Κρατικός Προϋπολογισμός: Πέραν των 150 τροπολογιών κατέθεσαν τα κόμματα

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Αποφασισμένα να σφίξουν τα ζωνάρια σε υπουργεία, υφυπουργεία, υπηρεσίες και τμήματα του δημοσίου και να εξασφαλίσουν έλεγχο στις δαπάνες του κράτους, είναι τα κόμματα, τα οποία ετοιμάζονται να αλλάξουν τα φώτα στον κρατικό προϋπολογισμό, με δεκάδες τροπολογίες.

Σε κεκλεισμένων των θυρών έκτακτη συνεδρία που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, έθεσαν επί τάπητος τις 150 και πλέον τροπολογίες που ετοίμασαν τα έξι από τα επτά κοινοβουλευτικά κόμματα ενοποιώντας και ομαδοποιώντας μεγάλο αριθμό τους, ώστε να κατατεθούν στην Ολομέλεια του Σώματος ως κοινές.

Μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας ξεκαθαρίζει και η δυναμική έγκρισης συγκεκριμένων τροπολογιών.

Το ΑΚΕΛ κατάθεσε 38 τροπολογίες, το ΔΗΚΟ 31, το Κίνημα Οικολόγων 37, η ΔΗΠΑ 17, το ΕΛΑΜ 17, η ΕΔΕΚ 14 και ο ΔΗΣΥ δεν κατάθεσε τροπολογίες.

Οι τροπολογίες τυγχάνουν επεξεργασίας από τη γραμματεία της Επιτροπής πριν σταλούν προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα για έγκριση και στη συνέχεια κατατεθούν στην Ολομέλεια του σώματος μαζί με την έκθεση της Επιτροπής για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τροπολογίες κοινής αποδοχής

Οι προωθούμενες τροπολογίες αυξάνουν και το φόρτο εργασίας της Επιτροπής Οικονομικών, καθώς επιδιώκεται, μεταξύ άλλων, να ελέγχονται σε τακτά διαστήματα οι δαπάνες του κράτους για αγορά κτιρίων, ενοικιάσεις κτιρίων, αλλά και για διάφορες κατασκευαστικές και επιδιορθωτικές εργασίες σε κτίρια. Με τις τροπολογίες τους τα κόμματα ζητούν ενημέρωση της επιτροπής για πιστώσεις ύψους €25 εκατ. που αφορούν αγορά ακίνητης περιουσίας, πιστώσεις €14 εκατ. που προορίζονται για την υλοποίηση στεγαστικών σχεδίων, κυρίως για εκτοπισθέντες, αλλά και για ποσό ύψους €10 εκατ. που αφορά στο Σχέδιο της Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας .

Από το μικροσκόπιο της Επιτροπής Οικονομικών ζητείται να περνούν, ως συνηθίζεται εδώ και χρόνια, οι δαπάνες για τις αμοιβές των ειδικών συμβούλων-συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας, των Υπουργών, των Υφυπουργών, του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, αλλά και διάφορες πιστώσεις, οι οποίες βρίσκονται στη διάθεση των υπουργών για διάφορους σκοπούς και έργα.

Τα κόμματα προτίθενται παράλληλα να μειώσουν κατά 10% τις λειτουργικές δαπάνες της κυβέρνησης και τις δαπάνες υπουργείων και υπηρεσιών για εκπαίδευση προσωπικού, συνέδρια, σεμινάρια, συμβουλευτικές υπηρεσίες και έρευνες. Τα πλείστα κόμματα έχουν καταθέσει εξαιρέσεις από τις συγκεκριμένες πρόνοιες, αλλά όλα συμφωνούν ότι θα πρέπει να ενημερώνεται η Βουλή πριν την αποδέσμευση σχετικών κονδυλίων.

Τα πλείστα κόμματα φαίνεται ότι τα βρήκαν και στη δέσμευση δαπανών €3,3 εκατ. για την εκπαίδευση σε θέματα υδρογονανθράκων.

Κοινής αποδοχής από τα πλείστα κόμματα τυγχάνει η εισήγηση για αποκοπή οποιωνδήποτε δαπανών σε σχέση με αποκρατικοποίηση/ιδιωτικοποίηση δημόσιων οργανισμών και κρατικών επιχειρήσεων, κυβερνητικών τμημάτων και υπηρεσιών.

Από την αποκοπή εξαιρούνται οι δαπάνες που αφορούν το έργο της ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, την ανάπτυξη της περιοχής Τροόδους, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη αφορά το Ταμείο Αλληλεγγύης, για τα οποία όμως, πριν την αποδέσμευση τους, θα πρέπει προηγουμένως να ενημερώνεται η Επιτροπή Οικονομικών και να εξασφαλίζεται η γραπτή συγκατάθεσή της.

Με ευρεία συναίνεση των κομμάτων προωθείται και η δέσμευση πιστώσεων που αφορούν χορηγίες έναντι διαγραφών φορολογικών υποχρεώσεων τρίτων, ύψους €400 χιλ., αλλά και τη χρηματοδότηση του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης, ύψους €25 εκατ.

Πηγή – Ελένη Χαραλάμπους, Stockwatch

Δείτε Περισσότερα

Πρόγραμμα

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα Επιτροπών/Ολομέλειας ημερομηνίας 10/06/2024 – 14/06/2024

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και της Ολομέλειας έχει ως εξής:              Δευτέρα 10/06/2024                     Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, –  Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, –  Τρίτη 11/06/2024                       Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων και Παθόντων, –               Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, 9:00 π.μ..                               Επιτροπή για τη Μελέτη του Δημογραφικού

Μεταφορών

Τρέχουν για το έργο στο λιμάνι Λάρνακας, αλλά η διαδικασία είναι χρονοβόρα

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 31/05/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Υλοποίηση ενιαίου σχεδιασμού ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης του ενιαίου σχεδιασμού ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας. Τρέχουν για το έργο στο