Επιτροπή Εσωτερικών: Ολοήμερη συνεδρία στις 24 Φεβρουαρίου για ψήφιση των νομοσχεδίων μεταρρύθμισης ΤΑ

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά την διάρκεια της συνεδρίας της στις 31/01/2022, εξέτασε τα σχέδια νόμου που προνοούν:

 • Τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου:

Ο περί Δήμων Νόμος του 2020

Το Υπουργείο Εσωτερικών, υιοθετώντας τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Χάρτας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Συμβουλίου της Ευρώπης, προέβηκε σε σημαντικές διαφοροποιήσεις της υφιστάμενης νομοθεσίας, υιοθετώντας αρκετές από τις εισηγήσεις της ΕΔΚ, έτσι ώστε οι δήμοι να καταστούν οικονομικά αυτόνομοι, διοικητικά αυτοτελείς, αλλά και βιώσιμοι.

Ο περί Κοινοτήτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2020

Το Υπουργείο Εσωτερικών, υιοθετώντας τις εισηγήσεις της μελέτης αλλά και της ΕΚΚ προέβη σε αναδιαμόρφωση του περί Κοινοτήτων (Τροποποιητικού) Νόμου που είχε κατατεθεί ως νομοσχέδιο το 2015, εντάσσοντας διατάξεις για τη σύσταση και λειτουργία 32 Τοπικών Συμπλεγμάτων Παροχής Υπηρεσιών.

Ο περί Επαρχιακών Συμπλεγμάτων Νόμος του 2015

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η θέσπιση νομοθεσίας για την ίδρυση και λειτουργία επαρχιακών συμπλεγμάτων, ήτοι ενός επαρχιακού οργανισμού αυτοδιοίκησης σε κάθε επαρχία, με αρμοδιότητες οι οποίες θα ασκούνται σε επαρχιακό επίπεδο και θα αφορούν στην υδατοπρομήθεια, στη λειτουργία αποχετευτικών συστημάτων και στη διαχείριση στερεών αποβλήτων.

Δηλώσεις:

Παρτίδα για γερά νεύρα αναμένεται να καταστεί η συνεδρία της Ολομέλειας στις 24 Φεβρουαρίου, η οποία θα είναι ολοήμερη και στην οποία θα τεθούν τα τρία πολύκροτα νομοσχέδια για την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, στην τελευταία της συνεδρίας επί του θέματος, σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία κατέγραψε ουσιαστικά τις θέσεις των κομμάτων, όπως αυτές θα τεθούν στην Ολομέλεια με την μορφή τροπολογιών.

Στις 10 Φεβρουαρίου θα γίνει νέα συνεδρία, για την επιβεβαίωση στις αλλαγές των κειμένων, όπως προτάθηκαν από τα κόμματα. Ενδεχομένως να κατατεθούν νέες προτάσεις από κόμματα, χωρίς βεβαίως να υπάρξει συζήτηση.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Αριστος Δαμιανού, ανέφερε ότι:

 • Για το θέμα των δημοψηφισμάτων, υπάρχουν 5 επιλογές. Να μην διεξαχθούν, ένα για όλη Κύπρο, ένα για κάθε επαρχία, ένα για κάθε νέο δήμο και ένα για τους υφιστάμενους δήμους.
 • Η πλειοψηφία των κομμάτων προτείνουν δημοψηφίσματα, χωρίς να ξεκαθαρίσει την μορφή τους.

Για τον αριθμό των Δήμων τα κόμματα θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια με διαφορετικές προτάσεις.

 • Ο ΔΗΣΥ προτείνει 17 δήμους, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο.
 • Το ΑΚΕΛ προτείνει 20 δήμους.
 • Η ΔΗΠΑ προτείνει 14 δήμους.
 • Οι Οικολόγοι προτείνουν δήμο Ακάμα.
 • Το ΔΗΚΟ το ΕΛΑΜ και η ΕΔΕΚ θα καταθέσουν τις θέσεις τους, στην Ολομέλεια.

Για το θέμα των αντιδημάρχων:

 • Ένας αντιδήμαρχος για κάθε διαμέρισμα, στους νέους ενοποιημένους δήμους, δηλαδή ένας για κάθε υφιστάμενο δήμο και θα έχουν εκτελεστικές εξουσίες.
 • Για παράδειγμα ο νέος Δήμος Λευκωσίας θα έχει τον δήμαρχο και τέσσερις αντιδημάρχους. Ένα στην Λευκωσία, ένα στην Αγλατζιά, ένα στην Εγκωμη και ένα στον Άγιο Δομέτιο.
 • Οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται στην βάση των διαμερισμάτων και ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε διαμερίσματος.
 • Κατά την δεύτερη κατανομή των εκλογών, δεν θα υπάρχει πλαφόν.
 • Καθιερώνονται τρεις συνολικά θητείες για τους Δημάρχους και τους Δημοτικούς Συμβούλους. Εξαιρούνται κοινότητες κάτω των 100 ατόμων.
 • Η αντιμισθία των Δημάρχων και Αντιδημάρχων θα είναι στη βάση των υφιστάμενων αμοιβών. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι προτείνεται να πληρώνονται μέχρι και 1000 ευρώ. Τα 500 ευρώ να είναι εφάπαξ και τα υπόλοιπα ανάλογα με την συμμετοχή τους σε συνεδριάσεις. Δηλαδή αν κάποιος απουσιάζει θα του αποκόπτεται ένα ποσό, για παράδειγμα 50 ευρώ για κάθε απουσία.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας δήλωσε ότι μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου αναμένεται να υπάρξουν περαιτέρω συγκλίσεις.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου ανέφερε όλα θα ξεκαθαρίσουν στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου επεσήμανε ότι πρέπει να δημιουργηθεί πνεύμα συνεργασίας ανάμεσα στους δήμους.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου θα υπάρξουν αλλαγές στις θέσεις κάποιων κομμάτων.

Η βουλευτής των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου εξέφρασε ικανοποίηση για την μη καθιέρωση πλαφόν στην δεύτερη κατανομή, γεγονός το οποίο θα επιτρέπει σε ομάδες πολιτών να αντιπροσωπεύονται στους δήμους.

Πηγή δηλώσεων – Riknews

Δήλωση Άριστου Δαμιανού, βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών

Η Επιτροπή Εσωτερικών έχει ολοκληρώσει σήμερα την εξέταση του συνόλου των ζητημάτων που αναφύονται από τις τροπολογίες των κοινοβουλευτικών ομάδων, στο πακέτο των νομοθετημάτων που αφορούν την μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Έχουμε διεξέλθει συνολικά μια – μια τις τροπολογίες, κάποιες από αυτές έχουν ήδη ενσωματωθεί στα κείμενα, ενώ κάποιες άλλες απορρίφθηκαν. Εκτιμώ ότι αριθμός τροπολογιών από αυτές που ήδη συζητήθηκαν θα αποτελέσουν αντικείμενο εξέτασης από την Ολομέλεια της Βουλής.

Ως γνωστό, έχουμε αποφασίσει ότι η Επιτροπή Εσωτερικών θα παραπέμψει τα Νομοσχέδια στην Ολομέλεια της Βουλής, με πρόθεση αυτά να τεθούν ενώπιον της για ψήφιση στις 24 Φεβρουαρίου 2022, κατά πάσα πιθανότητα, σε ολοήμερη συνεδρίαση.

Σε ό,τι αφορά τα επίμαχα ζητήματα που ήταν ενώπιον της Επιτροπής για λήψη τελικής απόφασης, επί του παρόντος και επί της αρχής, διατηρείται η πρόνοια για διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων. Αναφορικά με τα τοπικά δημοψηφίσματα, υπάρχουν συγκεκριμένες τροπολογίες, που προσδιορίζουν τα τοπικά δημοψηφίσματα στην κυριολεξία. Να είναι δηλαδή τοπικά, ανά κοινότητα ή ανά πόλη. Υπάρχει μια άλλη προσέγγιση που λέει ότι τα δημοψηφίσματα πρέπει να γίνονται ανά σενάριο και να αφορά τις συγκεκριμένες συνενώσεις, αν είναι δηλαδή 20 οι Δήμοι να γίνουν 20 δημοψηφίσματα και βεβαίως υπάρχει και η θέση για μη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων. Στα κείμενα των νομοσχεδίων, διατυπώνεται η γενικότερη αναφορά, έχοντας βέβαια υπόψη ότι οι υπόλοιπες θέσεις θα διατυπωθούν μέσω τροπολογιών στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της εκλογής των αντιδημάρχων, έχει παραμείνει πρόνοια για εκλογή αντιδημάρχων από τα δημοτικά διαμερίσματα, από τα οποία προέρχονται. Όσον αφορά την εκλογή δημοτικών συμβούλων έχει υπάρξει μια σημαντική προσθήκη στη συζήτηση, η οποία τελεί βέβαια υπό την έγκριση των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων. Η πρόνοια αυτή, σε αντιδιαστολή με το υφιστάμενο σύστημα και για να διευκολύνουμε την εκλογή υποψήφιων μικρότερων κομμάτων με χαμηλότερα ποσοστά, προβλέπει ότι στη δεύτερη κατανομή δεν θα υπάρχει πλαφόν, ούτε και η προϋπόθεση κατάληψης έδρας από κόμματα που είχαν καταλάβει έδρα από την πρώτη κατανομή.

Μέσα από τη συζήτηση και την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για ενδεχόμενη μείωση δήμων σε όλες τις επαρχίες μένει ανοικτό το ζήτημα των σεναρίων και του αριθμού των δήμων. Είναι ζητήματα που θα αποτελέσουν αντικείμενο Τροπολογιών στην Ολομέλεια. Έχουν υπάρξει σημαντικές συγκλίσεις, κυρίως σε προσθήκες που έγιναν στα ίδια τα σενάρια, σε ό,τι αφορά κάποιες κοινότητες, ειδικότερα στην επαρχία της Πάφου, για να καταστούν πιο εύρωστοι, πιο αποτελεσματικοί και οικονομικά πιο βιώσιμοι κάποιοι δήμοι.

Ο προβληματισμός για ενδεχόμενη μείωση δήμων από κοινοβουλευτικές ομάδες εκφράστηκε για το σύνολο των επαρχιών. Θέση του ΑΚΕΛ, είναι ότι τα υφιστάμενα σενάρια εξυπηρετούν μια ισορροπία που υπάρχει: οικονομική, γεωγραφική και πολιτική, με την έννοια την εθνική. Και αναφέρομαι συγκεκριμένα σε ημικατεχόμενους δήμους, που προνοούνται στα σενάρια και υπάρχουν σκέψεις για διαφοροποιήσεις. Είναι σοβαρό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές, οι οποίες δεν επήλθαν στην σημερινή συνεδρίαση. Έχουν όμως κατατεθεί από κόμματα συγκεκριμένες προτάσεις για όλα τα σενάρια όλων των επαρχιών.

Έχουμε αποφασίσει, ότι παρότι ολοκληρώσαμε τη διαδικασία με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, για σκοπούς περαιτέρω βεβαιότητας σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο των κειμένων η Επιτροπή Εσωτερικών θα συνέλθει εκ νέου στις 10 Φεβρουαρίου με αποκλειστικό αντικείμενο την επιβεβαίωση του κειμένου των Νομοσχεδίων. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλισθεί πως ότι συζητήθηκε στην Επιτροπή Εσωτερικών όλη αυτή την περίοδο, έχει ενσωματωθεί κατά τρόπο που όλα τα κόμματα έχουμε συναποφασίσει.

Επίσης, έχει αποφασιστεί, ότι θα υπάρχει όριο θητειών συνολικά. Αυτό αφορά  τρεις θητείες αθροιστικά, χωρίς να δίνεται αναδρομικότητα, δημιουργώντας μια εξαίρεση, λαμβανομένης υπόψη της πολιτικής γεωγραφίας και δημογραφίας, για κοινότητες κάτω των 100 εκλογέων.

Τελειώνοντας, θέλω να ευχαριστήσω, το σύνολο των συναδέλφων, τους λειτουργούς του Κοινοβουλίου, αλλά και τους συνεργάτες μας, διότι η δική τους συνδρομή στην όλη προσπάθεια ήταν καθοριστικής σημασίας.

Δήλωση Βουλευτή κ. Νίκου Σύκα μετά την Επιτροπή Εσωτερικών

Μετά από πέντε μήνες επίμονης προσπάθειας η Επιτροπή Εσωτερικών κατέληξε σήμερα στην τελευταία της συνεδρία συζητώντας τροπολογίες και επιτέλους θα οδηγηθούν τα τρία νομοσχέδια των περί κοινοτήτων νόμου, των περί Δήμων νόμου και επαρχιακών οργανισμών αυτοδιοίκησης στην Ολομέλεια της Βουλής την πρωινή της 24ης Φεβρουαρίου.

Ήταν όντως μια επίμονη προσπάθεια για αυτό εξ’ αφορμής θέλω να εκφράσω τις θερμότατες μου ευχαριστίες τόσο στον Πρόεδρο της Επιτροπής αλλά και σε όλα τα μέλη ανεξαιρέτως της Επιτροπής, για το πνεύμα συνεργασίας, συναντίληψης και πάνω από όλα υπευθυνότητας που έχει επικρατήσει.

Κατά τη σημερινή μας συνεδρία έχουν γίνει οι τροπολογίες, έχουμε αποφασίσει για την εκλογή των Αντιδημάρχων, για την εκλογή του Προέδρου του επαρχιακού οργανισμού αυτοδιοίκησης. Θα συζητήσουμε, αφού έχουμε πάρει σήμερα το θέμα εκλογής πρώτης και δεύτερης κατανομής των Δημοτικών Συμβούλων, όπως επίσης έχουμε εξετάσει και το ενδεχόμενο εκείνο που οι μικρές κοινότητες για το θέμα θητειών αναφέρομαι, θα μπορούμε κατ’ εξαίρεση κάποιες από τις κοινότητες να μπορεί να επεκταθεί η θητεία των υφιστάμενων.

Από εκεί και πέρα από την πρώτη στιγμή ως Δημοκρατικός Συναγερμός λέγαμε ότι η μεταρρύθμιση είναι μια κοινωνική ανάγκη, την έχει ανάγκη ο τόπος μας και νομίζω ότι και μέσα στα πλαίσια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θεωρώ ότι δίνουμε και ένα μήνυμα σαφές. Προκαθορίζουμε και καθορίζουμε την Κύπρο του αύριο με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με χρονικό ορίζοντα το 2026, μια καθολική μεταρρύθμιση που άπτεται και της νέας γενιάς και νομίζω η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι απαρχή πρώτα και πάνω από όλα να δώσουμε συνέχεια και συνέπεια σε αυτό που θέλει η Κύπρος για το αύριο και επίσης ως πολιτειακοί αξιωματούχοι για ακόμα μια φορά θα πρέπει να αποδείξουμε διά το έργο μας και διά των πράξεων μας την αξιοπιστία μας.

Ευελπιστώ ότι μέχρι τις 24 του Φεβρουαρίου θα πάμε στην Ολομέλεια με τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία και είμαι σίγουρος ότι μετά τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα ακολουθήσουν και άλλες μεταρρυθμίσεις τις οποίες πραγματικά τις έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Δηλώσεις της βουλεύτριας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Αλεξάνδρας Ατταλίδου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Θέλω να πω πως υιοθετήθηκε τροπολογία η οποία πραγματικά μας αντιπροσωπεύει πλήρως γιατί θα γίνεται πιο δημοκρατική η κατανομή των Συμβούλων – κατά την άποψή μας – και θα αντιπροσωπεύονται και άνθρωποι που μπορεί να κατεβαίνουν ως μια ομάδα σε κάθε εκλογή. Άρα στη δεύτερη κατανομή θεωρούμε πως θα είναι πιο δημοκρατική η κατανομή των Συμβούλων και γι’ αυτό θεωρούμε πως είναι πολύ σημαντικό γιατί Τοπική Αυτοδιοίκηση σημαίνει περισσότερη Δημοκρατία και πιο κοντά στον πολίτη.

Το δεύτερο είναι πως συνεχίσαμε με τα συμπλέγματα. Ήταν εποικοδομητική και συναινετική η προσέγγιση. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν και πολιτικές θέσεις που έχουν σχέση με επιδιώξεις κάποιων κομμάτων. Εμάς η επιδίωξη μας είναι: τα συμπλέγματα που θα γίνουν να έχουν τη φέρουσα ικανότητα να διαχειρίζονται και τις υπηρεσίες σωστά, αλλά και τα θέματα που μας απασχολούν, από την πλευρά της οικολογίας και της κλιματικής αλλαγής – και είναι αυτά που προωθήσαμε. Αυτές ήταν οι εισηγήσεις μας.

Προσπαθήσαμε με τη σειρά μας να κάνουμε προτάσεις για να μειώσουμε τους Δήμους. Θεωρούμε ότι δεν μπορούμε από τη μια η Κυβέρνηση να λέει ότι θέλουμε πιο λίγους Δήμους, αλλά να προσθέτουμε ένα Δήμο τον οποίο προσθέτει η Κυβέρνηση. Αν θα πάμε για μείωση Δήμων, πρέπει όλοι να συμβιβαστούν. Εμείς είμαστε έτοιμοι να συμβιβαστούμε, φτάνει να μην είναι εις βάρος των πολιτών. Φτάνει να μην είναι εις βάρος της φέρουσας ικανότητας για να προσφέρουν, αυτά που πρέπει να προσφέρει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στους πολίτες.

Πηγή δηλώσεων – ΚΥΠΕ

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ:

Stockwatch: Μεταρρύθμιση ΤΑ: Κατ’ αρχήν συμφωνία για δημοψηφίσματα

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Μείωση ορισμένων εξώδικων, αλλαγές στην ΤΑ, καταψήφιση glamping και επισκέψιμων αγροκτημάτων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, υπερψήφισε την μείωση ορισμένων εξώδικων από τις κάμερες τροχαίας, αλλαγές στη νομοθεσία της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ καταψήφισε τα σχέδια νόμου για glamping και επισκέψιμα αγροκτήματα.   Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:  Ο περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024  Η

Εσωτερικών

Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η επάρκεια σε προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό για την πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών. Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων