Επιτροπή Εσωτερικών: Κτήρια, κάλυψη κομμάτων για προϋπ. ΡΙΚ και ηλεκτρονική εξάλειψη υποθήκης

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 24/11/2022, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί Προϋπολογισμού του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου του 2023 Νόμος του 2022 

Ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ για το 2023 τέθηκε στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Εσωτερικών. Ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ θα συζητηθεί στην Ολομέλεια στις 2 Δεκεμβρίου 2022. 

Τα μέλη της Επιτροπής υπέβαλαν πλήθος ερωτημάτων και διατύπωσαν επικρίσεις προς τον Πρόεδρο του ΔΣ του ΡΙΚ, Μιχάλη Μιχαήλ, και στον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος, Θανάση Τσώκο, για θέματα που άπτονταν του κονδυλίου για την ανέγερση των νέων κτηριακών εγκαταστάσεων, της προβολής της δραστηριότητας των κοινοβουλευτικών κομμάτων από τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων του Ιδρύματος καθώς και του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο εργάζονται οι υπάλληλοι του ΡΙΚ. 

Ο Μιχάλης Μιχαήλ, Πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ, έκανε λόγο για «ισοζυγισμένο» προϋπολογισμό, προσθέτοντας ότι «κάναμε πολλή δουλειά στο θέμα των νέων κτηριακών εγκαταστάσεων του ΡΙΚ», λέγοντας ότι μειώθηκαν τα ποσά των σχετικών μελετών για το 2023. Παράλληλα, χαρακτήρισε ως «εκ των ων ουκ άνευ» τις νέες εγκαταστάσεις.  

Ο Μάριος Μαυρίδης, Βουλευτής ΔΗΣΥ, είπε ότι τον ενοχλεί ότι αυξάνεται ο προϋπολογισμός, προσθέτοντας ότι πρέπει να προσπαθούμε για καλύτερη διαχείριση, αν και διορθώθηκαν ορισμένες στρεβλώσεις. Ακόμη, ρώτησε για την τηλεθέαση και την ακροαματικότητα των προγραμμάτων του ΡΙΚ, το ύψος των μη προβλεπόμενων δαπανών, το έλλειμμα στο Ταμείο Συντάξεων στο ΡΙΚ, και αν οι νέοι υπάλληλοι θα ενταχθούν στο νέο σύστημα συνταξιοδότησης. 

Η Αλεξάνδρα Ατταλίδου, Βουλεύτρια Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, ανέφερε ότι εγείρεται σοβαρό ζήτημα για το εργασιακό περιβάλλον στο ΡΙΚ, αφού προέκυψαν σοβαρά περιστατικά που κάνουν λόγο για τοξικό περιβάλλον. Επιπλέον, επεσήμανε ότι «το ΡΙΚ γίνεται περισσότερο κυβερνοκεντρικό και αυτό φαίνεται από τα δελτία ειδήσεών του», προσθέτοντας ότι απουσιάζει η οπτική γωνία της κοινωνίας των πολιτών. «Η ευθύνη του ΡΙΚ είναι να ενημερώνει, όχι να περνά γραμμή στον πληθυσμό», είπε, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν εκπομπές που να ασχολούνται με θέματα που απασχολούν την ευρωπαϊκή ατζέντα, όπως η κλιματική αλλαγή. «Το ΡΙΚ θα έπρεπε να είναι πιο ενημερωτικό», είπε και διερωτήθηκε για τον αριθμό των παραγωγών του ΡΙΚ και το κόστος της κάθε παραγωγής. 

Από την πλευρά της, η Μαρίνα Νικολάου, Βουλεύτρια ΑΚΕΛ, ζήτησε λεπτομέρειες για την ανέγερση του νέου κτηρίου του ΡΙΚ και ρώτησε γιατί το ποσό παραγωγής εκπομπών και ντοκιμαντέρ είναι μειωμένο κατά 510.000 ευρώ. Ακόμη, ανέφερε ότι απουσιάζουν τα κόμματα από την κάλυψη των δελτίων ειδήσεων του ΡΙΚ. 

Ο Άριστος Δαμιανού, Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών και Βουλευτής ΑΚΕΛ, είπε ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια για περισσότερο νοικοκύρεμα, προσθέτοντας ότι υπάρχουν «εργαζόμενοι διαφορετικών ταχυτήτων», καθώς και «ατμόσφαιρα άνισης μεταχείρισης». Επιπλέον, ο. κ. Δαμιανού ρώτησε αν υπάρχουν προγράμματα που έχουν ακυρωθεί και πόσο αποτελεσματική είναι η Υπηρεσία Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού στο ΡΙΚ. «Το ΡΙΚ δείχνει εύνοια προς το κυβερνητικό στρατόπεδο», ανέφερε, διερωτώμενος γιατί στο μεσημβρινό και στο απογευματινό δελτίο της τηλεόρασης δεν καλύπτονται πια οι δηλώσεις και οι ανακοινώσεις κομμάτων.  

Παίρνοντας τον λόγο, ο Μιχάλης Μιχαήλ ανέφερε ότι η τηλεθέαση του ΡΙΚ είναι πάνω από τον μέσο όρο της EBU, κάτι που προκάλεσε την παρέμβαση του Άριστου Δαμιανού, ο οποίος μίλησε για την τηλεθέαση των ΡΙΚ1 και ΡΙΚ2 αθροιστικά. Ακόμη, είπε ότι ποσό 7 εκατομμυρίων ευρώ περνά κατευθείαν στο Ταμείο Συντάξεων, προσθέτοντας ότι η διεύθυνση του ΡΙΚ πήρε πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή έρευνας αναφορικά με το εργασιακό άγχος. «Δεν έχω παρέμβει ποτέ σε είδηση» τόνισε ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ, εξηγώντας ότι η μείωση στις παραγωγές για το 2023 οφείλεται στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2022. «Στο Οργανόγραμμα έγιναν όλες οι προβλεπόμενες αναβαθμίσεις. Δεν είναι δυνατόν να αναβαθμιστούν οποιαδήποτε άτομα δεν κατέχουν πτυχίο», υπέδειξε ο κ. Μιχαήλ.  

Ο Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ, Θανάσης Τσώκος, είπε ότι «μάς έχει προβληματίσει η έρευνα που έχει γίνει στο ΡΙΚ, τονίζοντας ότι χρειαζόμαστε ποιοτική έρευνα των ευρημάτων». Ακόμη, ανέφερε ότι το ΡΙΚ έχει αποτύχει να καλύψει και να καλύψει τα ευρωπαϊκά θέματα, επισημαίνοντας ότι έχει δημιουργηθεί νέα εκπομπή για ευρωπαϊκά – οικονομικά θέματα, μετά τη διακοπή μιας προηγούμενης εκπομπής που δεν μπόρεσε να εκπληρώσει τον σκοπό της. «Τα δελτία των 14:00 και των 18:00 έχουν υψηλή τηλεθέαση, δεν έχει αλλάξει η οδηγία για την κάλυψη των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ωστόσο θα διερευνήσουμε την καταγγελία του ΑΚΕΛ», είπε ο κ. Τσώκος. 

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών έδωσε διευκρινίσεις για τα ποσά που προβλέπεται να δαπανηθούν για την ανέγερση των νέων κτηρίων του ΡΙΚ. Ο κ. Τσώκος ανέφερε ότι διαφωνεί με την προσέγγιση του Υπουργείου Εσωτερικών και αναρωτήθηκε αν το Υπουργείο θέλει να ανεγερθούν οι νέες εγκαταστάσεις. 

Από την πλευρά του, ο Νίκος Σύκας, Βουλευτής ΔΗΣΥ, ρώτησε γιατί καταργήθηκε η ειδησεογραφική εκπομπή του Τρίτου του ΡΙΚ στις 18:00 και εξέφρασε την αίσθηση ότι το ΡΙΚ έχει μειώσει την παρουσίαση των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Από την άλλη, χαιρέτισε την προσπάθεια εκσυγχρονισμού στο οργανόγραμμα του Ιδρύματος.  

Ο Άριστος Δαμιανού, χαρακτήρισε ως «απαράδεκτα» τα υφιστάμενα κτήρια του ΡΙΚ. «Εάν το Υπουργείο Εσωτερικών δεν πιστεύει στην αναγκαιότητα νέων κτηρίων, είναι πρόβλημα. Διαφωνούμε με την προσέγγιση του Υπουργείου». Οι εκπρόσωποι των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών είπαν ότι είναι υπέρ των νέων κτηριακών εγκαταστάσεων.  

Στο τέλος της συνεδρίας, ο Μιχάλης Μιχαήλ, ανέφερε ότι οι δημοσιογράφοι του ΡΙΚ είναι επαγγελματίες και δουλεύουν με ζήλο.  

Σε δηλώσεις μετά το τέλος της συνεδρίας, ο Άριστος Δαμιανού, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών και Βουλευτής ΑΚΕΛ, είπε ότι το ΡΙΚ «την τελευταία δεκαετία μετατρέπεται σταδιακά αλλά σταθερά από κρατική σε κυβερνητική ραδιοτηλεόραση», κάτι που είναι «απαράδεκτο και αντιδεοντολογικό». Ακόμη, είπε ότι «το ΡΙΚ σήμερα και σταδιακά μετατρέπεται κατά τρόπο που δεν εκφράζει την ισοτιμία αλλά ούτε και την αμερόληπτη κάλυψη συνολικά είτε της είδησης είτε της πληροφόρησης», προσθέτοντας ότι «τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνει καθημερινά το Υπουργικό Συμβούλιο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».  

«Σήμερα με γραπτή του επιστολή ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ θα απευθυνθεί στο ΡΙΚ για να καυτηριάσουμε εκ νέου και να ζητήσουμε εξηγήσεις για όλα αυτά τα ζητήματα», είπε ο κ. Δαμιανού. «Αναγνωρίζουμε τον ρόλο και την αποστολή, ανησυχούμε και την ίδια ώρα θεωρούμε ότι το ΡΙΚ μπορεί να γίνει καλύτερο προς όφελος του τόπου, της πληροφόρησης, της αμεροληψίας. Το ΡΙΚ δεν ανταποκρίνεται επαρκώς σε αυτή του την αποστολή», κατέληξε. 

Ο Μιχάλης Μιχαήλ, Πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην ψήφιση του προϋπολογισμού του Ιδρύματος, η οποία θεωρεί ότι θα είναι ομόφωνη όπως και πέρσι. «Η κρατική χορηγία ανέρχεται περίπου στα 37 εκατομμύρια ευρώ και τα υπόλοιπα στο 1,5 εκατομμύριο», είπε, επισημαίνοντας ότι το ΡΙΚ μπορεί να έχει διαφήμιση από μεγάλα αθλητικά γεγονότα όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου και οι Ολυμπιακοί Αγώνες.  

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι το πλάνο είναι να λειτουργήσει το ΡΙΚ με σωστά εργασιακά θέσμια και να προχωρήσει με την ανέγερση των νέων κτηριακών του εγκαταστάσεων. Επιπλέον εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ανέγερση του νέου κτηρίου, αφού έχουν ήδη κατατεθεί όλα όσα έπρεπε να κατατεθούν και στο Γραφείο Προγραμματισμού και στο Υπουργείο Εσωτερικών. «Έχουν μειωθεί τα κονδύλια τα οποία εμείς είχαμε κατά νου για να υποβληθούν με τον προϋπολογισμό μας», πρόσθεσε. «Έχουμε τη διαβεβαίωση του Υπουργείου Εσωτερικών ότι, μόλις είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε προσφορές για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και οποιοδήποτε άλλο θέμα χρειάζεται κονδύλια, θα πάμε με συμπληρωματικό προϋπολογισμό», υπογράμμισε. «Δεν θα μπουν τροχοπέδη ούτε το Υπουργείο Εσωτερικών ούτε το Υπουργείο Οικονομικών», είπε. 

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του Ιδρύματος, ο κ. Μιχαήλ εξήγησε ότι περίπου το 65% των 37 εκατομμυρίων είναι μισθοί. «Ο προϋπολογισμός είναι εκεί για να εξυπηρετεί τις ανάγκες όπως είναι σήμερα αλλά πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξουν πάρα πολλά πράγματα στο μέλλον», σημείωσε. Ένα από τα θέματα που συζητούνται στην Ευρώπη όσον αφορά τα λεγόμενα public service media είναι η χρηματοδότησή τους.» Ερωτηθείς για το δορυφορικό πρόγραμμα του ΡΙΚ, είπε ότι «όχι μόνο θα συνεχίσουμε να το στηρίζουμε, αλλά θα το ενδυναμώνουμε».

Καταληκτικά, απαντώντας σε ερώτηση για την έρευνα που διεξήχθη για το εργασιακό περιβάλλον στο ΡΙΚ, είπε ότι ανταποκρίθηκε μόνο το 25% των εργαζομένων. Επεσήμανε ότι οι συντεχνίες έχουν προτείνει κάποια μέτρα για να αμβλυνθεί η κατάσταση όπως την περιγράφουν οι συμμετέχοντες στην έρευνα. «Υπάρχουν αρκετά πράγματα που θα πρέπει να κάνουμε και σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα», είπε. 

Ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Την ηλεκτρονική εξάλειψη της υποθήκης σε περίπτωση εξόφλησης, συζήτησε η Επιτροπή Εσωτερικών. Συγκεκριμένα, συζητήθηκε ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022, που αφορά στην παροχή δικαιώματος σε ενυπόθηκο δανειστή να προβαίνει ηλεκτρονικά στην εξάλειψη της υποθήκης, σε περίπτωση εξόφλησης της υποθήκης από τον ενυπόθηκο οφειλέτη, τον εγγυητή ή άλλως πως. 

Ο εκπρόσωπος του Κτηματολογίου ανέφερε ότι σκοπός είναι να δοθεί το δικαίωμα στον δανειστή να εξαλείψει ηλεκτρονικά την υποθήκη, προσθέτοντας ότι έγινε συζήτηση με τον Σύνδεσμο Τραπεζών και τον Σύνδεσμο Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων διότι οι τράπεζες πρέπει να ενημερώνουν τους ενυπόθηκους δανειστές, αν και δεν χρειάζεται να το πράττουν. Επίσης, είπε ότι η Σημείωση δεν υπάρχει πλέον στο πιστοποιητικό εγγραφής ούτε ζητούνται πιστοποιητικά εγγραφής στην εγγραφή υποθήκης. Η τράπεζα, επεσήμανε, μπορεί να δέχεται και αντίγραφο του τίτλου ιδιοκτησίας. 

Η εκπρόσωπος του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ) σημείωσε ότι θα πρέπει να ενημερώνονται οι ενυπόθηκοι δανειολήπτες, οι οποίοι πολλές φορές δεν μπαίνουν στο σύστημα ΑΡΙΑΔΝΗ. «Δεν είναι τίποτα να αποστέλλεται ένα μέιλ», πρόσθεσε. 

Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων ανέφερε ότι με την καταχώριση που θα κάνει ο πιστωτής θα μπορεί να αποστέλλεται αυτόματα ενημέρωση, επισημαίνοντας ότι δεν είναι ενάντια στην ενημέρωση. 

Ο εκπρόσωπος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών είπε ότι συμφωνεί ότι πρέπει να γίνεται η ενημέρωση. Ακόμη, τόνισε ότι θα πρέπει να τεθεί πότε θα πρέπει να προβαίνουν στην εξάλειψη της υποθήκης.  

Ο Νίκος Γεωργίου, Βουλευτής ΔΗΣΥ, υπέδειξε ότι η υποχρέωση της επικοινωνίας πρέπει να είναι στην τράπεζα. 

Από την πλευρά του, ο Σταύρος Παπαδούρης, Βουλευτής Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, δήλωσε ότι επί της αρχής συμφωνεί, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό αν θα διασφαλίζεται η διαδοχική σειρά των υποθηκών και αν το ηλεκτρονικό σύστημα θα μπορεί να διασφαλίσει τη διαδοχική σειρά.  

Ο εκπρόσωπος του Κτηματολογίου είπε ότι θα ζητηθεί από τους ΙΤ του Κτηματολογίου αν θα μπορεί να αποστέλλεται αυτόματα στα ενδιαφερόμενα μέρη (ενυπόθηκος οφειλέτης και εγγυητής) ενημέρωση για την εξάλειψη της υποθήκης. Επιπλέον, επιβεβαίωσε ότι κατοχυρώνεται η διαδοχική σειρά των υποθηκών. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ: 

Stockwatch: Του χρόνου η ηλεκτρονική εξάλειψη υποθήκης 

NomoplatformΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Μείωση ορισμένων εξώδικων, αλλαγές στην ΤΑ, καταψήφιση glamping και επισκέψιμων αγροκτημάτων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, υπερψήφισε την μείωση ορισμένων εξώδικων από τις κάμερες τροχαίας, αλλαγές στη νομοθεσία της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ καταψήφισε τα σχέδια νόμου για glamping και επισκέψιμα αγροκτήματα.   Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:  Ο περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024  Η

Εσωτερικών

Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η επάρκεια σε προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό για την πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών. Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων