Επιτροπή Εργασίας: Εργασιακό καθεστώς εκπαιδευτικών που εργοδοτούνται με αγορά υπηρεσιών

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 29/03/2022, συζήτησε το ακόλουθο θέμα:

Το εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών που εργοδοτούνται με αγορά υπηρεσιών από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας

Η Επιτροπή άρχισε τη συζήτηση του πιο πάνω θέματος, μέσω του οποίου εξετάστηκε το εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών που εργοδοτούνται με αγορά υπηρεσιών από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Την Επιτροπή απασχόλησε, μεταξύ άλλων, η κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των υπό αναφορά εκπαιδευτικών που εργάζονται με το καθεστώς του εργοδοτουμένου και, ειδικότερα, η ανάγκη εξωδικαστικής ρύθμισης του εν λόγω ζητήματος, για το οποίο εκκρεμούν νομικές διαδικασίες ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

Η συζήτηση του θέματος αποφασίστηκε όπως συνεχιστεί αρχές Μαΐου, ώστε να ελεγχθεί η  πρόοδος που ενδεχομένως να σημειωθεί σε σχέση με την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των εν λόγω εκπαιδευτικών, καθώς και να παρασχεθεί, για τον σκοπό αυτό, ο απαιτούμενος χρόνος στην εκτελεστική εξουσία να διεξαγάγει διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς.

«Είναι ένα θέμα που συζητείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής» σημείωσε ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου.

«Έχουμε καλέσει το Υπουργείο Εργασίας να ξεκαθαρίσει τη θέση του και να αναλάβει και το ίδιο τις ευθύνες του, γιατί δεν γίνεται το ίδιο να ελέγχει έναν ιδιώτη αν εργοδοτεί με τους σωστούς τρόπους και τους σωστούς όρους τους υπαλλήλους του, αλλά η ίδια η κυβέρνηση να έχει εργαζόμενους που δουλεύουν στα κτίρια της με ένα καθαρό, για εμάς, καθεστώς εργοδότη-εργοδοτούμενου, αλλά να αρνείται να τους καταβάλει κοινωνικές ασφαλίσεις και να τους αναγκάζει να καταβάλλουν οι ίδιοι ως αυτοτελώς εργαζόμενοι τις κοινωνικές ασφαλίσεις, με ό,τι συνεπακόλουθο για τα εργασιακά τους δικαιώματα θεωρείται αυτό», ανέφερε.

Όπως είπε, το Υπουργείο Παιδείας δεσμεύτηκε να ξεκινήσει διάλογο με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τις συντεχνίες που εκπροσωπούν αυτούς τους εργαζόμενους, «αλλά επειδή οι υποσχέσεις οι οποίες δόθηκαν τα τελευταία χρόνια ήταν πάρα πολλές και δεν έχει δοθεί λύση στο ζήτημα, παράλληλα με τα όσα θα συζητούνται σε οποιαδήποτε όργανα μεταξύ Υπουργείου και συνδικαλιστικών οργανώσεων, το θέμα θα ξανασυζητηθεί στην Επιτροπή Εργασίας και αυτό που θέλουμε εμείς είναι να δοθεί οριστική λύση μέχρι το καλοκαίρι, έτσι ώστε τον Σεπτέμβριο, με την έναρξη των προγραμμάτων αυτών, οι καθηγητές και οι δάσκαλοι αυτοί οι οποίοι εργοδοτούνται από το Υπουργείο Παιδείας, να εργοδοτούνται με καθεστώς μισθωτού».

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Σενέκης είπε ότι η συγκεκριμένη κατάσταση αποτελεί εξαιρετικά προβληματικό τρόπο εργοδότησης σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα, όπως είναι η Παιδεία.

«Θεωρούμε ότι πέραν των ανισοτήτων και της καταπάτησης θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων, που συνεπάγεται ο συγκεκριμένος τρόπος εργοδότησης, πλήττει ευθέως το κύρος και την αποστολή της δημόσιας Παιδείας. Καλούμε τα υπουργεία Παιδείας και Εργασίας να συμμορφωθούν άμεσα με τη σχετική απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου, η οποία αποτελεί καταπέλτη για την αναλγησία που επιδεικνύει η παρούσα κυβέρνηση και αφορά τη διαιώνιση από το 2013 μέχρι και σήμερα του μεσαιωνικού καθεστώτος της αγοράς εργασίας στην εκπαίδευση».

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ:

Stockwatch: Λύση για εκπαιδευτικούς αναζητεί η Επ. Εργασίας

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Νομικών

Αντισυνταγματικός ο έλεγχος σε Εισαγγελείς και Υπουργούς, είπε Γ. Σαββίδης στη Βουλή 

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 27/09/2023, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:  Ο περί της Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές (Τροποποιητικός) (Αρ. 1) Νόμος του 2022  Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η διασφάλιση

Παιδείας

Ένταση στην Επ. Παιδείας για το θέμα του σχολικού αθλητισμού, το 20% των μαθητών έχει δεχθεί μπούλινγκ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 27/09/2023, συζήτησε θέματα που αφορούν τον σχολικό αθλητισμό, την έκταση του προβλήματος του σχολικού εκφοβισμού και τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας σε σχέση με τους σχολικούς συνοδούς.  Ένταση στην Επ. Παιδείας για το θέμα του σχολικού αθλητισμού  Ένταση δημιουργήθηκε στην Επιτροπή