Επιτροπή Υγείας: Προβλήματα Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ)

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 22/09/2022, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: 

Προβλήματα Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) στο Μακάρειο Νοσοκομείο, οι τρόποι επίλυσής του καθώς και η ανάγκη για ανακαίνιση και επέκταση της Μονάδας 

Στο επίκεντρο της σημερινής συζήτησης βρέθηκε και το πρόβλημα της υποστελέχωσης της ΜΕΝΝ του Μακάρειου Νοσοκομείου, για το οποίο νωρίτερα και πριν από την έναρξη της συνεδρίας, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας από νοσηλευτές, έξω από το κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων. 

Σημειώνεται πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, συζητήθηκαν και πριν ένα χρόνο στη Βουλή, με τα μέλη της Επιτροπής Υγείας να τονίζουν ότι «δεν έχει επιδειχθεί κανένα σημάδι βελτίωσης και επίλυσης των προβλημάτων». 

Οι ίδιοι κάνουν λόγο για «ανεπαρκείς» κτιριακές εγκαταστάσεις, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. 

Εκπρόσωποι συντεχνιών ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, καθώς και Συνδέσμων Ασθενών τονίζουν την ανάγκη δημιουργίας νέων κατάλληλων χώρων, που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των βρεφών στη ΜΕΝΝ, με το πλέον σύγχρονο τρόπο. 

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Υγείας, ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής, Δρ. Αβραάμ Ηλία είπε πως «το Μακάρειο Νοσοκομείο αυτή τη στιγμή ασφικτυά», για να σημειώσει ότι με την αύξηση του πληθυσμού το προσωπικό δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να ανταπεξέλθει. 

Έκανε λόγο για «σοβαρό πρόβλημα» στην κτιριακή επάρκεια και κατ’ επέκταση στη στελέχωση, ενώ σημείωσε ότι με τις επεκτάσεις που γίνονται κατά καιρούς, το Μακάρειο έχει καταντήσει «παραγκούπολη». 

Ο Δρ. Ηλία είπε πως ο ίδιος είναι υπέρ των ριζικών λύσεων, υποστηρίζοντας πως το Μακάρειο Νοσοκομείο θα πρέπει πλέον να μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας σε ένα ειδικό χώρο για μητέρα και παιδί, που να συνδυαστεί με τις τρέχουσες ανάγκες ενός σύγχρονου νοσοκομείου. 

Από την πλευρά του, ο Επιστημονικός Διευθυντής του Μακάρειου Νοσοκομείου Δρ. Χρίστος Μηνά είπε πως το Μακάρειο «έχει γεράσει κτιριακά», σημειώνοντας ότι πρέπει να τεθούν προτεραιότητες, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ζωή κάποιου παιδιού.   

Ο εκπρόσωπος του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, ανέφερε ότι στην περίπτωση της επέκτασης της ΜΕΝΝ η διαδικασία «δεν βρίσκεται στο μηδέν», σημειώνοντας ότι για τον Οργανισμό η επέκταση της συγκεκριμένης Μονάδας «είναι νούμερο ένα προτεραιότητα». 

Είπε, εξάλλου, ότι έστω και η μερική ανακαίνιση που έγινε κατά διαστήματα ήταν πολύ βοηθητική για τη λειτουργία της ΜΕΝΝ, για να συμπληρώσει πως υπάρχουν δυσκολίες στην ανακαίνιση, αφού «υπάρχει υπερπληρότητα σε νοσηλείες». 

Ξεκαθάρισε ότι η ανακαίνιση θα προχωρήσει και θα είναι ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο, σημείωσε ότι δεν μπορεί να αναφέρει πότε θα ξεκινήσουν και θα ολοκληρωθούν οι εργασίες, αφού όπως εξήγησε από τη στιγμή που ξεκινά η διαδικασία ετοιμασίας εγγράφων για τους διαγωνισμούς μέχρι την ολοκλήρωσή της, θα χρειαστεί ένα διάστημα γύρω στους 18 με 24 μήνες. 

Η Εκπρόσωπος της ΟΣΑΚ και του Οργανισμού Birth Forward, Ειρήνη Σωφρονίου, τόνισε την ανάγκη για δημιουργία υποδομών, «όχι με ανακαινίσεις ή επεκτάσεις των υφιστάμενων χώρων στο Μακάρειο, αλλά με τη δημιουργία νέων κατάλληλων χώρων, που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των βρεφών στη ΜΕΝΝ με πλέον σύγχρονο τρόπο». 

Επίσης, η εκπρόσωπος της Συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ, Ευγενία Ευσταθίου, έθιξε το ζήτημα των ατόμων που νοσηλεύονται στο Μακάριο εκτός ΓεΣΥ και κάλεσε το Υπουργείο Υγείας να διασφαλίσει ότι θα καλύπτει τις υπηρεσίες που τους παρέχονται. 

Σε σχέση με το πρόβλημα της υποστελέχωσης της Μονάδας, ο Πρόεδρος του κλάδου των νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ, Πρόδρομος Αργυρίδης, επεσήμανε ότι παρά το ότι συνομολογήθηκε συμφωνία με τον ΟΚΥπΥ, ώστε να ενισχυθεί η ΜΕΝΝ με νοσηλευτικό προσωπικό στη βάση συγκεκριμένων αριθμών, δεν έχει υλοποιηθεί η συμφωνία αυτή. 

Όπως είπε ο κ. Αργυρίδης, εάν ο ΟΚΥπΥ είχε διαδικασίες άμεσης αντικατάστασης των δέκα αφυπηρετήσεων και εάν δρομολογούσε τις διαδικασίες αναπλήρωσης συναδέλφων τους, που απουσιάζουν με άδειες ασθενείας και μητρότητας, δεν θα βρίσκονταν σήμερα στη Βουλή. 

Ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΥΝΟ, Παναγιώτης Γεωργίου, επεσήμανε ότι ναι μεν υπάρχει συμφωνία για στελέχωση της Μονάδας, ωστόσο, σημείωσε πως αυτή δεν τέθηκε σε ισχύ, ενώ ο εκπρόσωπος των νοσηλευτών της ΜΕΝΝ, Χριστόφορος Τεμπριώτης, ανέφερε πως η λύση του προβλήματος βρίσκεται στην πρόσληψη επιπλέον προσωπικού.    

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Ευθύμιος Δίπλαρος, ξεκαθάρισε πως αυτή τη στιγμή δεν κινδυνεύει κανένα νεογνό στη ΜΕΝΝ, αφού τόνισε ότι το επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών της είναι πολύ ψηλό και η κατάρτιση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού άρτια. 

Σημείωσε πως η Επιτροπή Υγείας θα παρακολουθεί στενά το χρονοδιάγραμμα που θα καταθέσει σε δύο εβδομάδες ο ΟΚΥπΥ, ώστε να συμβάλει εκεί και όπου μπορεί, στο πλαίσιο πάντα της νομιμότητας. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστόφιας, είπε ότι «πέρσι τέτοιο καιρό συζητήσαμε τα ίδια πράγματα», για να σημειώσει ότι «μετά από ένα χρόνο δεν έχει επιδειχθεί κανένα σημάδι βελτίωσης και επίλυσης των προβλημάτων που προκύπτουν, σε σχέση με τις κτιριακές εγκαταστάσεις, οι οποίες είναι ανεπαρκείς». 

Ανέφερε πως «δεν υπάρχει σωστή στελέχωση», ενώ τόνισε πως ο ΟΚΥπΥ πρέπει να δώσει χρονοδιάγραμμα για την επέκταση και άμεση επίλυση του θέματος της στελέχωσης. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, είπε πως «οι καιροί αλλάζουν και οι απαιτήσεις μεγαλώνουν και δυστυχώς ως κοινωνία δεν μεριμνήσαμε για να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα, με αποτέλεσμα η Μονάδα Νεογνών του 2022, να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες». 

Ανέφερε πως η σημερινή εικόνα της ΜΕΝΝ «βγάζει θλίψη», σημειώνοντας πως «είναι ντροπή για την πολιτεία να έχει τέτοια Μονάδα Νεογνών». 

Κάλεσε τον ΟΚΥπΥ και Υπουργείο Υγείας επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δώσουν χρονοδιαγράμματα, για αναβάθμιση του Μακάρειου Νοσοκομείου και της ΜΕΝΝ. 

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, είπε πως θεωρεί ότι το όραμα που θα πρέπει ο ΟΚΥπΥ να ξεκινήσει να σχεδιάζει είναι η δημιουργία ενός νέου και σύγχρονου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Παίδων. 

Είπε πως πρόσθεσή του είναι το επόμενο διάστημα να επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ, Μάριο Παναγίδη, ώστε να του ζητήσει τη θέση του Οργανισμού σε σχέση με το ενδεχόμενο της δημιουργίας ενός σύγχρονου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Παίδων στην Κύπρο.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε το ακόλουθο σχέδιο νόμου: 

Ο περί Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (Έλεγχος Ποιότητας, Προμήθειας και Τιμών) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η παροχή δυνατότητας στους κατόχους άδειας παράλληλης εισαγωγής φαρμακευτικών προϊόντων για υποβολή αίτησης για καθορισμό τιμής, και η εισαγωγή πρόνοιας στο βασικό νόμο ώστε σε περίπτωση κένωσης της θέσης μέλους της Επιτροπής Ελέγχου Τιμών Φαρμάκων, η θητεία του νέου μέλους να διαρκεί για το υπόλοιπο της θητείας του μέλους στη θέση του οποίου διορίζεται. 

Η Επιτροπή, αφού άκουσε τις επιμέρους απόψεις και επιφυλάξεις των εμπλεκόμενων φορέων, ζήτησε όπως συνεχιστεί η διαβούλευση μεταξύ αυτών και των αρμόδιων υπηρεσιών, προτού προχωρήσει σε κατ’ άρθρον συζήτηση. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα