Επιτροπή Ελέγχου: Εξέταση ειδικής έκθεσης Γενικού Ελεγκτή για Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

H Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 07/04/2022, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση:

Ειδική Έκθεση 17.3.2022 (ΥΔΔΤ/01/2022) – Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Η συζήτηση έγινε στην παρουσία της Υπουργού Δικαιοσύνης, του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου και του Αρχηγού Αστυνομίας ενώ έγιναν αναφορές από τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατία, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, που αφορούν σε προβλήματα στη διοίκηση των φυλακών, τα οποία προκαλούν δεσμοφύλακες με ψυχολογικά προβλήματα.

Συγκεκριμένα, παρουσιάζοντας την έκθεσή του, ο Γενικός Ελεγκτής έκανε λόγο για  δεσμοφύλακες, που ισχυρίζονται ότι μπορούν να εργαστούν μόνο πρωινά, αλλά όχι βράδια, ενώ αναφερόμενος σε άλλη περίπτωση είπε ότι δεσμοφύλακας έλαβε άδεια ασθενείας τον Ιανουάριο του 2015, και από τον Απρίλιο του 2016 μέχρι σήμερα, είναι σε άδεια άνευ απολαβών.

Όπως σημείωσε κλήθηκε δώδεκα φορές σε ιατροσυμβούλιο αλλά δεν παρουσιάστηκε, ούτε παρουσιάζει ιατρικό δικαιολογητικό.

Εξάλλου, σε μια άλλη υπόθεση, αστυνομικοί απολύθηκαν γιατί καταδικάστηκαν σε ποινικά αδικήματα, όπως κλοπές, ναρκωτικά, σεξουαλικές παρενοχλήσεις και άλλα αδικήματα και την ίδια ώρα έλαβαν φιλοδωρήματα και άλλα συνταξιοδοτικά ωφελήματα κατά την απόλυση τους.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου και Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης, ανέφερε πως προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ιατροσυμβούλια, αντί να διαπιστώνουν μόνο προβλήματα, προβαίνουν σε συστάσεις, οι οποίες προκαλούν προβλήματα στην διοίκηση.

Όπως σημείωσε, «είναι γεγονός ότι στην Έκθεση καταγράφονται περιστατικά, σύμφωνα με τα οποία δεσμοφύλακες εκμεταλλεύονται γνωματεύσει το Ιατροσυμβουλίου, οι οποίες δεν περιορίζονται στη διάγνωση προβλημάτων υγείας, αλλά προχωρούν σε συστάσεις προς τη διοίκηση, συστήνουν δηλαδή για το ποιες ώρες θα πρέπει να εργάζεται ένας εργαζόμενος, ποιες ώρες δεν θα πρέπει και ούτω καθ’ εξής».

Σύμφωνα με τον κ. Παντελίδη «όλα αυτά προκάλεσαν εντύπωση», για να προσθέσει πως «προκάλεσε εντύπωση και το περιστατικό με δεσμοφύλακα, ο οποίος βρίσκεται με άδεια άνευ απολαβών πάνω από 6 χρόνια, χωρίς μάλιστα, να παρουσιάζεται στα ιατροσυμβούλια».

Ανέφερε πως το ζήτημα έχει τεθεί από όλα τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου και αναμένουν να γίνουν οι ενέργειες που πρέπει, στα πλαίσια της νομιμότητας, χωρίς όπως συμπλήρωσε «να αδικηθεί ποτέ κανένας, αλλά και χωρίς να θυματοποιείται η Υπηρεσία, το κράτος και να αξιοποιούν κάποιοι παραθυράκια του νόμου».

Διαβεβαίωσε πως η Επιτροπή Ελέγχου θα βρίσκεται σε μια διαρκή παρακολούθηση του συγκεκριμένου θέματος.

Η Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου, εξήρε το επιτελούμενο έργο στις Φυλακές, παρόλα τα προβλήματα με τον υπερπληθυσμό και τις μεμονωμένες άδειες ασθενείας.

Είπε πως τα με βάση όσα έχει δηλώσει η Υπουργός Δικαιοσύνης «λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη οι συστάσεις του Γενικού Ελεγκτή από το ίδιο το Υπουργείο της και έχουν ήδη συστήσει μια μονάδα εσωτερικού ελέγχου, η οποία ενισχύεται με άτομο, που έχει πάει για εκπαίδευση, για να παρακολουθεί και να ελέγχει αυτή τη συμμόρφωση, που πρέπει να υπάρχει από το Υπουργείο, σε σχέση με τις συστάσεις του Γενικού Ελεγκτή».

Επιπλέον, είπε πως ο ΔΗΣΥ  αναγνωρίζει τις προσπάθειες της Αστυνομίας που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, για τον εκσυγχρονισμό σε όλα τα επίπεδα, αλλά ιδιαίτερα και για την κτηριακή αναβάθμιση, που είχε τεθεί σήμερα από το Γενικό Ελεγκτή, αλλά και για τον περιορισμό των υπερωριών, που έχει ο Γενικός Ελεγκτής σημειώσει στην Έκθεση του ότι υπάρχει σε αυξημένα επίπεδα.

Τόνισε ακόμα το αίτημα του κόμματός της ότι πρέπει να αναβαθμιστεί το κτήριο, που έχει εγκατασταθεί μέσα το κρατικό αρχείο με ένα νέο κτήριο, γιατί όπως ανέφερε «πιστεύουμε ότι αυτό είναι η ιστορία του τόπου μας και πρέπει να διαφυλαχθεί με κάθε τρόπο».

Διερεύνηση υποθέσεων που έχουν σταλεί από την Ελεγκτική Υπηρεσία

Στο μεταξύ, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου ανέφερε σε δηλώσεις του ότι έχει αξιοποιήσει τη σημερινή παρουσία του Αρχηγού της Αστυνομίας, καθώς και του Γενικού Ελεγκτή, ώστε να ρωτήσει πού βρίσκεται η διερεύνηση υποθέσεων, οι οποίες έχουν σταλεί τα τελευταία χρόνια από την Ελεγκτική Υπηρεσία στην Αστυνομία, για ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα.

Σύμφωνα με τον Χρύση Παντελίδη, ο Αρχηγός της Αστυνομίας επιφυλάχθηκε να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση το επόμενο διάστημα, για να σημειώσει την αναφορά του Γενικού Ελεγκτή στο περιθώριο της συγκεκριμένης συζήτησης, σύμφωνα με την οποία από το περασμένο καλοκαίρι που έχει στείλει στην Αστυνομία τις υποθέσεις που είχε, σχετικά με τις πολιτογραφήσεις, δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα οποιαδήποτε ανταπόκριση της αστυνομίας.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι η Αστυνομία δεν τις ερευνά. Ωστόσο, προκάλεσε εντύπωση σε όλα τα μέλη της Επιτροπής το γεγονός ότι έχουν περάσει τόσοι πολλοί μήνες και δεν υπήρξε οποιαδήποτε ανταπόκριση της αστυνομίας προς την Ελεγκτική Υπηρεσία», είπε.

Εξέφρασε την ελπίδα η διερεύνηση να συνεχίζεται κανονικά και για αυτή την υπόθεση και για όλες τις άλλες υποθέσεις, που βρίσκονται στην Αστυνομία από την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα