Διαβουλεύσεις για κανονισμούς Δημοτικής Εκπαίδευσης, στην Ολομέλεια η έναρξη της προδημοτικής από το 4ο έτος

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 13/03/2024, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

Οι περί Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης Κανονισμοί του 2022

Η Επιτροπή εξέτασε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι η θέσπιση νέων κανονισμών με τους οποίους αντικαθίστανται οι υφιστάμενοι κανονισμοί, ώστε να εκσυγχρονιστούν και να επικαιροποιηθούν οι πρόνοιές τους για την αναβάθμιση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας του εκπαιδευτικού συστήματος.

Στο τελικό στάδιο οι διαβουλεύσεις για κανονισμούς Δημοτικής Εκπαίδευσης

Στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την επικαιροποίηση των Κανονισμών Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας.

Σε δηλώσεις τους μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, οι Βουλευτές είπαν ότι αναμένουν αίσιο αποτέλεσμα από τις διαβουλεύσεις ούτως ώστε να προχωρήσουν στην ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.

Ο Μάριος Στυλιανίδης, Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΥΠΑΝ, ανέφερε συνοπτικά τις αλλαγές και τροποποιήσεις που επέφερε το ΥΠΑΝ στο νομοσχέδιο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις εισηγήσεις εμπλεκομένων φορέων. «Είμαστε στο τελικό στάδιο διαβούλευσης», πρόσθεσε.

Η Μύρια Βασιλείου, Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, ανέφερε ότι η ΠΟΕΔ έχει καταθέσει σε υπόμνημα τις θέσεις της. Είπε ακόμη ότι στην προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας διατύπωσε την έντονη διαφωνία της με την τροποποίηση που επιθυμεί να επιφέρει το ΥΠΑΝ στο θέμα των τριδιδάσκαλων σχολείων, σημειώνοντας ότι έχει ζητήσει διαβούλευση με την ΥΠΑΝ για το εν λόγω θέμα.

Απαντώντας σε ερώτημα του Βουλευτή του ΑΚΕΛ, Χρίστου Χριστοφίδη, αναφορικά με τους κανονισμούς λειτουργίας των Ολοήμερων Σχολείων, η κ. Βασιλείου είπε ότι αρκετά σημεία χρήζουν τροποποίησης. «Έχει καταγραφεί η θέση μας για την έναρξη λειτουργίας των Ολοήμερων Σχολείων, ώστε τα ωράριά τους να είναι κοντά στα ωράρια των κανονικών δημοτικών σχολείων», σημείωσε.

Ο Ρένος Κουμή, Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Δημοτικών Σχολείων, εξέφρασε τη συμφωνία του με τις τροποποιήσεις που έχουν κατατεθεί.

Η Τώνια Σιαμπτάνη, εκπρόσωπος του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, ανέφερε ότι το Γραφείο της Επιτρόπου θέλει να δει τις τροποποιήσεις που επέφερε το ΥΠΑΝ στους κανονισμούς.

Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας είπε ότι έγινε ο απαιτούμενος έλεγχος του νομοσχεδίου και ότι αυτό είναι εντάξει.

Οι τοποθετήσεις των Βουλευτών μετά τη συνεδρία

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι «είμαστε σε καλό σημείο», διευκρινίζοντας ότι έχουν μείνει δύο άρθρα που χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία και συζήτηση. «Το Υπουργείο Παιδείας υποσχέθηκε ότι θα τα ξαναδεί στην ερχόμενη συνεδρία», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, είπε ότι ζήτησε να ξεκαθαρίσει στους κανονισμούς ότι τα Ολοήμερα Σχολεία ανοίγουν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και κλείνουν με τη λήξη της. Ακόμη, ανέφερε ότι ήγειρε το ίδιο σημείο για τη λειτουργία των Θερινών Σχολείων, ώστε να ανοίγουν μετά το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων και να είναι ανοικτά μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Επιπλέον, ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε ότι ζήτησε να ξεκαθαρίσει και η φοίτηση των παιδιών με αναπηρία στα Θερινά Σχολεία και να διασφαλιστεί ότι αυτά τα παιδιά θα έχουν τον συνοδό τους. «Περιμένουμε τις τροπολογίες από το Υπουργείο Παιδείας. Εάν αυτό ανταποκριθεί θετικά, θα είμαστε έτοιμοι να πάρουμε τους κανονισμούς στην Ολομέλεια», κατέληξε.

Ο περί Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης (Υποχρεωτική Φοίτηση και Παροχή Δωρεάν Παιδείας) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η επέκταση υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης, ώστε η φοίτηση να αρχίζει από την ηλικία των 4 ετών.

Στην Ολομέλεια η έναρξη της προδημοτικής εκπαίδευσης από το 4ο έτος

Στην Ολομέλεια της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να οδηγηθεί το νομοσχέδιο για την επέκταση της προδημοτικής εκπαίδευσης από τον προσεχή Σεπτέμβριο ούτως ώστε να καλύπτει και τη φοίτηση παιδιών ηλικίας 4 ετών, κατόπιν επιστολής που απέστειλε η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), Αθηνά Μιχαηλίδου, προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας.

Κατά την έναρξη της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Πρόεδρός της και Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, ανέγνωσε την επιστολή της Υπουργού Παιδείας, η οποία αναφέρει ότι αποφασίστηκε η έναρξη της επιδότησης διδάκτρων για παιδιά ηλικίας άνω των 4 ετών από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Στην επιστολή επισημαίνεται ακόμη ότι τα αρμόδια Υπουργεία και Υφυπουργεία θα συνεργαστούν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση χρόνιων ζητημάτων που θέτει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης Κύπρου (ΣΙΠΕΚ).

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Αναπληρωτής Πρόεδρός της και Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, συνεχάρη την ΥΠΑΝ για την υλοποίηση της υπόσχεσής της για επέκταση της προδημοτικής εκπαίδευσης ώστε να καλύπτει και παιδιά ηλικίας 4 ετών και άνω.

«Χιλιάδες οικογένειες και γονείς που εμπίπτουν στα χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια θα μπορούν να επιλέξουν το σχολείο στο οποίο θα φοιτήσουν τα παιδιά τους», σημείωσε, προσθέτοντας ότι κατοχυρώνονται και τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία αφού η επιδότησή τους ξεκινά από το 2024 και θα τους δοθούν διευκολύνσεις σε ό,τι αφορά τις πολεοδομικές άδειες.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, είπε ότι η μεταρρύθμιση για την επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης στο 4ο έτος είναι απόλυτα αναγκαία και πρέπει να προχωρήσει και να ψηφιστεί αμέσως, πάντοτε με πλήρη σεβασμό και στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία.

Αφότου υπενθύμισε τη δέσμευση της ΥΠΑΝ στις 27 Φεβρουαρίου για διαβούλευση με τον ΣΙΠΕΚ, ανέφερε ότι αναμένει την υλοποίηση των δεσμεύσεων και λύσεων. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα κλείσουν οι βρεφονηπιοκομικοί σταθμοί» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην επιστολή της ΥΠΑΝ, είπε ότι εκεί «προτείνεται η λύση ενός ζητήματος και για τα λοιπά ζητήματα οι θέσεις είναι γενικές και αόριστες». Ακόμη, σημείωσε ότι «δεν μπορεί η Βουλή να ψηφίζει υπό την πίεση των εγγράφων και να καλείται να καλύψει την ολιγωρία του ΥΠΑΝ για διαβούλευση, η οποία έπρεπε να είχε γίνει πριν από την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή». Καταληκτικά, είπε ότι «αναμένουμε αυτά που θα συμφωνηθούν στη σημερινή συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, του Υφυπουργείου Πρόνοιας και του ΣΙΠΕΚ για να προχωρήσουμε στην ψήφιση του νομοσχεδίου».

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, είπε ότι πρόκειται για ένα θετικό παιδαγωγικό μέτρο, επισημαίνοντας ότι με αυτές τις ρυθμίσεις επιλύονται πολλά προβλήματα της μεταβατικής περιόδου για τα δημόσια, κοινοτικά και ιδιωτικά νηπιαγωγεία. «Υπάρχει μια φόρμουλα που μπορεί να ικανοποιήσει το σύνολο της κυπριακής κοινωνίας», τόνισε.

Ακόμη, ανέφερε ότι η Βουλή είχε βρεθεί προ ενός εκβιασμού από την προηγούμενη Κυβέρνηση με το προηγούμενο νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί. «Αποδεικνύεται ότι καλώς η πλειοψηφία της Βουλής είχε απορρίψει εκείνο το νομοσχέδιο», υπογράμμισε.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε ότι δόθηκε στο ΥΠΑΝ, το Υφυπουργείο Πρόνοιας και τον ΣΙΠΕΚ περιθώριο δύο εβδομάδων για διαβούλευση, ώστε να διασφαλισθεί η σωστή λειτουργία της δημόσιας και της ιδιωτικής προσχολικής εκπαίδευσης.

«Συμφωνήσαμε ότι το νομοσχέδιο θα οδεύσει προς την Ολομέλεια την άλλη Πέμπτη», ανέφερε. «Στηρίζουμε την ΥΠΑΝ ούτως ώστε αυτή η φιλόδοξη μεταρρύθμιση να πάρει σάρκα και οστά για το καλό της εκπαίδευσης και των παιδιών μας», κατέληξε.

Ο περί Προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Κύπρου του 2024 Νόμος του 2024

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο του Πανεπιστημίου Κύπρου ποσού ύψους €188.450.000 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2024.

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια του σώματος προς ψήφιση.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα