Επιτροπή Εξωτερικών: Προτεραιότητες Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 25/01/2022, συζήτησε τα θέματα που αφορούν:

  • Τις προτεραιότητες της Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ιανουάριος – Ιούνιος 2022) από την Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο, κα Salina Grenet Catalano.
  • Την ανταλλαγή απόψεων και τοποθέτηση των μελών της Επιτροπής επί των απαντήσεων στο ερωτηματολόγιο για την 37η Εξαμηνιαία Έκθεση της Διάσκεψης των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC).

Δηλώσεις:

Διάλογος υπό προϋποθέσεις με την Τουρκία, δήλωσε η πρέσβειρα της Γαλλίας στην Επιτροπή Εξωτερικών

Την ανάγκη προσεκτικής παρακολούθησης των ενεργειών της Τουρκίας σε όλες τις περιοχές δράσης της υπογράμμισε η πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο Σαλίνα Γκρενέτ – Καταλανό, η οποία συμμετείχε στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων προκειμένου να παρουσιάσει τις προτεραιότητες της Γαλλικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της Επιτροπής αναφορικά με τη στάση της Γαλλίας, αλλά και της ΕΕ, απέναντι στην προβληματική συμπεριφορά της Τουρκίας, η κ. Γκρενέτ – Καταλανό σημείωσε πως πρέπει να επιδιωχθεί εποικοδομητικός και πραγματιστικός διάλογος με την Τουρκία σε ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, υπό σαφείς όμως προϋποθέσεις, όπως ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, συμπληρώνοντας πως ο διάλογος δεν μπορεί να αφορά υπό τις παρούσες συνθήκες την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν το τέλος της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Βουλευτής ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης εξέφρασε τη στήριξή του στην προσπάθεια για στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Είναι αναγκαίο η ΕΕ να μιλά με μια φωνή σε σχέση με τις διεθνείς εξελίξεις, στις εξωτερικές της σχέσεις», είπε.

«Σε αυτό το πλαίσιο υποστηρίζουμε τις κινήσεις για την Κοινή Άμυνα και για τον κοινό ευρωπαϊκό στρατό, όπως και θεωρούμε προτεραιότητα την προώθηση του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο», προσέθεσε, συμπληρώνοντας «και την ανάγκη να υπάρξει μια αξιόπιστη, κοινή πολιτική έναντι της Τουρκίας».

Από την πλευρά του ΑΚΕΛ, η Βουλευτής Μαρίνα Νικολάου ανέφερε στις δηλώσεις της την ανάγκη ενίσχυσης των συστημάτων δημόσιας υγείας σε όλη την ΕΕ, προσθέτοντας πως «αντί η ΕΕ να επενδύει στη στρατιωτικοποίηση και τις πολεμικές βιομηχανίες, που φέρνουν μόνο πολέμους και αυξάνουν τις προσφυγικές ροές, να επενδυθούν τα χρήματα αυτά στη δημόσια υγεία και τη δημόσια παιδεία».

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ τοποθετήθηκε η Βουλευτής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, η οποία αφού εξέφρασε τη θέση του κόμματος υπέρ όλων των προσπαθειών για τη δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού αμυντικού μηχανισμού, ανέφερε ότι η Κύπρος υποφέρει τα μέγιστα από το μεταναστευτικό και από την «εργαλειοποίηση αθώων ψυχών από διάφορους πονηρούς και ύπουλους, όπως είναι η Τουρκία», τονίζοντας πως «χρειαζόμαστε και είναι αναγκαία η περαιτέρω βοήθεια και υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας για να αντιμετωπίσει το μεγάλο μεταναστευτικό κύμα, το οποίο εν πολλοίς η Τουρκία προκαλεί για δικούς της σκοπούς».

Δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση πραγματοποίησε και ο εκπρόσωπος τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη, σύμφωνα με τον οποίο η ανάληψη της Γαλλικής Προεδρίας αποτελεί ευκαιρία ανάδειξης τόσο του Κυπριακού, όσο και του μεταναστευτικού, καθώς και ευκαιρία για τη δημιουργία κοινής άμυνας μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών. «Την ίδια στιγμή αναδείξαμε ότι θα πρέπει να επεκταθεί η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-Γαλλίας προς την Κύπρο σε στρατιωτικό επίπεδο, και θα πρέπει να εξεταστεί η μόνιμη παρουσία γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο, βάσει σχετικής μελέτης την οποία έχουμε κάνει», συμπλήρωσε σχετικά.

Κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Γαλλικής Προεδρίας, η κ. Γκρενέτ – Καταλανό αναφέρθηκε στους τρεις βασικούς πυλώνες των προτεραιοτήτων με τίτλο «ανάκαμψη, ισχύς και αίσθημα του ανήκειν» και ανέλυσε τους βασικούς στόχους του προγράμματος της προεδρίας, οι οποίοι περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός νέου συστήματος διακυβέρνησης της ζώνης Σένγκεν, την επανέναρξη των συζητήσεων για το ευρωπαϊκό Σύμφωνο Ασύλου και Μετανάστευσης, την υιοθέτηση της Στρατηγικής Πυξίδας, τη γεωγραφική εστίαση στην Αφρική και την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, τη δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου, καθώς και την υλοποίηση των πορισμάτων της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Γιώργου Κουκουμά σχετικά με τον ρόλο του ΝΑΤΟ στην πρωτοβουλία της Στρατηγικής Αυτονομίας, η Γαλλίδα πρέσβειρα ανέφερε πως η σχέση μεταξύ των δύο θα είναι συμπληρωματική, υπογραμμίζοντας πως προτεραιότητα για τη Γαλλία είναι η αμυντική ανεξαρτησία της Ευρώπης, ενώ κληθείσα να σχολιάσει τη συμπερίληψη της πυρηνικής ενέργειας στις πράσινες μορφές ενέργειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κ. Γκρενέτ – Καταλανό σημείωσε πως, όπως και το φυσικό αέριο, η πυρηνική ενέργεια αποτελεί μεταβατική μορφή ενέργειας στην πορεία προς την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Πηγή δηλώσεων – ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Ενέργειας

Προκλήσεις αλλά και οφέλη βλέπει στον Great Sea Interconnector ο Υπουργός Ενέργειας

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 18/06/2024, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα:  Πορεία υλοποίησης τερματικού εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου  Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου έλαβε ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του τερματικού εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό και της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ

Εργασίας

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για ορθοστασία, ΕΕΕ σε αιτητές ασύλου και αναγνωρισμένους πρόσφυγες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 18/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εφαρμογή νομοθεσίας για παρατεταμένη ορθοστασία Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εφαρμογή της νομοθεσίας που προστατεύει τους εργαζομένους από την παρατεταμένη ορθοστασία. Ορθοστασία: Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι – Πρώτα πρόστιμα Την