Επιτροπή Ελέγχου: Εξέταση ετήσιας έκθεσης Γενικού Ελεγκτή για το ΡΙΚ

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

H Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 24/02/2022, εξέτασε το ακόλουθο θέμα:

1. Ετήσια Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το Έτος 2020 [Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) – Ειδική Έκθεση για το έτος που έληξε στις 31.12.2019 (περιλαμβανομένων θεμάτων που προέκυψαν και εξετάστηκαν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021) – Ειδική Έκθεση 24.1.2022 (ΡΙΚ/01/2022)]

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη χρηματοοικονομική κατάσταση του Ιδρύματος κατά την 31η Δεκεμβρίου 2019, σύμφωνα με την οποία το σύνολο των υποχρεώσεών του υπερέβαινε το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων, ενώ η ικανότητά του να συνεχίζει τις δραστηριότητές του φαίνεται να στηρίζεται στη νομική υποχρέωση που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία για κάλυψη οποιουδήποτε ελλείμματος παρουσιάζεται στον εγκεκριμένο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων ετήσιο προϋπολογισμό του, στη συνέχιση της παροχής κρατικής χορηγίας, καθώς και στη μη υποχρέωσή του για άμεση καταβολή των οφειλών του προς τα Ταμεία Συντάξεων του προσωπικού του.

Περαιτέρω, όπως αναφέρθηκε, παρά τις συστάσεις μελέτης για τον στρατηγικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΡΙΚ που δεικνύουν την ανάγκη μείωσης του προσωπικού του, το Ίδρυμα όχι μόνο δε λαμβάνει μέτρα για αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά, αντίθετα, ενεργεί κατά τρόπο που αυτό μεγεθύνεται, χωρίς, επιπλέον, να τηρεί τις ορθές πρακτικές και διαδικασίες που επιτάσσουν οι αρχές της χρηστής διοίκησης και της χρηστής χρηματοοικονομικής διαχείρισης, ενώ, σε πολλές περιπτώσεις, παρουσιάζει αδυναμίες και παραλείψεις και ως προς τη συμμόρφωσή του με το σχετικό ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Στην τοποθέτησή του, ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε ότι η αξία των περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου Συντάξεων του ΡΙΚ «έχει εξαϋλωθεί», επειδή το Ταμείο επένδυσε σε αξιόγραφα που έχασαν την αξία τους και δεν έχει επαρκές αποθεματικό, με αποτέλεσμα το ΡΙΚ προσθέτει 7-8 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο για τις συντάξεις.

Επιπρόσθετα, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι δεκάδες συνεργάτες του ΡΙΚ, κλίμακας Α4-Α7, αναβαθμίστηκαν σε Α8-Α10-Α12 μέσα σε ένα χρόνο, κάνοντας λόγο για «διασπάθιση δημοσίου χρήματος». Το κόστος μισθοδοσίας υπολογίζεται ότι ανέβηκε από 15,5 εκατ. ευρώ σε 20 εκατ. σημειώνοντας αύξηση 28%, σημείωσε.

«Γιατί επιτρέπεται η περαιτέρω πρόσληψη έκτακτων συνεργατών ορισμένου χρόνου, δεδομένου του υπερπληθυσμού δημοσιογράφων;», αναρωτήθηκε ο Γενικός Ελεγκτής.

Παράλληλα, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε σε περίπτωση δημοσιογράφου, η οποία προσλήφθηκε στο ΡΙΚ τον Αύγουστο του 2021, αφότου προηγήθηκε επιστολή του τέως Προέδρου του ΔΣ, Ανδρέα Φράγκου, στις 24 Μαΐου 2021 προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Νουρή, όπου γίνεται εισήγηση για πρόσληψη της συγκεκριμένης δημοσιογράφου. Ο Γενικός Ελεγκτής έκανε λόγο για «παρέμβαση από αναρμόδια όργανα», αναφερόμενος στον τέως και τον νυν Πρόεδρο του ΔΣ ΡΙΚ, Μιχάλη Μιχαήλ.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ ΡΙΚ, Μιχάλης Μιχαήλ, στην τοποθέτησή του είπε ότι η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή «περιλαμβάνει ανακρίβειες και παραπλανητικές θέσεις». Απάντησε ότι ο ίδιος παρενέβη για την επιτάχυνση της διαδικασίας πρόσληψης της εν λόγω δημοσιογράφου, η οποία διήρκεσε ενάμιση χρόνο, όπως είπε.

Ο τέως αναπληρωτής ΓΔ του ΡΙΚ, Γρηγόρης Μαλιώτης, σημείωσε ότι υποβλήθηκε αίτηση στο ΥΠΕΣ για δημιουργία εκπομπής μετά το τέλος του «ΤΕΤ-Α-ΤΕΤ». «Ζητήσαμε δημοσιογράφο/παρουσιαστή για ανάλογο πρόγραμμα και επίσπευση διαδικασιών», είπε.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε ότι στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή περιέχονται «αρκετές ανακρίβειες», για να προσθέσει ότι υπάρχουν 181 μόνιμες θέσεις και 258 έκτακτοι συνεργάτες. Έγινε, όπως είπε, προσπάθεια εξομοίωσης των έκτακτων με τους μόνιμους γιατί οι έκτακτοι ήταν αδικημένοι. Ανέφερε ότι 330 υπάλληλοι υπηρετούν τώρα στο ΡΙΚ, και στόχος είναι η μείωσή τους στους 260. «Εκσυγχρονίσαμε τη δομή του ΡΙΚ στα μέτρα του δυνατού», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μιχάλης Μιχαήλ ανέφερε ότι το ΡΙΚ ελέγχεται και από εξωτερικό ελεγκτή που διορίζει ο Γενικός Ελεγκτής. Ο κ. Μιχαηλίδης απάντησε ότι αν ο κ. Μιχαήλ θεωρεί ότι ο ιδιωτικός ελεγκτικός οίκος δεν κάνει τη διαδικασία που πρέπει, οφείλει να την καταγγείλει.

