Επ. Περιβάλλοντος: Καταγγελίες για παραβάσεις που προκαλούν δυσοσμία στη Λάρνακα

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 25/10/2023, συζήτησε το ακόλουθο θέμα:

Περιβαλλοντικά προβλήματα και έντονη δυσοσμία στην επαρχία Λάρνακας

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν τα περιβαλλοντικά προβλήματα και η έντονη δυσοσμία που παρουσιάζονται στην επαρχία Λάρνακας συνεπεία της ανεξέλεγκτης απόρριψης κοπριάς.

Επ. Περιβάλλοντος: Καταγγελίες για παραβάσεις που προκαλούν δυσοσμία στη Λάρνακα

Σε καταγγελίες προχώρησαν εκπρόσωποι αγροτικών οργανώσεων, αλλά και Βουλευτές, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, σχετικά με παραβάσεις που προκαλούν το εκτεταμένο πρόβλημα δυσοσμίας που παρατηρείται ιδιαίτερα τους μήνες Σεπτέμβριο-Οκτώβριο στην επαρχία Λάρνακας. Ο Δήμαρχος Αραδίππου, Ευάγγελος Ευαγγελίδης, εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια κατά τη συνεδρίαση, λέγοντας «δώστε μας την ευθύνη, για να λύσουμε το πρόβλημα» και είπε ότι οι Δήμοι πρέπει να εμπλακούν με νομοθεσία στον έλεγχο της ρίψης κοπριάς σε χωράφια.

Ο Δήμαρχος Αραδίππου διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι μετά από τέσσερα χρόνια και αφού το ζήτημα εξετάστηκε για τρίτη φορά ενώπιον της Βουλής, δεν γίνονται πράξη οι εισηγήσεις των τοπικών αρχών. Πάντως, μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Ευαγγελίδης παρουσιάστηκε ικανοποιημένος, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι θα υιοθετηθούν οι θέσεις που διατύπωσε για την επίλυση του προβλήματος της δυσοσμίας.

Σημείωσε ότι οι κοπριές θα πρέπει να ενσωματώνονται στα χωράφια από την ίδια ώρα αυτά που τοποθετούνται εκεί. Ζήτησε, ακόμα, να ενημερώνονται οι Δήμοι, για να ξέρουν που θα πάει ο γεωργός και τι ώρα θα πάει σε κάθε χωράφι, όπως επίσης να ενημερώνονται και για το είδος του υλικού. Ως πολύ σημαντική παράμετρο ανέφερε το να υπάρχει μία συγκεκριμένη χρονική περίοδος που γίνονται ρίψεις.

«Με αυτή τη συνεργασία των Δήμων με τους γεωργούς πιστεύω να λύσουν το πρόβλημα και λυπάμαι γιατί πέρασαν τέσσερα χρόνια και υπέφερε η επαρχία Λάρνακας για να καταφέρουν να υιοθετήσουν αυτές τις απόψεις», κατέληξε ο κ. Ευαγγελίδης.

Κατά τη συνεδρίαση, αγροτικές οργανώσεις έκαναν λόγο για παραβιάσεις στην απόρριψη αποβλήτων από γεωργοκτηνοτροφικές μονάδες, οι οποίες καταγγέλθηκαν στο Τμήμα Περιβάλλοντος, αλλά δεν αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά. Αναφέρθηκε, ακόμα, ότι έχουν δοθεί άδειες λειτουργίας σε πάρα πολλές μονάδες, οι οποίες παράγουν απόβλητα περισσότερα από όσα είναι τα χωράφια στα οποία μπορούν να τοποθετηθούν αυτά

Παράλληλα, κατά τις τοποθετήσεις των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν νομοθετικά κενά. Λειτουργός του Υπουργείου Γεωργίας, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχουν και εγκαταστάσεις που δεν έχουν πάρει πολεοδομική άδεια, αλλά κανείς δεν μπορεί να τις κλείσει. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η άμεση λύση που έχει να παρουσιάσει το Υπουργείο, είναι γενικοί δεσμευτικοί κανόνες για τη δραστηριότητα διάθεσης της κοπριάς, οι οποίοι θα παρουσιαστούν σύντομα στη Βουλή, όπως είπε, ώστε να δίνονται ξεκάθαροι και συγκεκριμένοι τρόποι διάθεσης της κοπριάς.

Λειτουργός του Τμήματος Περιβάλλοντος ανέφερε ότι η κατάσταση στη Δρομολαξιά επηρεάζει πιο άμεσα την επαρχία Λάρνακας. Σημείωσε, όμως, ότι μετά τον καταρτισμό του σχεδίου για διορισμό επιθεωρητών από του Δήμους, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα και έχουν την ευχέρεια να εκδώσουν εξώδικο 500 ευρώ σε περίπτωση παραβίασης όρων, ο Δήμος Αραδίππου προχώρησε με τον ορισμό πέντε επιθεωρητών, ο Δήμος Λιβαδιών με ορισμό ενός ατόμου, ενώ ο Δήμος Δρομολαξιάς μόλις πρόσφατα αιτήθηκε διορισμό δύο ατόμων.

Η ίδια λειτουργός ανέφερε ότι έγινε τροποποίηση του κώδικα ορθής γεωργικής πρακτικής, καθώς και πρόνοια για διάθεση κτηνιατρικών αποβλήτων κατόπιν ενημέρωσης τοπικής αρχής, ώστε να μπορεί αυτή να παρακολουθεί και να ελέγχει. Πρόσθεσε, όμως, ότι ο κώδικας είναι εθελοντικός και αυτό δημιουργεί προβλήματα.

Εξάλλου, λειτουργός του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, ανέφερε κατόπιν ερώτησης Βουλευτών, ότι μπορεί να υπάρχει κίνδυνος ρύπανσης του υδροφορέα από την παράτυπη ρίψη κοπριάς, όταν, για παράδειγμα, υπάρχει αχώνευτη κοπριά κοντά σε σημεία με γεωτρήσεις.

Δηλώσεις Βουλευτών

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, έκανε λόγο για «ολική αποτυχία της Κυβέρνησης όσον αφορά το θέμα της διαχείρισης των κοπριών». Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, σημείωσε ότι, ενώ είχαν συμφωνηθεί διαδικασίες και έγιναν αλλαγές που έπρεπε στον κώδικα ορθής γεωργικής πρακτικής, «επειδή η Κυβέρνηση φαίνεται δεν ξέρει ποιοι είναι οι κτηνοτρόφοι στην Κύπρο, παρ’ όλο που τους αδειοδοτεί, αντί να ειδοποιήσει τους ίδιους τους κτηνοτρόφους, κυνηγά να δώσουν άλλοι την πληροφόρηση».

«Έβαλαν τις κοπριές σε περιοχές, χωρίς να τις ενσωματώσουν μέσα στο χώμα, μύριζε η περιοχή, δεν έβρισκαν ποιος είναι ο ιδιοκτήτης, δεν έβρισκαν ποιος είναι ο κτηνοτρόφος και ακόμα μετά από τόσες πολλές ημέρες ακόμα προσπαθούν να βρουν σε ποιον ανήκει», ανέφερε ακολούθως.

«Με το να έρχονται πάντα οι κυβερνητικοί υπάλληλοι και να μας λένε ότι θα αλλάξουν τη νομοθεσία και να περνούν τα χρόνια και να ξανασυζητήσουμε το ίδιο θέμα, φτάσαμε να ταλαιπωρείται τόσος πολύς κόσμος», είπε ο κ. Θεοπέμπτου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, ανέφερε ότι η δυσοσμία επηρεάζει ήδη το κέντρο της πόλης, με κατοίκους και επιχειρηματίες, αλλά ακόμα και τουρίστες, να διαμαρτύρονται. «Είναι η τρίτη φορά που συζητάμε αυτό το θέμα και πρέπει να βρεθούν άμεσα λύσεις», είπε.

Πρέπει να δοθεί εξουσία στις τοπικές αρχές για να κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους. «Αναμένουμε από τον Υπουργό Γεωργίας να καταθέσει το νομοσχέδιο που συζητήσαμε σήμερα στην Επιτροπή, για να δοθούν εξουσίες στους Δήμους, αλλά και να καθοριστεί το ρυθμιστικό πλαίσιο για τη διαχείριση απόρριψης της κοπριάς», δήλωσε ο κ. Αλαμπρίτης.

Σημείωσε ότι μετά τις συνεδριάσεις των προηγούμενων χρόνων για το θέμα, έγιναν κάποια βήματα, καθώς κάποιοι Δήμοι διόρισαν επιθεωρητές για έλεγχο των παραβάσεων. Επεσήμανε, όμως, ότι κάποιοι άλλοι Δήμοι δεν έδωσαν ονόματα επιθεωρητών και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να συνεργαστούν τοπικές αρχές, γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλλά και να αυξηθούν οι έλεγχοι από το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, ανέφερε στις δηλώσεις του ότι ήταν δύσκολο οι Βουλευτές να πάρουν απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσαν, καθώς από τις αρμόδιες υπηρεσίες υπήρξε μία αλληλοεπίρριψη ευθυνών. «Τους είδαμε να μας αναφέρουν ότι καταρτίζουν κώδικες χωρίς όμως να ελέγχουν το πώς γίνεται η διαχείριση της κοπριάς και γιατί υπάρχουν όλα αυτά τα φαινόμενα στην περιοχή της επαρχίας Λάρνακας», είπε, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει κάποιες αρμόδιες υπηρεσίες να συντονιστούν για να τα επιλύσουν.

Ο κ. Κέττηρος ανέφερε ότι υπήρξαν και ανησυχητικές καταγγελίες εκ μέρους των αγροτικών οργανώσεων ενώπιον της Επιτροπής, «όπως για παράδειγμα ότι λύματα χοιροστασίου απορρίπτονται σε ποταμό, για να καταλήγουν σε χωράφι μετά με καλλιέργειες». Αναφέρθηκε, ακόμα, σε καταγγελία για «περίπτωση όπου άλλος παραγωγός έριχνε απρρίμματα σε όρυγμα του στρατού και πήρε μόνο μία παρατήρηση από την αρμόδια υπηρεσία». Σύμφωνα με άλλη καταγγελία, όπως είπε, ανθρώπινα απορρίμματα από βιολογικό σταθμό τοποθετούνται σε χωράφια και μάλιστα λαμβάνουν και επιδότηση από τις κρατικές υπηρεσίες για να χρησιμοποιούν αυτά τα λύματα.

«Όταν όλα αυτά συνεχίζουν να γίνονται, παρά τους οποιοσδήποτε κώδικες και παρά τις οποιεσδήποτε νομοθεσίες υπάρχουν και δεν υπάρχουν, το πρόβλημα δεν θα επιλυθεί ποτέ», είπε ο Βουλευτής, καταλήγοντας ότι «ο Υπουργός Γεωργίας πρέπει να αντιληφθεί ότι έχει ευθύνη σοβαρή για αυτό το ζήτημα, είναι εκτελεστική εξουσία και πρέπει να το καταλάβει, να πάρει μέτρα, πολιτικές αποφάσεις, ή με νομοθεσίες ή με εφαρμογή των νομοθεσιών για να επιλυθεί το ζήτημα».

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης, ανέφερε στις δηλώσεις του ότι «υπάρχουν μονάδες κτηνοτροφικές οι οποίες έχουν επιδοτηθεί με αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να δημιουργήσουν μονάδες επεξεργασίας των λυμάτων» και ότι «ενώ έχουν πάρει αυτά τα λεφτά, δεν έχουν κατασκευάσει αυτές μονάδες». Πρόσθεσε ότι αυτό πρέπει να απασχολήσει το Υπουργείο και να ελέγξει ποιοι έχουν πάρει τα λεφτά και δεν έχουν προχωρήσει σε μονάδες.

Ως δεύτερο και το πιο σημαντικό ζήτημα ανέδειξε ότι έχουν οριστεί επιθεωρητές από τους πλείστους Δήμους, όμως «ο Δήμος ο οποίος παρουσιάζει το πρόβλημα ήρθε μετά από τα γεγονότα, μετά από την έντονη δυσοσμία, να ζητήσει επιθεωρητές πριν δύο μέρες». Ανέφερε ότι αυτό το θεωρεί απαράδεκτο και ότι πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. «Ενώ γίνονται βήματα η Λάρνακα υποφέρει και πλείστα υποφέρει από ένα συγκεκριμένο Δήμο ο όποιος δεν έχει ζητήσει επιθεωρητές», κατέληξε.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε το ακόλουθο νομοσχέδιο:

Ο περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2020

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα Νόμου, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή ένα πλαίσιο για το Μητρώο Μελετητών (ως Συντονιστές εκπόνησης ΜΕΕΠ) που να διασφαλίζει τις πρόνοιες της Οδηγίας, να συμβαδίζει με τα κυπριακά δεδομένα της αγοράς, να είναι αποτέλεσμα ευρείας διαβούλευσης με τους ενδιαφερόμενους φορείς, να έχει φτάσει σε μια μορφής γενικής συναίνεσης και να περιοριστεί σε Μητρώο Συντονιστών.

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Οικονομικών

Υπέρ δανειολήπτες-κατά τράπεζες για φορολόγηση υπερκερδών, ένταση στη συζήτηση για αύξηση μισθών δημοσίου

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 07/10/2024, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:  O περί της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Στήριξης Δανειοληπτών Νόμος του 2024  Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η θέσπιση νομοθεσίας για την ίδρυση Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και

Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Διαπιστώσεις για διακρίσεις σε βάρος ατόμων τρίτης ηλικίας στην Επ. Ανθ. Δικαιωμάτων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 07/10/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Δικαίωμα ατόμων τρίτης ηλικίας στην ασφάλιση Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε το δικαίωμα των ατόμων της τρίτης ηλικίας στην ασφάλιση και σε πιστοληπτικές διευκολύνσεις, καθώς και