Αποφάσεις Ολομέλειας: Ψήφισμα αλληλεγγύης στις γυναίκες του Ιράν και επέκταση μείωσης ΦΠΑ για καύσιμα

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 29/09/2022, ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα Αλληλεγγύης και Στήριξης στις Γυναίκες του Ιράν.  

Επιπρόσθετα, η Ολομέλεια υπερψήφισε τα σχέδια νόμου που προνοούν την επέκταση μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2023 της περιόδου εφαρμογής του μειωμένου συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης με τον οποίο επιβαρύνονται προϊόντα συγκεκριμένων κλάσεων καυσίμων, τον ορισμό ποινικών αδικημάτων και κυρώσεων, όσον αφορά στην καταπολέμηση της απάτης και της πλαστογραφίας μέσων πληρωμών πλην των μετρητών και την υιοθέτηση διάταξης που να προβλέπει την εφαρμογή της αντίστροφης χρέωσης για παραδόσεις ακατέργαστων και ημικατεργασμένων πολύτιμων μετάλλων.  

Ψήφισμα Αλληλεγγύης και Στήριξης στις Γυναίκες του Ιράν 

Η Ολομέλεια της Βουλή ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα Αλληλεγγύης και Στήριξης στις Γυναίκες του Ιράν το οποίο κατέθεσε η Βουλεύτρια Αλεξάνδρα Ατταλίδου εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών 

Στο ψήφισμα η Βουλή αναφέρει ότι παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τα γεγονότα στο Ιράν και την προσπάθεια καταστολής με βίαια μέσα των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας που ξέσπασαν εξ αφορμής του θανάτου της Μαχσά Αμινί, στις 16 Σεπτεμβρίου 2022, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη για παραβίαση της υποχρεωτικής χρήσης της μαντίλας (hijab). 

Εκφράζει έντονη ανησυχία για τη συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη χρήση βίας από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας, την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων και τον αυξανόμενο αριθμό θανάτων πολιτών. 

Εκφράζει βαθιά θλίψη για τις δεκάδες των νεκρών και τον μεγάλο αριθμό τραυματιών, μεταξύ των οποίων και πολλών παιδιών, συνεπεία της άσκησης βίας από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας. 

Καταγγέλλει, παράλληλα, την προσπάθεια περιορισμού της ελευθερίας της έκφρασης μέσω του περιορισμού της πρόσβασης στο διαδίκτυο και στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. 

Η Βουλή καταδικάζει τις βίαιες ενέργειες των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας και επισημαίνει ότι η χρήση βίας η οποία προκάλεσε τον θάνατο διαδηλωτών δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. 

Καταδικάζει απερίφραστα την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων της ελευθερίας της έκφρασης και του δικαιώματος στη διαδήλωση, και κατά συνέπεια την υπονόμευση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. 

Εκφράζει την αμέριστη υποστήριξη και αλληλεγγύη της προς τον αγώνα των Ιρανών γυναικών και καλεί σε παγκόσμια συμπαράσταση προς τους Ιρανούς διαδηλωτές. 

Ενώνει τη φωνή της με όλες τις προοδευτικές φωνές ανά το παγκόσμιο υπέρ των Ιρανών γυναικών και επισημαίνει το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση του σώματός τους και στην ελευθερία των επιλογών τους. 

Τονίζει την ανάγκη διεξαγωγής διαφανούς, αμερόληπτης και αποτελεσματικής έρευνας για τις συνθήκες που οδήγησαν στον θάνατο της Μαχσά Αμινί. 

Απαιτεί την άμεση αποκατάσταση και τον πλήρη σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων όλων των Ιρανών πολιτών χωρίς διακρίσεις φύλου, θρησκείας και εθνότητας. 

Καλεί όλα τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα κράτη μέλη της, καθώς και γενικότερα τη διεθνή κοινότητα όπως καταδικάσουν τις ενέργειες της κυβέρνησης του Ιράν και ασκήσουν ουσιαστικές πιέσεις προς αυτήν, απαιτώντας τη συμμόρφωσή της με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και άλλα συναφή ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού. 

Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας η κα. Ατταλίδου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι σύμφωνα  με Ιρανές ακτιβίστριες τα ποσά που επενδύονται από το Ιράν στο έλεγχο και καταστολή των γυναικών είναι τεράστια, ενώ η αστυνομία ηθών αυξήθηκε πρόσφατα κατά 7000 άτομα. Μίλησε επίσης για εγκατάσταση καμερών στο μετρό με λογισμικό αναγνώρισης προσώπου για να εντοπίζει τις γυναίκες που δεν εφαρμόζουν τον νόμο της hijab. 

Η κα. Ατταλίδου τόνισε ότι «όλοι όσοι είμαστε ελεύθεροι πρέπει να μιλήσουμε για αυτές», καταδικάζοντας τις ενέργειες τις ιρανικής Κυβέρνησης και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Ευχαρίστησε όλους τους Βουλευτές/Βουλεύτριες που στήριξαν το ψήφισμά της και που κηρύχθηκε επείγον. Η Βουλή, πρόσθεσε, αποδεικνύει ότι μπορεί να λάβει θέση και να στείλει ηχηρά μηνύματα για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παντού. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς, είπε ότι στηρίζουν αυτή την καταδίκη, αυτή την ανάγκη ενός ανθρώπου που κουβαλά την αγάπη προς την ελευθερία. Πρόσθεσε παράλληλα ότι υπάρχουν κι άλλα στυγνά και απάνθρωπα καθεστώτα όπως η Τουρκία που δολοφονεί καθημερινά Κούρδισσες αντάρτισσες της δημοκρατίας και στέλνει Τουρκάλες στις φυλακές του Ερντογάν. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης είπε ότι στο Ιράν υποφέρουν τα δικαιώματα των γυναικών, η ισότητα των φύλων, η οικογενειακή βία είναι διαδεδομένη, αλλά υποφέρουν και άλλα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η ελευθερία της έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι  και συνδικαλίζεσθαι. Απαιτείται όπως είπε συνολική, ριζική, αλλαγή. Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα, κάλεσε την Κυβέρνηση της χώρας να ακούσει τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και να σεβαστεί την προστασία των δημοκρατικών διαδικασιών. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης ανέφερε ότι η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ παρακολουθεί με θαυμασμό των αγώνα των γυναικών του Ιράν για ελευθερία και ενώνει τη φωνή της με όλους τους συναδέλφους ψηφίζοντας υπέρ του ψηφίσματος. 

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν: 

Ο Περί Φόρων Κατανάλωσης (Τροποποιητικός) (Αρ. 5) Νόμος Του 2022 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η επέκταση μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2023 της περιόδου εφαρμογής του μειωμένου συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης με τον οποίο επιβαρύνονται προϊόντα συγκεκριμένων κλάσεων καυσίμων.  

Τοποθετήσεις Βουλευτών/Βουλευτριών  

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου εξέφρασε την ευαρέσκεια του ΔΗΚΟ για το κυβερνητικό νομοσχέδιο και για το γεγονός ότι υπήρξε συμφωνία από την Κυβέρνηση στην εισήγηση της Επιτροπής Οικονομικών, να παραταθεί η περίοδος μέχρι 28 Φεβρουαρίου, αντί 15 Ιανουαρίου του 2023. Αναφέροντας ότι το μέτρο αφορά τα καύσιμα κίνησης και τα καύσιμα θέρμανσης, η κα Ερωτοκρίτου επανέλαβε την έκκλησή της προς την Κυβέρνηση να κάνει κάτι για το κόστος ηλεκτρισμού το οποίου είναι δυσβάστακτο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς σημείωσε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση αφήνει έξω το αγροτικό πετρέλαιο που έχει μεν τον χαμηλότερο συντελεστή, ωστόσο όπως είπε η Κυβέρνηση πρέπει να κάνει κάτι για τους αγρότες, επικρίνοντάς την ότι δεν επιδεικνύει τα απαραίτητα αντανακλαστικά. Είπε ότι θα υπερψηφίζουν το νομοσχέδιο, το οποίο ωστόσο δεν είναι αρκετό για να επιλύσει το πρόβλημα. Σημείωσε ότι οι απώλειες εσόδων της Κυβέρνηση από τη μείωση του φόρου κατανάλωσης ανέρχονται στα 6,5 εκατ. ευρώ τον μήνα, ωστόσο τα απροσδόκητά της έσοδα είναι στα 850 εκατ. ευρώ μέχρι τώρα, αφήνοντας περιθώρια για να δοθούν λύσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.   

Και ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας που προέδρευε της Ολομέλειας κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργείο Οικονομικών να δουν το θέμα του αγροτικού πετρελαίου. 

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου αναφέροντας ότι υποστηρίζουν το νομοσχέδιο, είπε ωστόσο ότι αυτό δεν επιλύει το πρόβλημα και ζήτησε ρηξικέλευθες και δραστικές λύσεις. Μεταξύ αυτών περισσότεροι έλεγχοι σε εταιρείες καυσίμων, γενναίες μειώσεις στη φορολογία και στην τιμή που φτάνει στον καταναλωτή και κλείσιμο των οδοφραγμάτων για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αγοράς καυσίμων από τα κατεχόμενα. Μίλησε για παραβίαση του κανονισμού της πράσινης γραμμής, αφού κανένας έλεγχος δεν γίνεται στα συγκεκριμένα καύσιμα. 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης απευθυνόμενος στους Βουλευτές του ΔΗΣΥ τους είπε ότι «μας κάνετε να πιστεύουμε ότι οι υπουργοί αντιπολιτεύονται εσάς» και διερωτήθηκε ποιος λόγος υπήρχε για αναπομπή των λελογισμένων νόμων που ψήφισε η Βουλή για τους  ρύπους και τη την επιβολή ΦΠΑ στον φόρο κατανάλωσης καυσίμων που ήταν 70 εκ. Είπε στους βουλευτές του ΔΗΣΥ ότι ήταν δική τους ευθύνη να πείσουν τον Πρόεδρο να μην προχωρήσει σε αναπομπή. Παράλληλα ζήτησε να έρθουν δραστικά μέτρα, αφού μέρα με τη μέρα, ανέφερε ο κόσμος που δεν αντέχει οικονομικά καταφεύγει στα κατεχόμενα. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης είπε ότι τα έσοδα της Κυβέρνησης από την αύξηση του αγροτικό πετρέλαιο ήταν 25 εκ., ενώ η στήριξη που έδωσε στους αγρότες ήταν 3,8 εκ. ευρώ. 

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είπε ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα είναι προς την ορθή κατεύθυνση ωστόσο θα έπρεπε να είχε συμπεριληφθεί και το αγροτικό πετρέλαιο. Ανέφερε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται στους χαμηλόμισθους και στις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές και θα πρέπει να δουν πώς το κράτος αντιμετωπίζει όλα αυτά τα ζητήματα ακρίβειας. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλά ανέφερε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι μόνο ένα από τα πολλά μέτρα που έχουν ληφθεί με συνολική κοστολόγηση 400 εκ. ευρώ μέχρι σήμερα. Πρόσθεσε ότι δεν είπε κανείς ότι αυτά μόνο είναι τα μέτρα και δεν θα ληφθούν άλλα στη συνέχεια. Σημείωσε ότι η Κύπρος είναι η χώρα με τον χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή στην Ευρώπη, ενώ το αγροτικό πετρέλαιο δεν μπορούσε να είναι μέρος του νομοσχεδίου, αφού έχει τον χαμηλότερο συντελεστή που επιτρέπεται και δεν μπορεί να πάει πιο κάτω. Εκείνο το οποίο συζητείται για τους γεωργούς, πρόσθεσε, αφορά το πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιούν κι εκεί υπάρχει ένα σχέδιο για επιδότηση ανάλογα με τη χρήση αυτών των οχημάτων για τις γεωργικές εργασίες και μόνον.  

Σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα είπε ότι και στα αρχικά στάδια η ΑΗΚ και το κράτος προχώρησα σε μείωση για μερικούς μήνες, ενώ τώρα υπάρχει επιδότηση στοχευμένη και αναλογική από το ΥΠΟΙΚ, ενώ πάντοτε μπορούν να γίνουν περισσότερα. Πρόσθεσε ότι η κατάσταση με την ενέργεια δεν θα είναι προσωρινή και «πρέπει να έχουμε κι εμείς πολεμοφόδια χωρίς να αποσταθεροποιήσουμε ο κράτος». Σημείωσε ότι αυξήθηκαν τα έσοδα αλλά και οι δαπάνες του κράτους. 

Όσο για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων, ο κ. Κουλά είπε ότι αυτό θα ήταν το μεγαλύτερο δώρο που μπορεί να γίνει στην Τουρκία αυτή τη στιγμή. 

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε ότι η κατάσταση με την ακρίβεια δεν μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί με αποσπασματικά μέτρα και ότι η Κυβέρνηση έχει την ευθύνη να κάνει συνολικές πολιτικές. Είπε επίσης ότι η Κυβέρνηση αμφισβητεί τη δυνατότητα της Βουλής να μειώνει τα έσοδα του κράτους για αυτό ανέπεμψε τρεις νόμους για τις φορολογίες, ενώ υπάρχει σχετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που το επιτρέπει. Κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατία να ξεμπλοκάρει τους νόμους που έστειλε στο Ανώτατο και να υλοποιηθούν, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει κράτος-μέλος της ΕΕ που δεν τερμάτισε συντελεστές ΦΠΑ για να βοηθήσει ιδιώτες και επιχειρήσεις. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, αναφέροντας ότι το ΑΚΕΛ δεν τα πάει καλά με τα οικονομικά, εξήγησε ότι έχουν αυξηθεί τα έσοδα του κράτους αφού υπάρχει ρυθμός ανάπτυξης 6%, ενώ όταν συρρικνώνεται μια οικονομία μειώνονται και τα έσοδα. Πρόσθεσε ότι το κράτος τα αυξημένα του έσοδα τα δαπανά, επειδή υπάρχουν αυξημένες ανάγκες και δεν υπάρχει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό. Αναφέροντας ότι η Βουλή σχεδόν κάθε εβδομάδα ψηφίζει κυβερνητικά μέτρα που περιορίζουν τις επιπτώσεις τη δύσκολης αυτής περιόδου, πρόσθεσε ότι η περίοδος αυτή απαιτεί συνετούς οικονομικούς χειρισμούς που δεν θα οδηγήσουν σε νέες περιπέτειες. Παράλληλα είπε ότι είναι ευτύχημα που βρίσκεται στην Κυβέρνηση ο ΔΗΣΥ και κρατά την οικονομία σε σταθερή πορεία, ενώ υπενθύμισε «που είχε οδηγήσει το ΑΚΕΛ τη χώρα μας». 

Απαντώντας ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε στην προεκλογική του 2013 που ο ΔΗΣΥ έλεγε ότι δεν πρόκειται να γίνει κούρεμα, ενώ μέσα σε 14 μέρες κούρεψε και κατέστρεψε την οικονομία. Έκανε λόγο για διορισμό φίλων, συμφοιτητών και συγκάτοικων στον Συνεργατισμό που τον κατέστρεψαν και τον παρέδωσαν μετά σε μια ιδιωτική τράπεζα, πληρώνοντάς τους κι από πάνω. Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με την ΕΕ και τον Όλι Ρεν στις 17 Απριλίου του 2013, η κρίση στην Κύπρο ήταν τραπεζική και όχι δημοσιονομική. Ο ΔΗΣΥ προσπαθεί πρώτα να καλύψει τους φίλους του τους τραπεζίτες, ανέφερε και μετά να τα φορτώσει σε άλλους. Είπε ακόμα ότι από τη στιγμή που έχουμε αυξημένες τιμές από το ΦΠΑ παίρνει περισσότερα έσοδα η Κυβέρνηση. 

Ο περί της Καταπολέμησης της Απάτης και της Πλαστογραφίας μέσων Πληρωμής πλην των Μετρητών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω σχέδιο νόμου σκοπός του οποίου είναι η εναρμόνιση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις διατάξεις της Οδηγίας 2019/713/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 για την καταπολέμηση της απάτης και της πλαστογραφίας μέσων πληρωμής πλην των μετρητών και την αντικατάσταση της Απόφασης – Πλαίσιο 2011/413/ΔΕΥ, δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας «ο περί της Καταπολέμησης της Απάτης και της Πλαστογραφίας μέσων Πληρωμής πλην των Μετρητών Νόμος του 2021». 

Συγκεκριμένα με τον Νόμο θεσπίζονται κανόνες σχετικά με τον ορισμό των ποινικών αδικημάτων και κυρώσεων, όσον αφορά στην καταπολέμηση της απάτης και της πλαστογραφίας μέσων πληρωμών πλην των μετρητών και διευκολύνεται η πρόληψη των αδικημάτων αυτών και η παροχή συνδρομής και στήριξης των θυμάτων. 

Ο περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 8) Νόμος του 2022 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η υιοθέτηση διάταξης που να προβλέπει την εφαρμογή της αντίστροφης χρέωσης για παραδόσεις ακατέργαστων και ημικατεργασμένων πολύτιμων μετάλλων για σκοπούς διασφάλισης των εσόδων του ΦΠΑ και αντιμετώπιση των προβλημάτων φοροδιαφυγής που παρατηρήθηκε στον τομέα αυτό. 

NomoplatformΚΥΠΕ-ΓΤΒ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις ΤΑ, ανησυχία για μείωση αποθεματικού Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 28/03/2024, υπερψήφισε αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς και τους προϋπολογισμούς των ΔΕΦΑ, ΑΠΕ/ΕΞΕ και ΡΙΚ.   Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:  Ο περί Δήμων (Τροποποιητικός), ο περί Αρχείου Πληθυσμού (Τροποποιητικός) (Aρ. 2) και ο περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (Τροποποιητικός) Νόμος του