Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Επίσκεψη στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας «Πουρνάρα»

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Στο κέντρο υποδοχής Πουρνάρα στην Κοκκινοτριμιθιά βρέθηκαν τη Δευτέρα οι Βουλευτές της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με διαμένοντες εκεί, οικογένειες, παιδιά, ασυνόδευτους ανήλικους, αλλά και με τους εργαζόμενους στον χώρο και να διαπιστώσουν από πρώτο χέρι το πόσο οξύ είναι το πρόβλημα και την ανάγκη εξεύρεσης λύσεων τάχιστα.

Δώδεκα παιδιά στοιβαγμένα σε ένα κοντέινερ, χωρίς κρεβάτια, με κουβέρτες στο πάτωμα, οικογένειες με παιδιά 2-3 χρόνων, ασυνόδευτα αγόρια που θέλουν να μορφωθούν, έγκυες, απουσία τουαλέτας, αντίσκηνα στις λάσπες ήταν μερικά μόνο από τα όσα διαπίστωσαν και αντίκρισαν οι Βουλευτές. Έγινε αναφορά σε καταγγελίες από κατοίκους για πορνεία στους δρόμους των κοινοτήτων και για προβλήματα με ναρκωτικά εντός του κέντρου.

Στον χώρον που ανεγέρθηκε με χωρητικότητα 600 ατόμωνν σήμερα διαμένουν 2,500 άτομα εκ των οποίων γύρω στα 287 ασυνόδευτα παιδιά ηλικίας 15,5 χρόνων και άνω.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι στάληκε επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών για να παραστεί σε συνεδρίαση της Επιτροπής για το μεταναστευτικό, προσθέτοντας ότι ζητείται από τον ίδιο να ορίσει την ημερομηνία που ο ίδιος τον βολεύει. Εξέφρασε την ελπίδα να ανταποκριθεί στην πρόσκληση «για να μπορέσουμε να συζητήσουμε εποικοδομητικά και μέσα από τις σημερινές μας εμπειρίες , να δούμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τα πράγματα».

Είπε ότι δεν είναι μια εύκολη περίπτωση να διαχειριστεί κανείς τόσο ανθρώπινο πόνο, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι που εργάζονται στο χώρο με ειλικρίνεια χαρτογράφησαν τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν, τα κενά, τις ελλείψεις που οδηγούν σε περαιτέρω ταλαιπωρία αυτών των ανθρώπων.

Η κ. Χαραλαμπίδου μίλησε για ένα εξαιρετικά δύσκολο πρόβλημα, τονίζοντας ότι η διαχείριση πρέπει να γίνει με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τον ανθρώπινο πόνο.

«Θα κρατήσω το αίτημα ασυνόδευτων αγοριών κάτω των 18, μάς είπαν ότι θέλουν να μορφωθούν και να έχουν ένα καλύτερο αύριο και πρέπει να βρούμε τρόπους να ενσωματώσουμε αυτά τα παιδιά, να τα κάνουμε υγιή στελέχη της κοινωνίας μας, αλίμονο αν τους αφήσουμε χωρίς εκπαίδευση και μόρφωση και να τους οδηγούμε μόνοι μας στην γκετοποίηση», ανέφερε.

Μίλησε ακόμη για την περίπτωση μιας οικογένειας από το Αφγανιστάν με δύο παιδιά ηλικίας 2,5 και 3 χρόνων «και έχουμε πάρει υποσχέσεις ότι μέχρι την ερχόμενη βδομάδα θα μετακινηθούν για να μπορέσουν να έχουν καλύτερες συνθήκες, ειδικά τα μωρά».

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε ακόμη στις περιπτώσεις νεαρών κοπέλων που είναι μόνες τους εδώ και όταν θα φύγουν από το Πουρνάρα είναι ευάλωτες και μπορεί να είναι θύματα εκμετάλλευσης. «Και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε αυτό, πρέπει να υπάρχει ένας τρόπος παρακολούθησης για να μην είναι έρμαιο στα διάφορα κυκλώματα που προσπαθούν να τις εκμεταλλευτούν».

Ερωτηθείσα για την διαχείριση από τις κρατικές υπηρεσίες είπε ότι την ίδια την ικανοποίησε η ειλικρίνεια των ανθρώπων που εργάζονται εδώ και υπερβάλλουν εαυτό, έχουν ανάγκες, έχουν προβλήματα και ανεπάρκειες και ούτε οι ίδιοι δεν είναι ευχαριστημένοι με αυτά που διαπιστώνουν και αντιμετωπίζουν καθημερινά.

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση επειδή έχουμε να κάνουμε με τον ανθρώπινο πόνο, αντί να αναλωθούμε στο να ασκούμε κριτική θα πρέπει να ενισχύσουμε τις προσπάθειες τους, να μιλήσουμε με τον Υπουργό Εσωτερικών και να βρούμε διεξόδους, γιατί η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχίζεται για κανένα», ανέφερε.

Για τις διαμαρτυρίες των γύρω κοινοτήτων και τις επικρίσεις ότι αυτή η εικόνα δεν αντιπροσωπεύει τις κοινότητές τους είπε ότι αυτή η εικόνα δεν θα έπρεπε να αντιπροσωπεύει το κράτος μας, γιατί δεν είναι εύκολο να βλέπεις υπερπληθυσμό στον χώρο εδώ.
Είπε ότι και οι κάτοικοι είναι αντιμέτωποι με αυτή τη κατάσταση και οι εργαζόμενοι εδώ και οι άνθρωποι εδώ και άρα για κανένα δεν είναι αποδεκτή αυτή η κατάσταση και πρέπει να βρεθεί λύση.

Η Ρίτα Σούπερμαν, βουλευτής του ΔΗΣΥ, είπε ότι εδώ στο Πουρνάρα βλέπουμε σε μικρογραφία το μεταναστευτικό που έχουμε στην Κύπρο. Μίλησε για συνθήκες απάνθρωπες στις οποίες κανείς δεν μπορεί να διαβιοί. Ανέφερε ότι οι ροές συνεχώς αυξάνονται και ενώ το καλοκαίρι είχαμε 600 άτομα στο κέντρο, σήμερα ο αριθμός είναι μερικές χιλιάδες.

«Είναι άτομα ναι από χώρες με πολεμικές συρράξεις, αλλά έχουμε και από χώρες χωρίς συρράξεις άρα βλέπουμε ανθρώπους που θυματοποιούνται από κάποιους επιτήδειους με υπόσχεση για μια καλύτερη ζωή και βλέπουν ότι έρχονται εδώ και εγκλωβίζονται , δηλαδή το να λέμε ότι θα τους φροντίσουμε, όσο ανθρωπιστές και να είμαστε και να θέλουμε, δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα» , ανέφερε.

Η κ. Σούπερμαν είπε ότι πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία στην πρόληψη και στο πώς θα σταματήσουμε αυτές τις ροές. «Και οι γύρω κοινότητες έχουν πρόβλημα, μας έχει αναφερθεί ότι μέσα στους δρόμους των κοινοτήτων άτομα κάνουν πορνεία, εδώ υπάρχουν προβλήματα ναρκωτικών, και αυτό μας έχει αναφερθεί, δεν υπάρχει δυνατότητα να το αντιμετωπίσουμε αυτό το πράγμα, είναι μια ωρολογιακή βόμβα που μια μέρα θα κάνε έκρηξη», ανέφερε.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε ότι πρέπει να μελετηθεί όλο αυτό το θέμα και να επενδύσουμε στην πρόληψη, όχι γιατί δεν θέλουμε τους μετανάστες, αλλά ακριβώς γιατί δεν δεχόμαστε να έρχονται άνθρωποι στη δική μας χώρα και να ζουν κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες.

Σύμφωνα με την κ. Σούπερμαν τούς αναφέρθηκε στην περιοδεία σήμερα ότι πολλοί έρχονται από το Κόνγκο με φοιτητικές βίζες στα κατεχόμενα «και είναι γνωστό ότι παίρνουν αυτές τις βίζες με σκοπό να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές, δεν είναι σκοπός τους να φοιτήσουν στα κατεχόμενα ή να μείνουν εκεί».

«Να πω για ακόμη μια φορά ότι η Κύπρος είναι το πιο φθηνό πακέτο που προσφέρεται από τους διακινητές για να μεταβούν στην Ευρώπη, ανάλογα με την χώρα που ο κάθε ένας Αφρικανός θέλει να μεταβεί είναι και τα λεφτά που πληρώνει, η Κύπρος είναι ο πιο φθηνός προορισμός, για κάποιες χώρες της Αφρικής δεν χρειάζεται βίζα για να πάνε στην Τουρκία. Και αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ εύκολο να έρθουν εδώ», είπε.

Ο Γιώργος Κουκουμάς, βουλευτής του ΑΚΕΛ σε δήλωση στο ΚΥΠΕ είπε ότι στο κέντρο σχεδόν 1,000 άνθρωποι δεν έχουν καν κρεβάτι να κοιμηθούν, μερικές εκατοντάδες είναι σε τέντες σε κουβέρτες στο πάτωμα «και αυτό δεν είναι σωστό από καμία άποψη να συμβαίνει στη χώρα μας».

Ο κ. Κουκουμάς είπε πως είναι προφανές ότι όλο αυτό είναι ένας φαύλος κύκλος και πρέπει να σπάσει στη μεγάλη καθυστέρηση των αιτήσεων. Πρέπει να καταλάβουμε, τόνισε, ότι όποιος κάνει αίτηση δεν σημαίνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να την εγκρίνει, αλλά αυτό που πρέπει να κάνει είναι να την εξετάσει σύντομα.

Ανέφερε ότι σε αντίθετη περίπτωση στοιβάζονται αιτήσεις και εγκλωβίζεται κόσμος εδώ και αυτό που βλέπουμε εδώ ή σε άλλες χώρες του μεσογειακού Νότου είναι το αποτέλεσμα ευρωπαϊκής πολιτικής, ο λεγόμενος κανονισμός του Δουβλίνου, που εγκλωβίζει, όπως είπε, όλους τους αιτητές ασύλου στο πρώτο κράτος στο οποίο εισέρχονται.

«Πρακτικά σημαίνει ότι όλοι θα στοιβάζονται στις χώρες του μεσογειακού Νότου, δεν γίνεται αυτόν τον κανονισμό η Κυβέρνηση να τον αποδέχεται όταν πάει στις Βρυξέλλες και να τον ψηφίζει γιατί αυτό απαιτούν ορισμένες δεξιές και ακροδεξιές κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης, αλλά όταν έρχεται στην Κύπρο να εκτονώνεται πάνω στους πρόσφυγες. Δεν γίνεται να ψηφίζεις να εγκλωβιστούν όλοι εδώ και μετά να διερωτάσαι γιατί», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι υπάρχει εδώ παρουσία της Υπάτης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες και του ΕΑΣΟ αλλά το ζήτημα είναι η διαχείριση που γίνεται από πλευράς κράτους, την οποία χαρακτήρισε κατώτερη των περιστάσεων και αναγκών.

«Εδώ δεν θα έπρεπε να μένουν πάνω από μερικές μέρες ή εβδομάδες, είναι κέντρο υποδοχής, και έπρεπε να υπάρχει σχέδιο ένταξης αιτητών ασύλου και μεταναστών για όσους μείνουν ως αναγνωρισμένοι πρόσφυγες», πρόσθεσε.

Η Αλεξάνδρα Ατταλίδου, βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είπε ότι υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός ατόμων συγκεντρωμένος σε ένα χώρο χωρίς την υποδομή και οι συνθήκες δεν περιποιούν τιμή σε κανένα «και δεν είναι συνθήκες στις οποίες  μπορεί να ζήσει κανονικά άνθρωπος, έστω και αν είναι πρόσφυγας, παράνομος μετανάστης ή αν τον έφερε διακινητής».

Αναφέρθηκε στα πολλά ασυνόδευτα παιδιά που ξεκίνησαν ένα ταξίδι από χώρες της Αφρικής και νόμιζαν ότι θα πάνε σε μια ευρωπαϊκή χώρα, εκεί θα κάνουν αίτηση ασύλου και θα μπορούν να κυκλοφορούν, αλλά η κατάσταση δεν είναι έτσι. Η κ. Ατταλίδου είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να ξεπεράσει τον εαυτό της για μια φορά και όπως χειριστήκαμε το 1974 το προσφυγικό το δικό μας με ένα τρόπο πολύ πιο αποτελεσματικό, πρέπει να το χειριστούμε και τώρα.

Αναφέρθηκε σε διαχείριση όχι ομοιόμορφη για όλους, δηλαδή πρέπει να χωριστούν σε κατηγορίες προέλευσης χωρών, εκείνοι που έρχονται από εμπόλεμες ζώνες πρέπει να γίνεται μια άλλη διαχείριση πολύ πιο γρήγορη και για τους άλλους εξατομικευμένη αίτηση.

«Αντί να ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση κονδύλια, να ζητάμε να αναλάβει τις επαναπροωθήσεις και να βοηθήσει την Κύπρο, δηλαδή τα άτομα που δεν δικαιούνται και επιβαρύνουν το σύστημα και άρα αδικούνται εκείνοι που δικαιούνται να υπάρχει μια διαδικασία αποτελεσματική για να φεύγουν γρήγορα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την κ. Ατταλίδου, υπάρχουν πολλές αιτήσεις και οι συνθήκες είναι δύσκολες, αλλά, είπε, επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη δεύτερης πενταετίας «κάτι δεν πάει καλά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού και φτάσαμε στο σημείο να έρχεται στην Κύπρο κόσμος που δεν δικαιούται προσφυγικού καθεστώτος ή διεθνούς προστασίας».

Ανέφερε ότι αυτό συμβαίνει γιατί το σύστημα παίρνει τόσα χρόνια, που βοηθά τους διακινητές να φέρνουν αυτούς τους ανθρώπους και να επωφελούνται.

Η κ. Ατταλίδου αναφέρθηκε σε τεράστια ευθύνη του Υπουργού Εσωτερικών και τον κάλεσε να την αναλάβει, λέγοντας ότι «με το να δημιουργεί απλώς μια αρνητική εικόνα δεν θα λυθεί το πρόβλημα, αλλά θα λυθεί αν εφαρμόσει ένα σύστημα αποτελεσματικό».

Σύμφωνα με τη Βουλευτή των Οικολόγων μπορούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ζητήσουμε επαναπροωθήσεις και οικονομική βοήθεια, αλλά και αντιμετώπιση των μεταναστών από την Τουρκία.

Μίλησε για άσκηση πίεσης πάνω στην  Τουρκία και εξεύρεση τρόπου ώστε όλοι όσοι περνούν από τα  κατεχόμενα και λένε ότι ήρθαν από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης να υπάρχει τρόπος να γίνεται χειρισμός από την ΕΕ, γρήγορη και άμεση εξέταση των αιτήσεων και επαναπροώθηση.

Πηγή – ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Μείωση ορισμένων εξώδικων, αλλαγές στην ΤΑ, καταψήφιση glamping και επισκέψιμων αγροκτημάτων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, υπερψήφισε την μείωση ορισμένων εξώδικων από τις κάμερες τροχαίας, αλλαγές στη νομοθεσία της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ καταψήφισε τα σχέδια νόμου για glamping και επισκέψιμα αγροκτήματα.   Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:  Ο περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024  Η

Εσωτερικών

Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η επάρκεια σε προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό για την πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών. Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων