Κρατικός Προϋπολογισμός: Πέραν των 150 τροπολογιών κατέθεσαν τα κόμματα

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Αποφασισμένα να σφίξουν τα ζωνάρια σε υπουργεία, υφυπουργεία, υπηρεσίες και τμήματα του δημοσίου και να εξασφαλίσουν έλεγχο στις δαπάνες του κράτους, είναι τα κόμματα, τα οποία ετοιμάζονται να αλλάξουν τα φώτα στον κρατικό προϋπολογισμό, με δεκάδες τροπολογίες.

Σε κεκλεισμένων των θυρών έκτακτη συνεδρία που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, έθεσαν επί τάπητος τις 150 και πλέον τροπολογίες που ετοίμασαν τα έξι από τα επτά κοινοβουλευτικά κόμματα ενοποιώντας και ομαδοποιώντας μεγάλο αριθμό τους, ώστε να κατατεθούν στην Ολομέλεια του Σώματος ως κοινές.

Μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας ξεκαθαρίζει και η δυναμική έγκρισης συγκεκριμένων τροπολογιών.

Το ΑΚΕΛ κατάθεσε 38 τροπολογίες, το ΔΗΚΟ 31, το Κίνημα Οικολόγων 37, η ΔΗΠΑ 17, το ΕΛΑΜ 17, η ΕΔΕΚ 14 και ο ΔΗΣΥ δεν κατάθεσε τροπολογίες.

Οι τροπολογίες τυγχάνουν επεξεργασίας από τη γραμματεία της Επιτροπής πριν σταλούν προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα για έγκριση και στη συνέχεια κατατεθούν στην Ολομέλεια του σώματος μαζί με την έκθεση της Επιτροπής για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τροπολογίες κοινής αποδοχής

Οι προωθούμενες τροπολογίες αυξάνουν και το φόρτο εργασίας της Επιτροπής Οικονομικών, καθώς επιδιώκεται, μεταξύ άλλων, να ελέγχονται σε τακτά διαστήματα οι δαπάνες του κράτους για αγορά κτιρίων, ενοικιάσεις κτιρίων, αλλά και για διάφορες κατασκευαστικές και επιδιορθωτικές εργασίες σε κτίρια. Με τις τροπολογίες τους τα κόμματα ζητούν ενημέρωση της επιτροπής για πιστώσεις ύψους €25 εκατ. που αφορούν αγορά ακίνητης περιουσίας, πιστώσεις €14 εκατ. που προορίζονται για την υλοποίηση στεγαστικών σχεδίων, κυρίως για εκτοπισθέντες, αλλά και για ποσό ύψους €10 εκατ. που αφορά στο Σχέδιο της Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας .

Από το μικροσκόπιο της Επιτροπής Οικονομικών ζητείται να περνούν, ως συνηθίζεται εδώ και χρόνια, οι δαπάνες για τις αμοιβές των ειδικών συμβούλων-συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας, των Υπουργών, των Υφυπουργών, του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, αλλά και διάφορες πιστώσεις, οι οποίες βρίσκονται στη διάθεση των υπουργών για διάφορους σκοπούς και έργα.

Τα κόμματα προτίθενται παράλληλα να μειώσουν κατά 10% τις λειτουργικές δαπάνες της κυβέρνησης και τις δαπάνες υπουργείων και υπηρεσιών για εκπαίδευση προσωπικού, συνέδρια, σεμινάρια, συμβουλευτικές υπηρεσίες και έρευνες. Τα πλείστα κόμματα έχουν καταθέσει εξαιρέσεις από τις συγκεκριμένες πρόνοιες, αλλά όλα συμφωνούν ότι θα πρέπει να ενημερώνεται η Βουλή πριν την αποδέσμευση σχετικών κονδυλίων.

Τα πλείστα κόμματα φαίνεται ότι τα βρήκαν και στη δέσμευση δαπανών €3,3 εκατ. για την εκπαίδευση σε θέματα υδρογονανθράκων.

Κοινής αποδοχής από τα πλείστα κόμματα τυγχάνει η εισήγηση για αποκοπή οποιωνδήποτε δαπανών σε σχέση με αποκρατικοποίηση/ιδιωτικοποίηση δημόσιων οργανισμών και κρατικών επιχειρήσεων, κυβερνητικών τμημάτων και υπηρεσιών.

Από την αποκοπή εξαιρούνται οι δαπάνες που αφορούν το έργο της ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, την ανάπτυξη της περιοχής Τροόδους, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη αφορά το Ταμείο Αλληλεγγύης, για τα οποία όμως, πριν την αποδέσμευση τους, θα πρέπει προηγουμένως να ενημερώνεται η Επιτροπή Οικονομικών και να εξασφαλίζεται η γραπτή συγκατάθεσή της.

Με ευρεία συναίνεση των κομμάτων προωθείται και η δέσμευση πιστώσεων που αφορούν χορηγίες έναντι διαγραφών φορολογικών υποχρεώσεων τρίτων, ύψους €400 χιλ., αλλά και τη χρηματοδότηση του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης, ύψους €25 εκατ.

Πηγή – Ελένη Χαραλάμπους, Stockwatch

Δείτε Περισσότερα

Παιδείας

Εξαιρετικής σημασίας οι εστίες για το Πανεπιστήμιο Κύπρου, αυξημένος κατά 1 εκατ. ο προϋπολογισμός του ΟΝΕΚ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 21/02/2024, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: Ο περί Προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Κύπρου του 2024 Νόμος του 2024 Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο του Πανεπιστημίου Κύπρου ποσού ύψους €188.450.000 για τη χρήση

Νομικών

Εκσυγχρονισμός και υπερπληθυσμός μεταξύ των προτεραιοτήτων του Αν. Διευθ. Φυλακών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 21/02/2024, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Τμήμα Φυλακών. Εκσυγχρονισμός και υπερπληθυσμός μεταξύ των προτεραιοτήτων του Αν. Διευθ. Φυλακών Τους τρεις πυλώνες των προτεραιοτήτων του παρουσίασε ο νέος Αναπληρωτής Διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών, Χάρης Φιλιππίδης, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά από επίσκεψη της