Επιτροπή Υγείας: Έκθεση Βουλής των Γερόντων, αυτονόμηση Γενικού Νοσοκομείου Πάφου και προβλήματα ατόμων με αθέατες αναπηρίες

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 24/02/2022, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα:

1. Έκθεση της Επιτροπής Υγείας της Βουλής των Γερόντων

Η Επιτροπή, στην παρουσία εκπροσώπων των αρμόδιων υπηρεσιών, ενημερώθηκε για τα θέματα που αφορούν στην τρίτη ηλικία όπως αυτά καταγράφονται στην έκθεση της Επιτροπής Υγείας της Βουλής των Γερόντων και εξέφρασε τη στήριξή της στα άτομα τρίτης ηλικίας, που αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα, καθώς και την πρόθεσή της να συμβάλει προς επίλυσή τους.

Η Επιτροπής Υγείας της Βουλής των Γερόντων, καλεί στην έκθεσή της την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία να συμβάλουν στην προώθηση των αιτημάτων τους ούτως ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων.

Ανάμεσα στα αιτήματα που υπέβαλαν, είναι να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα των λιστών αναμονής για επεμβάσεις ή άλλες θεραπείες, η επέκταση και βελτίωση του θεσμού της κατ’ οίκον νοσηλείας, η ένταξη στο ΓεΣΥ δαπανηρών και καινοτόμων φαρμάκων, η επέκταση του συστήματος εφημερίας του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού των κρατικών νοσηλευτηρίων, όπως και η ανάγκη δημιουργίας νέων κρατικών στεγών ηλικιωμένων με προσιτές τιμές.

Στο θέμα διορισμού μόνιμου λειτουργού Βουλής Γερόντων, που είναι και πάγιο αίτημα της Επιτροπής Υγείας της Βουλής των Γερόντων, συμφωνήθηκε να προωθηθεί το θέμα στην Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου αλλά και στο Υπουργείο Οικονομικών, για να εγκρίνει το αναγκαίο κονδύλι.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής των Γερόντων, Tάκης Αγαθοκλέους, που παρουσίασε την έκθεση τους με θέμα, «Η Τρίτη Ηλικία μπροστά στο Φάσμα του Κορωνοϊού», είπε ότι αρκετά από τα προβλήματα που έθεσαν στο παρελθόν έχουν λυθεί και εξέφρασε την ελπίδα να καταφέρουν λύσουν όσο το δυνατό περισσότερα προβλήματα στο μέλλον.  Αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της πανδημίας στην τρίτη ηλικία και είπε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη βελτίωσης της ποιοτικής τους διαβίωσης.

Ο Οδυσσέας Πατσαλίδης, από το Επαρχιακό Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού (ΕΣΣΕ) Κερύνειας, αναφέρθηκε στην ανάγκη για προσιτές, κρατικές στέγες ηλικιωμένων, και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί χαμηλοσυνταξιούχοι, αφού δεν μπορούν, είπε, αυτοί ή οι οικογένειές τους, να πληρώνουν ιδιωτικές στέγες που ζητούν μεταξύ €1.500 με €2.000 το μήνα κατά μέσο όρο.

Η Χρύσω Αργυρού από το συντονιστικό της Βουλής Γερόντων είπε ότι ίσως θα μπορούσε να επανέλθει ένα σχέδιο συνεργασίας της κυβέρνησης με το εθελοντικό κίνημα, για ανέγερση δομών που θα φιλοξενούν ηλικιωμένους σε προσιτές τιμές, όπως ήταν και η ανέγερση πολυδύναμων κέντρων στο παρελθόν.

Είπε ακόμα, ότι όταν πριν 23 χρόνια που ξεκίνησε η Βουλή Γερόντων, και είχε το Σώμα Εθελοντών Λευκωσίας επισκεφθεί κάποιες απομακρυσμένες κοινότητες, το μόνο που ζήτησαν οι ηλικιωμένοι εκεί είναι ότι ήθελαν παρέα και ένα γιατρό.

«Δυστυχώς, όμως, μετά από 23 χρόνια, δεν το καταφέραμε», είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να είναι στόχος να υπάρχουν γιατροί στις απομακρυσμένες κοινότητες.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, είπε ότι το Υπουργείο ετοίμασε και υπέβαλε υπόμνημα με τις τοποθετήσεις τους στα αιτήματα της Επιτροπής Υγείας της Βουλής των Γερόντων. Είπε ότι το Υπουργείο Υγείας προωθεί την ανάπτυξη Εθνικής Στρατηγικής για Άτομα Τρίτης Ηλικίας και ήδη έχει συσταθεί σχετική επιτροπή και αναμένεται ότι θα δημιουργηθεί ένα εργαστήρι με σκοπό να καλέσουν όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ούτως ώστε να καταγραφούν όλες οι απόψεις και εισηγήσεις.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ευθύμιος  Δίπλαρος, είπε ότι θα επανέλθουν για να συζητήσουν το υπόμνημα αφού το μελετήσουν.

Όσον αφορά το θέμα των εφημεριών, η εκπρόσωπος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Έφη Καμμίτση, είπε ότι θα αρχίσουν οι εφημερίες από τον Ιούνιο και θα είναι υποχρεωτική η συμμετοχή των γιατρών. Η προσπάθεια, είπε, είναι να έχουν εφημερεύοντες γιατρούς για ενήλικες και παιδιά καθημερινά σε κάποια κέντρα σε κάθε επαρχία, έτσι ώστε να καλύπτουν σε μη κανονικές ώρες εργασίας και τα Σαββατοκύριακα, τις ανάγκες του κόσμου σε πρωτοβάθμια φροντίδα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), Χαράλαμπος Χαριλάου είπε ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια είναι ο μοναδικός πάροχος που κατά κύριο λόγο νοσηλεύει όλους τους ηλικιωμένους και ότι είναι στη διάθεση της Επιτροπής Υγείας της Βουλής Γερόντων, να συζητήσει μαζί τους ότι θέλουν για τις υπηρεσίες που προσφέρει ο ΟΚΥπΥ.

2. «Αυτονόμηση» Γενικού Νοσοκομείου Πάφου από το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού

Η Επιτροπή, στην παρουσία εκπροσώπων των αρμόδιων υπηρεσιών, ενημερώθηκε για το πλαίσιο λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου και εξέτασε την προοπτική της  αυτονόμησής του από τη διοικητική, υπό τον ΟΚΥΠΥ, περιφέρεια Λεμεσού-Πάφου. Η Επιτροπή έγινε επίσης αποδέκτης απόψεων των αρμοδίων σε σχέση με επιμέρους προβλήματα που αντιμετωπίζει το εν λόγω νοσηλευτήριο και ζήτησε την κατάθεση περαιτέρω στοιχείων.

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία της Επιτροπής, ο Χαράλαμπος Πάζαρος, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, είπε ότι τα προβλήματα του νοσοκομείου Πάφου είναι προβλήματα δεκαετιών και κοινά σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια της Κύπρου και δεν προκλήθηκαν εξαιτίας της κατηγοριοποίησης σε περιφέρειες από την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Οι εγκαταστάσεις του, πρόσθεσε, είναι ηλικίας 30 και πλέον χρόνων, και χρήζουν άμεσα, ανακαίνιση, επέκταση και βελτίωση. Απαιτείται επίσης αναβάθμιση των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών του, καθώς και περαιτέρω στελέχωσή του ούτως ώστε να καταστεί ανταγωνιστικό με τα νοσηλευτήρια του ιδιωτικού τομέα, είπε.

Είπε ακόμα ότι το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, έχει δικό του ανεξάρτητο προϋπολογισμό, δικό του διοικητικό, οικονομικό και επιστημονικό διευθυντή, το δικό του ιατρικό, νοσηλευτικό, γραμματειακό και τεχνικό προσωπικό και πως στη Λεμεσό, εδρεύει μόνο ο εκτελεστικός διευθυντής ο οποίος έχει και συντονιστικό ρόλο.

Από την ανάληψη εκ μέρους του ΟΚΥπΥ, είπε, τροχοδρομήθηκαν και είναι στον προϋπολογισμό του 2022 έργα που αφορούν γενικές ανακαινίσεις και επεκτάσεις, ενώ κατά τα τελευταία δύο χρόνια έχουν τροχοδρομηθεί έργα αξίας 8 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ.

Ως Δημοκρατικώς Συναγερμός, είπε, «είμαστε και έτοιμοι και διατεθειμένοι να συζητήσουμε για την αυτονόμηση των Γενικών Νοσοκομείων μας νοουμένου όμως ότι η αυτονόμηση τους θα καταστεί πιο ευέλικτη, πιο λειτουργικά, πιο αποδοτικά και πως θα είναι πραγματικά προς όφελος του Κύπριου φορολογούμενου πολίτη».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Βαλεντίνος Φακοντής επεσήμανε ότι η διοικητική περιφέρεια Πάφου-Λεμεσού, «είναι μια υπερτροφική, ογκώδης κατάσταση που καταλαμβάνει τον μισό χάρτη των ελεύθερων περιοχών», αφού ξεκινά από την Κυπερούντα, καλύπτει τη Λεμεσό, την Πάφο, την Πόλη Χρυσοχόους και αγγίζει μέχρι και την Τηλλυρία.

«Θεωρούμε ότι μια εκτελεστική διεύθυνση για όλα τα πιο πάνω νοσοκομεία της περιφέρειας είναι πρακτικά αδύνατο να είναι πλήρως αποδοτική, αφού υπάρχουν αντικειμενικές και πρακτικές δυσκολίες, εξαιτίας της μεγάλης απόστασης και του μεγάλου μεγέθους της διοικητικής περιφέρειας Πάφου-Λεμεσού», είπε. Με στόχο να υπάρχει ευελιξία, καλύτερη οργάνωση, ανάπτυξη και προγραμματισμός για τις επαρχιακές ανάγκες της Πάφου, πρόσθεσε, «πιστεύουμε ότι η επαρχία Πάφου πρέπει να αποκτήσει τη δική της διοικητική και εκτελεστική αυτοτέλεια με επαρκή στελέχωση που να καλύπτει τις ανάγκες της επαρχίας και πόλης Πάφου».

Τόνισε ότι οι κάτοικοι της Πάφου δικαιούνται να λαμβάνουν ποιοτικές και ισάξιες υπηρεσίες υγείας με τους υπόλοιπους πολίτες της Κύπρου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης είπε ότι οι διαβεβαιώσεις του ΟΚΥπΥ κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ότι όλα κυλούν ομαλά στο Νοσοκομείο της Πάφου, και ότι, επί της ουσίας, δεν υπάρχουν προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής, ούτε υποστελέχωσης σε ιατρικό, παραϊατρικό προσωπικό, δεν πείθουν κανένα.

«Εμείς ζητούμε το Νοσοκομείο Πάφου να μην είναι δορυφόρος του Νοσοκομείου Λεμεσού. Ζητούμε διοικητική αυτονομία και αυτό πρέπει άπαντες να το αντιληφθούν, είπε.

Είπε ότι δεν μπορεί να υπάρχει ένας εκτελεστικός διευθυντής που να εδρεύει στη Λεμεσό και να διοικεί τα Νοσοκομεία Πάφου και Πόλης Χρυσοχόους εξ’ αποστάσεως.

Εξέφρασε επίσης λύπη, γιατί, όπως είπε, ο ΔΗΣΥ δεν έχει ξεκάθαρη θέση για τη διοικητική αυτονομία του Νοσοκομείου Πάφου. «Πιστεύαμε ότι θα στήριζαν τη συγκεκριμένη πρόταση όμως δυστυχώς δεν είχαμε την ανάλογη στήριξη», είπε.

Ο κ. Σαββίδης είπε ότι το Νοσοκομείο Πάφου πρέπει να βελτιωθεί, αλλά αυτό θα γίνει μόνο με τη διοικητική του αυτονομία.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, είπε ότι συζήτησαν για πολλοστή φορά στην Επιτροπή, τα προβλήματα που παρουσιάζονται στα νοσηλευτήρια της επαρχίας Πάφου.

Αναμφίβολα, είπε, το ζήτημα της διοικητικής αυτονομίας επηρεάζει σημαντικά στην άμεση επίλυση των προβλημάτων τα οποία είναι καταγραμμένα εδώ και χρόνια, ενώ η πανδημία έχει αναδείξει ακόμα περισσότερο τα προβλήματα αυτά. «Το ζήτημα που παραμένει και αναμένουμε από πλευράς αρμοδίων υπηρεσιών είναι η επίλυση τους», είπε.

Είπε ακόμα, ότι η αυτονομία των δημόσιων νοσηλευτηρίων είναι κάτι που πάρα πολλές φορές η  ΕΔΕΚ έχει πει ότι θα έπρεπε να είχε προηγηθεί της λειτουργίας του ΓεΣΥ, αλλά, παρόλα αυτά, όχι μόνο στην επαρχία Πάφου αλλά γενικά σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια, η κατάσταση επηρεάζει άμεσα τους πολίτες και δυστυχώς οι παρεχόμενες υπηρεσίας δεν φαίνεται να είναι στο βαθμό που ανέμεναν κατά την εισαγωγή του ΓεΣΥ.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, αυτό που αναμένουν είναι να δοθούν απαντήσεις στα εδώ και χρόνια καταγεγραμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια και το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου και Πόλεως Χρυσοχούς και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο ΟΚΥπΥ θα δώσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την επίλυσή τους.

3. Η στήριξη που οφείλει να παρέχει το κράτος σε άτομα με αθέατες αναπηρίες

Η Επιτροπή, στην παρουσία εκπροσώπων των αρμόδιων υπηρεσιών, ενημερώθηκε για επιμέρους προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν άτομα με αθέατες αναπηρίες, όπως είναι η άνιση αντιμετώπιση της οποίας τυγχάνουν από το κράτος, καθώς και για το υφιστάμενο πλαίσιο στήριξής τους. Μέλη της Επιτροπής επισήμαναν ελλείψεις του εν λόγω πλαισίου και πρότειναν δράσεις προς ενίσχυσή του, τονίζοντας την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΠ

Δείτε Περισσότερα

Πρόγραμμα

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα Επιτροπών/Ολομέλειας ημερομηνίας 25/03/2024 – 29/03/2024

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και της Ολομέλειας έχει ως εξής:              Δευτέρα 25/03/2024                Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, –   Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, –    Τρίτη 26/03/2024                 Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων και Παθόντων, 9:00 π.μ..               Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, 9:00 π.μ..                         Επιτροπή για τη Μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος, –                Επιτροπή

Αποφάσεις Ολομέλειας

Υπερψήφιση υποχρεωτικής προδημοτικής από τα τέσσερα έτη και προϋπολογισμού ΠΚ και ΚΟΑ

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 21/03/2024, υπερψήφισε την υποχρεωτική προδημοτική από τα τέσσερα έτη, την παράταση στην κράτηση ανήλικων στις Κεντρικές Φυλακές, καθώς και τον προϋπολογισμό του ΠΚ, του ΚΟΑ και της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας.   Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:  Ο περί Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης (Υποχρεωτική Φοίτηση