Ενδεχόμενο διασπάθισης δημόσιου χρήματος από ΚΟΕ, στην Ολομέλεια 7 Δεκεμβρίου το Πόθεν Έσχες

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 25/10/2023, συζήτησε το ακόλουθο θέμα:

Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε ο θεσμός της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής και τυχόν προβλήματα και προοπτικές για ενίσχυση του ρόλου της.

Ενδεχόμενο διασπάθισης δημόσιου χρήματος από ΚΟΕ για ΑΜΚΕ

Πιθανή διασπάθιση δημόσιου χρήματος από την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή σε σχέση με την πολυπληθή συμμετοχή της κυπριακής αποστολής στους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης (ΑΜΚΕ) στη Μάλτα εξετάστηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών. Μέσα από τη συζήτηση προέκυψαν και καταγγελίες για κακοδιαχείριση και μη σωστή διακυβέρνηση της ΚΟΕ, από μέλη του ιδίου του Συμβουλίου της.

Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΚΟΕ) μπήκε στο μικροσκόπιο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, μετά από αυτεπάγγελτη εξέταση του Προέδρου της Επιτροπής, βουλευτή του ΔΗΣΥ, Δημήτρη Δημητρίου, με σκοπό να εξεταστούν τυχόν προβλήματα και προοπτικές για την ενίσχυση του ρόλου της.

Οι βουλευτές εξέφρασαν τη δυσφορία τους για την απουσία του Προέδρου της ΚΟΕ, Γιώργου Χρυσοστόμου, από την Επιτροπή, ο οποίος ζήτησε την προηγούμενη αν γίνεται να αναβληθεί η συζήτηση για μια βδομάδα προκειμένου να παρευρεθεί. Τόσο ο κ. Δημητρίου, όσο και η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου και ανεξάρτητη βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου, σημείωσαν τη σημασία να βρίσκονται ενώπιον της Βουλής τα πρόσωπα που καλούνται, όπως προβλέπεται και από τη σχετική νομοθεσία.

Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ανέφερε ότι η ΚΟΕ δεν εμπίπτει στους ελεγχόμενους οργανισμούς από την Ελεγκτική Υπηρεσία, λόγω του νομοθετικού της πλαισίου. Ελέγχονται μόνο τα κονδύλια που λαμβάνει από το κράτος, αν αξιοποιήθηκαν για τον λόγο που δόθηκαν και με ορθό τρόπο. Ωστόσο, ανέφερε ότι η ΕΥ έχει λάβει καταγγελίες, τις οποίες διαβίβασε προς το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, αναφορικά με τη συμμετοχή της Κύπρου στους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης (ΑΜΚΕ) που έγιναν τον Μάιο στη Μάλτα, καθώς το συνολικό κόστος της κυπριακής αποστολής ήταν πολύ μεγαλύτερο από προηγούμενες διοργανώσεις. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι πέραν από τους 187 αθλητές, ταξίδεψαν επίσης άλλα 100 άτομα, μεταξύ των οποίων μεγάλος αριθμός εκπροσώπων των ΜΜΕ, με όλα τα έξοδα πληρωμένα από το κονδύλι που παρέχει το ΥΠΑΝ. Επιπλέον, ανέφερε ότι σύμφωνα με την καταγγελία, ο Πρόεδρος της ΚΟΕ έμεινε σε ακριβότερο ξενοδοχείο από τα διαπιστευμένα μέλη της αποστολής.

Η καταγγελία διαβιβάστηκε στο ΥΠΑΝ τον Αύγουστο. Η Μαριάννα Ασπρή, Διευθύντρια των Λογιστικών Υπηρεσιών του ΥΠΑΝ, ανέφερε ότι ζήτησαν με επιστολή που έστειλαν τον Αύγουστο και με υπενθύμιση τον Σεπτέμβριο εξηγήσεις από την ΚΟΕ, αναφορικά με τις καταγγελίες. Η ΚΟΕ έστειλε απαντητική επιστολή χθες το μεσημέρι.

Σημείωσε ότι το Υπουργείο επιχορηγεί την ΚΟΕ με €1 εκ. τον χρόνο, που αποτελεί το 38% του προϋπολογισμού της ΚΟΕ (συνολικός προϋπολογισμός €2,6 εκ.). Ανέφερε ότι μέχρι σήμερα για το 2023 δόθηκαν μόνο οι €420.000, καθώς αναμένουν στοιχεία καλής διακυβέρνησης και επειδή παρουσιάζονται υπόλοιπα στους τραπεζικούς λογαριασμούς της ΚΟΕ.

Στην απαντητική επιστολή της ΚΟΕ, την οποία κατέθεσε στην Επιτροπή το Υπουργείο Παιδείας, μετά από σχετικό αίτημα των βουλευτών, φαίνεται ότι μεταξύ των όσων ταξίδεψαν στη Μάλτα για τους ΑΜΚΕ, με όλα τα έξοδα πληρωμένα, περιλαμβανόταν ο Νομικός Σύμβουλος της ΚΟΕ και η σύζυγός του, 19 εκπρόσωποι των ΜΜΕ (για 7 από τους οποίους τα έξοδα διατροφής και διαμονής κάλυψε το ΡΙΚ), εκπρόσωποι των χορηγών ΟΠΑΠ και Deloitte, καθώς και μεγάλος αριθμός προπονητών και βοηθών.

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, Ευθύμιος Ευθυμίου, ανέφερε ότι η Επιτροπή έχει διεξαγάγει έρευνα για την ΚΟΕ, το πόρισμα της οποίας θα δημοσιευτεί την Παρασκευή. Σημείωσε ότι έχουν εξεταστεί θέματα ασυμβίβαστου και διαφθοράς το 2023.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΟΕ, Ανδρέας Γεωργίου και τα μέλη Ανδρέας Θεοφυλάκτου και Δημήτρης Λεοντής καταφέρθηκαν στην Επιτροπή κατά του Προέδρου της ΚΟΕ, Γιώργου Χρυσοστόμου, κάνοντας λόγο για κακές πρακτικές διακυβέρνησης, μη τήρησης ορθών πρακτικών, μη ενημέρωσης των μελών του Εκτελεστικού Συμβουλίου για λήψη αποφάσεων, μέχρι και για bullying.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι δεν αισθάνεται ευτυχής με τον τρόπο που διοικείται η ΚΟΕ. Δήλωσε άγνοια για την απαντητική επιστολή της ΚΟΕ προς το ΥΠΑΝ, αλλά και για την αρχική επιστολή του ΥΠΑΝ. Εξέφρασε επίσης την έκπληξή του για συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΑΝ με την Υπουργό και τον Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και Ταμία της ΚΟΕ, σημειώνοντας ότι δεν έλαβε γνώση ούτε για τη συνάντηση ούτε για το περιεχόμενό της.

Σημείωσε ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του τελευταίου χρόνου είναι η καταγραφή των πρακτικών, σημειώνοντας ότι ενώ ο κ. Χρυσοστόμου, όσο ήταν Αντιπρόεδρος ζητούσε την καταγραφή πρακτικών, όταν ανέλαβε Πρόεδρος δεν τηρεί πρακτικά. «Καταγράφει αυτά που θέλει», ανέφερε ο κ. Γεωργίου, κάνοντας αναφορές σε λανθασμένα πρακτικά και στη μη καταγραφή της άποψης των διαφωνούντων, ενώ σημείωσε ότι στις συνεδριάσεις του Εκτελεστικού Συμβουλίου δεν έρχεται πρακτικογράφος.

Ανέφερε ότι η συμπεριφορά του Προέδρου αποτελεί «προσβολή στο ολυμπιακό κίνημα», ενώ σημείωσε ότι είναι πάγια πρακτική του Προέδρου της ΚΟΕ να μην απαντά σε επιστολές και ερωτήματα αλλά «να κάνει αφηγήματα που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια και την επαγγελματική ιδιότητα» του άλλου. Είπε ακόμα ότι και ο ίδιος «προπηλακίστηκε» σε συνεδρία όταν έφερε το θέμα της αποστολής στους ΑΜΚΕ, μετά από σχετικά δημοσιεύματα.

Αναφορικά με υπόνοιες διασπάθισης χρήματος, ανέφερε ότι η ενημέρωση για την πολυπληθή αποστολή στους ΑΜΚΕ ήταν περιορισμένη και ελλιπής και δεν έγινε ενημέρωση για το ποια αθλήματα θα εκπροσωπηθούν.

Σημείωσε ακόμη ότι για μία χορηγία €200.000 από τον ΟΠΑΠ, η οποία προέβλεπε τη χρηματοδότηση δράσεων για στήριξη και προβολή των αθλητών, οι δράσεις θα έπρεπε να αποφασίζονται από κοινού από το ΔΣ της ΚΟΕ και του ΟΠΑΠ. Ανέφερε ότι δεν ήρθε ποτέ θέμα έγκρισης τέτοιων δράσεων στο Εκτελεστικό Συμβούλιο και διερωτήθηκε πού πήγαν οι €200.000.

Από την πλευρά του, ο κ. Θεοφυλάκτου είπε ότι απέστειλε ο ίδιος εσωτερική επιστολή στον κ. Χρυσοστόμου ρωτώντας τον για ποιο λόγο θα συμμετέχουν τόσα άτομα. «Δεν πήρα απάντηση. Υπήρχαν άνθρωποι για τους οποίους ως αρχηγός αποστολής δεν είχα ενημερωθεί ποτέ», είπε. Σημείωσε ακόμα ότι οι συνεδρίες του Εκτελεστικού Συμβουλίου καθορίζονται χωρίς να ρωτηθούν για τη διαθεσιμότητά τους, με αποτέλεσμα συχνά να λαμβάνονται αποφάσεις εν αγνοία τους.

Και ο κ. Λεοντής με τη σειρά του είπε ότι πρώτη φορά βλέπει αυτό που συμβαίνει στην ΚΟΕ εδώ και τρία χρόνια. «Δέχομαι διαρκή πόλεμο», είπε, σημειώνοντας ότι δεν του έχει ζητηθεί ποτέ να εκπροσωπήσει την Κύπρο σε ούτε μία διοργάνωση στην Κύπρο ή στο εξωτερικό, χαρακτηρίζοντας τη στάση απέναντί του ότι φτάνει «στα όρια του bullying».

Οι βουλευτές της Επιτροπής Θεσμών διαβεβαίωσαν ότι η συζήτηση του θέματος θα συνεχιστεί, με την παρουσία και του Προέδρου της ΚΟΕ, της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και του ελεγκτικού οίκου που ελέγχει τους λογαριασμούς της ΚΟΕ.

Ζήτησαν από το ΥΠΑΝ να επανεξετάσει τη διάθεση του κονδυλίου που εκκρεμεί προς την ΚΟΕ, μετά από όσα ακούστηκαν, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να θυματοποιηθούν οι αθλητές, εξαιτίας των «ατασθαλιών της διοίκησης της ΚΟΕ».

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, σημείωσε ότι μετά από όσα ακούστηκαν, θα εξαγγείλει τη διενέργεια σχετικής έρευνας για το θέμα.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τις ακόλουθες προτάσεις νόμου:

Ο περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021  

Ο περί Ορισμένων Δημόσια Εκτεθειμένων Προσώπων και Ορισμένων Αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) Νόμος του 2023

Η Επιτροπή εξέτασε τις πιο πάνω προτάσεις νόμου σκοπός των οποίων είναι:

(α) ο εξορθολογισμός του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για το πόθεν έσχες με την πλήρωση κενών και την αντιμετώπιση άλλων δυσλειτουργιών που παρατηρήθηκαν κατά την εφαρμογή του και

(β) η αντικατάσταση του περί Ορισμένων Δημόσια Εκτεθειμένων Προσώπων και Ορισμένων Αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) Νόμου, ώστε να εξορθολογιστεί το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για το πόθεν έσχες, να πληρωθούν κενά και να αποκατασταθούν άλλες δυσλειτουργίες που παρατηρήθηκαν κατά την εφαρμογή του.

Προσπάθεια να οδηγηθεί στην Ολομέλεια στις 7 Δεκεμβρίου το Πόθεν Έσχες

Ξεκίνησε η κατ’ άρθρον συζήτηση των δύο προτάσεων νόμου για το «Πόθεν Έσχες» στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, με πρόθεση της Επιτροπής να οδηγηθούν προς ψήφιση στην Ολομέλεια στις 7 Δεκεμβρίου.

Οι δύο προτάσεις θα οδηγηθούν στις κοινοβουλευτικές ομάδες προς συζήτηση και σχόλια, και θα επανέλθουν στην Επιτροπή Θεσμών εντός δύο βδομάδων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συζήτηση και να οδηγηθούν στην Ολομέλεια.

Όπως είπαν οι Βουλευτές, εκτός από την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες, οι σημαντικές αλλαγές που προνοούνται αφορούν τη συμπερίληψη εξωχώριων εταιρειών, κρυπτονομισμάτων και τιμαλφών. 

Στην πρόταση προνοείται η υποχρέωση υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες εντός τεσσάρων μηνών από την ανάληψη καθήκοντως. Προς συζήτηση θα τεθεί το ζήτημα της υποβολής ενδιάμεσων διαφοροποιητικών δηλώσεων, με τους Βουλευτές του ΑΚΕΛ, Ανδρέα Πασιουρτίδη και Ειρήνη Χαραλαμπίδου να προτείνουν να παραμένει ως έχει, δηλαδή ανά τριετία και την ανεξάρτητη Βουλευτή Αλεξάνδρα Ατταλίδου να προτείνει να γίνεται ετήσια, μαζί με την υποβολή φορολογικών δηλώσεων. Προς συζήτηση θα τεθεί επίσης το κατά πόσο θα δημοσιεύονται οι διαφοροποιητικές δηλώσεις ή όχι.

Άλλο ζήτημα που τέθηκε προς συζήτηση ήταν η διάρκεια διατήρησης των δηλώσεων μετά την ολοκλήρωση της θητείας του αξιωματούχου. Αρχικά προβλεπόταν να διαγράφονται μετά τα τρία έτη, στη συνέχεια όμως προτάθηκε να γίνει έξι, όπως ισχύει και για τις φορολογικές δηλώσεις.

Σε ειδική ιστοσελίδα που θα δημιουργηθεί για αυτό τον σκοπό η ειδική επιτροπή, που απαρτίζεται από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Βουλής και άλλους δύο Βουλευτές και συνεπικουρείται από τον Έφορο Φορολογίας, θα δημοσιοποιεί τις σχετικές δηλώσεις, καθώς και τα ονόματα όσων δεν υπέβαλαν εγκαίρως δήλωση.

Σημειώνεται ότι η επιλεκτική δημοσίευση στοιχείων θεωρείται ποινικό αδίκημα, ενώ τίθεται προς συζήτηση το ύψος της ποινής που θα προβλέπεται.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Γεωργίου, ανέφερε ότι πρέπει να προβλέπεται από τη νομοθεσία, πριν την έκδοση της έκθεσης του Εφόρου Φορολογίας, ο οποίος θα διενεργεί τον σχετικό έλεγχο των δηλώσεων, να δίνεται η δυνατότητα στον εκάστοτε αξιωματούχο που εξετάζεται να δίνει διευκρινίσεις, προς υπεράσπιση του εαυτού του.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, ανέφερε πρέπει να προστεθεί πρόνοια, ούτως ώστε σε περίπτωση που αποβιώσει υπόχρεος υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες και κατά τη διαδικασία διαχείρισης της περιουσίας του βρεθούν περιουσιακά στοιχεία τα οποία δεν είχε δηλώσει, αυτά θα πρέπει να παγοποιούνται μέχρι να διερευνηθεί αν είναι καθαρά.

Οι προτάσεις θα συζητηθούν στη συνέχεια στις κοινοβουλευτικές ομάδες και θα επανέλθει το ζήτημα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, με στόχο την ψήφισή τους στην ολομέλεια στις 7 Δεκεμβρίου.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:

Stockwatch: Ξένες εταιρείες, crypto και τιμαλφή στο πόθεν έσχες

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Λύσεις πρόσβασης στο ψηφιακό κράτος για όσους δυσκολεύονται

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Μη υλοποίηση εισηγήσεων Επιτρόπου Διοικήσεως από τις κρατικές υπηρεσίες Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η μη υλοποίηση των εισηγήσεων της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τις κρατικές υπηρεσίες,

Παιδείας

420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα για ναρκωτικά, πιεστικά χρονοδιαγράμματα για προϋπολογισμό ΤΕΠΑΚ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Παραβατικότητα και εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η παραβατικότητα και οι εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία, καθώς και η απουσία στήριξης θυτών και θυμάτων. 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα