Διαφορετικές αναγνώσεις Βουλευτών για το πάρκο στο Παττίχειο Λάρνακας

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 13/03/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα:

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις Παττίχειου Δημοτικού Θεάτρου Λάρνακας

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του σχεδίου κατασκευής και αναδιαμόρφωσης του πάρκου στην περιοχή του Παττίχειου Δημοτικού Θεάτρου Λάρνακας.

Διαφορετικές αναγνώσεις Βουλευτών για το πάρκο στο Παττίχειο Λάρνακας

Διαφορετικές ήταν οι απόψεις που εξέφρασαν μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, η οποία εξέτασε αυτεπάγγελτα το ζήτημα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του σχεδίου κατασκευής και αναδιαμόρφωσης του πάρκου στην περιοχή του Παττίχειου Δημοτικού Θεάτρου Λάρνακας.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, είπε ότι «η εγγραφή του συγκεκριμένου θέματος αφορά εξυπνάδες του ΕΛΑΜ που προσπαθεί να μετακινήσει το ενδιαφέρον και τη συζήτηση από το σκάνδαλο με τους ρασοφόρους, τον Πρόεδρο του ΕΛΑΜ και τα παιχνίδια των θρόνων και των θρονικών επιτροπών».

Ακολούθως, ο κ. Κέττηρος ανέφερε ότι «ο Σωτήρης Ιωάννου, ως υποψήφιος Δήμαρχος Λάρνακας, ενέγραψε το θέμα, νομίζοντας ότι θα δίκαζε τον Δήμαρχο Λάρνακας, Ανδρέα Βύρα». Όπως είπε, «πήρε τις απαντήσεις του από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, δηλαδή το Τμήμα Περιβάλλοντος, το Ταμείο Θήρας και το Τμήμα Δασών, που ανέφεραν ότι έγιναν οι απαραίτητες μελέτες και οι υποδείξεις προς τον Δήμο Λάρνακας, ο οποίος τις τήρησε κατά γράμμα».

«Οι ανησυχίες των κατοίκων είναι απόλυτα σεβαστές», ανέφερε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας πως ο Δήμαρχος Λάρνακας είπε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος ότι θα απευθυνθεί ξανά προς τους δημότες για το θέμα. Επιπλέον, δήλωσε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας έχει παγώσει τις εργασίες, προσθέτοντας ότι οι εκπρόσωποι των δημοτών της πόλης δήλωσαν πως δεν έχουν πρόβλημα με τις ενέργειες του Δήμου Λάρνακας, αλλά με τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες.

Είπε, τέλος, ότι το 2019 ο Σωτήρης Ιωάννου ήταν Δημοτικός Σύμβουλος Λάρνακας, τότε που ελήφθη ομόφωνα η απόφαση και με τη δική του ψήφο στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας για αναδιαμόρφωση του πάρκου.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμή, ανέφερε ότι υπάρχουν δύο πτυχές στο ζήτημα. Η μία, όπως είπε, είναι η προεκλογική έκφανση του ζητήματος από πλευράς νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα θέσει ζήτημα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών. Ακόμη, έκανε λόγο για παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας εν μέσω προεκλογικής περιόδου με διάφορες εκδηλώσεις σε δήμους και κοινότητες, προσθέτοντας ότι αυτό γίνεται και από νομοθετικής πλευράς, όταν ένα θέμα τίθεται προς συζήτηση προεκλογικά.

Η δεύτερη πτυχή του ζητήματος, όπως εξήγησε ο κ. Γιακουμή, είναι ότι το στρατόπεδο που βρίσκεται στην Αλυκή Λάρνακας εμπίπτει στην περιοχή του πάρκου, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να ασκήσουμε πιέσεις για τη μετακίνηση του στρατοπέδου από τη συγκεκριμένη περιοχή».

«Όπως λέχθηκε σήμερα από τρεις κρατικές υπηρεσίες που προσκλήθηκαν στη συνεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος, πρόκειται για έργο προστιθέμενης αξίας, το 7% του πάρκου επηρεάζεται από τη συγκεκριμένη ανάπτυξη και το Παττίχειο Θέατρο, ενώ το στρατόπεδο έχει περιβαλλοντικές επιπτώσεις», είπε ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ.

Εν συνεχεία, ανέφερε ότι ο ίδιος ζήτησε να εξεταστεί το θέμα από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, καθώς και να ασκηθούν πιέσεις στο Υπουργείο Άμυνας, προσθέτοντας ότι θα αποστείλει επιστολή στον Υπουργό Άμυνας το επόμενο διάστημα. «Το Τμήμα Δασών είπε ότι δεν έχει αποκοπεί κανένα ωφέλιμο δέντρο από το Πάρκο, εκτός από κάποιες ακακίες», κατέληξε.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:

Stockwatch: Ανέβηκαν οι τόνοι για το Παττίχειο στη Βουλή

Stockwatch: Στη Βουλή οι αντιδράσεις για έργα στο Παττίχειο πάρκο

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα