Επιτροπή Ελέγχου: Εξέταση των «Κατά Χάριν» χορηγιών

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 24/11/2022, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: 

Ειδική Έκθεση 14.11.2022 (ΥΟ/02/2022): Κανονιστικός έλεγχος των χορηγιών και «Κατά Χάριν» χορηγιών που καταβάλλονται από το Υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας 

Στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής τέθηκε η πιο πάνω ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, με τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη να εγείρει θέμα ορθότερου λογιστικού χειρισμού των χορηγιών, αφού πολλές από αυτές αφορούν σε αποπληρωμή οφειλών ΦΠΑ προς το κράτος, ειδικότερα δωρητών. 

«Δεν εκφράζουμε άποψη για την απόφαση αυτή να απαλλάξει το κράτους τους δωρητές, είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Η επισήμανση είναι καθαρά λογιστικού χειρισμού δηλαδή που θα έπρεπε να γίνει η χρέωση του κονδυλίου», είπε, εξηγώντας πως οι χορηγίες αυτές θα έπρεπε να καταγράφονται στις καταστάσεις του Τμήματος Φορολογίας. 

Πάντως, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή είπε πως από το 2023 οι χορηγίες του ΥΠΟΙΚ και του Γενικού Λογιστηρίου θα ενοποιηθούν κάτω από το ΥΠΟΙΚ. 

Το 2021 οι έκτακτες χορηγίες στον προϋπολογισμό ήταν €29 εκατ. εκ των οποίων τα €25 για την χρηματοδότηση του εθνικού ταμείου Αλληλεγγύης, ενώ τα υπόλοιπα €4 εκατ. ήταν κατά χάριν χορηγίες κατόπιν απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου. 

«Αυτή η έκτακτη χορηγία έγινε τελικά θεσμός και είναι καιρός να σκεφτούμε αυτό το σύστημα να το βάλουμε σε μια ορθολογική βάση», είπε στις αναφορές του ο κ. Κουλίας, προσθέτοντας επίσης πως κάποιοι έγιναν σαν «συνδρομητές». 

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, η πλειοψηφία αφορούσε την καταβολή οφειλών στον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) κυρίως από δωρητές (δηλαδή η αποφυγή καταβολής ΦΠΑ στο πλαίσιο φιλανθρωπίας). Σημείωσε πως η Ελεγκτική Υπηρεσία ζήτησε γνωμάτευση από την Νομική Υπηρεσία για την ορθότητα των διαδικασιών που ακολουθούνται και για κάλυψη οφειλών νομικών ή φυσικών προσώπων προς το κράτος. 

Ο Γενικός Ελεγκτής σημείωσε παράλληλα ότι υπάρχει επικάλυψη αφού πολλά φυσικά ή νομικά πρόσωπα λαμβάνουν χορηγίες και από άλλα Υπουργεία. «Δεν είναι σωστό να δίνεται σε ένα νομικό πρόσωπο από διάφορους Υπουργούς και να γίνεται χωρίς να γίνεται έλεγχος», είπε. 

Εκπρόσωπος του Γενικού Λογιστηρίου απάντησε ότι έχουν ανακτηθεί ποσά που διαπιστώθηκε ότι είχαν καταβληθεί και από άλλα Υπουργεία. Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρία κονδύλι για χορηγίες έχουν επίσης ο Υπουργός Εσωτερικών και ο Υπουργός Μεταφορών. 

«Κρατικοδίαιτο» το θέατρο Ριάλτο 

Παράλληλα, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως το κράτος θα πρέπει να αναλάβει τη διοίκηση του θεάτρου Ριάλτο στη Λεμεσό, αφού, όπως είπε, το θέατρο αυτό λειτουργεί χάριν στις χορηγίες του ΥΠΟΙΚ. 

Όπως είπε, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε ετήσια χορηγία ύψους €250.000 για τα έτη 2022-2024 για κάλυψη μέρους των λειτουργικών της εξόδων που μέχρι το 2018 καλύπτονταν από το Συνεργατικό Λεμεσού, ενώ το θέατρο στεγάζεται σε κτήριο που ανήκει τώρα στο κράτος αφού είχε μεταφερθεί στην περίμετρο που διαχειρίζεται η κρατική ΚΕΔΙΠΕΣ ως διάδοχη οντότητα του Συνεργατισμού. «Τους έχουμε μέσα χωρίς ενοίκιο, αυτό είναι απαράδεκτο», είπε. 

Είπε ακόμη ότι το 2021 καταβλήθηκαν συνολικά στην εταιρεία από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες, ως ετήσια χορηγία και ως επιχορήγηση για τις διάφορες διοργανώσεις, κρατικές και μη, €455.934 και από το Γενικό Λογιστήριο αυξημένη χορηγία ύψους €270.000, με το σύνολο των χορηγιών να ανέρχεται στις €725.934. 

«Πρόκειται για ένα απόλυτα κρατικοδίαιτο θέατρο. Όταν κάτι συντηρείται από το κράτος, ουσιαστικά το κράτος θα πρέπει να έχει τη διοίκηση, όπως τον ΘΟΚ», είπε, με τον πρόεδρο της επιτροπής να κάνει λόγο «για τον ΘΟΚ της Λεμεσού». 

Πάντως, Βουλευτές υποστήριξαν την ανάγκη συνέχισης της στήριξης προς το Ριάλτο προκειμένου να συνεχίσει το πολιτιστικό του έργο. 

Απαντώντας ο Γιώργος Παντελή ανέφερε ότι οι χορηγίες προς το θέατρο παρουσιάζονται στον προϋπολογισμό, ως επαναλαμβανόμενη χορηγία, ενώ φέτος είχε περισσότερα έσοδα διότι του ανατέθηκαν αυξημένες εκδηλώσεις από το κράτος. 

Χορηγία με ερωτηματικά προς τον Εθνικό Άσσιας 

Εξάλλου, ο κ. Μιχαηλίδης εξέφρασε ερωτηματικά για την χορηγία προς το σωματείο Εθνικός Άσσιας, για ανέγερση κτιρίου στον Στρόβολο, στη Λευκωσία, λέγοντας ότι εγκρίθηκε χορηγία ύψους €170.000, ενώ καταβλήθηκε η πρώτη δόση ύψους €59.000, χωρίς ωστόσο το κράτος να διασφαλίσει ότι το σωματείο έχει τους οικονομικούς πόρους για να ολοκληρώσει την ανέγερση του κτιρίου, ενώ υπάρχει και επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που ζητά χορηγία επιπλέον €170.000. 

«Δεν δίνεις λεφτά για να υπάρχουν ατέλειωτα κτίσματα. Ανησυχούμε διότι το έργο προχώρησε μόνο σε ποσοστό 23%. Και το σωματείο δεν υποβάλλει ελεγμένες καταστάσεις που δημιουργεί πρόσθετες ανησυχίες για θέματα ξεπλύματος χρήματος και τα λοιπά», είπε ο κ. Μιχαηλίδης. 

Για το θέμα αυτό, ο ΓΔ του ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως η απόφαση στήριξης του σωματείου είχε ληφθεί το 1998, προσθέτοντας ότι όντως καταβλήθηκε το ήμισυ της χορηγίας, ενώ το σωματείο δεν προχώρησε στην υλοποίηση των δεσμεύσεών του. «Θα το εξετάσουμε περαιτέρω το θέμα», συμπλήρωσε. 

Πυρά για συμφωνία κράτους – ΟΠΑΠ 

Εξάλλου, ο Γενικός Ελεγκτής επέκρινε το κράτος με αφορμή την παραχώρηση κατά χάριν βοήθειας προς τον ΟΠΑΠ για κάλυψη μέρους της αγοράς μασκών, ενώ όπως είπε δεν εντοπίστηκε αίτημα για οικονομική βοήθεια. 

«Ο ΟΠΑΠ κάνει συνεισφορές με λεφτά του φορολογούμενου πολίτη», είπε και επέκρινε το κράτος για τη συμφωνία με τον ΟΠΑΠ, από τη οποία, όπως είπε, το κράτος χάνει €1 εκατ. το χρόνο. 

Όπως, είπε «παίρνουμε περίπου €10 εκατ. το χρόνο όταν ο κύκλος εργασιών του ΟΠΑΠ ήταν €40 εκατ., είπε, προσθέτοντας πως με την εισαγωγή του παιχνιδιού ΚΙΝΟ εκτόξευσε τα έσοδα στα €200 εκατ. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ: 

Stockwatch: «Άδειο» το Ταμείο Αλληλεγγύης για κουρεμένους 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον