Επιτροπή Προσφύγων: Άρνηση βρετανικών βάσεων για έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας, κτηνοτροφικός κλήρος Κλαυδιών και προσφυγικές πολυκατοικίες

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

H Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων και Παθόντων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 29/03/2022, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα:

Η θυματοποίηση των προσφύγων εξαιτίας της άρνησης του διοικητή των βρετανικών βάσεων να προχωρήσει στη διαδικασία έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας

Η Επιτροπή άρχισε τη συζήτηση του πιο πάνω θέματος, μέσω του οποίου εξετάστηκε η θυματοποίηση των προσφύγων εξαιτίας της άρνησης του διοικητή των βρετανικών βάσεων να προχωρήσει στη διαδικασία έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας.

Η Επιτροπή ενημερώθηκε από την εκπρόσωπο του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας για την πορεία υλοποίησης της τιτλοποίησης οικιστικών μονάδων σε εκτοπισθέντες δικαιούχους που διαμένουν σε κυβερνητικά οικόπεδα αυτοστέγασης εντός περιοχών των βρετανικών βάσεων. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε η ίδια, για να προχωρήσει η διαδικασία αυτή εντός των βρετανικών βάσεων, χρειάζεται η έγγραφη συγκατάθεση του διοικητή των βρετανικών βάσεων, όπως γινόταν μέχρι και το 2017. Από το 2018 και μετά, με την αλλαγή στη διοίκηση των βρετανικών βάσεων, αυτό δε γίνεται κατορθωτό εξαιτίας της άρνησης του διοικητή να συγκατατεθεί στη συνέχιση διαμονής σε κατοικίες κληρονόμων των θανόντων ενοίκων τους.

Η Επικεφαλής Αξιωματικός στις περιοχές βάσης Ακρωτηρίου & Δεκέλειας Clare Simpson, σε επιστολή που απέστειλε στην Επιτροπή, αναφέρει τα ακόλουθα:

«Η διοίκηση των περιοχών κυρίαρχων βάσεων απορρίπτει την ιδέα ότι «αρνήθηκε» να προχωρήσει στην έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας ή ότι έχει «πέσει θύμα» οποιωνδήποτε μερών. Συναντήθηκα με εκπροσώπους του Υπουργείου Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας μόλις την περασμένη εβδομάδα για να συζητήσω θέματα σχετικά με την έκδοση τίτλων  ιδιοκτησίας σε δικαιούχους.

Η διοίκηση εμμένει στις προηγούμενες δεσμεύσεις της για τη χορήγηση τίτλων ιδιοκτησίας σε σχέση με τις «Ιδιοκτησίες Αυτοβοήθειας της Κυβέρνησης». Πράγματι, εδώ και πολλά χρόνια εκδίδει  τέτοιου είδους τίτλους ιδιοκτησίας σε επιλέξιμα πρόσωπα.  Ωστόσο, η πιο πρόσφατη παρτίδα αιτήσεων από το  Υπουργείο  Εσωτερικών ζήτησε να  εκδοθούν διάφορες τίτλοι ιδιοκτησίας  σε θανόντες.  Η διοίκηση εξετάζει τις διαθέσιμες επιλογές για να διασφαλίσει ότι οι εν λόγω επιχορηγήσεις είναι συμβατές με τα ισχύοντα νομικά πλαίσια.  Αυτό το έργο συνεχίζεται και έχει την πλήρη προσοχή μας.

Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε απευθείας με τις αρμόδιες αρχές του Υπουργείου Εσωτερικών της Δημοκρατίας για το σημαντικό αυτό  ζήτημα.»

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων και Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος, σημείωσε ότι ενώ το κτηματολόγιο έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες για έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας στις δύο κοινότητες από το 2018, η νέα διοίκηση των βάσεων καθυστερεί αδικαιολόγητα και χωρίς οποιαδήποτε νομική βάση να συναινέσει ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της τιτλοποίησης.

«Κατά την άποψη μας η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Το κτηματολόγιο έχει ουσιαστικά παγώσει την διαδικασία τιτλοποίησης στις δύο κοινότητες λόγω αυτής της κατάστασης και το πρόβλημα όσο πάει και μεγαλώνει. Μέσα από τα στοιχεία που μας έχει δώσει το κτηματολόγιο είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο πολιτικός διοικητής των βάσεων κάνει ασκήσεις επίδειξης κυριαρχίας, όπως έκανε λίγους μήνες πριν όταν απαγόρευσε την χρήση του γηπέδου της Άχνας από την Ομόνοια», ανέφερε.

«Για το λόγο αυτό, μετά την ενημέρωση που είχαμε από τους λειτουργούς του κτηματολογίου, αποφασίσαμε να συζητήσουμε εκ νέου το θέμα στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών, του Υπουργού Εξωτερικών και του Γενικού Εισαγγελέα», είπε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Σενέκης, σε δηλώσεις του για το θέμα είπε ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία, που δόθηκαν στην Επιτροπή, εκκρεμεί η εξουσιοδότηση από τον διοικητή των Βρετανικών Βάσεων για έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας σε 387 περιπτώσεις. Δυστυχώς, η συγκεκριμένη διαδικασία, δηλαδή της προηγούμενης εξουσιοδότησης από τον εκάστοτε διοικητή των Βρετανικών Βάσεων για τιτλοποίηση κρατικής γης, αποτελεί καταχρηστική επίδειξη κυριαρχίας, που ταλαιπωρεί και θυματοποιεί εκατοντάδες οικογένειες και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο υψηλότερο επίπεδο», πρόσθεσε.

Γι’ αυτό, συνέχισε ο κ. Σενέκης, «έχουμε αποφασίσει, ως Επιτροπή, να επανέλθουμε εντός 15 ημερών και να συζητήσουμε το ζήτημα στην παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών».

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου σε δηλώσεις του είπε ότι στο πλαίσιο της συζήτησης σήμερα για την εν γένει συμπεριφορά των Βρετανικών Βάσεων έναντι των προσφύγων και της ανάγκης αυτοστέγασης, διαπιστώθηκε ότι οι αγγλικές βάσεις χρησιμοποιούν έναν όρο, ο οποίος είναι και ξένος και προκαλεί ερωτηματικά: “Crown Land”, δηλαδή “γη του στέμματος”, την οποία υποστηρίζουν ότι υπάρχει στις Βρετανικές Βάσεις. “Αν αυτή είναι η πολιτική των Άγγλων ή αυτή είναι η θέση τους, αντιλαμβάνεστε ότι προκαλείται μείζον θέμα κυριαρχίας και θα πρέπει αμέσως η κυπριακή Βουλή αλλά και η Κυβέρνηση να αντιδράσουμε”, είπε.

Ο Βουλευτής ΔΗΠΑ – Συνεργασία, Μιχάλης Γιακουμή, ανέφερε ότι «εκκρεμεί  η εξουσιοδότηση από τον διοικητή των βρετανικών βάσεων για έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας για 387 περιπτώσεις. Δυστυχώς, η συγκεκριμένη διαδικασία εξουσιοδότησης  από τον εκάστοτε διοικητή των Βρετανικών Βάσεων για τιτλοποίηση κρατικής γης αποτελεί καταχρηστική επίδειξη κυριαρχίας εις βάρος των προσφύγων που διαμένουν στις εν λόγω περιοχές. Ως ΔΗΠΑ – Συνεργασία ζητούμε και θα πιέσουμε ώστε να προχωρήσουν οι εκδόσεις τίτλων ιδιοκτησίας», πρόσθεσε.

Η Επιτροπή αποφάσισε να επανεξετάσει το θέμα, πολύ σύντομα.

Η κατάργηση του ομαδικού κτηνοτροφικού κλήρου στα Κλαυδιά, στον οποίο μετέχουν περί τους είκοσι κτηνοτρόφους

Η Επιτροπή συνέχισε τη συζήτηση του πιο πάνω θέματος, μέσω του οποίου εξετάστηκε η κατάργηση του ομαδικού κτηνοτροφικού κλήρου στα Κλαυδιά, στον οποίο μετέχουν περί τους είκοσι κτηνοτρόφους.

Η Επιτροπή ενημερώθηκε από την εκπρόσωπο της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών ότι η εν λόγω υπηρεσία απέστειλε δύο επιστολές στο κοινοτικό συμβούλιο Κλαυδιών, ζητώντας στοιχεία για τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι κατέχουν και καλλιεργούν κλήρους στα Κλαυδιά, χωρίς να έχει μέχρι σήμερα λάβει σχετική απάντηση. Eκπρόσωπος των κτηνοτρόφων δήλωσε πως οι κτηνοτρόφοι θα συλλέξουν τάχιστα όλα τα απαιτούμενα στοιχεία, για να εγγράψουν συνεταιρισμό, έτσι ώστε απρόσκοπτα να συνεχίσουν να καλλιεργούν τους κλήρους που τους παραχώρησε η Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών στα Κλαυδιά.

Η Επιτροπή αποφάσισε να επανεξετάσει το θέμα, πολύ σύντομα.

Τα σοβαρά προβλήματα των προσφυγικών πολυκατοικιών στον συνοικισμό Χρυσοσπηλιώτισσας στη Δευτερά και η ανάγκη άμεσης επίλυσής τους

Η Επιτροπή άρχισε τη συζήτηση του πιο πάνω θέματος, μέσω του οποίου εξετάστηκαν τα σοβαρά προβλήματα των προσφυγικών πολυκατοικιών στον συνοικισμό Χρυσοσπηλιώτισσας στη Δευτερά και η ανάγκη άμεσης επίλυσής τους.

Η Επιτροπή εξέτασε τα χρόνια και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι που διαμένουν στις προσφυγικές πολυκατοικίες στον συνοικισμό Χρυσοσπηλιώτισσας στη Δευτερά. Στο πλαίσιο αυτό η εκπρόσωπος του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως δήλωσε ότι ανατέθηκε σε πολιτικό μηχανικό πριν από έναν χρόνο η ετοιμασία σχετικής μελέτης, στην οποία καταγράφηκαν και αξιολογήθηκαν τα προβλήματα που εντοπίστηκαν και εντός του έτους θα πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες επιδιορθώσεις. Πρόσθεσε επίσης ότι δεν υπάρχει απόφαση για αναδόμηση των πολυκατοικιών στον συνοικισμό Χρυσοσπηλιώτισσας στη Δευτερά.

Ο κ. Κέττηρος ανέφερε ότι «Η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Φτάσαμε στο σημείο να δείχνουμε βίντεο και εικόνες στην Επιτροπή για να αντιληφθούν όλοι οι αρμόδιοι την τραγικότητα», είπε.
«Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών μας ενημέρωσαν ότι ξεκίνησαν τις διαδικασίες προσφοροδότησης για συντήρηση πριν ένα χρόνο αλλά παρατηρούνται καθυστερήσεις. Υπολογίζουν ότι εντός τριών μηνών θα μπορούν να ξεκινήσουν εργασίες. Από δικής μας πλευράς μεταφέραμε στους αρμόδιους ότι η κατάσταση των πολυκατοικιών δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις όποιες καθυστερήσεις. Θα επιστρέψουμε στη συζήτηση του θέματος σε τρεις μήνες για να διαπιστώσουμε εάν πράγματι προχωρούν η όχι», κατέληξε.

Η Επιτροπή αποφάσισε να επανεξετάσει το θέμα, πολύ σύντομα.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα