέτρο στήριξης των φοιτητών και των οικογενειών τους», συμπλήρωσε. 

Το ΑΚΕΛ, συνέχισε ο κ. Χριστόφιας, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, στηρίζοντας και τα αιτήματα του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος. 

Συγκεκριμένα, όπως είπε μεταξύ άλλων, πρότειναν την αύξηση των κονδυλίων της κρατικής φοιτητικής μέριμνας και συγκεκριμένα του επιδόματος διαβίωσης με συγκεκριμένο ποσό, το οποίο αρνήθηκε το Υπουργείο Παιδείας να συμπεριλάβει στους επόμενους κρατικούς προϋπολογισμούς, την εφαρμογή σχεδίου επιδότησης ενοικίου με βάση κοινωνικοοικονομικά κριτήρια και την παρέμβαση της Κυβέρνησης προς του φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, της ΑΗΚ και των Συμβουλίων Υδατοπρομήθειας, ώστε να παρθούν ανάλογες αποφάσεις για μείωση του κόστους υπηρεσιών προς τους φοιτητές με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια. 

Ερωτηθείς για την πρόταση στέγασης φοιτητών σε ξενοδοχεία, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι «θεωρούμε ότι είναι μπαλωματική λύση, η οποία μπορεί να δώσει τη δυνατότητα σε κάποιους φοιτητές να διαμείνουν σε ξενοδοχεία». 

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, σε δηλώσεις του είπε ότι το πρόβλημα της εξεύρεσης στέγασης για τους φοιτητές, είναι ένα πρόβλημα, το οποίο είναι διαχρονικό, αλλά φέτος οφείλουμε να πούμε ότι είναι πολύ έντονο από ποτέ. 

«Θα έπρεπε να γίνουν πολλά τα προηγούμενα χρόνια και αυτό που προφανώς έπρεπε να γίνει. Είναι να κτιστούν επαρκής αριθμός φοιτητικών εστιών, που να καλύπτει τις ανάγκες των φοιτητών. Πράγμα το οποίο δεν έχει γίνει αλλά δρομολογείται, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι το θέμα θα λυθεί ή θα αμβλυνθεί τα επόμενα τρία, τέσσερα ή πέντε χρόνια όταν ολοκληρωθούν αυτές οι εστίες», πρόσθεσε. 

«Έχουμε καταθέσει την άποψη και ευτυχώς και από το Υπουργείο Μεταφορών μας έχει λεχθεί ότι μπορούν τα πανεπιστήμια, στα πλαίσια της νομοθεσίας να το πράξουν αυτό, ότι θα πρέπει τα πανεπιστήμια να βάλουν τα ίδια ποιοτικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα οποία θα απευθύνονται μόνο στους φοιτητές τους, τα οποία σε εύλογο χρονικό διάστημα να μπορούν να λειτουργήσουν, να παραλαμβάνουν τους φοιτητές από συγκεκριμένα σημεία στις πόλεις που βρίσκονται εκτός της πόλης που εδρεύει το πανεπιστήμιο και με άμεσα δρομολόγια, χωρίς καθυστερήσεις, να τους οδηγούν στα πανεπιστήμια», συμπλήρωσε. 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ- Συνεργασία, Αλέκος Τρυφωνίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι διαπίστωσαν για ακόμη μια φορά τα εξαιρετικά ψηλά ενοίκια στη Λεμεσό, αλλά και τη μη ύπαρξη διαθέσιμων διαμερισμάτων. 

«Μας αναλύθηκε η συμφωνία που έκανε το ΤΕΠΑΚ με το ΠΑΣΥΞΕ και τη διάθεση 162 κλινών από 4 ξενοδοχεία με περίπου €700 χορηγία από το ΤΕΠΑΚ. Επικροτούμε αυτή την προσπάθεια και κάναμε και άλλες εισηγήσεις προς αυτή την κατεύθυνση», είπε. 

Το τραγικό όμως ως πολιτεία, ως Κύπρος, ως κράτος, πρόσθεσε, «είναι ότι βρεθήκαμε σε αυτή την κατάσταση, δεν προνοήσαμε και αναγκάζονται φοιτητές με ομολογία του ΤΕΠΑΚ να διακόπτουν ή να μην παίρνουν θέσεις και κυρίως εις την Νοσηλευτική του ΤΕΠΑΚ, λόγω των ψηλών ενοικίων και δεύτερον αναγκάζονται οι φοιτητές μας από άλλες πόλεις, κυρίως που φοιτούν στη Λευκωσία είτε από ορεινές περιοχές να καταφεύγουν στα κατεχόμενα για να ενοικιάσουν». 

Αυτή την πρόκληση, συνέχισε ο κ. Τρυφωνίδης, «την είδα με τα ίδια μου τα μάτια» και αναφέρθηκε στην εμπειρία του. 

Οι λύσεις, είπε ο κ. Τρυφωνίδης, που έχουν ειπωθεί οι φοιτητικές εστίες του ενός πανεπιστημίου θέλουν 3 χρόνια, του άλλου 5 χρόνια, επιβάλλεται το κράτος να παρέμβει αποφασιστικά με αύξηση της φοιτητικής χορηγίας και δεύτερον να δώσει κίνητρα στους ιδιώτες είτε πολεοδομικά είτε με πληρωμή του ΦΠΑ, όπως ήταν οι εισηγήσεις των ιδιωτών για να μπορέσουν να ανεγείρουν εστίες και παράλληλα ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης μπορεί να συμβάλει δημιουργικά σε αυτό τον τομέα. 

Ανέφερε, επίσης, ότι πιέζουν δημιουργικά για να μπορέσουν να λύσουν ή να αμβλύνουν αυτό το μεγάλο πρόβλημα. 

Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι στηρίζουν αυτές τις ενέργειες. 

«Θέλουμε να στηρίξουμε και την φοιτητική κοινότητα. Θα διατεθούν δωμάτια, τα οποία θεωρώ θα καλύψουν τις οποιεσδήποτε ανάγκες προκύψουν για στέγαση και γενικά και σαν ξενοδοχειακή βιομηχανία, εμείς σε τέτοιες πρωτοβουλίες στεκόμαστε αρωγοί και θα θέλουμε να συμβάλουμε και εμείς με αυτό τον τρόπο , αναδεικνύοντας και το κοινωνικό πρόσωπο της βιομηχανίας», σημείωσε. 

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ρουσουνίδης είπε ότι από μια συζήτηση που έγινε κατέληξαν στα €700 ως ανώτατη τιμή, η οποία ουσιαστικά αφορά γύρω στα €22 ημερησίως το ενοίκιο, από τα οποία γύρω στα €13 με €14 αφορά το ρεύμα, μετά υπάρχει και το ΦΠΑ, υπάρχουν τα τέλη διανυκτέρευσης, «οπόταν αντιλαμβάνεστε δεν μιλούμε για οποιοδήποτε θέμα κερδοσκοπίας ή κερδοφορίας από αυτή την ενέργεια». 

«Στην ουσία επαναλαμβάνω θέλουμε και εμείς με αυτό τον τρόπο να αναδείξουμε το κοινωνικό μας πρόσωπο και να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια από το ΤΕΠΑΚ μέσω της πρωτοβουλίας που έγινε και βεβαίως αν υπάρχουν άλλες εισηγήσεις ή πρωτοβουλίες στις οποίες θα μπορούσαμε να φανούμε χρήσιμοι , όπως τέθηκε και στην αρμόδια Επιτροπή είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε», πρόσθεσε. 

Ερωτηθείς για πόσα ξενοδοχεία μιλάμε, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων είπε ότι μιλάμε για 4 ξενοδοχεία επί του παραλιακού δρόμου της Λεμεσού, όπου περνούν λεωφορεία. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Προϋπολογισμός ΤΕΠΑΚ, χρηματοδότηση ΟΚΥπΥ, ολοήμερα σχολεία και ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 25/04/2024, υπερψήφισε τον προϋπολογισμό του ΤΕΠΑΚ, τη χρονική παράταση της χρηματοδότησης των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ, την επέκταση της περιόδου της λειτουργίας των ολοήμερων και θερινών σχολείων, την ταυτοποίηση των χρηστών καρτοκινητών, τη δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από το Υπουργείο Ενέργειας, τις νέες κατηγορίες δανείων από