Επιτροπή Ελέγχου: Νέα συμφωνία μίσθωσης για το ακίνητο στη Λευκωσία θα επιδιώξει το ΔΣ του ΙΚΥ

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 18/05/2023, εξέτασε το θέμα των δωρεών προς το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου (ΙΚΥΚ). 

Νέα συμφωνία μίσθωσης για το ακίνητο στη Λευκωσία θα επιδιώξει το ΔΣ του ΙΚΥ

Την επίτευξη νέας συμφωνίας για την ενοικίαση του ακινήτου του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) που μισθώθηκε σε δικηγορικό γραφείο στη Λευκωσία, θα επιδιώξει το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) του Ιδρύματος, με πρωτοβουλία του Προέδρου, Γιώργου Σκαλιά. Αυτή, εξάλλου, ήταν και η προτροπή της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, η οποία εξέτασε για δεύτερη φορά τα ζητήματα που ανακύπτουν σχετικά με το συμβόλαιο για τη μίσθωση διώροφου ακινήτου του ΙΚΥ, έναντι ενοικίου ύψους €500.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαχαρίας Κουλίας, ανέφερε σε δηλώσεις του στη Βουλή ότι το θέμα θα παραμείνει στην ατζέντα της Επιτροπής Ελέγχου μέχρι να εξευρεθεί μία λύση, η οποία θα αποκαθιστά τη ροή εσόδων στο Ίδρυμα. Σημείωσε, επίσης, ότι ένα λογικό ενοίκιο για ένα τέτοιο ακίνητο, θα έπρεπε να ήταν τουλάχιστον €2.000. Ο Πρόεδρος του ΔΣ, Γιώργος Σκαλιάς, ανέφερε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για μία συνάντηση με τους ενοικιαστές, υπογραμμίζοντας ότι το ισχύον συμβόλαιο θα πρέπει οπωσδήποτε να καταργηθεί. 

Όπως ανέφεραν μέλη της Επιτροπής σε δηλώσεις τους μετά τη συνεδρίαση, κατά τη σημερινή εξέταση του θέματος προέκυψε ότι μέλος του προηγούμενου Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΚΥ, το οποίο συνδέεται με το δικηγορικό γραφείο που έχει ενοικιάσει το ακίνητο, συμμετείχε και ψήφισε για τη λήψη της απόφασης για μίσθωση του ακινήτου, αντίθετα με ό,τι γνώριζε μέχρι τώρα η Επιτροπή. Οι Βουλευτές επεσήμαναν, ακόμα, ότι το συμβόλαιο μίσθωσης εξασφαλίζει έως και δικαίωμα υπενοικίασης στον μισθωτή, ενώ διαπιστώθηκε και προνομιακή μεταχείριση προς την προσφορά που υποβλήθηκε από το δικηγορικό γραφείο. 

Επιπρόσθετα, από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση φαίνεται να προκύπτουν και θέματα που θα εξεταστούν από το Τμήμα Φορολογίας, καθώς ο μισθωτής φέρεται να είχε υπενοικιάσει το ακίνητο, χωρίς να έχει προσκομίσει το σχετικό ενοικιαστήριο έγγραφο. Ακόμα, οι Βουλευτές ανέφεραν ότι το δικηγορικό γραφείο δεν έχει προσκομίσει ούτε αποδεικτικά για το κόστος εργασιών ανακαίνισης που αναφέρεται ότι έγιναν στο κτίριο, ενώ τέθηκαν και ζητήματα που αφορούν παραμέτρους ασφάλειας της εκτέλεσης των εργασιών της ανακαίνισης.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο Πρόεδρος του ΔΣ ΙΚΥ, Γιώργος Σκαλιάς, ανέφερε ότι σήμερα έγινε μία «γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση» που φώτισε αρκετά σημεία της υπόθεσης. Σημείωσε, δε, ότι το ΔΣ προσβλέπει σε μία θετική για το δημόσιο συμφέρον κατάληξη το συντομότερο δυνατό, επισημαίνοντας ότι από τα ενοίκια που εισπράττει το ΙΚΥ, μπορεί στη συνέχεια να παραχωρεί υποτροφίες σε παιδιά. «Δεν περιποιεί τιμή για κανένα να συζητούμε τέτοια πράγματα και προσωπικά θεωρώ ότι είναι αποτρεπτικό για υποψήφιους δωρητές να ακούν ότι γίνονται τέτοια πράγματα», πρόσθεσε. 

Πρόθεση είναι, όπως είπε, να προκύψει όσο το δυνατόν πιο σύντομα ένα φυσιολογικό συμβόλαιο με ένα φυσιολογικό ενοίκιο, εξηγώντας ότι «δεν είναι στόχος μας ούτε να διασύρουμε κάποιον, ούτε να εκθέσουμε κανένα, αλλά στόχος μας είναι να υπερασπιστούμε την τιμή που μας έκανε του Υπουργικό Συμβούλιο να μας διορίσει σε αυτή τη θέση». 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει πρόθεση για συνάντηση με τους ενοικιαστές, απάντησε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για να καλέσει συνάντηση με ενοικιαστές, ευελπιστώντας, αν υπάρξει εκ μέρους τους μία θετική αντιμετώπιση των ανησυχιών μας, να καταλήξουμε σε μια συναπόφαση. «Για εμάς είναι απαράβατος όρος, είναι ότι το ισχύον συμβόλαιο να καταργηθεί», κατέληξε. 

Η εξεύρεση λύσης στο θέμα το συντομότερο δυνατό, είναι και επιθυμία της Επιτροπής Ελέγχου, όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαχαρίας Κουλίας. Σημείωσε, δε, ότι το θέμα θα παραμείνει ενώπιον της Επιτροπής  «μέχρι να βρεθεί δίκαιη και λογική λύση», όπως είπε χαρακτηριστικά, σε ένδειξη σεβασμού στη μνήμη της δωρήτριας, που δώρισε το οίκημα για να χρησιμοποιείται το εισόδημα επ’ ωφελεία άριστων και άπορων παιδιών. 

Ο κ. Κουλίας ανέφερε ακόμα ότι σκοπός ήταν στη σημερινή συνεδρίαση να συμμετέχουν και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΚΥ που είχε προχωρήσει στην απόφαση για τη μίσθωση του ακινήτου, αν και κάποια από αυτά δεν παρουσιάστηκαν σήμερα. Γι’ αυτό και σε επόμενη συνεδρίαση θα επιδιώξει η Επιτροπή να συμμετέχουν όλα τα μέλη του προηγούμενου ΔΣ να έρθουν να δώσουν τη θέση τους. «Έχει εισηγηθεί η Επιτροπή προς τα δύο μέρη να βρουν μία σωστή λύση επ’ ωφελεία των απόρων και άριστων παιδιών», σημείωσε ο κ. Κουλίας, προσθέτοντας ότι «το ενοίκιο των 500 ευρώ που πληρώνεται σήμερα, είναι άκρως απαράδεκτο», ενώ εξέφρασε την άποψη ότι θα ήταν λογικό ένα ενοίκιο τουλάχιστον στις 2.000 ευρώ. 

«Θα έχουν τον χρόνο μέχρι την επόμενη συνεδρίαση να έρθουν να πουν στην Επιτροπή ότι βρέθηκε μία λύση, για να μην προχωρήσουμε στη λήψη άλλων μέτρων, τα οποία δε θα είναι ευχάριστα για κανένα», υπογράμμισε ο κ. Κουλίας, προσθέτοντας ότι «αυτό που έγινε μας προσβάλλει και ως κράτος και ως θεσμούς και είναι αχαρακτήριστο». 

Ερωτηθείς κατά πόσο η Επιτροπή θα επιδιώξει να διερευνηθούν ποινικές ή άλλες ευθύνες, ο κ. Κουλίας είπε ότι δε θέλει να επεκταθεί επί του θέματος, σημείωσε όμως ότι, όσες υποχρεώσεις έχει η Επιτροπή, αν δεν βρεθεί λύση, θα προχωρήσουν, προσθέτοντας ότι ενδέχεται να οδηγήσει το θέμα και μέχρι την Ολομέλεια της Βουλής. Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο ο Γενικός Ελεγκτής θα ασχοληθεί με το θέμα, είπε ότι είναι «το δεξί χέρι» της Επιτροπής. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ανέφερε ότι κατά τη συνεδρίαση αναδείχθηκαν και άλλες πτυχές της υπόθεσης. Είπε ότι από τη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή, προέκυψε από τα πρακτικά του προηγούμενου Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΚΥ ότι μέλος του, το οποίο είχε συγγενική σχέση με το δικηγορικό γραφείο που ενοικίασε το ακίνητο, παρευρισκόταν και ψήφισε για τη λήψη της απόφασης, ενώ αρχικά είχε λεχθεί ότι κάτι τέτοιο δεν ίσχυε. 

«Έχει ξεκαθαρίσει και ο Γενικός Εισαγγελέας ότι η συμφωνία είναι ετεροβαρής προς όφελος του ενοικιαστή», σημείωσε ο κ. Ορφανίδης και πρόσθεσε ότι «είναι, πράγματι, ένα πολύ πρωτότυπο συμβόλαιο, που έχουν δοθεί όλα τα δικαιώματα στον ενοικιαστή, ο οποίος ήταν ο νομικός σύμβουλος του Ιδρύματος». Εξήγησε ότι το συμβόλαιο δίνει το δικαίωμα να έχει για πάντα το συγκεκριμένο κτίριο προς ενοικίαση ο ίδιος ο μισθωτής, καθώς και ότι έχει μπει όρος που του παραχωρεί το δικαίωμα να υπενοικιάζει. 

Συνέχισε λέγοντας ότι για την εκτίμηση των επιδιορθώσεων, που λέει ότι έχει κάνει ο ενοικιαστής, δεν υπάρχει καμία απόδειξη. Όπως είπε, οι όποιες επιδιορθώσεις τυχόν έγιναν, φαίνεται να ήταν στο πλαίσιο εξόφλησης οφειλών από τους τεχνίτες ή εργολάβους που τις ανέλαβαν, προς το δικηγορικό γραφείο. «Αυτό είναι παράνομο και όφειλε να το γνωρίζει το ΙΚΥ», είπε ο κ. Ορφανίδης, εκφράζοντας την έκπληξή του για τον τρόπο λήψης των αποφάσεων. Σημείωσε ότι ακούστηκαν αρκετά στην Επιτροπή και ότι το θέμα θα την απασχολήσει ξανά, καταλήγοντας ότι «δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από το να οδηγηθεί η όλη υπόθεση στην αστυνομία». 

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης, ανέφερε στις δηλώσεις του ότι όσο συνεχίζεται η συζήτηση γύρω από την υπόθεση, τόσο ανοίγουν καινούρια θέματα. Σημείωσε ότι, στην παρουσία μελών του ΔΣ που πήρε την απόφαση για μίσθωση του ακινήτου, ο νυν Πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος παρέδωσε φάκελο με σημαντικές πληροφορίες. 

Εξήγησε ότι δεν τίθεται μόνο θέμα χαριστικής ή ετεροβαρούς μεταχείρισης στην περίπτωση του εν λόγω ακινήτου, αλλά και ότι «το συμβόλαιο αυτό φαίνεται να έχει δώσει ειδική μεταχείριση στην δικηγορική εταιρεία». Μέσα από τα πρακτικά, είπε ο κ. Παπαδούρης, φαίνεται ότι απορρίφθηκαν όλες οι άλλες προσφορές από εταιρείες ή φυσικά πρόσωπα, με κύριο λόγο απόρριψης την πιθανή αλλαγή χρήσης του ακινήτου. «Το ακίνητο τελικά που ενοικιάστηκε στο νομικό σύμβουλο του Ιδρύματος, ενοικιάστηκε και με αλλαγή χρήσης» σημείωσε ο κ. Παπαδούρης, εξηγώντας ότι η διώροφη κατοικία χρησιμοποιείται από τον μισθωτή ως δικηγορικό γραφείο. 

Όσον αφορά τις εργασίες ανακαίνισης του κτιρίου, ο κ. Παπαδούρης ανάφερε ότι δε φαίνεται να έχουν γίνει αυτές από κανένα από αυτούς που είχαν δώσει προσφορές για τις εργασίες και ότι φαίνεται η ανακαίνιση να έχει γίνει με συμψηφισμό οφειλών προς το δικηγορικό γραφείο. «Προκύπτει το ερώτημα που είναι τα τιμολόγια, που είναι η άδεια αυτού που έχει κάνει την ανακαίνιση, η υπεύθυνη δήλωση ευθύνης του επιβλέποντα μηχανικού», σημείωσε ο κ. Παπαδούρης. 

Ανέφερε, ακόμα, ότι σε επιστολή του 2014, επισημαίνεται ότι υπήρξε καθυστέρηση της ανακαίνισης, επειδή διαπιστώθηκε ότι απουσιάζουν τρεις κολώνες από την ανώγειο κατοικία. Ο κ. Παπαδούρης επεσήμανε ότι κανείς δε συγκινήθηκε από αυτό και αναρωτήθηκε γιατί δεν υπήρξε εμπλοκή και από το Τμήμα Δημοσίων Έργων. «Για ένα κτίριο ή για ένα κτίριο από το οποίο επωφελείται το κράτος, πρέπει να υπάρχουν μελέτες, αλλιώς φέρεις και την ανάλογη ευθύνη», είπε. 

Συνέχισε λέγοντας ότι το δικηγορικό γραφείο υπενοικίασε ένα από τα δύο ακίνητα σε μέτοχο της εταιρείας, χωρίς όμως να εμφανίσει πουθενά το ενοικιαστήριο έγγραφο και θα εξεταστεί θέμα εναντίον του, καθώς ελλείψει εγγράφου σημαίνει ότι δεν καταβάλλεται η έκτακτη αμυντική εισφορά και η εισφορά στο ΓεΣΥ, όπως εξήγησε ο κ. Παπαδούρης. Πρόσθεσε, δε, ότι το Τμήμα Φορολογίας έχει ξεκινήσει διαδικασίες για υπόθεση φοροδιαφυγής, σημειώνοντας ότι υπήρχε εισόδημα από την υπενοικίαση, το οποίο δεν δηλωνόταν. 

«Με λύση διαπιστώσαμε ότι όταν χειρίζεσαι περιουσία που δεν είναι δική σου, αλλά κρατική, στο τέλος της ημέρας δεν δίνεται η δέουσα σημασία, για να εξασφαλίζονται τα εισοδήματα προς το κράτος», είπε τέλος ο κ. Παπαδούρης, κάνοντας λόγο για «εγκληματική διαχείριση του ακινήτου». Κατέληξε ότι στόχος είναι να επιτευχθεί ένα νέο ενοικιαστήριο έγγραφο «που δε θα περιέχει αυτούς τους απαράδεκτους όρους που κάποιοι κάποτε συμφώνησαν», υπογράμμισε, όμως, ότι μια τέτοια εξέλιξη «δεν αφαιρεί τις όποιες ευθύνες, ποινικές ή αστικές, που μπορεί να προκύψουν». 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Μεταφορών

Το εργοτάξιο Α φάσης δρόμου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, επισκέφθηκε η Επιτροπή Μεταφορών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στις 12/04/2024, πραγματοποίησε επίσκεψη στην υπέργεια διάβαση επί της Λεωφόρου Τάσσου Παπαδόπουλου παρά τω Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου, στην οδική συμβολή «Βιοφώς» στον Δυτικό παρακαμπτήριο δρόμου Πάφου, στη «Διπλαρκάτζια» στον Δήμο Πάφου, στον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς παρά την κοινότητα Καλλέπεια και στα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Αργάκας για ενημέρωση σχετικά

Αποφάσεις Ολομέλειας

Παραμένει στα €300 το εξώδικο για στάθμευση σε ΑμεΑ, στην επαρχία που διαπράχθηκε θα εκδικάζεται αδίκημα

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/04/2024, καταψήφισε την αύξηση του εξώδικου προστίμου που προβλέπεται για το αδίκημα της στάθμευσης οχήματος σε χώρους για άτομα με αναπηρίες και υπερψήφισε νόμο σύμφωνα με τον οποίο ποινική υπόθεση θα εκδικάζεται μόνο από το δικαστήριο της επαρχίας στην οποία διαπράχθηκε το αδίκημα. Αναλυτικά τα