Επιτροπή Παιδείας: Αδυναμίες νομοσχεδίου ίδρυσης Υφυπουργείου Πολιτισμού

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

H Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά την διάρκεια της συνεδρίας στις 19/01/2022, εξέτασε τα σχέδια νόμου που προνοούν:

  • Την ίδρυση Υφυπουργείου Πολιτισμού στο οποίο θα μεταφερθούν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες, το Τμήμα Αρχαιοτήτων και η Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας με τις αρμοδιότητές τους, καθώς και η αρμοδιότητα της θεατρικής ανάπτυξης από το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, με πολιτικό προϊστάμενο τον Υφυπουργό Πολιτισμού παρά τω Προέδρω.

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου:

Ο περί της Ίδρυσης Υφυπουργείου Πολιτισμού και Διορισμού Υφυπουργού Πολιτισμού παρά τω Προέδρω και Συναφών Θεμάτων Νόμος του 2021

Σκοπός του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι η ίδρυση Υφυπουργείου Πολιτισμού στο οποίο θα μεταφερθούν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες, το Τμήμα Αρχαιοτήτων και η Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας με τις αρμοδιότητές τους, καθώς και η αρμοδιότητα της θεατρικής ανάπτυξης από το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, με πολιτικό προϊστάμενο τον Υφυπουργό Πολιτισμού παρά τω Προέδρω.

Κύριες αρμοδιότητες του Υφυπουργείου θα είναι, μεταξύ άλλων, η χάραξη και εφαρμογή εθνικής στρατηγικής για τη διαχείριση, προστασία και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας, η ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής ταυτότητας της Κύπρου, η διαχείριση των αρχαιοτήτων, των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων, η καταγραφή και αποδελτίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές της Δημοκρατίας από τον τουρκικό στρατό, η διαχείριση ή/και εποπτεία δημόσιων μουσείων, πινακοθηκών και βιβλιοθηκών και άλλων πολιτιστικών οργανισμών ή ιδρυμάτων, η προώθηση της κατάρτισης, εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και ενημέρωσης σε θέματα πολιτισμού, η προώθηση και στήριξη επενδύσεων στον πολιτισμό, η υλοποίηση πολιτικών για ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της πρόσβασης και συμμετοχής του κοινού στην πολιτιστική ζωή και πολιτιστικά αγαθά, η προώθηση της αποκέντρωσης και η πολιτιστική ανάπτυξη της περιφέρειας, η ανάπτυξη πολιτιστικών συνεργασιών με άλλα κράτη σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο μέσω της θέσπισης οργανωμένης στρατηγικής πολιτιστικής διπλωματίας καθώς και προώθηση της καινοτομίας στο χώρο του πολιτισμού.

Ο περί Μετονομασίας του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Νόμος του 2021

Σκοπός του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι η μετονομασία του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας σε Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και η σχετική τροποποίηση όλων των νόμων, κανονισμών, διαταγμάτων και δημόσιων εγγράφων.

Ο περί της Κυπριακής Βιβλιοθήκης (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021

Σκόπος του παρόντος νομοσχεδίου είναι η αντικατάσταση της λέξης «Υπουργός» με τη λέξη «Υφυπουργός».

Ο περί Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021

Σκοπός του παρόντος νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του βασικού «Περί Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου Νόμου» ώστε να συνάδει με τον «Περί της Ίδρυσης Υφυπουργείου Πολιτισμού και Διορισμού Υφυπουργού Πολιτισμού παρά τῳ Προέδρῳ και Συναφών Θεμάτων Νόμο» του 2021.

Δηλώσεις:

Γραπτή δήλωση Χρίστου Χριστόφια, βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού

Εντείνονται οι ανησυχίες για το test to stay στα σχολεία

Οι ανησυχίες μας εντείνονται σε σχέση με την εφαρμογή του μέτρου test to stay στα σχολεία. Κι αυτό, γιατί πληθαίνουν οι φωνές μελών της επιστημονικής ομάδας αντιμετώπισης της πανδημίας που εκφράζουν διαφορετική άποψη σε σχέση με το μέτρο. Επιπρόσθετα, δεν μπορεί να μην λαμβάνονται υπόψιν οι δηλώσεις του Δρ. Φελλά σε σχέση με τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και τη συμπεριφορά των παιδιών που μπορεί να επιφέρει η εφαρμογή του εν λόγω μέτρου.

Εκφράζουμε για άλλη μια φορά τη δυσαρέσκεια μας για την προχειρότητα με την οποία χειρίζονται το θέμα οι κυβερνώντες. Ενώ εξέδωσαν διάταγμα για εφαρμογή του μέτρου την περασμένη Δευτέρα, το παγοποίησαν, έκαναν σύσκεψη με τους εμπλεκόμενους φορείς – κάτι που θα έπρεπε να έκαναν εξ αρχής – για να ανακοινώσουν τελικά την εφαρμογή του την ερχόμενη Δευτέρα προαιρετικά. Χωρίς ακόμα να ξέρουμε με ποιον τρόπο θα εφαρμοστεί και από ότι φαίνεται συνεχίζοντας να μην λαμβάνουν υπόψιν τις ανησυχίες και διαφωνίες των οργανωμένων εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών.

Στόχος μας να καλύψουμε σημαντικές αδυναμίες του νομοσχεδίου ίδρυσης Υφυπουργείου Πολιτισμού

Συνεχίσαμε την κατ’ άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου για ίδρυση Υφυπουργείου Πολιτισμού. Ως ΑΚΕΛ, οργανωμένα και κατόπιν σοβαρής προετοιμασίας, καταθέτουμε προτάσεις για τροποποίηση του νομοσχεδίου, με στόχο να καλύψουμε σημαντικές αδυναμίες του. Εμμένουμε σε σημαντικά ζητήματα όπως η μη μεταφορά του Τμήματος Αρχαιοτήτων, την θεατρική ανάπτυξη, την Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου και άλλα.

Καλέσαμε εκ νέου το ΥΠΠΑΝ να καταθέσει επιτέλους στην επόμενη συνεδρία, οργανόγραμμα με τη δομή που θα έχει το νέο Υφυπουργείο, για να μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις μελλοντικά να στηριχτεί ουσιαστικά ο πολιτισμός και οι φορείς του

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Λύσεις πρόσβασης στο ψηφιακό κράτος για όσους δυσκολεύονται

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Μη υλοποίηση εισηγήσεων Επιτρόπου Διοικήσεως από τις κρατικές υπηρεσίες Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η μη υλοποίηση των εισηγήσεων της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τις κρατικές υπηρεσίες,

Παιδείας

420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα για ναρκωτικά, πιεστικά χρονοδιαγράμματα για προϋπολογισμό ΤΕΠΑΚ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Παραβατικότητα και εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η παραβατικότητα και οι εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία, καθώς και η απουσία στήριξης θυτών και θυμάτων. 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα