Επιτροπή Εσωτερικών: Σοβαρά προβλήματα πολιτικής διαχείρισης μεταναστευτικών ροών

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά την διάρκεια της συνεδρίας της στις 14/04/2022, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα:

Η πολιτική διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών

Η Επιτροπή συνέχισε τη συζήτηση του πιο πάνω θέματος, μέσω του οποίου εξετάστηκε η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Σε σημείωμα του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας καταγράφεται πως 11 ασυνόδευτα ανήλικα δηλώθηκαν ως ελλείποντα πρόσωπα στην Αστυνομία από το 2019 ως τον Απρίλιο του 2022 και τα οποία δεν έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής.

Συγκεκριμένα, σημειώνεται πως το 2019 εξαφανίστηκαν 4 ασυνόδευτα παιδιά, το 2021 εξαφανίστηκαν 3 ασυνόδευτα παιδιά και το 2022 εξαφανίστηκαν 4 ασυνόδευτα παιδιά.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης, δήλωσε μετά την συνεδρία της Επιτροπής ότι είναι αδιανόητο να χαθεί το δικό μου παιδί και η Αστυνομία να εφαρμόζει άλλη πολιτική από την περίπτωση που θα χαθεί ένα παιδί μετανάστης. «Οι ίδιες διαδικασίες, η ίδια νομοθεσία, ο ίδιος ζήλος θα πρέπει να εφαρμοστεί εκεί και όπου θεωρούν ότι έχουν χαθεί παιδιά, και αν όντως έχουν χαθεί παιδιά οφείλει το κράτος, η Αστυνομία, να φέρει αποτέλεσμα και να τα βρει», είπε και τόνισε πως τα παιδιά από τρίτες χώρες δεν είναι πεταγμένα και παιδιά ενός άλλου Θεού.

Το κράτος δικαίου πρέπει να λειτουργεί πάνω στην ίδια βάση όπως για τον κάθε πολίτη, πρόσθεσε ο κ. Χατζηγιάννης, αναφέροντας ωστόσο πως αν όντως αυτά τα παιδιά αγνοούνται θα πρέπει να αναζητηθούν. Είπε, όμως, πως δεν μπορεί να δημιουργεί δημοσιογραφικό θέμα ως πολιτικός από τη στιγμή που δεν υπάρχουν στοιχεία και προέτρεψε τους δημοσιογράφους να ψάξουν το θέμα από πλευράς Αστυνομίας.

Η Βουλεύτρια των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου, στις δικές της δηλώσεις, είπε πως αγνοούνται 5 παιδιά, με το πρώτο να αγνοείται από τον περασμένο Οκτώβριο. Αυτά τα παιδιά, είπε, ήταν στο Πουρνάρα και κάτω από τον έλεγχο του κράτους και έχουν εξαφανιστεί, κάτι πάρα πολύ σοβαρό.

Ερωτηθείσα αν υπάρχουν πληροφορίες για το πού μπορεί να χάθηκαν τα παιδιά, η κ. Ατταλίδου είπε πως έχει υποβάλει κοινοβουλευτική ερώτηση για τις συνθήκες υπό τις οποίες χάθηκαν και με βάση την ενημέρωση αυτά τα παιδιά ήταν στο Πουρνάρα. Είπε πως αν χάνονταν 5 Κυπριόπουλα θα ήταν όλη η κοινωνία ανάσταση και τόνισε πως δεν γίνεται να χάνονται 5 παιδιά από τρίτες χώρες και να μην είναι σε συναγερμό όλη η κοινωνία.

Ανέφερε πως όταν είδε ανακοίνωση της Αστυνομίας έψαξε το θέμα διαπιστώνοντας πως το ένα λείπει από τον Οκτώβρη του 2021 και τα άλλα 4 φέτος. Είπε πως με βάση και με έρευνες της ΕΕ, είχαν χαθεί παιδιά στην Ένωση που μπήκαν και εγγραφήκαν στα μητρώα και διερωτήθηκε αν αυτά τα παιδιά έπεσαν θύματα εμπορίας οργάνων ή σεξουαλικής εμπορίας.

«Πρέπει αυτή η κοινωνία να μπει σε συναγερμό για να δούμε τι έγιναν αυτά τα παιδιά, διαφορετικά είμαστε μια κοινωνία που υστερεί πολύ όταν τίθενται θέματα που αφορούν άλλους και δεν δείχνουμε την ίδια ευαισθησία», είπε.

Εντός της Επιτροπής, δεν έγινε συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος, ενώ σε γενικότερο πλαίδιο η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση ανακοίνωσε πως τις επόμενες μέρες θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για μόνιμη λύση στην εγκατάσταση των ασυνόδευτων παιδιών. Η μεταφορά παιδιών στην Πάφο ήταν προσωρινή λύση.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών και Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού στις δικές του δηλώσεις για τη συνεδρία της Επιτροπής είπε πως απαιτείται σχεδιασμός δεδομένου ότι απουσιάζει η ευρωπαϊκή στήριξη στο μεταναστευτικό.

Ειδικότερα, ο κ. Δαμιανού, υπέδειξε πως υπάρχει έλλειψη συντονισμού μεταξύ Υπουργείου Εσωτερικών και Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας και πως καταγράφονται σοβαρές καθυστερήσεις στην εξέταση αιτήσεων στην υπηρεσία ασύλου.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε πως υπάρχει απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, πως καταγράφονται σοβαρά ελλείμματα στην ένταξη μεταναστών στην κυπριακή κοινωνία και ότι υπάρχει ενδεχόμενο να κατηγορηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία για παραβιάσεις δικαιωμάτων μεταναστών.

Δυστυχώς διαπιστώνονται, ανέφερε, σύμφωνα και με την σχετική έκθεση της Επιτρόπου προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού, σοβαρές ελλείψεις στην μεταχείριση που έπρεπε να λαμβάνουν κυρίως τα παιδιά, αλλά και σε επίπεδο υλικών  υποδομής. Παρουσιάζεται επίσης, συνέχισε, παραβίαση στο δικαίωμα της εκπαίδευσης και της ψυχαγωγίας των παιδιών αφού δεν παρέχεται κανένα πρόγραμμα εκπαίδευσης.

«Ως πολιτεία, οφείλουμε να παρέχουμε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όλα τα άτομα που βρίσκονται στην Κυπριακή Δημοκρατία, διασφαλίζοντας όμως την ίδια ώρα τα συμφέροντα του τόπου και των συμπολιτών μας», είπε ο κ. Λεωνίδου.

Οι συνέπειες των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών, μέτρα πρόληψης και αποκατάστασης

Η Επιτροπή άρχισε τη συζήτηση του πιο πάνω θέματος, μέσω του οποίου εξετάστηκαν οι συνέπειες των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών, τα μέτρα πρόληψης και αποκατάστασης.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Λύσεις πρόσβασης στο ψηφιακό κράτος για όσους δυσκολεύονται

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Μη υλοποίηση εισηγήσεων Επιτρόπου Διοικήσεως από τις κρατικές υπηρεσίες Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η μη υλοποίηση των εισηγήσεων της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τις κρατικές υπηρεσίες,

Παιδείας

420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα για ναρκωτικά, πιεστικά χρονοδιαγράμματα για προϋπολογισμό ΤΕΠΑΚ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Παραβατικότητα και εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η παραβατικότητα και οι εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία, καθώς και η απουσία στήριξης θυτών και θυμάτων. 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα