Επιτροπή Εργασίας: Άδεια πατρότητας και προβλήματα με εργαζόμενους που επιλέγουν να μη συνταξιοδοτηθούν

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 18/01/2022, εξέτασε τα σχέδια νόμου που προνοούν:

  • Την επέκταση του χρονικού διαστήματος κατά τη διάρκεια του οποίου παρέχεται το δικαίωμα επιλογής της άδειας πατρότητας και κατ’ επέκταση του επιδόματος πατρότητας, με σκοπό την ενίσχυση της δυνατότητας αξιοποίησης αυτού από περισσότερες οικογένειες.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή συζήτησε το θέμα που αφορά:

  • Την ανάγκη εξεύρεσης τρόπου επίλυσης του προβλήματος που προκύπτει από τη διάκριση σε βάρος των εργαζομένων οι οποίοι δεν είναι δικαιούχοι επιδόματος ασθενείας και ανεργίας, λόγω του ότι επιλέγουν να μη συνταξιοδοτηθούν, εφόσον συμπληρώσουν το 63ο έτος της ηλικίας τους.

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου:

Ο περί Προστασίας της Πατρότητας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021

Σκοπός της παρούσας πρότασης νόμου είναι η ενίσχυση της δυνατότητας αξιοποίησης της άδειας πατρότητας , όποτε κριθεί αναγκαίο από τους γονείς, και η περαιτέρω διευκόλυνση της οικογένειας με τον ερχομό του παιδιού. Όπως συχνά παρατηρείτα,οι πατεράδες αποφεύγουν να αξιοποιήσουν την άδεια πατρότητας, ενδεχομένως για οικονομικούς λόγους, αφού το επίδομα πατρότητας περιορίζεται στο 72% του μέσου όρου των ασφαλιστέων αποδοχών τους και έτσι τα εισοδήματά τους υφίστανται σημαντική μείωση, σε μια περίοδο που οι οικονομικές ανάγκες της οικογένειας αυξάνονται. Ως εκ τούτου, προτείνεται η επέκταση του χρονικού διαστήματος κατά τη διάρκεια του οποίου παρέχεται το δικαίωμα επιλογής της άδειας πατρότητας και κατ’ επέκταση του επιδόματος πατρότητας, με σκοπό την ενίσχυση της δυνατότητας αξιοποίησης αυτού από περισσότερες οικογένειες.

Ο περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος του 2021

Σκοπός της παρούσας πρότασης νόμου είναι η ενίσχυση της δυνατότητας αξιοποίησης της άδειας πατρότητας, όποτε κριθεί αναγκαίο από τους γονείς, και η περαιτέρω διευκόλυνση της οικογένειας με τον ερχομό του παιδιού. Όπως συχνά παρατηρείται, οι πατέρες αποφεύγουν να αξιοποιήσουν την άδεια πατρότητας, κυρίως για οικονομικούς λόγους, αφού το επίδομα πατρότητας (όπως και το επίδομα μητρότητας) περιορίζεται στο 72% του μέσου όρου των ασφαλιστικών αποδοχών τους και έτσι τα εισοδήματά τους υφίστανται σημαντική μείωση, σε μια περίοδο που οι οικονομικές ανάγκες της οικογένειας αυξάνονται. Ως εκ τούτου, προτείνεται η επέκταση του χρονικού διαστήματος κατά τη διάρκεια του οποίου παρέχεται το δικαίωμα επιλογής της άδειας πατρότητας, και κατ’ επέκταση του επιδόματος πατρότητας , με σκοπό την ενίσχυση της δυνατότητας αξιοποίησης αυτού από περισσότερες οικογένειες.

Δηλώσεις:

Χρονική επέκταση του δικαιώματος αίτησης άδειας πατρότητας, συζήτησε η Επιτροπή Εργασίας της Βουλής

Συνεχίστηκε η συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, αναφορικά με πρόταση νόμου για επέκταση της περιόδου κατά την οποία δικαιούται ένας πατέρας να αιτηθεί την άδεια πατρότητας μετά την γέννηση του παιδιού του.

Σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή, ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου, ανέφερε ότι πρόθεση της Επιτροπής είναι να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση είτε με τη σύμφωνη γνώμη της Κυβέρνησης είτε όχι, ώστε να υπάρχει το δικαίωμα η άδεια πατρότητας να λαμβάνεται δύο εβδομάδες μετά τη λήξη της άδειας της μητέρας.

Σχετική πρόταση νόμου που κατατέθηκε από το ΑΚΕΛ επεκτείνει τη δυνατότητα να λαμβάνεται η άδεια πατρότητας στις 52 εβδομάδες.

Όπως είπε ο κ. Αποστόλου σήμερα ένας νέος πατέρας μπορεί να λαμβάνει αυτό το επίδομα εντός περιόδου 16 εβδομάδων μετά τη γέννηση του παιδιού και εξέφρασε τη θέση ότι θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα να την λαμβάνουν δύο εβδομάδες μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας, με στόχο την εξισορρόπηση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και τη στήριξη των νεαρών μητέρων όταν λήγει η άδεια μητρότητάς τους και θέλουν να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Ανέφερε επίσης ότι ζήτησαν από τη γραμματεία της Επιτροπής να τους πει τι ισχύει σε άλλες χώρες και από το Υπουργείο Εργασίας να τους δώσει τις τελικές θέσεις της Υπουργού Εργασίας. Πρόσθεσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα έχοντας ενώπιον τους τα στοιχεία αυτά, θα λάβουν και τις τελικές τους αποφάσεις.

Γραπτή δήλωση Άντρου Καυκαλιά, βουλευτή ΑΚΕΛ και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Συνεχίστηκε η συζήτηση των προτάσεων νόμου του ΑΚΕΛ που αφορούν στην επέκταση του χρονικού διαστήματος κατά τη διάρκεια του οποίου παρέχεται το δικαίωμα επιλογής της άδειας πατρότητας. Στόχος είναι ο πατέρας να δικαιούται, εφόσον το επιλέξει, να λάβει την άδεια και το επίδομα πατρότητας των δύο εβδμάδων που του αναλογεί, εντός 52 εβδομάδων, αντί εντός 16 που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Δυστυχώς, το Υπουργείο Εργασίας παρουσιάστηκε αρνητικό για τις προτάσεις νόμου επικαλούμενο λόγους αντισυνταγματικότητα, αφού οι προτάσεις που καταθέσαμε δυνητικά θα αυξήσουν τους δικαιούχους του σχετικού επιδόματος.

Για εμάς τα περί αντισυνταγματικότητας δεν ισχύουν. Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για προφάσεις από την κυβέρνηση, η οποία ίσως να βολεύεται από το γεγονός ότι μόλις ένας στους τρεις πατεράδες αξιοποιούν το δικαίωμα που τους παρέχει ο νόμος περί πατρότητας.

Να σημειώσουμε ότι το σύνολο των μελών της Επιτροπής βλέπει θετικά τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, ενδεχομένως με κάποιες διαφοροποιήσεις για περιορισμό της χρονικής περιόδου των 52 εβδομάδων. Ως ΑΚΕΛ δηλώσαμε την ετοιμότητα μας να συζητήσουμε το θέμα της χρονικής περιόδους σε μια προσπάθεια εξεύρεσης της χρυσής τομής, έχοντας πάντοτε στο επίκεντρο το παιδί και τις ανάγκες του.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, οπόταν θα έχουμε και την τελική τοποθέτηση του ΥΕΠΚΑ μετά και τις εισηγήσεις, αλλά και τις εκκλήσεις της Επιτροπής για αναθεώρηση της θέσης του όπως σήμερα εκφράστηκε.

Κατάφωρη αδικία σε βάρος των ασφαλισμένων στο ΤΚΑ που συμπληρώνουν το 63ο έτος της ηλικίας τους

Συζητήθηκε, επίσης, το θέμα που εγγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, μετά από πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ, για το πρόβλημα που προκύπτει από τη διάκριση σε βάρος των εργαζομένων, οι οποίοι δεν είναι δικαιούχοι επιδόματος ασθενείας και ανεργίας, λόγω του ότι επιλέγουν να μη συνταξιοδοτηθούν, εφόσον συμπληρώσουν το 63ο έτος της ηλικίας τους.

Τονίσαμε τον παραλογισμό που υπάρχει, αφού από τη μία τα άτομα αυτά τιμωρούνται με την επιβολή του πέναλτι ύψους 12% στη σύνταξη τους εάν επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους και από την άλλη, εάν επιλέξουν να συνεχίσουν να εργάζονται και μετά το 63ο έτος της ηλικίας τους, τους αποστερεί σημαντικά εργασιακά δικαιώματα, όπως το επίδομα ασθενείας και ανεργίας.

Το πρόβλημα οξύνθηκε με τη δραματική αύξηση τόσο των θετικών κρουσμάτων, όσο και των στενών επαφών κρουσμάτων λόγω της πανδημίας.

Τα μέλη της Επιτροπής συμφωνούν ότι πρόκειται για κατάφορη αδικία σε βάρος μερίδας εργαζομένων γι΄ αυτό και ζήτησαν από το ΥΕΠΚΑ να αναλάβει πρωτοβουλία για άμεση επίλυση του προβλήματος.

Στα πλαίσια της συνεδρίας τέθηκε και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πάρα πολλοί αυτοεργοδοτούμενοι, οι οποίοι νοσούν με Covid-19 ή είναι επαφές θετικών κρουσμάτων, αφού με βάση την ισχύουσα νομοθεσία δεν λαμβάνουν επίδομα ασθενείας για τις πρώτες 9 μέρες που μένουν στο σπίτι.

Εν αναμονή της θέσης της Υπουργού Εργασίας για τα όσα τέθηκαν, η συζήτηση θα συνεχιστεί σε επόμενη συνεδρία.

Πηγή δηλώσεων – ΚΥΠΕ

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ: 

Stockwatch: Επίδομα ασθενείας λόγω κορωνοϊού σε αυτοεργοδοτούμενους

Δείτε Περισσότερα

Οικονομικών

Επιφυλάξεις για καθολικές αυξήσεις 1,5% στο δημόσιο, στην τελική ευθεία οι προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 30/09/2024, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:  Ο περί της Αύξησης των Μισθών των Κρατικών Υπαλλήλων και των Συντάξεων των Συνταξιούχων, καθώς και της Αύξησης της Αντιμισθίας των Μελών των Επιτροπών Δημόσιας Υπηρεσίας και Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Νόμος του 2024  Η Επιτροπή εξέτασε το πιο

Άλλες ειδήσεις

Τα δώρα που έλαβαν ΠτΒ και βουλευτές

Στην ιστοσελίδα της Βουλής των Αντιπροσώπων αναρτήθηκαν τα δώρα και άλλες χαριστικές παροχές, τις οποίες έλαβαν η πρόεδρος του σώματος Αννίτα Δημητρίου και βουλευτές, στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους κατά την ΙΒ’ Βουλευτική περίοδο, που αφορά τη χρονική περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2023 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024. Σημειώνεται ότι πέραν από