Επιτροπή Ενέργειας: Προτάσεις νόμου για αυξημένες τραπεζικές χρεώσεις, μείωση εταιρικών επιβαρύνσεων και αυξήσεις στα λιμενικά τέλη

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 08/02/2022, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα:

1. Ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού για την αύξηση των τελών διαμετακόμισης των προϊόντων και οι επιπτώσεις της στο εμπόριο και στις επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Η Επιτροπή συνέχισε τη συζήτηση του πιο πάνω θέματος, στο πλαίσιο της οποίας ενημερώθηκε για τις προσπάθειες που καταβάλλονται, προκειμένου να αποφευχθεί η οικονομική επιβάρυνση των επιχειρήσεων και των καταναλωτών από τις εξαγγελθείσες αυξήσεις στα τέλη διαμετακόμισης στο Λιμάνι της Λεμεσού. Η επιτροπή αποφάσισε να παρακολουθεί την πορεία του θέματος και να επανέλθει στον κατάλληλο χρόνο.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννη, απηύθυνε έκκληση στους εμπλεκόμενους φορείς να καταλήξουν σύντομα σε μια λύση ώστε να μην επιβληθούν αυξήσεις στα τέλη του Λιμανιού Λεμεσού που θα έχουν μετρήσιμη συμβολή στον πληθωρισμό και θα πλήξουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Ανέφερε ότι η Επιτροπή βρίσκεται στη διάθεσή τους ώστε να βοηθήσει με στόχο να μην επιβληθούν αυτές οι αυξήσεις που θα μετακυλήσουν στους καταναλωτές.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα δήλωσε ότι η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για την αποκρατικοποίηση των εμπορικών δραστηριοτήτων του Λιμανιού Λεμεσού ημερομηνία 5/4/17 είναι καταπέλτης με στοιχεία και λεπτομέρειες για τις σκανδαλώδεις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν μέχρι την υπογραφή των συμβάσεων.

Είπε ότι θεωρεί ως απαράδεκτο το γεγονός ότι η Βουλή, εδώ και τέσσερα χρόνια αναμένει από το Γενικό Εισαγγελέα την εξέταση της έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για να δουν αν υπάρχουν ποινικές ή άλλες ευθύνες, όπως του είχε ζητήσει η Επιτροπή Ελέγχου τον Μάη του 2018. Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ αναμένει να δει την απάντηση του Γενικού Εισαγγελέα στην σχετική επιστολή που του απέστειλε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου πριν 15 μέρες.

Επανέλαβε ότι αυτό που έγινε με το ξεπούλημα του λιμανιού Λεμεσού, είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο για το οποίο οι ευθύνες της Κυβέρνησης είναι βαρύτατες.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ:

Stockwatch: Χωρίς λύση για τις ταρίφες το λιμάνι

2. Ο ρόλος, οι αρμοδιότητες και οι δράσεις των εμπορικών ακολούθων, η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους και η ενδεχόμενη ανάγκη για τοποθέτηση εμπορικών ακολούθων σε άλλες χώρες

Η Επιτροπή άρχισε τη συζήτηση του θέματος, εστιάζοντας στη δυνατότητα αξιοποίησης εργοδοτουμένων αορίστου χρόνου σε καθήκοντα πέραν της αρχικής σύμβασης. Οι εκπρόσωποι της εκτελεστικής εξουσίας ενημέρωσαν τα μέλη της Επιτροπής για τη δράση των εμπορικών κέντρων που λειτουργούν σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, καθώς και για το  καθεστώς απασχόλησης των εργοδοτουμένων σε αυτά.  Η Επιτροπή, αφού ζήτησε από τους παρευρισκόμενους υπηρεσιακούς παράγοντες την εκπόνηση σχετικής μελέτης αναφορικά με την αξιολόγηση της δράσης των εμπορικών ακολούθων καθώς και την ετοιμασία ενός πλάνου εκσυγχρονισμού της λειτουργίας των εμπορικών κέντρων που διατηρεί η Δημοκρατία στο εξωτερικό, αποφάσισε να συνεχίσει τη συζήτηση του θέματος σε κατάλληλο χρόνο.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

3. Ο περί Εταιρειών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022

Η Επιτροπή άρχισε τη συζήτηση της πιο πάνω πρότασης νόμου, σκοπός της οποίας  είναι η τροποποίηση του περί Εταιρειών Νόμου, ώστε να μειωθεί από πεντακόσια ευρώ (€500) σε εκατόν πενήντα ευρώ (€150) το ανώτατο όριο της συνολικής χρηματικής επιβάρυνσης που μπορεί να επιβληθεί σε εταιρεία που παραλείπει να παραδώσει ετήσια έκθεσή της στον Έφορο Εταιρειών εντός της προβλεπόμενης χρονικής προθεσμίας. Στο πλαίσιο της συζήτησης, οι εισηγητές του θέματος επισήμαναν την αδυναμία καταβολής των επιβαλλόμενων χρηματικών επιβαρύνσεων από μικρομεσαίες εταιρείες εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας που έχει επιφέρει η πανδημία του COVID-19. Οι εκπρόσωποι της εκτελεστικής εξουσίας που παρευρέθηκαν στη συνεδρία της Επιτροπής εξέφρασαν επιφυλάξεις όσον αφορά την προτεινόμενη ρύθμιση.

Διαφωνία με την πρόταση νόμου εξέφρασε εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών στην Επιτροπή αναφέροντας ότι η πρόταση αποτελεί αντικίνητρο για να συμμορφωθούν κάποιες εταιρείες και ενδεχομένως να δημιουργείται κίνδυνος για την εικόνα της Κυπριακής Δημοκρατίας στις αξιολογήσεις Global Forum του ΟΟΣΑ που σχετίζεται με θέματα φορολογικής διαφάνειας.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου σημείωσε ότι με την αύξηση του χρηματικού προστίμου το 2015 έχει αυξηθεί και το ποσοστό συμμόρφωσης των εταιρειών ως προς την καταχώρηση των ετήσιων εκθέσεων κι ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία είχε χαρακτηριστεί αρχικά ως μη συμμορφούμενη το 2015 είχε ποσοστό συμμόρφωσης 53% και το 2020 63%. Ανέφερε ακόμα ότι από 110.536 εταιρειών που όφειλαν να καταχωρίσουν ετήσια έκθεση για το έτος 2021 συμμορφώθηκαν μόλις οι 48.217. Ανέφερε ακόμα ότι η πλειοψηφία των εταιρειών που κατέβαλε εκπρόθεσμα τις εκθέσεις, καταβάλει πρόστιμο κάτω από 150 ευρώ, αφού δίνεται περιθώριο έξι μηνών στις εταιρείες και μετά αυξάνεται η χρηματική επιβάρυνση.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής ανέφερε ότι λόγω του COVID τα λογιστικά γραφεία έχουν αποσυντονιστεί και ζητείται η κατανόηση του κράτος σε αυτή τη δύσκολη περίοδο ώστε να τους δοθεί μια ανάσα χρόνου για να συμμορφωθούν με τον νόμου. Ανέφερε ότι το υψηλότερο πρόστιμο θα μπορούσε να επανέλθει μετά το τέλος της πανδημίας. Και εκπρόσωπος της ΟΕΒ ανέφερε ότι η μείωση του προστίμου είναι επιβεβλημένη.

Ο  Γενικός Διευθυντής του ΣΕΛΚ, Κυριάκος Ιορδάνου εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει περιθώριο να κρατήσουμε την επιβολή ποινής αλλά και να υπάρξει μια χαλάρωση για τις περιπτώσεις που είναι γνήσιες, ενώ ανέφερε ότι σε πολλές περιπτώσεις τα 500 ευρώ πολύ υψηλό και μη αναλογικό πρόστιμο.

Ο Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ, Κυριάκος Μουστάκας, τάχθηκε υπέρ της πρότασης νόμου αναφέροντας ότι είναι πολύ σοβαρό το ποσό που μπαίνει και πολλές από τις μικρές εταιρείες στελεχώνονται από 2 άτομα.

Η Επιτροπή θα επανεξετάσει το θέμα σε δύο με τρεις εβδομάδες.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ:

Stockwatch: Πέραν του 50% εταιρειών χωρίς ετήσιες εκθέσεις

4. Ο περί της Προστασίας του Ανταγωνισμού Νόμος του 2021

Η Επιτροπή συζήτησε εκ νέου το πιο πάνω νομοσχέδιο κατόπιν απόφασης της ολομέλειας του σώματος για αναβολή της ψήφισής του.  Στο πλαίσιο αυτό, αφού προέβη σε επανεξέταση του νομοσχεδίου και διαβούλευση σε σχέση με επιπρόσθετες τροπολογίες που υποβλήθηκαν, αποφάσισε να παραπέμψει το νομοσχέδιο στην ολομέλεια.

5. Ο περί Προϋπολογισμού του Κυπριακού Οργανισμού Σήμανσης Αντικειμένων από Πολύτιμα Μέταλλα του 2022 Νόμος του 2022

6. Ο περί της Παροχής και Χρήσης Υπηρεσιών Πληρωμών και Πρόσβασης στα Συστήματα Πληρωμών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021

7. Ο περί Βεβαιώσεως και Εισπράξεως Φόρων (Τροποποιητικός) (Αρ. 6) Νόμος του 2021

Η Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει τα πιο πάνω σχέδια νόμου, σε σχέση με τα οποία δεν υποβλήθηκαν τροπολογίες, στην Oλομέλεια.

8. Αυξημένες τραπεζικές χρεώσεις

Κοινές προτάσεις νόμου για το θέμα των αυξημένων τραπεζικών χρεώσεων και την προστασία των καταναλωτών ετοιμάζει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Παράλληλα θα συνεχιστεί η συζήτηση για το θέμα της προστασίας από τις καταχρηστικές ρήτρες και των πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Οι προτάσεις φαίνεται να εστιάζονται στη διεύρυνση της δυνατότητας καταναλωτών και μικρών επιχειρήσεων να διατηρούν Λογαριασμό Πληρωμών με Βασικά Χαρακτηριστικά (ΛΠΒΧ), που τους επιτρέπει να απολαμβάνουν σταθερά χαμηλότερες χρεώσεις.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννη, ύστερα από συζήτηση μεταξύ των μελών της Επιτροπής για το θέμα,  η Επιτροπή θα προχωρήσει με κοινές προτάσεις νόμου για τα συγκριτικά τέλη των τραπεζών αλλά και για την νομοθεσία για προστασία του καταναλωτή, ώστε η Κύπρος να εναρμονιστεί και με τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες στο θέμα.

Σημείωσε ότι «πάντοτε όταν και εφόσον εναρμονιζόμαστε στη συγκεκριμένη κυρίως θεματική απλώς παίρνουμε αυτά τα οποία μας αρέσουν ή αυτά τα οποία μπορούμε να δημιουργήσουμε επιχείρημα ότι εναρμονιστήκαμε». Πρόσθεσε ότι δεν σέβεται τον βαθμό εναρμόνισης όσον αφορά  την προστασία του καταναλωτή και τα τραπεζικά τέλη.

Ανέφερε επίσης ότι τα μέλη της Επιτροπής μελέτησαν σε βάθος όλες τις σχετικές νομοθεσίες με σκοπό να δώσουν απαντήσεις στις επιχειρήσεις και στα δεινά που συσσωρεύονται στους καταναλωτές που είναι θύματα αυτής της αθέμιτης, όπως την χαρακτήρισε, πρακτικής από πλευράς των τραπεζών. Πρόσθεσε ότι τόσο ο νόμος που έχει να κάνει με την προστασία του καταναλωτή θα πρέπει να τύχει αλλαγών, όσο και ο νόμος των συγκριτικών τελών ώστε να οδηγηθούν σε μια δικαιότερη τιμολόγηση και συμπεριφορά από πλευράς των τραπεζών.

Είπε επίσης ότι άλλες συζητήσεις που γίνονται για τις καταχρηστικές ρήτρες θα παραμείνουν ως κεφάλαιο ξεχωριστής συζήτησης στη βάση της νομοθεσίας του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, ώστε να καλύψουν και τις μικρές επιχειρήσεις. Εξέφρασε απογοήτευση αφού, μέχρι στιγμής δεν υπήρξε ανταπόκριση από την εκτελεστική εξουσία, τους εμπλεκόμενους Επιτρόπους ή άλλους εμπλεκομένους για το θέμα και είπε ότι το θέμα θα επανέλθει για να αλλάξει το κείμενο ώστε να συμπεριληφθούν και οι μικρές επιχειρήσεις.

Διαβεβαίωσε ότι στο τέλος θα κερδίσει το δίκαιο και όχι η προσέγγιση ότι στο θα ξεχαστεί το θέμα από τους Βουλευτές χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε ότι στη σημερινή συνεδρία αποφασίστηκε όπως στη βάση των προτάσεων νόμου του ΑΚΕΛ, αλλά και των εισηγήσεων του Προέδρου και των άλλων μελών της Επιτροπής, ετοιμαστεί από τις υπηρεσίες της Βουλής το συντομότερο δυνατό πρόταση νόμου εκ μέρους της Επιτροπής Εμπορίου.

Υπενθύμισε ότι η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ έχει ως στόχο τη διεύρυνση του πεδίου προστασίας των καταναλωτών, με την επέκταση του ορισμού του καταναλωτή και πέραν των φυσικών προσώπων και συγκεκριμένα στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες θα μπορούν να διατηρούν ΛΠΒΧ, σε πέραν του ενός πιστωτικών ιδρυμάτων.

«Με την πρότασή μας, ουσιαστικά προσπαθούμε να κάνουμε αυτό που θα έπρεπε η Κυβέρνηση να κάνει, δηλαδή να επεκτείνει το πεδίο προστασίας τω πολιτών», είπε.

Σημείωσε επίσης ότι ακόμα αναμένουν την υλοποίηση της γραπτής δέσμευσης της Κυβέρνησης για κατάθεση νομοσχεδίου για συμπερίληψη και των πολύ μικρών επιχειρήσεων στον ορισμό του καταναλωτή, για προστασία από τις καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών, από τον περασμένο Μάριο που ψηφίστηκε η εναρμονιστική νομοθεσία.

Παράλληλα επέκρινε το γεγονός ότι παρά τις κατ’ επανάληψη εκκλήσεις της Επιτροπής Εμπορίου προς Ελληνική Τράπεζα και Τράπεζα Κύπρου να αναστείλουν τις αυξήσεις στις χρεώσεις μέχρι να βρεθεί μια λύση, αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει. Ανέφερε ακόμα ότι μέχρι σήμερα δεν έλαβαν απαντήσεις για θέματα που αφορούν την τιμή της αγορά βιβλιαρίων επιταγών και τις καταγγελίες καταναλωτών σχετικά με τις πρακτικές του τραπεζών για τους ΛΠΒΧ.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ:

Stockwatch: Απαντούν με πρόταση νόμου στις χρεώσεις τραπεζών

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Ψήφιση του πλαισίου για «πόθεν έσχες» εντός Μαΐου επιδιώκει η Επ. Θεσμών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 29/04/2024, εξέτασε τις ακόλουθες προτάσεις νόμου: Ο περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021 Ο περί Ορισμένων Δημόσια Εκτεθειμένων Προσώπων και Ορισμένων Αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση

Nomopress

Συμμετοχική δημοκρατία, Ευρωπαϊκή Ένωση και νεολαία

Η τρίτη έκδοση του Nomopress είναι γεγονός. Ενημερωθείτε για τη συμμετοχική δημοκρατία, τη σημασία των ευρωεκλογών για την Κύπρο, τον ρόλο των νέων τεχνολογιών στην ενίσχυση της διακυβέρνησης, τα 20 χρόνια πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), την ιδέα ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού, το μεταναστευτικό, τον πρωτογενή τομέα στην