Εν συνεχεία ο Γενικός Ελεγκτής αποκάλεσε «επίτευγμα του Υπουργείου Εσωτερικών» την αύξηση στη μισθοδοσία του ΡΙΚ κατά 28%, η οποία έγινε «για χάρη του προσωπικού του ΡΙΚ». Επιπλέον, ανέφερε ότι ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΣ ψεύδεται σχετικά με τη γνωμάτευση του Πόλυ Πολυβίου για το ζήτημα των παρεμφερών ωφελημάτων των υπαλλήλων του ΡΙΚ. Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΣ είπε ότι αισθάνεται προσβεβλημένος από την τοποθέτηση του κ. Μιχαηλίδη και ζήτησε από τον αναπληρωτή πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, Χρύση Παντελίδη, να ζητήσει από τον Γενικό Ελεγκτή να ανακαλέσει τον χαρακτηρισμό «ψεύτης».

Στη δήλωσή του, μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, μίλησε για στρεβλή αντίληψη που υπάρχει στο ΡΙΚ πως ό,τι πει η Κυβέρνηση είναι σημαντικό και ό,τι πει η αντιπολίτευση δεν είναι. «Υπάρχει προσπάθεια τα τελευταία χρόνια να μπουν σε θέσεις-κλειδιά άτομα της εμπιστοσύνης του ΔΗΣΥ», είπε, κάνοντας λόγο για «προσπάθεια πλήρους κομματικοποίησης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης».

Πρόσθεσε ότι θα ασκεί κριτική στα δημόσια και δημοκρατικά ελλείμματα του ΡΙΚ και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει αλλαγή στην προσέγγιση της ηγεσίας του ΡΙΚ για να μπορέσει το Ίδρυμα να επιτελέσει σωστά τον ρόλο του.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά, είπε ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε οικονομική εξυγίανση του ΡΙΚ, με τον περιορισμό της ετήσιας χορηγίας. «Έπρεπε όμως να γίνει και διοικητική εξυγίανση στο ΡΙΚ και αυτό ήταν απαίτηση όλων των πολιτικών δυνάμεων και των εκπροσώπων των εργαζομένων», υπέδειξε. Η διοικητική εξυγίανση επιτεύχθηκε με τη συμφωνία του Οκτωβρίου του 2020 που διορθώνει αδικίες και στρεβλώσεις σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, σημείωσε ο κ. Κουλλά.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ, Μιχάλης Μιχαήλ, έκανε λόγο για έντονη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή, αλλά σέβεται απόλυτα τη δουλειά του Γενικού Ελεγκτή. Πρόσθεσε ότι θα εγκύψει σε σημεία της Έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή τα οποία πρέπει να διορθωθούν, σημειώνοντας ότι υπάρχουν και θέματα που τον προβληματίζουν με τον τρόπο που παρουσιάζονται.

«Καλό θα ήταν να αποφεύγονται χαρακτηρισμοί που μειώνουν πρόσωπα και καταστάσεις», ανέφερε. «Διεξήχθη μια πάρα πολύ καλή συζήτηση, την οποία θα λάβουμε υπ’ όψιν πολύ σοβαρά», κατέληξε.

Η Επιτροπή, αναγνωρίζοντας τον ρόλο του Ιδρύματος ως φορέα παροχής ποιοτικών ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών, καθώς και την ανάγκη εκσυγχρονισμού του, επισήμανε την ανάγκη προώθησης μέτρων για συγκράτηση ή/και σταδιακή μείωση των συνολικών δαπανών του, ειδικότερα δε αυτών που αφορούν στο προσωπικό του.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Οικονομικών

Προαγωγές δημοσίου με δύο τρόπους, προβληματισμοί για αποσπάσεις και έγκριση 35 οχημάτων αξιωματούχων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 22/04/2024, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:  Ο περί Αξιολόγησης Υποψηφίων για Προαγωγή, Διατμηματική Προαγωγή και Πρώτο Διορισμό και Προαγωγή στη Δημόσια Υπηρεσία (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024  Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Αξιολόγησης Υποψηφίων

Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Κακοποίηση μαθητών, αναστολή δικαστικών εξόδων για Astrasol και ψήφισμα για καθαρό περιβάλλον

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 22/04/2024, συζήτησε θέματα που αφορούν το δικαίωμα των παιδιών στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και το ανθρώπινο δικαίωμα διαβίωσης σε υγιές περιβάλλον. Οι μαθητές έσπασαν τη σιωπή τους για κακοποίηση, παρούσα η ίδια σε εξομολόγηση μαθήτριας, είπε η ΥΠΑΝ