Επιτροπή Μεταφορών: Ευέλικτα ωράρια, συστήματα περιφερειακού ελέγχου και λειτουργία τραμ

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κατά η διάρκεια της συνεδρίας στις 22/09/2022, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: 

Κυκλοφοριακό πρόβλημα και τρόποι επίλυσης 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους των μεγάλων πόλεων, το κυκλοφοριακό κομφούζιο και οι τρόποι επίλυσης των προβλημάτων που προκύπτουν.  

Στη συνεδρία που έλαβε χώρα παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου Μεταφορών, του Τμήματος Πολεοδομίας, της Αστυνομίας, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης, συζητήθηκαν διάφορες πτυχές του κυκλοφοριακού προβλήματος, το οποίο, όπως τόνισαν όλα τα μέλη της Επιτροπής, εξελίσσεται σε ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών. 

Στην τοποθέτησή του εκ μέρους του Τμήματος Δημοσίων Έργων, ο συντονιστής της μελέτης βιώσιμης αστικής κινητικότητας του Υπουργείου Μεταφορών, Αριστοτέλης Σάββα, ανέφερε πως αναμένονται σύντομα τα αποτελέσματα της μελέτης για τη θέσπιση ευέλικτου ωραρίου στο δημόσιο, τη δημοσίευση των οποίων θα ακολουθήσει διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων εντός περίπου δύο μηνών. 

Υπογράμμισε επίσης πως βραχυπρόθεσμα οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου των λεωφορείων, με το επόμενο βήμα να αποτελεί η λειτουργία τραμ. Ταυτόχρονα, μέτρα όπως μια αναδιαμορφωμένη πολιτική στάθμευσης, ο περιορισμός της χρήσης ΙΧ και η τοποθέτηση έξυπνων φώτων τροχαίας θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά στις παραπάνω προσπάθειες. 

Εκ μέρους του Τμήματος τοποθετήθηκε και ο συγκοινωνιολόγος Αλέξης Αυγουστή, ο οποίος έκανε λόγο για σημαντική αύξηση της κυκλοφορίας σε σχέση με το 2019, με το πρόβλημα να εντοπίζεται κυρίως στη Λευκωσία και τη Λεμεσό. Αναφέρθηκε με τη σειρά του σε βραχυπρόθεσμα μέτρα, όπως η ρύθμιση της κυκλοφορίας μέσω συστήματος περιφερειακού ελέγχου, η μελέτη της οποίας θα ξεκινήσει το 2023, ενώ τόνισε πως μετά την έξαρση της πανδημίας παρατηρήθηκε ταυτόχρονη μαζική έναρξη έργων παγκύπρια, γεγονός που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το υφιστάμενο πρόβλημα. 

Οι εκπρόσωποι της Αστυνομίας ανέφεραν πως θα εισηγηθούν την κατάργηση της βλάστησης σε συγκεκριμένα σημεία των αυτοκινητοδρόμων και εισόδων κυκλικών κόμβων όπου για λόγους συντήρησης διακόπτεται συχνά η κυκλοφορία σε τουλάχιστον μία λωρίδα κίνησης, ενώ σημείωσαν πως δεν έχουν προχωρήσει όλοι οι κύριοι οδικοί άξονες που προβλέπονται στα τοπικά σχέδια, προτείνοντας να περάσει η αρμοδιότητα της τελικής έγκρισης στις κρατικές αρχές προς αποφυγή καθυστερήσεων ή /και αλλαγών στον τελικό σχεδιασμό. 

Στη συνεδρία συμμετείχε και ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ο οποίος ανέφερε πως παρά την ύπαρξη ολοκληρωμένου σχεδίου βιώσιμης κινητικότητας οι λύσεις που προτείνονται δεν εφαρμόστηκαν και κάλεσε όλους τους φορείς της πολιτείας να συμφωνήσουν για την εφαρμογή των κατάλληλων λύσεων. 

Ο κ. Γιωρκάτζης υποστήριξε ακόμη πως πρέπει να σταματήσει η οριζόντια εξάπλωση των πόλεων και να αυξηθεί η πυκνότητα των κατοίκων προκειμένου να καταστούν βιώσιμα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με απώτερο στόχο την αύξηση της χρήσης των λεωφορείων και τη μείωση χρήσης ΙΧ, η οποία θα επιτευχθεί μέσω της δημιουργίας λεωφορειολωρίδων και της ολοκλήρωσης του δικτύου. Πραγματική λύση για Λευκωσία και Λεμεσό είναι η λειτουργία τραμ, τόνισε. 

Σύμφωνος με τη λύση του τραμ δήλωσε και ο Δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, επισημαίνοντας επίσης πως το ευέλικτο ωράριο στο δημόσιο θα πρέπει να συνδυαστεί και με το ωράριο των σχολείων, ενώ εκπρόσωπος του Δήμου Λεμεσού ανέφερε πως υπάρχει ήδη σχεδιασμός για την προώθηση του ΣΒΑΚ Λεμεσού. 

Από την πλευρά των μελών της Επιτροπής, η Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου τόνισε πως το κυκλοφοριακό πρόβλημα έχει οικονομικές αλλά και ψυχολογικές συνέπειες για τους πολίτες. Πρότεινε τη λειτουργία λεωφορείων για σχολεία και φροντιστήρια που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό μαθητών, καθώς και την επιλογή εξ αποστάσεως εργασίας για τους δημόσιους υπάλληλους, θέση με την οποία συμφώνησε και ο Πρόδρομος Αλαμπρίτης, προτείνοντας παράλληλα τη διευκόλυνση δημοσίων υπαλλήλων από άλλες πόλεις ώστε να μπορούν να εργάζονται στην περιοχή που διαμένουν αν δεν εξυπηρετούν το κοινό. 

Από πλευράς ΑΚΕΛ, ο Κώστας Κώστα τόνισε τη σημασία της αξιοπιστίας των δρομολογίων των λεωφορείων, αλλά και αυτό της ασφάλειας στους υπό κατασκευή δρόμους, ο Βαλεντίνος Φακοντής πρότεινε να εξεταστεί η δημιουργία τριών λωρίδων στον περιμετρικό Λεμεσού και κάλεσε την Πολεοδομία να εξετάσει ενδεχόμενη αλλαγή πολιτικής ως προς το πλάτος των πεζοδρομίων, ενώ ο Γιαννάκης Γαβριήλ υποστήριξε πως παράλληλα με τη δημιουργία λεωφορειολωρίδων θα πρέπει να προσφερθούν και νέα δρομολόγια. 

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ, ο Παύλος Μυλωνάς ζήτησε πιο δυναμική παρουσία της Αστυνομίας έναντι των παραβάσεων που λαμβάνουν χώρα στους αυτοκινητόδρομους, ενώ ο Χρύσανθος Σαββίδης πρότεινε να μελετηθούν λύσεις που εφαρμόστηκαν σε πόλεις του εξωτερικού. 

Από το Κίνημα Οικολόγων, ο Σταύρος Παπαδούρης είπε πως δεν υπάρχουν άλλες βραχυπρόθεσμες λύσεις εκτός από τη ρύθμιση της κυκλοφορίας. Σημείωσε πως για να υλοποιηθεί το ΣΒΑΚ απαιτούνται σημαντικοί πόροι, ενώ πρότεινε τη δημιουργία χώρων στάθμευσης για αυτοκίνητα και ποδήλατα σε συνδυασμό με τα δρομολόγια των λεωφορείων. 

Κλείνοντας τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μαρίνος Μουσιούττας κάλεσε όλες τις πλευρές να επανέλθουν με εισηγήσεις επί του θέματος βάσει των όσων συζητήθηκαν σήμερα, συμπληρώνοντας πως η επιτροπή θα συνέλθει για το ίδιο θέμα στις αρχές Νοεμβρίου. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ: 

Stockwatch: Τραμ και κλιμακωτά ωράρια για απάμβλυνση κυκλοφοριακού 

NomoplatformΚΥΠΕ-ΓΤΒ  

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον