Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/06/2022, εξέτασε το ακόλουθο σχέδιο νόμου:
Ο περί της Διευκόλυνσης των Επενδύσεων Νόμος του 2019
Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η θέσπιση νομοθεσίας για τη διευκόλυνση των επενδύσεων στη Δημοκρατία, μέσω του καθορισμού σχετικών διαδικασιών αδειοδότησης στρατηγικών επενδύσεων.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας, ανέφερε ότι ένα μεγάλο πρόβλημα που ταλανίζει γενικότερα την ανάπτυξη, είναι οι χρονοβόρες διαδικασίες και οι καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις μεγάλων αναπτύξεων.
Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι για αναπτύξεις πέραν των 20 εκατομμυρίων ευρώ διασφαλίζεται μια άμεση, με χρονοδιάγραμμα ενός χρόνου, διαδικασία έγκρισης, υλοποίησης και παροχής πολεοδομικής και οικοδομικής άδειας, έτσι ώστε να αποτελέσει αυτή η αλλαγή ένα κομμάτι περαιτέρω πρόκλησης για την ανάπτυξη του τόπου, κάτι το οποίο, όπως είπε, η Κύπρος έχει ανάγκη.
Παράλληλα είπε ότι υπάρχουν αρκετά θέματα που θα πρέπει να συζητηθούν, ωστόσο η μεγάλη εικόνα είναι ότι χρειάζεται να κινηθεί το χρήμα και να δημιουργηθεί εκείνη η οικονομική ανάπτυξη, που σίγουρα θα βοηθήσει ολόκληρο τον τόπο. Χαρακτήρισε παράλληλα το νομοσχέδιο ως «πολύ σημαντικό».
Η Βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Αλεξάνδρα Ατταλίδου εξέφρασε την άποψη ότι είναι παράλογο ο τομέας των επενδύσεων να βρίσκεται κάτω από την εποπτεία του Υπουργείου Εσωτερικών, αναφέροντας ότι έχουμε συνηθίσει στην Κύπρο επενδύσεις να συνδέονται μόνο με αναπτύξεις και μπετόν. Πρόσθεσε ότι το Κίνημα θεωρεί πως οι επενδύσεις πρέπει να μπουν κάτω από ένα Υπουργείο Οικονομίας-ίσως και με την μετατροπή του Υπουργείου Οικονομικών σε Υπουργείο Οικονομίας- αφού όπως είπε οι επενδύσεις θα πρέπει να συνάδουν και με τη στρατηγική που έχει το κράτος για το μέλλον του τόπου και τη στρατηγική της ΕΕ για την πράσινη συμφωνία.
Παράλληλα είπε ότι ενίστανται στο να υπάρχει επίβλεψη από το ΥΠΕΣ αφού δεν υπάρχει η έξωθεν καλή μαρτυρία ότι θα γίνει σωστή διαχείριση και αναφέρθηκε στο θέμα των παράνομων και παράτυπων διαβατηρίων. Πρόσθεσε ότι το θέμα των επενδύσεων θα πρέπει να αποσυνδεθεί από τις κτηριακές αναπτύξεις και δεν θα δεχτούν να δίνονται πολεοδομικά κίνητρα που καταπονούν το περιβάλλον για προσέλκυση δήθεν επενδύσεων. Συμπλήρωσε ότι πρέπει υπάρξει μια Επιτροπή η οποία την κάθε αίτηση για επένδυση θα την εξετάζει υπό το πρίσμα της πράσινη συμφωνίας και του στόχου της ΕΕ «Fit for 55».
Επιπρόσθετα, η Επιτροπή συζήτησε τα ακόλουθα θέματα:
Οι σοβαροί κίνδυνοι που εγκυμονούν από τις κατολισθήσεις βράχων για τις οικίες της περιοχής που γειτνιάζουν με το Σκαλί Αγλαντζιάς
Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν οι σοβαροί κίνδυνοι που εγκυμονούν από τις κατολισθήσεις βράχων για τις οικίες της περιοχής που γειτνιάζουν με το Σκαλί Αγλαντζιάς και η ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για τη μακροπρόθεσμη επίλυση του προβλήματος.
Μετά τον σεισμό του περασμένου Ιανουαρίου, η κατάσταση επιδεινώθηκε σημαντικά και όπως ανέφερε στην Επιτροπή Εσωτερικών, ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς Ανδρέας Κωνσταντίνου, χρειάστηκαν περίπου 30 φορτηγά για να απομακρύνουν τους βράχους και τα χώματα που έπεσαν τότε στις αυλές των κατοικιών. Πρόσθεσε ότι αν οι κατολισθήσεις γίνονταν σε πρωινή ώρα τότε υπήρχε περίπτωση να θρηνούσαν και θύματα. Ανέφερε επίσης ότι αν δεν ληφθούν μέτρα για τις ιδιωτικές οικίες υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος να υπάρξουν θύματα, αφού, όπως είπε, ιδιοκτήτες κοιμούνται στα σπίτια τους ενώ κρέμονται βράχοι πάνω από τα κεφάλια τους.
Ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς ανέφερε ότι ήδη το Υπουργείο Εσωτερικών παραχώρησε επιχορήγηση που ανέρχεται στο μισό περίπου εκατομμύριο για τις κατολισθήσεις σε κρατικά τεμάχια. Ωστόσο δεν ενέκρινε το ποσό που χρειάζεται για να αποκατασταθεί το πρόβλημα και στα ιδιωτικά τεμάχια. Με βάση μελέτη που ολοκληρώθηκε το 2017, όπως είπε, χρειάζονται συνολικά 1,082 εκατ. ευρώ με για αποκατάσταση τόσο των ιδιωτικών όσο και των κρατικών τεμαχίων.
Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος ανέφερε, ότι όταν έγινε η κατολίσθηση στις 12 Ιανουαρίου 2022 ζήτησαν από το ΥΠΕΣ βοήθεια για αποκατάσταση των ιδιωτικών περιουσιών, το οποίο τους απάντησε ότι η πτώση της βραχομάζας δεν σχετίζεται με τον σεισμό, καθώς έγινε την επομένη του σεισμού. Ο Δήμος στη συνέχεια προχώρησε στον καθαρισμό των τεμαχίων με ιδίους πόρους. Πρόσθεσε ακόμα ότι στο Σκαλί Αγλαντζιάς έχουν καταρρεύσει δύο σπηλίες που χρησιμοποιούνταν ως μπουάτ και καφετέριες και ζήτησε επιπλέον κονδύλι για να γίνει μια μελέτη εκεί.
«Καθημερινά ξυπνάμε και βάζουμε τον σταυρό μας γιατί περιμένουν την επόμενη κατολίσθηση», ανέφερε ο Δήμαρχος.
Ο κ. Κωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξαν οποιεσδήποτε παρεμβάσεις ή λανθασμένες άδειες οικοδομής στις ιδιωτικές οικίες.
Από το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης και το Τμήμα Πολεοδομίας, αναφέρθηκε ότι αναμένουν ολοκλήρωση μελέτης για την περιοχή ώστε συγκεκριμένα τεμάχια να ενταχθούν στην λευκή ζώνη στην οποία δεν θα επιτρέπεται οποιαδήποτε ανάπτυξη.
Από το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρθηκε στην Επιτροπή, ότι το Υπουργείο προχωρεί σε οικονομική βοήθεια για ιδιωτικές περιουσίες σε περίπτωση που υπάρχουν επιπτώσεις μιας θεομηνίας, κι ότι στην περίπτωση του Δήμου Αγλαντζιάς οι ιδιωτικές περιουσίες δεν πληρούσαν αυτά τα κριτήρια.
Ο Πολιτικός Μηχανικός στον Δήμο Αγλαντζιάς Γιάγκος Γιάγκου, είπε ότι είναι καλό να προγραμματίζεται λευκή ζώνη στην περιοχή αλλά αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια. Παράλληλα είπε ότι επείγει να βρεθούν τα κονδύλια για χρηματοδότηση των έργων σε ιδιωτικές κατοικίες, αφού ήδη πρόλαβαν το κακό σε τρεις περιπτώσεις.
Παράλληλα ανέφερε ότι το συνολικό κόστος 1,082 εκ. ευρώ που υπολογίζεται ότι απαιτείται για την αποκατάσταση δημόσιων και ιδιωτικών περιουσιών πιθανόν να ανεβεί περισσότερο, αφού με βάση και τις εμπειρίες τους στην πράξη το κόστος είναι μεγαλύτερο.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών και Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, είπε ότι μετά τη σημερινή συνεδρία ανησυχούν ιδιαίτερα από τις συνεχείς κατολισθήσεις βράχων εντός κατοικημένων περιοχών, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των πολιτών και η ίδια η ανθρώπινη ζωή.
Πρόσθεσε ότι σε επανειλημμένα διαβήματα του Δήμου Αλαντζιάς και σε εκκλήσεις της Επιτροπής για κάλυψη του κονδυλίου για αποκατάσταση και των ιδιωτικών περιουσιών, η απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών ήταν η άρνηση, και εξέφρασε τη διαφωνία του με την προσέγγιση αυτή. Πρόσθεσε ότι η ανθρώπινη ζωή δεν μετριέται με το αν η ιδιοκτησία είναι ιδιωτική ή κρατική, ενώ υπενθύμισε ότι στο Πισσόυρι και αλλού η προσέγγιση του Υπουργείου Εσωτερικών ήταν διαφορετική.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής συνέχισε λέγοντας ότι ο κίνδυνος είναι πραγματικός και κάλεσε το Υπουργείο Εσωτερικών να αναθεωρήσει την αρχική του θέση και να διασφαλίσει τις αναγκαίες πιστώσεις για αποκατάσταση περιουσιών και επαναφορά της ασφάλειας των πολιτών «ώστε να μην θρηνήσουμε θύματα». Τέλος υπενθύμισε ότι στον τόπο η ολιγωρία αρμοδίων φορέων και υπηρεσιών οδήγησε σε τραγωδίες και στο παρελθόν.
Η Βουλεύτια του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Αλεξάνδρα Ατταλίδου ανέφερε ότι σε ερώτηση που κατέθεσε στο Υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα, έλαβε απάντηση ότι το Υπουργείο δεν διαθέτει προϋπολογισμό για να προβεί σε στήριξη ιδιωτικών περιουσιών και να προλάβει ένα ατύχημα που δυνατό να συμβεί. Εξέφρασε την άποψη πως όταν το κράτος εκδίδει άδειες πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη γεωλογία της περιοχής και ότι από τη στιγμή που εξέδωσε άδειες τότε είναι υπεύθυνο για αυτά που συμβαίνουν σήμερα.
Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο θα πρέπει να εξεύρει τάχιστα τα κονδύλια για να προχωρήσουν τα έργα στην Αγλαντζιά αφού πρώτιστη αξία είναι η αξία της ζωής και δεν είναι δυνατό να παίζουμε στα ζάρια τις ζωές ανθρώπων που κοιμούνται κάτω από βράχους οι οποίοι μπορεί να πέσουν πάνω στα κεφάλια τους.
Οι συνέπειες των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών, μέτρα πρόληψης και αποκατάστασης
Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν οι συνέπειες των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών, μέτρα πρόληψης και αποκατάστασης.
Η Επιτροπή υιοθέτησε προσχέδιο έκθεσης προς την Ολομέλεια του σώματος αναφορικά με τα διαμειφθέντα στο πλαίσιο των κοινών συνεδριάσεων των υπό αναφορά επιτροπών οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τον Ιούλιο του 2021 και το εν λόγω προσχέδιο θα προωθηθεί προς μελέτη και έγκριση από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων και την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος.
Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