Επιτροπή Εξωτερικών: Η Γερμανία να ξανασκεφτεί τις πωλήσεις όπλων σε Τουρκία

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 31/05/2023, πραγματοποίησε συνάντηση με την Πρόεδρο και Μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Γερμανίας – Κύπρου του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου (Bundestag).  

Η Γερμανία να ξανασκεφτεί τις πωλήσεις όπλων σε Τουρκία  

Η Γερμανία να ξανασκεφτεί τις πωλήσεις επιθετικού εξοπλισμού στην Τουρκία, ζήτησε ο Πρόεδρος της Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής, Χάρης Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια συνάντησης με  αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας για τις σχέσεις με Μάλτα και Κύπρο στη γερμανική Bundestag. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής απαντούσε σε ερώτηση Γερμανού Βουλευτή με ποιο τρόπο θα μπορούσε να στηρίξει η Γερμανία και η ΕΕ τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Στα εισαγωγικά του σχόλια ο κ. Γεωργιάδης ενημέρωσε τους Γερμανούς ομολόγους του για την αρνητική στάση της Τουρκίας στην επίλυση του Κυπριακού, καθώς και για την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη για διορισμό προσωπικότητας από την ΕΕ που θα βοηθήσει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. 

Ο Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης Βουλευτής Φλόριαν Στράσσε ρώτησε πώς θα μπορούσε η ΕΕ και η Γερμανία να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση. Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι, μεταξύ άλλων, η Γερμανία θα μπορούσε να ξανασκεφτεί την πώληση επιθετικού εξοπλισμού προς την Τουρκία. «Συγκεκριμένα τα υποβρύχια, ένα εξόχως επιθετικό όπλο, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αμφισβήτηση της διεθνώς αναγνωρισμένης ΑΟΖ της Κύπρου και των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι και τουρκικά drones, που βασίζονται και σε γερμανική τεχνολογία, πραγματοποιούν κάθε μήνα εικονικές επιθέσεις προς την Κύπρο. 

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, η Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χριστίνα Ερωτοκρίτου, σημείωσε ότι ζητούμε η ΕΕ να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στη διαδικασία λύσης του κυπριακού, όχι για να αντικαταστήσει τον ΟΗΕ, αλλά να υποβοηθήσει την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών. Η κ. Ερωτοκρίτου αναφέρθηκε επίσης στην εξωτερική πτυχή του Κυπριακού, την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρχει σταθερή θέση από την ΕΕ και τους εταίρους ότι δεν χωρά σε ευρωπαϊκό κράτος το 2023 η οποιαδήποτε εγγύηση τρίτου κράτους για εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν χωρεί οποιαδήποτε παρουσία ξένων στρατευμάτων κατά τη λύση και μετά τη λύση του Κυπριακού. 

Από την πλευρά της, η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, σημείωσε επίσης ότι ζητούμε από την ΕΕ και τα κράτη μέλη να τηρούν την ίδια στάση αρχής που τηρούμε εμείς έναντι σε κάθε παραβίαση διεθνούς δικαίου, πόσο μάλλον για μια χώρα όπως η Κύπρος, που είναι ισότιμο κράτος μέλος στην ΕΕ. 

Ο ανεξάρτητος σοσιαλιστής Βουλευτής, Κωστής Ευσταθίου, ανέφερε ότι  Γερμανία, ως μεγάλη χώρα της ΕΕ, να κάνει το ένα δέκατο για την Κύπρο, από ό,τι κάνει για την Ουκρανία. «Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν έχει καμία διαφορά με την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο», ανέφερε. 

Ρωσικές κυρώσεις, ενεργειακή αυτονομία  

Απαντώντας σε ερώτηση της Βουλευτή των Πρασίνων, Φιλίζ Πολάτ, για την πορεία απεξάρτησης της Κύπρου από τη Ρωσία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών σημείωσε ότι η Κύπρος είχε μηδενική εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, σημειώνοντας ότι η Κύπρος μπορεί να συμβάλει στην απεξάρτηση και στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της ΕΕ, επειδή το φυσικό αέριο της Αν. Μεσογείου και οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης ΑΠΕ και καλωδιακής σύνδεσης με την ηπειρωτική Ευρώπη μπορούν να συμβάλουν στην ευρωπαϊκή προσπάθεια για διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και την απεξάρτηση από τη Ρωσία. 

Πρόσθεσε επίσης ότι η Κύπρος δεν είχε ποτέ σχέση αγοραστή σε σχέση με τη Ρωσία, αλλά πωλητή. «Δεν στέλλαμε πολύτιμο συνάλλαγμα στα ταμεία της Μόσχας, λαμβάναμε συνάλλαγμα», μέσω του τουρισμού, και της παροχής τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ανέφερε. Τόνισε ότι όλες οι οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία έχουν τερματιστεί με την έναρξη της ρωσικής εισβολής. «Όλα αυτά τα πράξαμε χωρίς δισταγμό, παρά το ότι εμείς παίρναμε εισόδημα από τη Ρωσία. Τερματίσαμε όλες τις σχέσεις αμέσως, λόγω της ξεκάθαρης στάσης αρχής που τηρούμε ενάντια σε κάθε παραβίαση του διεθνούς δικαίου», σημείωσε, επαναλαμβάνοντας ότι η εφαρμογή των κυρώσεων είναι απόλυτη, ενώ ανέφερε ότι δεσμεύτηκαν περιουσιακά στοιχεία €2,5 δισ.. 

Εξάλλου, στον εισαγωγικό του χαιρετισμό, ο κ. Γεωργιάδης είχε αναφέρει ότι η νέα κυβέρνηση εξακολουθεί με τρόπο απόλυτο να στηρίζει και να εφαρμόζει τις κοινές πολιτικές που έχουν στόχο να αντιμετωπίσουν τη ρωσική επιθετικότητα, εφαρμόζοντας τις κυρώσεις και στηρίζοντας την κοινή πολιτική. 

Στο θέμα της ενεργειακής αυτονομίας της ΕΕ, η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, απαντώντας σε ερώτηση του κ. Στράσσε για τους τομείς οικονομικής συνεργασίας που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν περαιτέρω ανάμεσα στις δύο χώρες, ανέφερε ότι η Κύπρος βρίσκεται σε πολύ σημαντική γεωγραφική θέση που της προσδίδει οικονομικά πλεονεκτήματα και έχει καλλιεργήσει διαχρονικά πολύ καλές σχέσεις με όλα τα κράτη της περιοχής, πλην της Τουρκίας. Σημείωσε ότι η Κύπρος περιβάλλεται από φιλικά προς την Κύπρο και την ΕΕ κράτη, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να παραγάγουν πράσινη ενέργεια σε τεράστιες ποσότητες. Η Κύπρος, ως το ευρωπαϊκό έδαφος πλησιέστερα γεωγραφικά σε αυτές τις χώρες, μπορεί να αποτελέσει το πρώτο σημείο εισόδου ή αποθήκευσης προς την ΕΕ πράσινης ενέργειας, ανέφερε.  

Μεταναστευτικό  

Η Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας, Derya Türk-Nachbaur, στα εισαγωγικά της σχόλια ανέφερε ότι η Γερμανία στηρίζει τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου για το άσυλο, κάνοντας τη διαπίστωση ότι η Κύπρος υποφέρει με τον φόρτο που φέρει. «Όλες οι χώρες της ΕΕ οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους», σημείωσε. 

Στο ζήτημα αναφέρθηκε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης, σημειώνοντας ότι το μεταναστευτικό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, μετά το Κυπριακό. Επεσήμανε ότι οι μεγάλες ροές προς την Κύπρο οφείλονται στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία, ενώ ανέφερε ότι πάνω από 90% των αιτητών δεν είναι τελικά δικαιούχοι ασύλου. Ο κ. Παντελίδης ζήτησε τη βοήθεια της Γερμανίας και της ΕΕ για να υπάρξουν συμφωνίες επαναπατρισμού ανάμεσα στην ΕΕ και τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι αιτητές ασύλου, με δεδομένο ότι η Κύπρος δεν μπορεί μόνη της να πετύχει αυτές τις συμφωνίες για επανεισδοχή στις χώρες προέλευσης. 

Από την πλευρά της, η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, ρώτησε τους Γερμανούς ομολόγους της αναφορικά με τη μεταρρύθμιση της γερμανικής νομοθεσίας για το μεταναστευτικό.  

Κενάν Αγιάζ  

Η κ. Νικολάου έθεσε και το ζήτημα της έκδοσης του Κούρδου ακτιβιστή Κενάν Αγιάζ, ο οποίος συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Λάρνακας στις 15 Μαρτίου έπειτα από αίτημα της Γερμανίας. Η κ. Νικολάου σημείωσε ότι το ΑΚΕΛ δεν μπορεί να υιοθετήσει την πολιτική της Τουρκίας για το ποιος είναι τρομοκράτης. Ανέφερε ότι ως κόμμα έχουν κάνει διαβήματα και έχουν κατεβεί στον δρόμο και ζήτησε πληροφορίες για το πώς θα χειριστεί η Γερμανία αυτή την περίπτωση, αποκαλώντας την Τουρκία ως τον μεγαλύτερο τρομοκράτη της περιοχής. 

Στην ερώτηση της κ. Νικολάου απάντησε η Πρέσβειρα της Γερμανίας στην Κύπρο, Anke Schlimm, λέγοντας ότι παρακολουθούν την υπόθεση, ενώ ανέφερε ότι πρόκειται για περίπτωση που έχει να κάνει με το επίπεδο των δικαστηρίων. Εντάσσεται στο πλαίσιο ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης εντός της ΕΕ, άρα το δικαστήριο που εκδίδει το ένταλμα θα δικάσει την υπόθεση. Αφού η Γερμανία εκδίδει το ένταλμα για εγκληματικές πράξεις για αυτό το άτομο, θα δικάσει την υπόθεση, ανέφερε, σημειώνοντας ότι η Γερμανία έχει δώσει εγγυήσεις ότι το άτομο αυτό δεν πρόκειται να εκδοθεί σε τρίτη χώρα. 

Νωρίτερα, η γερμανική αποστολή συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, ενώ ακολούθησε γεύμα με Βουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικών, κατά το οποίο συνεχίστηκε η συζήτηση. 

Δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης 

Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως οι δύο πλευρές συζήτησαν εκτενώς για το Κυπριακό και την Τουρκία, προσθέτοντας ότι θέση της Κύπρου είναι πως πρέπει και η Τουρκία να συμπεριφερθεί ως ένας καλός γείτονας, να επιδείξει σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και να συμβάλει στην ειρηνική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. 

Συμπλήρωσε πως ζητήθηκε η βοήθεια των Γερμανών Βουλευτών και τόνισε ότι η Τουρκία μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός δικτύου φιλίας και συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, και πως η Κύπρος επιθυμεί τη συμμετοχή της Τουρκίας σε αυτό το δίκτυο κρατών, τα οποία θα συνεργάζονται σε ένα ειρηνικό πλαίσιο, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως για την ώρα απέχουμε πολύ από μια τέτοια προοπτική και αυτό θα πρέπει να μας απασχολήσει. 

Εξάλλου, κατά τη συνάντηση συζητήθηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, μεταξύ των οποίων και το ζήτημα της ρωσικής εισβολής που κυριαρχεί στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι τις λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη θα πρέπει να ιδωθούν από κοινού και όχι από κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά. 

Στις δικές της δηλώσεις, η Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Derya Türk-Nachbaur είπε πως οι γερμανο-κυπριακές σχέσεις βρίσκονται και πάλι στο προσκήνιο, καθώς μόλις την προηγούμενη εβδομάδα έλαβε χώρα η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, και του Υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κόμπου στο Βερολίνο, κατά την οποία υπήρξαν ιδιαίτερα εποικοδομητικές συνομιλίες. 

Πρόσθεσε πως Γερμανία και Κύπρος συνδέονται από μια μακροχρόνια φιλία και εταιρική συνεργασία, βασιζόμενη στις κοινές αξίες και τα κοινά ενδιαφέροντα, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες διαπιστώθηκε, πέραν τούτων, μια εντυπωσιακή εκδήλωση αυτής της στενής σχέσης, η οποία δίνει έναν λόγο παραπάνω, ώστε να τονιστεί αυτή η εξαιρετική υποστήριξη από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Η κ. Türk-Nachbaur εξέφρασε επίσης θερμές ευχαριστίες προς την κυπριακή κυβέρνηση για τη βοήθεια που παρείχε σχετικά με την εκκένωση Γερμανών πολιτών από το Σουδάν, προσθέτοντας πως οι πτήσεις από το νησί οργανώθηκαν με πολύ γρήγορες διαδικασίες, παρέχοντας πολύ μεγάλη βοήθεια σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη, μία ακόμα απόδειξη της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών σχέσεων, όπως είπε. 

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της ομάδας φιλίας, η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, αποτελώντας έναν αξιόπιστο εταίρο στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, και αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην Ανατολική Μεσόγειο χάρη στη γεωγραφική της θέση, τον πλούσιο πολιτισμό της και τις δυνατότητες μιας δυναμικής οικονομίας, ενώ στάθηκε στη δέσμευση της Κύπρου για προαγωγή κοινών αξιών και ενίσχυση της ΕΕ. 

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι γερμανο-κυπριακές σχέσεις θα ενισχυθούν περαιτέρω και θα βασιστούν σε κοινές αξίες, όπως η φιλία, η συνεργασία και η αλληλεγγύη», τόνισε η κ. Türk-Nachbaur, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες σε στενή συνεργασία θα προωθήσουν τομείς όπως η οικονομία, το εμπόριο, η παιδεία και ο πολιτισμός, ενώ από πλευράς Γερμανών βουλευτών αναδείχθηκε η ενίσχυση της εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας στην Κύπρο, αλλά και η προώθηση της Γερμανίας ως προορισμού σπουδών για Κύπριους φοιτητές. 

«Από τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών θα επωφεληθεί ολόκληρη η ΕΕ, είμαστε πεπεισμένοι ότι η ακόμη πιο στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της ενέργειας και της προστασίας του κλίματος είναι εξαιρετικής σημασίας, ενώ η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών θα ωφελήσουν τους τομείς της καινοτομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος», τόνισε η κ. Türk-Nachbaur. 

Είπε, επίσης, πως πολύ σημαντική είναι και η συνεργασία στους τομείς ασφάλειας και άμυνας,προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν οι κοινές προκλήσεις, ενώ ως προς το ζήτημα του μεταναστευτικού ανέφερε πως η Γερμανία δείχνει αλληλεγγύη προς το κράτος μέλος της ΕΕ που θίγεται περισσότερο, εκφράζοντας την ελπίδα να ολοκληρωθεί σύντομα η μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου. 

Η Γερμανίδα Βουλευτής είπε πως το Κυπριακό αποτελεί αναμφίβολα πρωταρχικό ζήτημα καθώς επηρεάζει εδώ και σχεδόν πενήντα χρόνια τους κατοίκους του νησιού, προσθέτοντας πως η βάση για τη λύση του προβλήματος θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τις δύο κοινότητες, πάντοτε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, με στόχο την ίδρυση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, με μία κεντρική κυβέρνηση και θεσμούς που να διασφαλίζουν την ενότητα του κράτους. 

«Η Γερμανία σας υποστηρίζει σε αυτή τη διαδικασία και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων είναι σημαντικά για τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις για μία βιώσιμη και δίκαιη λύση», κατέληξε η κ. Τουρκ-Ναχμπάουρ. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Ελέγχου

Εστίες €91 εκ. ζητά το Πανεπιστήμιο Κύπρου, αποκλεισμός εργολάβων που καθυστερούν την εκτέλεση δημοσίων έργων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 12/09/2024, εξέτασε την ενδεχόμενη λανθασμένη προσφοροδότηση της β΄ φάσης του έργου ανέγερσης των φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Κύπρου και το ενδεχόμενο διασπάθισης δημοσίου χρήματος που προκύπτει, καθώς και την ακόλουθη ειδική έκθεση:   Πανεπιστήμιο Κύπρου – Ανέγερση των κτηριακών εγκαταστάσεων

Εσωτερικών

Ικανοποιητική η πορεία εφαρμογής της μεταρρύθμισης της ΤΑ λέει ο ΥΠΕΣ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 12/09/2024, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα: Εφαρμογή μεταρρύθμισης τοπικής αυτοδιοίκησης και εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε τα πιο πάνω θέματα μέσω των οποίων εξετάστηκε η πορεία εφαρμογής της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης και η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους