Επιτροπή Εσωτερικών: Νομοσχέδιο για ρύθμιση αναπληρωματικών εκλογών στους δήμους

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά την διάρκεια της συνεδρίας της στις 13/12/21, εξέτασε τα νομοσχέδια που προνοούν:

  • Τη ρύθμιση του θέματος της αναπλήρωση σε περίπτωση κένωσης θέσης αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης μέχρι και τις επόμενες γενικές δημοτικές εκλογές το 2024.

Αναλυτικά τα νομοσχέδια:

Ο περί Δήμων (Τροποποιητικός) (Αρ. 6) Νόμος του 2021Ο περί Κοινοτήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 5) Νόμος του 2021

Σκοπός της προτεινόμενης νομοθεσίας είναι η ρύθμιση του θέματος της αναπλήρωσης σε περίπτωση κένωσης θέσης αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης μέχρι και τις επόμενες γενικές κοινοτικές εκλογές το 2024. Με την προτεινόμενη ρύθμιση θα δοθεί ο αναγκαίος χρόνος στα κοινοτικά συμβούλια όπως προετοιμαστούν κατάλληλα για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά τη μεταβατική περίοδο μέχρι το 2024, χωρίς την ανάγκη διενέργειας αναπληρωματικών εκλογών στην περίπτωση κένωσης θέσεων, ώστε να διευκολυνθεί και να διεξαχθεί ομαλά η μετάβαση στο νέο πλαίσιο λειτουργίας. Σημειώνεται ότι ανάλογες πρόνοιες περιλαμβάνονταν και στο νομοσχέδιο με τίτλο «ο περί Κοινοτήτων Τροποποιητικός Νόμος (Αρ.2) του 2021», όμως αφαιρέθηκαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς, κατά το στάδιο της σχετικής συζήτησης ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, κάποια πολιτικά κόμματα ανέφεραν πως απαιτείτο περισσότερος χρόνος και επαναφορά του θέματος πριν το τέλος του τρέχοντος έτους, σε συνάρτηση και με την εν εξελίξει συζήτηση των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δηλώσεις:

Η Επ. Εσωτερικών κατά πλειοψηφία εισηγείται απόρριψη του Ν/σ για αναπληρωματικές εκλογές στην ΤΑ

Κατά πλειοψηφία, με τις ψήφους ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, η Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής αποφάσισε να εισηγηθεί στην Ολομέλεια την απόρριψη του κυβερνητικού νομοσχεδίου για ρύθμιση της μεταβατικής περιόδου για αναπλήρωση των κενωθεισών θέσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μέχρι τον Μάιο του 2024,  το οποίο θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας για την τελική απόφαση, μεθαύριο Τετάρτη.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Άριστος Δαμιανού υπενθύμισε ότι η Βουλή υπερψήφισε το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την παράταση των θητειών των υφιστάμενων δήμων και κοινοτήτων και η υφιστάμενη νομοθεσία ως είχε, έχει και θα έχει και την επόμενη ημέρα προνοεί ότι σε περίπτωση κένωσης θέσης Δημάρχου, με διαδικασία που προβλέπεται στα άρθρα 11 και 37, εντός 45 ημερών προκηρύσσονται εκλογές για την πλήρωση της κενωθείσας θέσης Δημάρχου. Ανάλογες ρυθμίσεις, είπε, υπάρχουν και στον περί Κοινοτήτων Νόμο.

Θεωρούμε, συνέχισε, ότι από τη στιγμή που οι θητείες των υφιστάμενων επιμηκύνθηκαν από 5 σε 7,5 χρόνια, η ειδική αυτή ρύθμιση ενεργοποιείται για τους τελευταίους 12 μήνες που προηγούνται της ολοκλήρωσης της θητείας. «Δηλαδή, η οποιαδήποτε κένωση προκύπτει από τώρα μέχρι και τον τελευταίο χρόνο πριν από τον Μάιο του 2024, θα πρέπει να θέσει σε ισχύ την υφιστάμενη νομοθεσία που προνοεί για εκλογική διαδικασία και να εφαρμοστεί η εξαίρεση που προνοεί ο νόμος για το τελευταίο 12μηνο που προηγείται της ολοκλήρωσης της θητείας, όπου δεν προκύπτει εκλογική διαδικασία, αλλά αυτόματη αναπλήρωση από τον Αντιδήμαρχο».

Ο κ. Δαμιανού δήλωσε ότι «θα ήταν η μεγαλύτερη στρέβλωση της δημοκρατίας και της βούλησης των πολιτών εάν το κυβερνητικό νομοσχέδιο που επί της ουσίας και της φιλοσοφίας προνοεί για διορισμό, δεχόμασταν ότι ένας επιλεχθείς Αντιδήμαρχος μέσα από το δημοτικό συμβούλιο – ο οποίος δεν εκλέγηκε ως Δήμαρχος – θα βρεθεί με νομοθετική πράξη, για δυόμιση χρόνια στη θέση του Δημάρχου».

Ήδη έχουμε προβεί σε μια ρύθμιση πολύ οδυνηρή, που ήταν η αναβολή των εκλογών, δεν μπορούμε επιπρόσθετα να μπούμε σε μια λογική διοριστικού συστήματος για Δημάρχους ή Κοινοτάρχες, την ώρα που η νομοθεσία προνοεί για εκλογική διαδικασία, πρόσθεσε.

Ο Άριστος Δαμιανού είπε επίσης ότι κόμματα θα καταθέσουν τροπολογίες. Το ΑΚΕΛ, ανέφερε, πιστεύει ότι η κυβέρνηση είχε και έχει το χρόνο για να επιστρέψει τον Γενάρη με μια πιο συγκροτημένη πρόταση «γιατί ως Πρόεδρος της Επιτροπής λυπούμαι να παρατηρήσω ότι υπήρξε ένα πολιτικό και νομικό αλαλούμ στις τοποθετήσεις από πλευράς κυβέρνησης και νομικής υπηρεσίας, να τους δοθεί ο χρόνος να μελετήσουν επαρκώς τα ζητήματα». Γιατί δεν μπορούμε να παίζουμε με το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι, πρόσθεσε.

Τη στιγμή που μιλούμε, ανέφερε, σε περίπτωση κένωσης θέσης Δημάρχου, ενεργοποιείται το άρθρο 11 και το άρθρο 37 για εκλογές, «κάτι που επιβεβαίωσε και το Υπουργείο Εσωτερικών».

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Σύκας είπε ότι το κόμμα του τάχθηκε υπέρ της επέκτασης της θητείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχοντας κατά νου ότι η μεταρρύθμιση της ΤΑ είναι αδήριτη εθνική και κοινωνική ανάγκη. Ως εκ τούτου, συνέχισε, θέλοντας να είναι συνεπής και να δοθεί ο χρόνος μέσα από μια ήρεμη διαβούλευση και προσπάθεια όλων, «χωρίς εκλογικές αναμετρήσεις, εσωστρέφειες, κρούσεις και αντικρούσεις, να δώσουμε την ευκαιρία – όχι ως θέσφατο – να μην γίνονται εκλογές, αλλά να ακολουθείται η διαδικασία της αναπλήρωσης».

Για τον ΔΗΣΥ, πρόσθεσε, το ουσιώδες είναι η μεταβατική περίοδος των 2,5 χρόνων να γίνει σε ένα κλίμα καθολικής προσπάθειες και έχοντας κατά νου τις ιδιαιτερότητες του κάθε δήμου και της κάθε κοινότητας, τις αντιδράσεις που μπορεί να προκληθούν, το να δίδεται το δικαίωμα να γίνονται εκλογές – που είναι καθ’ όλα δημοκρατικό – ίσως δημιουργήσει μια απορρύθμιση με κριτήρια εκλογών όχι του δικαίου της ανάγκης αλλά εν δυνάμει του τι θέλει ή όχι, ο κάθε δήμος και η κάθε κοινότητα.

Ο ΔΗΣΥ, είπε ο κ. Σύκας, τοποθετήθηκε υπέρ  της αναβολής των εκλογών, η Επιτροπή με την νικώσα ψήφο του Προέδρου της απέρριψε το νομοσχέδιο και στην Ολομέλεια η Βουλή εν τη γνώση και τη σοφία της θα αποφασίσει.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε ότι από το τέλος του χρόνου μέχρι τον Μάιο του 2024 είναι η μεταβατική περίοδος για τη μεταρρύθμιση της ΤΑ και όσο πιο ήπια πάμε, όσο πιο στοχοπροσηλωμένοι είναι οι υφιστάμενοι δημοτικοί άρχοντες, «πιστεύουμε θα είναι πιο αποτελεσματική η μεταβατική περίοδος για να οδηγηθούμε ήρεμα στην οριστική μεταρρύθμιση».

Επειδή κάποιοι, πρόσθεσε, μπορεί να μην παραιτηθούν γιατί όντως θέλουν, αλλά γιατί αντιδρούν επειδή «η τάδε κοινότητα δεν ενώθηκε με την τάδε κοινότητα, ο τάδε δήμος με τον τάδε δήμο, αντιλαμβάνεστε τι μπάχαλο μπορεί να δημιουργηθεί σε σχέση με το λιγότερο καλό ή κακό – δεν υπάρχει απόλυτο καλό εδώ – που είναι να εφαρμόσουν οι υφιστάμενοι τοπικοί άρχοντες τη μεταρρύθμιση της ΤΑ».

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Σενέκης δήλωσε ότι το κόμμα του επί του θέματος θεωρεί ότι «εφόσον έχουμε ρυθμίσει το μείζον δια της αναβολής, δηλαδή τις γενικές εκλογές, με ανάλογο τρόπο θα πρέπει να ρυθμιστεί και το έλασσον που είναι οι αναπληρωματικές εκλογές μέχρι τον Μάιο του 2024».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ, Γεάδης Γεάδη δήλωσε ότι το θέμα που συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Εσωτερικών επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά πόσο δίκιο είχε το κόμμα, «που ήθελε να πραγματοποιηθούν κανονικά οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δυστυχώς ακυρώθηκαν οι εκλογές τότε, για ένα νομοσχέδιο που σήμερα φαίνεται ότι δεν έχει φως στην άκρη του τούνελ».

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας εκφράζοντας την αντίθεση του κόμματός του με το προτεινόμενο κυβερνητικό νομοσχέδιο, είπε ότι η βούληση του λαού πρέπει να εκφρασθεί εάν και εφόσον υπάρξει περίπτωση κένωσης θέσης Δημάρχου, «ήδη υπάρχει μία εξ όσων γνωρίζουμε όλοι».

Εφόσον δεν τηρήσαμε την υπόσχεση που δώσαμε στον κόσμο για ψήφιση τη μεταρρύθμισης των ΤΑ «και γι’ αυτό αναβάλαμε τις εκλογές», είπε ο κ. Μουσιούττας, «θεωρούμε ότι δεν μπορούμε για δεύτερη φορά να κάνουμε το ίδιο πράγμα». Η υφιστάμενη νομοθεσία, πρόσθεσε, προνοεί ότι εάν υπάρξει κένωση θέσης Δημάρχου ή Κοινοτάρχη, εντός 45 ημερών διεξάγονται αναπληρωματικές εκλογές, εκτός εάν η κένωση γίνει στον τελευταίο χρόνο της θητείας και ο Αντιδήμαρχος εκτελεί χρέη Δημάρχου.

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο, ανέφερε, θέλει να επεκτείνει αυτή την περίοδο στους 29 μήνες, από τώρα μέχρι τον Μάιο του 2021 «κι εμείς διαφωνούμε».

Ερωτηθείς τι θα γίνει στο Δήμο Γεροσκήπου, ο κ. Μουσιούττας απάντησε ότι «με βάση τη δική μας προσέγγιση θα πρέπει να γίνουν εκλογές» διευκρινίζοντας ότι η θέση του Δημάρχου εκεί κενώθηκε στις 26 Νοεμβρίου και με βάση τον νόμο, πρέπει να γίνουν εκλογές (αναπληρωματικές) μέχρι τις 10 Ιανουαρίου.

Πηγή δηλώσεων – ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Φρένο στις μετατροπές οχημάτων, αναβολή για εταιρικό τέλος και ευρωεκλογές

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 21/09/2023, υπερψήφισε την πρόταση νόμου που προνοεί τη θέσπιση διαδικασίας, ούτως ώστε σε περίπτωση που όχημα έχει υποστεί μετατροπές και προκαλεί οχληρία και ηχορύπανση, να ακινητοποιείται και να μεταφέρεται σε χώρο όπου θα διευθετείται η επαναφορά του στην κατάσταση που ευρισκόταν πριν από τη μετατροπή.  Επιπρόσθετα, αναβλήθηκε